Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jun 9
Rating:
Ceza yargılaması soruşturma aşaması ve kovuşturma aşaması(ceza davası) olmak üzere iki ayrı evreden oluşmaktadır. Ceza davasının açılmasını müteakiben mahkemenin vermiş olduğu karar ise hüküm olarak adlandırılmaktadır.
Ceza muhakemesi bakımından soruşturma aşamasında şüphelinin ifadesinin alınması söz konusuyken mağdur veya şikayetçinin ise beyanı alınmaktadır. Kovuşturma aşamasında ise sanığın yargılamayı yapan görevli ve yetkili ceza mahkemesi tarafından sorgusu yapılmaktadır.
İfade, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre kolluk yahut C. Savcısı tarafından alınabilir. Şüphelinin yaşının küçük olması durumunda ise kolluk vazifesi üstlenen polis, jandarma gibi kurumlarda suça sürüklenen çocuğun ifadesi alınamayacaktır. Bu durumda şüpheli sıfatı ile suça sürüklenen çocuğun ifadesi C. Savcısı tarafından alınmak zorundadır. Küçüğe ilişkin kolluk nazarında yalnızca kimlik tespiti yapılabilmektedir.
Soruşturma aşamasının başlangıcı olan şikayet yahut suç duyurusu doğrudan C. Savcılığı’na yapılabileceği gibi karakol, emniyet müdürlüğü gibi kolluk kuvvetlerine de yapılabilmektedir. Akabinde hızlı bir biçimde delillerin toplanması ve sıcağı sıcağına şüphelinin ifadesinin alınması, mağdur veya şikayetçinin beyanına başvurulması ve tanıkların beyanlarına başvurulması gerekmektedir.
Soruşturma aşamasında şüpheli, kovuşturma aşamasında ise sanık ifade ve sorgusunda avukatının(müdafiinin) bulunmasını isteyebilir, müdafisi olmaksızın beyanda bulunmaktan imtina edebilir.
Bir suç işlediğinden bahisle polis yahut C. Savcısı tarafından şüpheliye soru yöneltilmesi ifade alma olarak kabul edilir. Alınan ifadenin mutlaka yazılı olarak alınması şarttır. Şifahen yapılan konuşmaların, alınan sözlü beyanların ispatı zor olmakla birlikte, genellikle edinilen bilgilerin soruşturma aşamasının seyri bakımından kullanılması söz konusu olabilmektedir.
İfadesine başvurulan kişi Ceza Muhakemesi Kanunu’ nun 145 ve devamında yer alan maddeleri uyarınca çağrı kağıdı ile davet edilir. Çağrı kağıdının içeriğinde kişinin ifadesine başvurulma nedeni diğer bir deyişle isnad edilen suç, hangi sıfatla ifadesinin/beyanının alınacağının bildirilmesi(örneğin görgü tanığı), davete icabet etmediği takdirde zorla getirilebileceği yer alır. Çağrıldığı halde davete iştirak edilmemesi, hakkında tutuklama kararı yahut yakalama emri bulunan kimseler ise zorla getirilebilir. PVSK uyarınca polis nezdinde yapılan ve hazırlık aşamasında bulunan soruşturmalarda polis tarafından kişilerin beyanlarına başvurulması amacıyla çağrılması mümkündür. Ancak bu kapsamda polisin zorla getirme yetkisi bulunmamaktadır.
İfadesine başvurulan şüphelinin ifadesinin alınması esnasında sorulacak soruları yönelten bir kolluk görevlisi bir de yazman kolluk görevlisi bulunmalıdır. İfadenin C. Savcısı tarafından alınması durumunda ise ifadenin alınması esnasında C. Savcısı ve katibi bulunmaktadır. Kolluk tarafından alınan ifade haricinde C. Savcısının ifadeyi soruşturma bakımından yeterli bulmaması durumunda kimi zaman şüphelinin tekrar beyanına başvurduğu da görülmektedir.
Ceza Muhakemesi Kanunu’ nun 147. maddesinde ifade yahut mahkeme nezdindeki sorguda şüpheli yahut sanığa, susma hakkının olduğu, lehe olan delilleri gösterebileceği ve celbini talep edebileceği, avukat tutabileceği, maddi durumu elvermediği takdirde bulunduğu şehirdeki barodan talep edebileceği, kimlik bilgilerini doğru beyan etmesi gerektiği aksi takdirde suç işlemiş sayılacağı, isnad edilen suç ve olayın izahı anlatılır, hatırlatılır ve tutanağa bağlanır.
Burada en dikkat çeken haklardan biri de “susma hakkı”dır. Şüpheli yahut sanık beyan vermekten kaçınabilir. Susma hakkı gizlilik kararı verilen yahut yargılama dosyasına hakim olunmayan hallerde fayda sağlayabildiği gibi kimi zaman da olumsuz değerlendirmelere sebep olabilmektedir. Velev ki, C. Savcılıkları ve ceza mahkemeleri doktrinde yer alan “Susma ikrardan sayılmaz.” İlkesinin aksine susma hakkını kullanan şüpheli veya sanığın hakkında kimi zaman olumsuz kanaat kullanabilmektedirler.
İfadenin, beyanın veya mahkeme huzurundaki sorgunun öncesinde soruşturma yahut kovuşturma dosyasına hakim olmak, hukuken incelemek ve değerlendirmek savunma hakkının doğru icrası bakımından şarttır. O nedenle doğru bir ifade yahut sorgu stratejisinde mevcut dosya münderecatının incelenmesi ve irdelenmesi mutlak suretle gereklidir. Ceza yargılaması süreci bakımından çelişki beyanlarda bulunulması yerine, basit ve fazla uzun olmayan cümlelerle ifadenin/beyanın verilmesi gerekmektedir. Masumiyet karinesi gereği suçluluğu ispatlanana kadar herkes masumdur. Ancak masumiyetin ispatı için isnat edilen her suçta olay örgüsü dikkate alınmalı ve lehe deliller suçun niteliğine uygun olarak sunulmalıdır. İfade ve sorgu gibi şüpheli ve sanıkla doğrudan kurula bağlantı önemlidir. Örneğin çelişkili beyanda bulunan bir sanığın sorgusunda önceki çelişkili beyanlarını sanığa soran hakim ardından çelişkiyi gidermesini ve sanığın gizlediği farz edilen gerçeklerin gün yüzüne çıkmasını amaçlamaktadır.
Ceza yargılaması, kişinin hak ve özgürlükleri bakımından yasa ile kısıtlama getirebileceğinden dolayı avukat ile temsil edilmenizde fayda olacaktır. Bu nedenle avukatınızdan profesyonel destek almaya özen gösteriniz ve avukatınızın ifadenizde/sorgunuzda bulunmasını talep ediniz. Maddi durumunuz şayet avukat ile temsil edilmenize izin vermediği takdirde barodan müdafii atanmasını da talep edebileceğinizi unutmayınız.
Yazar :
Av. Tuğsan YILMAZ
Bir önceki Ceza Hukuku makalesi için; Ceza davası nasıl açılır, cezai yargılama nasıl başlar?
Merhaba,
Bir arkadaşım ifade için savcılığa çağırıldı ve gitmediği takdirde zorla gözaltına alırız dediler. Bu durumda bir ceza avukatından yardım almak istiyoruz. Suç işlemek amacıyla örgüte üye olma ve dolandırıcılıkmış iddia edilen. Ceza avukatına ihtiyacımız var değil mi?
Annesinden kardeşime düşen miras için sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı çıkardık.1999yılında .kardeşimin teyzesinin çocukları teyzesinin mirasına almak için notere gidip sahte bir veraset ilamı çıkarmışlar ve kardeşime annesinden düşen mirası içine girmişler.kardeşim 2014yılında vefat edince mirası bana düştü kanunen.karşı tarafın noterden aldığı veraset ilamını iptal için hava açtım ilamı mahkeme iptal etti yani davayı kazandım.ne var ki mahkeme masraflarını benim üzerimde bıraktı.davayı kaybeden mahkeme masraflarını ödemesi gerekmez mi saygılarımla.
Ağır ceza mahkemesinde sanık pozisyonundayim ifademi duruşma günü gelmeden yazılı olarak verebilir miyim acaba
Öncesinde de dilekçe verebileceğiniz gibi duruşmada da ifadenizi yazılı olarak hazırladığınızı beyan ederek sunabilirsiniz.
Merhaba. Boşanma aşamasındayım. Evlendiğim kişi ve akrabaları tarafından tehdit edildim. Tehditten dolayı cumhuriyet başsavcılığına başvurdum. Onlarda tutanağımı polise intikal ettirmiştir. Bunlara iki ay uzaklaştırma cezası verdi. Ben tutanağı imzaladım.Diğer uzaklaştırma cezası alan kişilere polis birtürlü ulaşamamış. Onların telefonlarını da verdim. Evlendiğim şahsın telefonu ve adreside mevcut. Fakat sözde birtürlü ulaşamamışlar. Beni on keredir arıyorlar. Gece gündüz. Ben tutanağımı polise intikal ettiği zaman imzaladım. Ama beni tekrar arayıp ifadeye çağırıyorlar. Onlara ulaşmak istemiyorlar herhalde devamlı beni arayıp ifadeye çağırıyorlar. Ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.
İfadeye çağırıldıysanız gitmenizde fayda var. Israrla aranmanız ve rahatsız edilmeniz ile ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Konu ile ilgili kişilerin huzur ve sukununu bozma suçu konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Şikayetçi sıfatıyla mahkemeye gideceğim ancak kekemelik sorunundan muzdaribim. Bu özrümü beyan ederek mahkemede ifademi sözlü olarak vermek yerine yazılı olarak verebilmem mümkün mü? Teşekkürler.
Bn sevgilimden taciz hakaret ve şantajdan dolayı şikayetçi oldum karşı tarafın ifadesini görebilir miyim kaldığım yurdun adresini verdim aileme bi bilgi kağıt gider mi yirmi yaşındayım
çocuğun biriyle tartıştım sadece çocuk darp raporu almış aldıktan sonrada barıştık benim haberim yoktu sonradan söylediler darp eaporu alındığı içinde savcılığa çağırıldım suça sürüklenen çocuk olarak ifade verdim çocuk şikayetçi değil ama darp raporu var ifademdede sonunda barıştığımızı söyledim mahkeme olurmu , herhangi bi ceza alırmıyım kararı ne zaman belli olur şimdiden teşekkür ediyorum bilgilerinici bekliyorum.
Tartışma ile nasıl darp raporu alınabilir?
Basit yaralama şikayete tabidir. Ancak çocuklarda çocuğun kendini savunup savunamayacak durumda olduğu şikayete tabi olup olmamasını nitelikli hal nedeniyle değiştirebilir.
Yurtdışında yaşıyorum. Hakkımda facebook üzerinden cumhurbaşkanına hakaretten dava açılmış. Tebligatta yazan suç yeri Adana ve paylaşım tarihleri de yine yurtdışında olduğum tarihler. Dolayısıyla IP adresi ile benim kimliğime ulaşmadıkları kesin. Sahte hesap veya isim benzerliği diye dilekçe verdim. İstanbul’daki duruşmaya katılamayacağım. Vekil olarak bir avukat tutsam sizin firmadan, ücretler nasıldır?
uzun zamandır arkadaş olduğum bir arkadaşımın sürekli gidip işlerini yapıyordum bilgisayar işlerini,aynı zamanda onun küçük bir büfesi vardı zamanında durumum pek iyi değil borç içerisindeyim.benim internet borcum olduğundan kendisine söyledim ve bana internet başvurusunu kendisi yaptı telefonla interneti bağlamak için geldiklerinde imzayı ben attım.sonra ben kendisine iş yaparken kendisinde elden alacağım birikti ödeme yapmadı bana bende ilk etaplarda internet borcunu belli bir zaman ödedim sonrasında ödeyemedim.avukatlık olmuş kendisinin üzerine olan bir arsaya haciz konulmuş.arkadaşta şimdi babasından korkusundan beni savcılığa şikayet etmiş.ben den habersiz kimlik bilgilerimle işlem yapıldı.diyerek karakola çağrıldım ve durumu aynen söyledim,fakat şimdi savcılık soruşturma kağıdı gelmiş bu durumda ne yapabilirim alacaklı iken borçlu durumuna düştüm ondan kötüsü hakkımda suçlanan var.hapis vb olurmu,ne yapmam gerekli.bilgilendirirseniz sevinirim.
yeni tanıştığım biri kamu malına zarar verdi ve kırdığı eşyaları bana taşıttı bir de içinden çıkan nakitlerin bir kısmını toplattı tehdit ile, kamera kayıtları var o kırıp döküyor.ben hiç bir şekilde mala zarar vermiyorum. sonradan öğrendim firari kaçakmış yakalanmış, ve beni suçlamış. şimdi ne olacak ne yapmalıyım ?
Abi bi sorum olucak şimdi ben okul icinde birden fazla kisi tarafindan darp edildim karsilikta verdim elmacik kemigi üstüme 5 dikis atildi ve sinüzlerimde kırık olduğu tespit edildi okul cocuklari okuldan atamayacaklarini kanunlara uymadigini soyleyince polise sikayette bulundum darp raporumla birlikte olayin uzerinden 10 ay gecti karsi tarafda bana dava acmis ona hakaret etmisim ve ilk vurup kavgayi baslatan ben olduguma dair bir suclamayla savciyla gorusmeye alindim ayni ifademi bdaha verdim bunun sonucunda mahkemede islem gorucekmiyiz bnim ve o cocugun mahkemede yeniden ifade vermesi gerekiyormu yoksa nasil olucak bide delil olarak kamera kayitlari ve sahitlerde var benim ifademi destekleyem mahkemeye cikarilirsam yazili ifademi sunabilirmiyim
Ben evliyim ve eşim arkadaşlarıyla kumar oynadı ve büyük mebla para kaybettiler .esim tehditler üzerine bulunduğumuz ilden ayrildi ..ben ailemle kalıyorum tam 1 yıl oldu şimdi eşimle beraber yaşamak istiyoruz fakat tehdit aldığımız için gidemiyorum nasıl bir yol izlememiz gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
Iyi gunler yurtdisinda yaşıyorum Türkiye’de yakalama emrim çıkmış ogluma pasaport çıkarmak icin muvafakatname veremiyorum yakalamadan dolayı ne yapmam gerekir
Ailemle beraber bir trafik kazası geçirdik.Kız kardeşimi kaybettik.
Şuan babam Ağır Ceza Mahkemesinde müşteki sanık olarak gözüküyor.Ben ve annem mağdur olarak.
Virüsten dolayı adliyeye gitmek istemiyoruz.Bir de ben kekemeyim.avukatımızdan çekindiğim için söyleyemiyorum.Duruşmaya gitmek istemiyorum.Rezil olmak istemiyorum.Ama polisler arayıp gitmemizin zorunlu olduğunu söylediler.
Adliyeye gitmeden yazılı bir beyan verebilir miyim? Veya ailemle beraber verebilir miyiz?
Biliyorum şuan adliyeler kapalı ama eninde sonunda açılacak.