Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Nov 23
Rating:
Mala Zarar Verme Suçu
Mala zarar verme suçu TCK’ nın malvarlığına karşı işlenen suçlar bölümünde 151. Maddesinde düzenlenmiştir. Kanuni tanıma göre başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında aynı fıkra hükmü uygulanır.
Mala zarar verme suçuyla korunan hukuki değer mülkiyettir. Bu suçla malikin mülkiyet hakkının getirdiği yetkilerin, eylem öncesindeki gibi kullanmasının önüne geçilmektedir. Doktrinde mülkiyet dışında mala bağlı ayni ve şahsi hakların, zilyetlik üçüncü kişilere mülkiyete dayanılarak devredildiyse zilyetliğin de korunacağını kabul eden görüşler de bulunmaktadır.
Mala zarar verme suçu ‘mal’ üzerinde işlenebilir. Dolayısıyla suçun konusu başkasının taşınır veya taşınmaz malıdır. Mal deyimi hukuki anlamda eşyaya karşılık gelir. Hukuk düzeninin üzerlerinde mülkiyet hakkının kurulabileceğini kabul ettiği ve maddeten de üzerlerinde hâkimiyet tesisi mümkün olan maddi mallar, eşyaları meydana getirir. Demek ki eşyanın maddi bir yapıya sahip olması, sınırlanabilir olması, üzerinde fiili hâkimiyet kurulmasının mümkün olması gerekir. Bir şeyin eşya olarak kabulü için ekonomik bir değere sahip olması gerektiğini savunan görüşler de bulunur. Ancak bu görüş kabul edildiğinde manevi değer taşıyan ‘mektup’ gibi şeyler suça konu olamayacaktır. Eşyanın canlı ya da cansız olması suçun oluşması bakımından önemli değildir. Hayvanlar ve bitkiler de suça konu olabilir. Günümüzde insan eşya olarak kabul edilemez. Ancak vücuttan ayrılan parçalar somut olaya göre eşya niteliği taşıyabilir. Ünlü bir boksörün kopan kolunun bir müzede sergilenmesi halinde bu suçun işlenebilmesi örnektir. İnsan vücuduna yerleştiren yapay organlar da vücudun ayrılmaz birer parçası olduklarında –protez gibi- suça konu olamaz. Genel görüşe göre ceset de bu suça konu olamaz. Zira cesede karşı bu suç işlendiğinde farklı bir suç oluşur ve o suçun yaptırımı uygulanır. Sayılan özellikleri taşıyıp eşya vasfını taşıyan şeyin başkasına ait olması gerekir. Suçla korunan hukuki değerin yalnızca mülkiyet olduğu kabul edilirse malik kendi malına karşı bu suçu işleyemeyecektir. Ancak eşyaya bağlı ayni ve şahsi hakların korunduğu kabul edilirse malik bakımından da ‘başkasına ait olma’ şartının sağlandığı kabul edilecektir. Paylı mallarda suçun işlenmesi için rızai taksim veya kullanımda anlaşma gibi istisnai hallerin varlığı aranır. Çünkü malın tamamı üzerinde tasarrufta bulunabilme bütün paydaşların onayına bağlıdır. Malın kime ait olduğu özel hükümlerle belirlenir. Taşınmaz malın maliki tapuda malik gözüken kişidir. Taşınır mallar açısındansa karine malın zilyedinin malik olması aranmıştır.
Mala zarar verme suçunun faili başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten veya Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişidir. Özel faillik niteliği aranmadığından herkes tarafından işlenebilen genel suçlardandır. Suçun malikinin fail olup olmaması ise korunan hukuki değerin ne olduğunun kabulüne göre belirlenecektir. Suçun mağduru, zarar verilen malda mülkiyet hakkı sahibi olan malin malikidir.
Mala Zarar Verme Suçunun Unsurları
Malı yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, bozmak, kullanılamaz hâle getirmek veya kirletmek veyahut haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldürmek, işe yaramayacak hâle getirmek veya değerinin azalmasına neden olmak neticelerini meydana getirmeye hareketle suç işlenebilir. Bu nedenle suçun seçimlik neticeli olduğu gibi seçimlik hareketli de olduğu kabul edilmiştir. Hayvanın zehirlenmesi, vurulması, mala makas, bıçak gibi kesici delici aletler kullanılması gibi icrai hareketlerle işlenebilir. İhmali hareketlerle işlenmesi de mümkündür. Kanunda belirlenen seçimlik neticeler ise;
1-) Yıkılma ve yok edilme: Taşınır veya taşınmaz eşyanın geri dönüşsüz şekilde kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması, eşyanın malik bakımından maddi varlığını yitirerek eşya olmaktan çıkmasıdır. Eşyanın yakılması, taşınamazın su altında bırakılması buna örnektir.
2-) Tahrip edilme: Eşyanın eşya vasfını kaybetmesine neden olunmasa da şekli unsurlarından birinin veya bir kaçının telafisi mümkün olmayacak veya telafisi mümkün derecede hasara uğratılmasıdır. Örneğin bir otomobilin motorunun işlevini ifa edemeyecek duruma getirilmesi…
3-) Kullanılamaz hale getirme: Eşyanın şeklen değil de fonksiyonel anlamda geri dönüşsüz olarak hasara uğratılmasıdır. Bozulma neticesinde eşya değerine oranlı fazla olmayacak masrafla tamir edilebilirken kullanılamaz hale getirmede eşyanın tamiri imkânsız ya da çok masraflıdır. Bir televizyonun değerine yakın masraf gerektirecek şekilde bozulması buna örnektir.
4-) Bozma: Eşyanın şeklen değil de fonksiyonel anlamda ancak tamir edilebilir şekilde hasara uğratarak çalışmasının engellenmesidir. Bir bilgisayarın çalışmasının engellenmesi buna örnektir.
5-) Kirletme: Eşyanın şekli yapısına görsel anlamda zarar verilmesidir. Bir evin camlarının boyanması buna örnektir. Kirletme de dikkat edilmesi gereken önemsiz sayılabilecek temizlenmesi çok zahmetli olmayan kirletmeler bu madde kapsamına alınmamalıdır.
6-) Sahipli bir hayvanın öldürülmesi: Ölüm neticesine elverişli, ateş etme, bıçak kullanma, zehirleme, uçurumdan atma gibi hareketlerle meydana getirilebilir. Doğal olarak canlı bir hayvana karşı işlenebilir. İhmali olarak da ölümüne neden olunabilir; uçurumdan düşeni kurtarmamak gibi.
7-) Sahipli hayvanın işe yaramayacak hale getirilmesi: Hayvanın failin fiili öncesinde gerçekleştirebildiği işlevleri gerçekleştiremeyecek hale getirilmesidir. Bu neticede hayvan canlıdır ancak zarara uğramasından daha ağır bir sonuç oluşmaktadır. Hayvandan yararlanma maddi veya manevi anlamda olabilir. Hayvanların yaralanması, sakat bırakılması, kuşun serbest bırakılması buna örnektir.
8-) Sahipli hayvanın değerinin azalmasına neden olmak: Bu durumda hayvanın fonksiyonlarına zarar verilmemektedir ancak piyasa rayicini etkileyen olumsuzluklara neden olunur. Piyasa rayici yöredeki örf ve âdete göre belirlenir. Bir mandanın boynuzunun kırılması buna örnektir.
Suçun manevi unsuru kasttır, taksirli hali kanunda düzenlenmemiştir. Fail başkasına ait olduğunu bildiği eşyayı icrai veya ihmali hareketlerle tipik neticeye uygun hale getirmektedir. Dolayısıyla bilerek ve isteyerek hareket etmelidir. Yargıtay mala zarar verme suçunun oluşabilmesi için genel kastın yanında zarar verme kastının da bulunması gerektiği görüşündedir. Eğer özel kast aranan Yargıtay görüşüne katılmazsak suçun olası kastla da işlenebilmesinin kabul edilmesi gerekir.
Mala Zarar Verme Suçu Nitelikli Haller
Malın Niteliğine Bağlı Olarak Düzenlenen Cezayı Arttıran Nitelikli Haller
- Suçun kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında işlenmesi
- Suçun yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında işlenmesi
- Suçun devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında işlenmesi
- Suçun sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında işlenmesi
- Suçun grev veya lokavt hallerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında işlenmesi
- Suçun siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,
- Suçun sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak işlenmesi halinde, fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Suçun İşlenmesinde Kullanılan Araçlar Bakımından Cezayı Arttıran Nitelikli Haller
- Suçun yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,
- Suçun toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,
- Suçun radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak işlenmesi halinde, verilecek ceza bir katına kadar artırılır.
Özel Olarak Düzenlenen Cezayı Arttıran Nitelikli Haller
- Mala zarar verme suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
- Mala zarar verme suçu, somut olayda kanunda belirtilen ‘terör’ suçu niteliğindeyse Terörle Mücadele Kanunu uyarınca belirlenecek ceza bir kat arttırılarak hükmolunur.
Mala Zarar Verme Suçu Etkin Pişmanlık
Somut olayda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için; suç tamamlanmış olmalıdır, fail, azmettiren veya yardım eden bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermiş olmalıdır. Fail, azmettiren veya yardım eden, bu zararı en geç hüküm verilinceye kadar gidermiş olmalıdır. Zararın tamamen giderilmesi halinde bu hükmün uygulanabilmesi için mağdurun rızası aranmaz. Ancak zarar kısmen giderilirse mağdurun rızasına başvurulur. Etkin Pişmanlık koşullarının bulunması durumunda kanun, failin, azmettirenin veya yardım edenin cezasında indirime gidilmesini kabul etmiştir. Mala zarar verme suçu tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilir. Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir. Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır.
Mala Zarar Verme Suçunda Şahsi Cezasızlık Sebepleri Ve Cezadan İndirim Yapılmasını Gerektiren Şahsi Sebepler
Bu sebepler suçun icrası sırasında bulunan ve faile ceza verilmemesini veya verilecek cezada indirim yapılmasını sağlayan sebeplerdir. Bu sebepler fiilin suç oluşturup oluşturmamasına etki etmezler, fiilin haksızlık niteliğini ortadan kaldırmazlar. Bunlardan yalnızca sebep kendisinde gerçekleşen kişi yararlanabilir. Mala zarar verme suçunun;
- a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
- b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın,
- c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
- d) Haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.
Mala Zarar Verme Suçunun Cezası
Mala zarar verme suçunun basit halinin takibi şikâyete bağlıdır. Şikâyet hakkı malın malikine yani mağdura aittir. Eğer malik küçük veya akıl hastası ise onun yerine şikâyet hakkını yasal temsilcileri kullanır. Malın birden fazla maliki varsa her birinin şikâyet hakkı vardır ve bunun kullanılması diğerlerinin rızasına bağlı değildir.
Hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde, bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi içinse şikâyet aranmaz. Nitelikli hallerinin takibi şikayete bağlı değildir.
Mala zarar verme suçunun basit halinin yaptırımı dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Kanun koyucu seçimlik bir ceza öngörmüştür. Nitelikli hallerin ve etkin pişmanlığın yaptırımı ilgili başlıklarda incelenmiştir. Mala zarar verme suçu şikâyete bağlı olsa da etkin pişmanlık hükümleri uygulandığından uzlaşma yoluna gidilemez.
Av. Tuğsan YILMAZ
Merve ARABACI
Aşağıda sizin için seçtiğimiz diğer yazılarımız da dikkatinizi çekebilir
Ceza Avukatı ve Ceza Davası Süreci
Ceza Hukukunda Şikayet
Ceza yargılamasında ifade/beyan nasıl verilir?
Ceza davası nasıl açılır, cezai yargılama nasıl başlar?
Whatsapp İle İşlenen Hakaret Suçu Davası
Selamlar. Mala zarar verme Ceza davasında müşteki konumundayım. 2 adet duruşma oldu duruşmalara katılmadım. Gerekçeli karar yokluğumda yazıldı. Posta ile gerekçeli kararı aldım süresinde sayın mahkemeye itiraz ettim. Hukuki kanıtları cd leri tekrardan sayın mahkemeye kanıt olarak sundum. Sanık ve tanığın beyanlarını kabul etmediğimden sayın mahkemeye itiraz ettim. Lakin 1 ayrıntıyı gözden kaçırmışım, gerekçeli kararı yazan hakim, hakim ve savcılar yüksek kurulu tarafından görevden uzaklaştırılmıştır. Özetle yeni hakim eski hakimin kararını değiştirmeden eski hakimin kararını bana posta yolu ile göndermiştir. İtirazım müşteki olarak kabul edilmezse ne yapmalıyım. Yada red kararı gelmeden tekrardan hakim ile ilgili görüşlerimi belgeleyen 1 dilekçe ile demi müracat etmeliyim. İlgi ve alakanıza şimdiden tşk. ederim.
Verilen karara karşı başvurulacak yargı yolu gerekçeli kararda belirtilmiştir. o başvurunuz da reddedildi ise olağanüstü kanun yollarına gitmenizde fayda olacağını düşünmüyorum. Zira davanın başında ve yargılama içerisinde delillerinizi sunmanız ve süreçteki taleplerinizi iletmeniz dava sürecini etkileyebilecektir.
İyi günler ben sitede oturuyorum bahçe kapılarımızdan giriş çiple yapılıyor.çipinizi unuttunuz kaybetyiniz de kapıda kalıyosunuz varsa etrafta birileri girmesini veya çıkmasını beklemek zorunda kalıyosunuz.bir akşam köyden gelmiştik erzaklarımız vardı çipi unutmuşuz kapıda kaldık elimizde yükler sonra kızıma ulaştık geldi kapıyı açtı ve yüklerle içeri girdikten sonra kapının açık kalabilmesi için birkaç defa kapıyı sonuna kadar açmtım ki açık kalabilir mi bir süreliğine diyerek ki olmadı kapandı.ben de önüne taş koydum ve gittim.ertesi günü kapıyı kırdığım tesbit edilmiş şikayet edildim halbuki kapı o akşam çalışıyodu ertesi sabahta çiple çıktım dışarı akşamüstü bozulmuş.tamir ettirmişler. f aturayı ödeyin dediler suçu kabul etmedim emniyete de ifade verdim bu şekilde şimdi beni neyin beklediğini metak ediyorum ve de ne yapmam ın daha akıllıca olacağını yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Bahsedilen otomatik kapının bozulmasında sizin kusurunuzun olup olmadığı önemli. Varsa kamera kayıtlarını isteyin ve emniyet tarafından veya bilirkişi tarafından incelenmesini talep edin. Şayet bozulmanın sizinle bir ilgisi yok ise eylem ile sonuç arasında illiyet bağı kurulamayacak olup yargılama sizin lehinize sonuçlanabilecektir.
merhaba bir sorum var güvenlik görevlisi olarak bir kamu alanı içerisinde çalışıyordum kamu alanı içerisinde şahsa ait özel bir araç tahrip edilmiş kapı ve iki camı kırılmış durum şu ki tarafıma suçlamalar geliyor benim yaptığıma dair ezik olan araç kapısında ayakkabımın izi bulunuyor suçlamalar devam ediyor tuhaf ol şu 12/36 lık bir sistemde çalışıyorum yani bölgeden çıkış yaptığım zamanla tekrar görev yerime gelmeme kadar 3 vardiya dönüyor ve bununla ilgili tutanak tutulmuyor kıyafetlerimizi bölgede bırakır görev yerimizden sivil çıkış yaparız kıyafetlerimizi görev yerimizde bıraktığımıza tutunda görev yerimden çıkana kadar beni gözlem altında bulundurak 2 ci bir güvenlikçi var bu davadan kurtulabilir miyim güvenlik belgemin iptalinden korkuyorum para cezasına dönüşür mü ilk duruşmam olacak iyi halden dolayı cezam ne olur bir bilgi verirmisiniz ilk defa böyle bir şey geliyor başıma ve son olarak olaylar kanıtlanmadan işverenim işime son verdi şu anda başka bir işte çalışıyorum yani çalışmak zorundayım bu dava etkiler mi nasıl bir yol izlemem gerekir yardım edin lütfen söyleyeceğiniz herşey benim için çok değer li haber bekliyorum teşkkür ederim vereceğiniz bilgiler konusununda
Cihan Bey,
Güvenlik kameraları kayıtları, çalışma saatlerinize ilişkin imzalı vardiya çizelgeleri, kıyafetlerinizi çıkartarak bıraktığınız ve daha sonrasında vardiyanıza kadar gelmediğinize ilişkin tanık beyanları ve kamera kayıtları gibi deliller işinize yarayacaktır. Suç ile fail arasındaki illiyet bağını kesmek gerekecektir.
merhabalar. tehdit ve hakaret olayına mala zarar verme suçunuda ekleyerek benim hakkımda şikayette bulunuldu. şikayette arabanın çizildiğine dair poliste tutanak tutulmuş. ancak ben yapmadım. bu durumda ceza vermek için delil olması gerekmez mi? delilsiz ceza verilebilir mi?
Merhabalar
Sevgilimin fotoğraf makinesini beni patronumla aldattığını öğrendiğim de kırdım. Ve ailesi makine için suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler. Ayrıca ailesinin yakını olan adliye görevlisi kızla olan mesajları okuduğunu ve 4 tane suçum un olduğunu iddia ederek beni bu davaları açmakla tehdit etti. Mesajlarda tehdit konusu veya başka konular geçmemiştir. Evlilik ümidi verip ayrılması aldatmasi kanun da nişanlanıp ayrılma gibi nitelendirilip tazminat hakkımın olduğunu duydum bilgi verir misiniz?
Evlilik vaadine dayalı kusur nedeniyle tazminat talebi mümkün olmaktadır. Ancak sorularınızı ilgili konu başlığı altında sorunuz.
kamu malına zarar vermeden yani kamuya ait bir camın kırılması suçundan hakkım da tck152/1-a 53 maddeleri uyarınca dava açıldı..Zararı olaydan bir kaç gün sonra tazmin ettim..Pişmanlığımı ve olaydan utanç duyduğumu da karakolda vermiş olduğum ifademde belirttim ayrıca olaya sebebiyet verdiğimde alkollüydüm..Şahsın da kamu personeli olarak çalışmaktadır henüz ilk mahkemeye çıkmadım.Daha önceden sabıka kaydım bulunmamaktadır.Nasıl bir sonuçla karşılaşırım.Yardımcı olursanız sevinirim
Mrb avukat bey.Adim Canan.sorum şu evimizi mütahit yapicam deyip mutfağını ve banyomu yıktı.yan tarafın ins yaptığı için bitince yapicam deyip çıkarttı bizi.bnde çıktım daha sonra yan tarafı aldı yine idamın duvarı yıkıldı…bisey demedim.sonra bizden habersiz evimi tamamen yıkıp içindekileri esyalarimida kırıp atmış ve şikayetçi oldum.mutahit bnde konuşurken kabul etti şu çıkmış ondan yıkmış ama savcı ya bn yapmadım çalışanım yıktı demiş nasıl yol izleyebilirz
Cebri satış yoluyla aldığım evde oturan kişi 28 aralık 2015 günü evden çıktı. Çıkarken de eve zarar verdi.
Savcılığa aynı gün şikayet ettim ve savcılık 26 ocak 2016 da kamu davası açtı.
Yapılan keşifte eve 1650 tl lik zarar verilmiş olduğu tespit edildi.
Mahkeme 12 nisan 2016 da davalıyı suçlu bulup 3000 tl para cezası verdi.
Şimdi ben tespit edilen 1650 tl yi almak için tazminat davası açabilir miyim. Çünkü bazı yerlerde zamanaşımı 1 yıl diyor, bazılarında 2 yıl. Hangisi doğru acaba.
Ayrıca mala zarar verme nedeniyle mahkeme sonuna kadar 4 ay fazladan kirada oturduğum için 4 aylık kira miktarını da istediğim tazminat miktarına ekleyebilir miyim.
Şimdiden teşekkürler.
iyi günler avukat bey bi sorum olacak yaklaşık bir ay önce alkollüyken trafik lambasına çarptım lamba paramparca oldu polisler geldi 1.07 promil cıktı ehliyete 6 el konuldu 2 hafta sonrada mahkemem var kamu malına zarar vermekten daha önce bi sicil kaydım yok hapislik cezası felan varmı acaba veya cok bi para cezası yermiyim ?
Sayin Tuğsan Bey ;
Ticari hatli arabam tehdit ve zorbalikla bir aydır hattan çekildi ve calistirilmiyor , savciliga suç duyurusunda bulundum , acaba nasıl bir yaptırımı olur bu islemin…
Şimdiden teşekkürler ..
Merhabalar
yaşim 17 ve bir evin duvarina sprey boyayla yazi yazdim
Yazdigim.duvar bi apartmanin duvariydi
Apartmanin alt katinda dükkanlar var lokantalar vs vs.Ust katta da insanlar oturuyor.
İste yaziyi yazdigim.duvar sokak arasina bakiyordu.Yaziyi yazarken sokaktan gecen biri dur dedi bana ben dinlemedim ve oradan uzaklastim.O adam o yaziyi yazdigim apartmanda oturmuyor sadece ayni sokakta oldugu icin sanirim bana kizmak icin dur dedi.Neyse bu adam beni sikayet etse neler olabilir cezam ne olur hangi suça gir
Merhaba eşim (Karım) ile kavga ettim eşim bana evden uzaklaştırma kararı istemiş karakola ifade için gittim ve polis karar daha hakim tarafından onaylanmadan boş olan koruma kararı belgesine imza attırarak tebligat bana yapmak istedi daha okumadan onaylanmayan kararı imzalamayacağımı belirterek imza atmayı reddettim. Polisler tutanak tutmuşlar şüpheli imzadan imtina etti diye. Olaydan sonra eve yinede gitmedin ve yaklaşık 15 gün sonra Eşimden kendi evimdeki özel eşyalarım ile birlikte (evde 4 Tv vardı) bir tane Tv yi büyük oğlumla göndermesini istedim hüçbirşeyimi vermemiş bende bunun üzerine sinirlendim kendi evime gidip çocuklarımı ve eşimi evden dışarı çıkardım ve kendime ait (evin tapusuda benim adıma kayıtlıdır) evimdeki tüm eşyaları ateşe verdim kaçtım Hale’n savcı karşısına gitmedim gidersem tutuklanırmıyım, tutuklumu yargılanırım ve kendi malıma zarar vermek vb suçlardan ceza alırmıyım. Alırsamda hangi kanun maddesinden ceza alırım. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba kamu hizmet binası lojmanlar bölgesi oto parkında bulunan aracıma lojman görevlisi ot biçme makinası (misin ile çalışan) ile ot biçerKen hiçbir uyarı ve bildirimde bulunmadan aracımın on tampon ve ön kaput kısmına küçük taş parcaları firlatılması sureti ile zarar verilmiştir. Bu konu hakkında kamu hizmet binası içinde kim ne gibi işlem yapacak mağduriyetım nasıl giderilecek teşekkürler
Meraba avukat bey,
Benim size sormak istedigim soru su: uc hisseli bir yazligimiz var tartisma sonunda ust katdaki oturan hissedarlardan biri benim terasima gelerek iceriye gaz tupu atarak evime zarar verdi pencereleri kirdi yerlere hasar verdi.
Bu kisiyi nereye sikayet etmem gerekiyor acaba?
Yurt disinda yasiyorum bana yardimci olursaniz sevinirim.
Günaydın Tuğsan bey,
Oğluma ait araziyi mermerinin taşlarını muhafaza etmesi için Nisan 207 tarihinde iki yıllık kontratla kiraladım.Kira parası olarak bugüne kadar (27.11.18) hiç almadım.
Kendisine sözlü olarak bir kaç defa yeri boşaltıp tahliye etmesini istedim yapmadı.İki ayrı tarihte içinde ceza şartı olan tahliye taahhütnamesi imzalattım taahhütlerini yerine getirmedi.Mermerlerinin korunması için 1.5 metre yüksekliğinde tel örgü ile çevrelettiği örgüün önce kapısındaki zincirli asma kilitinin yok olduğunu,sonrasında bir kamyonun içine rahatlıkla girip çıkacağı genişlikteki kapısının yerinden götürüldüğünü haber verdiğimde önlem almadı.Hep işim yok para kazanamıyorum o nedenle tahliye yapamıyorum derdi.Malını sat öyle tahliye et dediğimde ise mal hurda kimse almaz diyordu.
Bu durum karşısında ben de cahillik yapıp,belki malını artık kaldırır düşüncesiyle tel örgüleri söktüttürdüm.Bu durum kendisi tarafından öğrenilmiş fakat yine de mallarını yerinden kaldırmadı.Zaten ıssız ve tek başına,kapısız,karanlıkta ve yol kenarında bulunun bu mallarını ihtiyacı olanlar alıp götürüyorlardı bu götürmeler tel örgülerden sonra da devam etti.Tellerin sökülmesinden yaklaşık 6 ay sonra yaklaşıkMayıs 2017 tarinde kendisine uğradığımda durumdan haberdar olduğunu öğrendim ve kendisine “sana malına sahip çık demiştim neden yapmadın,Malını korumayanın malını alırlar” dedim.
Şimdi hakkımda malına zarar verdiğim için dava açacağını söylüyor.Ben evet bu cahilliği yaptım ama malına zarar verme kastı ile yapmadım.Çünkü kapısız olan mallarını alanlar yine kimseye görünmeden alıp götürüyorlardı.
Bu durumda eylemim,kusur mudur,kabahat midir yoksa suç mudur.Oğlumun arazisi içinde küçük bir alanı kiralayarak etrafını tel ile çevirdiği bu kapısız tel örgüyü sökttürtmem dV konusu olacaksa hangi kanunun hangi maddesine göre dava açılır ?
Teşekkür ederim.