Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 28
Rating:
Cezai Süreçte Şikayet Nedir?
Şikayet, kovuşturması şikayete bağlı olarak düzenlenen suçlarda, ilgili makamlara suçun kovuşturulmasına yönelik yapılan irade beyanıdır. Türk Ceza Kanunu‘nda suçlar kural olarak şikayete tabi olarak düzenlenmeyip yetkili birimlerce re ‘sen kovuşturulur. Resen kovuşturulan bir suç da yeterli delillerin bulunması halinde doğrudan dava açılabilecektir. Kural kendiliğinden kovuşturma olmakla birlikte Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan bazı suçlarla, bu kurala istisnalar getirilmiştir. Şikayete bağlı olmanın istisna teşkil etmesi nedeniyle kanunda madde hükmünde şikayet aranmamışsa o suçun resen takip edilen bir suç olduğu anlaşılır.
Şikayetin hukuki niteliği konusu doktrinde tartışmalıdır. Bir görüş ceza hukuku kurumu olarak nitelendirir. Buna göre suçun işlendiği sırada yürürlükte olan yasa suçu şikayete bağlı kılar da sonradan yürürlüğe giren yasa şikayet şartını kaldırdıysa, lehe olan yasa tercih edilir ve şikayet aranır. Yargıtay’ın bir dönem benimsemiş olduğu görüşü de bu yöndedir. İkinci bir görüşse şikayeti yargılama hukuku kurumu olarak nitelendirmekte ve derhal uygulanma ilkesi gereği her zaman sonraki yasanın uygulanması gerektiğini savunmaktadır.
Cezai Hukukunda Kimler Şikayet Hakkını Kullanabilir?
Şikayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Dolayısıyla yalnızca hak sahibi tarafından kullanılır, mirasçılara intikal etmez. Bu hak sahibi ceza hukukunda suçtan zarar görendir. Mağdur suç teşkil eden fiil nedeniyle haksızlığa uğrayan kişidir. Bir suçta suçtan zarar gören her zaman suçun işlenmesiyle mağdur olan kişi değildir. Mağduru da kapsayan daha geniş bir kavramdır. Şikayet hakkını kullanacak kişinin reşit olması şartı bulunmasa da şikayetin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğine sahip olması yani ayırt edebilen olması gerekir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan suçtan zarar görenin şikayeti geçerli değildir. Kanuni temsilci bu kişiler istemese dahi şikayet hakkını kullanabilecektir. TMK 16 uyarınca ayırt etme gücüne sahip küçüklerin, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarını kullanmada bu rıza gerekli değildir. Şikayet hakkı da kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olup bunun kullanılmasına karar verme yetkisi bir başkasına bırakılamaz. 12 yaşını tamamlamış olup 15 yaşını tamamlamayan küçüklerin şikayet hakkını kullanabilmeleri şikayetin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneklerinin bulunmuş ve davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin gelişmiş olmasına bağlıdır. Bu şartları sağlayan küçüklerin şikayet yetkilerinin bulunduğu kabul edilmelidir. Kanuni temsilcisiyle küçüğün iradesinin çatıştığı hallerde küçüğün iradesine üstünlük tanınmalıdır. 15 yaşından büyük küçüklerdeyse kerine bunların yaptıkları fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin gelişmiş olduğunun kabulüdür dolayısıyla şikayet hakkı bizzat mağdur tarafından kullanılır. Mağdur ile kanuni temsilcinin çatıştığı hallerdeyse mağdurun iradesine öncelik tanınır. (bu konuda bknz. 15.04.1942Tarih, 1940/14 esas ve 1942/9 Karar sayılı İBK) Ayırt edebilen küçükler bu konuda susarsa kanuni temsilcileri onlar adına bu yetkiyi kullanır. Reşit olan mağdur da şikayet hakkını kullanabilecektir. Tüzel kişilerin de şikayette bulunabilecekleri kabul edilmiştir.
Ceza Hukukunda Şikayet Süresi
Şikayet hakkını kullanmaya haiz kişiler bu haklarını belirli zamanaşımı süresinde kullanabileceklerdir. Bu süre 6 ay olarak kabul edilmiştir. 6 aylık süre suçtan zarar görenin fiili ve faili öğrendiği tarihten başlar. Yargıtay’a göre bu zamanaşımı süresi değil hak düşürücü süredir.
Maddede yalnızca fiilin değil fiil ve failin öğrenildiği tarihten diyerek failin de öğrenilmesi şart koşulmuştur. Failler birden fazlaysa birisinin öğrenilmesi bu sürenin başlaması için yeterlidir. Kusur olmadan bu süre geçirilirse ‘eski hale iade’ kurumuna başvurulabilir. Şikayet hakkı birden fazla kişideyse bunlardan birisinin süreyi geçirmesi diğerlerinin bu haklarını kullanmalarını engellemez. 6 aylık şikayet süresinde kamu davasına katılma talep etmek de süresinde şikayet etmekle aynı sonuçlarını doğuracaktır.
Ceza Hukukunda Şikayet Nereye Yapılır?
Suçtan zarar gören 6 aylık sürede Cumhuriyet Başsavcılığına yahut kolluk kuvvetlerine şikayette bulunabilecektir. Valilik kaymakamlık yahut mahkemeye yapılırsa Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. Eğer gönderilmediyse yetkili makamlara başvuru yapılmalıdır. Şikayet yazılı ya da tutanağa geçirtmek üzere sözlü olarak yapılır. Belirli söz kalıplarının kullanılması şart koşulmayıp, ‘şikayetçiyim’ ‘davacıyım’ gibi ifadeler yeterli bulunmaktadır. Soruşturma yapıldıktan sonra kovuşturma aşamasında suçun şikayete bağlı olduğu anlaşılırsa, mağdur açıkça şikayetten vazgeçmediği takdirde yargılamaya devam edilir. Şikayette fiilin belirtilmesi aranır ancak failin belirtilmesi şart değildir. Fail konusunda yanılmış dahi olabilir. Şikayet edilen bir fiil vardır, şikayet edilen birden fazla kimse varsa bir kısmının ayrı tutulup şikayette bulunulamaz. Şikayet diğer şeriklere de kendiliğinden geçecektir.
TCK uyarınca uzlaşma kapsamında olan suçlarda ön ödeme çıkartılamaz. Şikayete bağlı suç uzlaşma kapsamındaysa onun içinde ön ödeme çıkartılamayacaktır. TCK’da ‘Çevreyi Taksirle Kirletme’ suçu ve ‘Yeddi eminlik yükümlülüklerine aykırı davranış’ ön ödeme kapsamındadır. Uzlaşma 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren TCK ile mevzuatımıza getirilmiştir. Uyuşmazlığın yargı dışı yollarla çözümlenmesini, mağduriyetin giderilmesini amaçlar. Fail ve mağdurun suçtan doğan zararın giderilmesi konusunda anlaşmalarına göre devletin soruşturma ve kovuşturmadan vazgeçmesi anlamına gelir. Fail neden olduğu zararı giderdikten sonra toplumla yeniden bütünleşme olanağı kazanacaktır. Bu da onarıcı adalet düşüncesinin bir sonucudur. Takibi şikayete bağlı suçlarda gündeme gelecektir. Uzlaşmaya gidilebilmesi için kanunda bu yolun açık olduğunun açıkça belirtilmesi gerekir. Etkin Pişmanlığın öngörüldüğü suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda uzlaşma yoluna gidilemez. Cumhuriyet savcısı veya talimat verdiği adli kolluk şüpheli ile suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur. Bu teklif açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla da yapılabilir. Kendisine uzlaşma teklif edilen 3 gün içinde kararını bildirmediği takdirde teklifi ret etmiş sayılır. Fail ya da mağdurun özgür iradeleriyle uzlaşma teklifini kabul ettiklerinden söz edebilmek için uzlaşmanın sonuçları konusunda açıkça aydınlatılmaları gerekir. Birden fazla kişinin mağduriyetine sebep olunmuşsa tüm kişilerin uzlaşma teklifini kabulü gerekir. Çünkü asıl amaç mağduriyetin ve zararların giderilmesidir. Uzlaşma teklifi kabul edildiğinde Cumhuriyet savcısı uzlaştırmacı olarak hareket edebilir ya da uzlaştırmacı olarak bir hukukçu görevlendirebilir ya da avukat görevlendirilmesini barodan isteyebilir. Uzlaşma kurumu yalnızca şikayete bağlı suçlarda mümkündür ancak failin ve mağdurun karşılıklı iradelerinin bulunması nedeniyle şikayetten vazgeçmeden farklıdır.
Ceza Hukukunda Şikayetten Vazgeçme / Feragat
Şikayetten vazgeçme, yapılan şikayetin suçtan zarar gören kişi tarafından geçersiz sayılmasının istenmesidir. Yapılan şikayet hakkında uygulanan bir kurum olması nedeniyle de şikayetten feragatten ayrılır. Şikayetten feragat süresi geçmemiş ve henüz yapılmamış şikayetin artık yapılmayacağının suçtan zarar gören tarafından açıklanmasıdır. Şikayetten feragat kanunda düzenlenmemiştir. Tek taraflı irade beyanıdır ve kabul gerekmez. Şikayetten vazgeçmeyse kabul beyanına bağlı çift taraflı bir işlemdir. Şikayetten vazgeçme hakkı kural olarak hüküm kesinleşinceye kadar ve bir defa kullanılabilir. Hüküm kesinleştikten sonra yapılan vazgeçme hükümsüzdür ve cezanın infazını etkilemez. Vekilin Vazgeçme hakkını kullanabilmesi özel olarak yetkilendirilmesine bağlıdır. Şikayetten vazgeçmeden vazgeçilemeyeceği gibi feragat de geri alınamaz. İştirak halinde nasıl faillerden biri hakkında şikayette bulunulup diğeri hakkında bulunmamak mümkün değilse faillerden biri için şikayetten vazgeçme diğerleri için vazgeçmeme durumu mümkün değildir. Biri için şikayetten vazgeçiliyorsa hepsi için vazgeçilmiş sayılır. Kişinin şikayetten vazgeçmesi işlenen suç dolayısıyla uğradığı zararların tazminini istediğinden vazgeçme anlamına gelmez. Ancak zararları talep hakkından açıkça vazgeçtiyse hukuk mahkemesinde dava açamaz. Şikayetten vazgeçerken bu konuda sessiz kalması, zararları talep hakkından vazgeçtiği anlamına gelmeyecektir. Soruşturma aşamasında şikayetçi olmadığını bildiren ya da önce şikayetçi olup sonra vazgeçen mağdur kovuşturma aşamasında ‘katılan’ sıfatıyla kamu davasına katılabilir. Ancak yargılama aşamasında şikayetten vazgeçen mağdur davaya katılamayacaktır.
Şikayet hakkına sahip kimse kural olarak şikayetten vazgeçme yetkisine de sahiptir. Tam ehliyetsizlerin bu haklarını nasıl kullanacaklarını kanunda gösterilmemiş olsa da doktrinde görüş birliği mevcuttur. Buna göre tam ehliyetsizler bakımından yasal temsilcileri bu hakkı kullanır. Sınırlı ehliyetsizlerdeyse bu yetkinin kim tarafından kullanılacağı doktrinde tartışmalıdır. Katıldığım görüşe göre 15 yaşından küçüklerin şikayetten vazgeçme yetkisi kanuni temsilcilerine aittir. Kanuni temsilcinin beyanı da hakları bildirilerek alınmalıdır. Suç işlendiğinde 15 yasında ya da daha küçük olan ancak yargılama aşamasında 15 yaşını aşan ve ayırt edebilen suçtan zarar gören bu hakkını bizzat kullanabilir. 15 yaşından büyük ayırt edebilenlerinse bu yetkiyi bizzat kullanabilmeleri ayırt edememelerine ilişkin bir bulgunun olması durumunda kanuni temsilcileri aracılığıyla kullanabilmeleri gerekir.
Bazı suçların soruşturma ve kovuşturmasının yapılabilmesi için Adalet Bakanlığının izni veya talebi gerekmektedir. Bu izin veya talep için bir süre öngörülmemiştir.
Yakalama, sorguya çekme, tutuklama ve yargılama fiillerini milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmadıkça yapılamayacak işlemlerdir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için TBMM milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ‘karar’ vermelidir.
Vatandaş yabancı ülkede suç işlediğinde alt sınırı 1 yıldan az olan suçlarda yargılama yapılabilmesi için zarar görenin veya yabancı hükümetin şikayet şartı aranmıştır. Yabancı devletler başkanına karşı suç ve ona hakaret suçunda soruşturma ve kovuşturma ilgili devletin şikayetine bağlıdır.
Bazı özel kanunlarda, Cumhuriyet savcısının harekete geçmesi için ilgili kuruluşun başvurması şartı aranır. Bu şart resen kovuşturulan suçlarda da aranmaktadır. Ancak bu suçlarda vazgeçmeyle dava düşmez. Bu yazılı başvurular sui generis bir şikayet hakkıdır.
İzin talep, karar, yazılı başvuru kurumları şikayete benzemekte fakat şartları ve sonuçları bakımından farklılık arz etmektedir. Bunların şikayetten farklı olarak geri alınamazlar.
CMK 90 yakalamayı düzenlemektedir. Şikayete bağlı suçlardaysa bu hüküm uygulanmaz. Kolluk görevlileri suçüstü olsa dahi yakalama yapamaz. Ancak şikayet varsa yakalama yapabilir. Bunun da istisnası çocuklar ve beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olanlardır. Bu kişilerde şikayet olmasa da kolluk yakalama yapabilir.
Suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar şikayetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.
Soruşturma ve Kovuşturması şikayete bağlı bir suçun üst sınırı 1 ya da az süreli hapis cezasını gerektirdiği hallerde yeterli şüphe olsa da cumhuriyet savcısı kamu davasının açılmasını 5 yıl süreyle erteleyebilecektir.(CMK 171 md)
Av. Tuğsan YILMAZ
Av. Halil İbrahim ÇELİK
Ceza Hukuku Bakımından Yargılamanın Yenilenmesi başlıklı bir önceki Ceza Hukuku kategorisi yazımızda olağan kanun yollarının tüketilmesi ile birlikte hangi şartların varlığı halinde yargılamanın yenilenebileceği incelenmiştir.
Ben babam tarfindan darp edildim hastaneden bu darplara delil olarak rapor cikarttim ve bana baski kurarak babamdan sikayetci olmamam icin üstüme geldiler ve Hür irademle ifade veremedim yani sadece sözlü tartisma oldugunu belirttim ve mahkemede şikayetçi olmadim fakat ben sikayetimden vazgecdim icin cok rahatsizim tekrar bi durusma acilabilirmi yardimci olum
Şikayet hakkından feragatın dönüşü olmamakla birlikte şikayete tabi olmayan suçlar bakımından yargılama halk deyimiyle kamu davası olarak devam etmektedir.
Merhaba şikayete tabi olmayan bir suç için suç duyurusunda bulundum. Ancak bu suç duyurumdan vazgeçmek istiyorum. Şikayetimden vazgeçmek için Savcılık’a dilekçe verebilir miyim? Bu durum benim aleyhime sonuçlanabilir mi?
Şikayete tabi olmayan bir ceza soruşturmasında şikayetten vazgeçebilirsiniz ancak bu dosyayı kapatmak için yeterli değildir.
İyi günler avukat bey. Failin isminin değil de internet ip numarasının bilinmesi şikayet süresini başlatır mı yoksa illa o kişinin gerçek işim ve soyismini bilmek mi 6 aylık şikayet süresini başlatır.
IP numarası doğru ise o şekilde de suç duyurusunda bulunup tespitini isteyebilirsiniz.
Merhaba Tuğsan bey kayinvalidem evimi basti zorla karimi evimden goturmeye calisti bende evimden cikartmak icin disari ittim kapidan cikardim polisi arayarak damadim beni dovdu bicak cekti felan dedi sikayetci oldu esimde ifade verdi zorla evden cikarmaya calistigini yalan soyledigini siddet agir kelime soylemedigimi onayladi sonra ayni saat sikayeti geri cekti ertesi gun tekrar sikayetci oldu psikoloji bozuk biraz ikinci sikayet gecerli olurmu yoksa duşermi Tesekkur ederim..
Merhaba, verimli bir yazı olmuş tebrik ve teşekkür ederim. TCK da yer alan şikayete tabi suçlarda uygulanan şikayetten vazgeçmenin sirayeti diğer kanunlarda düzenlenen ve yine şikayete tabi suçlarda da uygulanır mı?
Avukat bey benim sorum şu gaspa ugradm ve yargitay karşı tarafın cezasını onadı yinede şikayetimden vaz geçebilirmiyim bu mumkunmu onanan cezalarda bu yol varmı tşk ederim
Kesinleşmiştir, mümkün değildir.
Sayın avukat tugsan bey 6 tane fetö cü ihbarında bulundum sonra 6 ay sonunda savcılıktan ifade vermeye gittim bunlar fetöcü değildir diye pişmanım dedim fakat bunlardan 4 tanesi yurtdısında ve 1 i sadece acıga alındı kamu davasından ceza alırmıyım bu 4 kişi fetöcü cıkarsa ve şikayetci değiller ceza alırsam da ne kadar ceza alırım iyi çalışmalar
Bahsettiğin kişiler hakkında beraat kararı verilir ise iftira suçundan hakkınızda şikayetçi olabilirler. İftira suçu hakkındaki yazımızı okuyarak ceza sürelerini öğrenebilirsiniz.
Sayın AVUKAT TUGSAN BEY bU BAHSETTİGİM 6 TANE FETÖCÜ AKRABAMDIR YABANCI YOKTUR ŞİKAYETÇİ DEĞİLLER ÇÜNKÜ 4 kişi YURTDISINDALAR BUNLAR ŞİKAYETÇİ OLURSA KAMU DAVASINDA DAVAYA KATILIRLAR O YÜZDEN KİMSE ŞİKAYETÇİ OLMUYOR türkiyeye gelemezler
benim kamu davasında ne ceza alabilirim para cezasımı kamu hizmet cezasımı ve hapis cezawsıysada ne kadar süre alırım
saygılar
Merhabalar, şikayete tabi olmayan suçlar bakımından şikayette bulunup da daha sonra şikayetten vazgeçmek davanın sonucunu etkiler mi ya da failin daha az ceza almasını sağlar mı?
Not:Dava yarın görülecek ve aile şikayetçi olup olmamak konusunda kararsız acil geri dönüş yapabilirseniz çok sevinirm.
Şimdiden teşekkürler…
Merhaba ben bir şikayette bulundum ifademi verdim 1 ay kadar sonra beni yazı işleri müdürü arayıp uzlaşmak ister misiniz dedi benim de o ara cenazem olduğundan olur dedim tamam pazartesi gelin dedi karşı tarafı da aramış karşı tarafta benim yumuşadığımı görüp hemen gelip imza vermiş uzlaşma için. Bana da telefon etti müdür, karşı taraf imzasını attı gelin siz de atın diye ben de gidip attım. Uzlaşma için beni birisi çağırmayacak mı dedim hayır dedi. Ben uzlaşmak için tamam demiştim şimdi ne oldu anlamadım. Size bir yazı gelir dava hakkında takipsizlik kararı verilmiştir diye dedi. Ben şikayetimden vazgeçmiş mi oldum şimdi? İmzaladığım kağıtta uzlaşmayı kabul ediyorum yazıyordu.
İyi gunler tuğsan bey . Ben bir sikayet aldim 3 gun once hakaretten dolayi ama hic birinde ciddi ve samimi değildim her şeyi ofke ve sinirle yaptım karakoldan aradilar ve gittim derdimi skntimi anlattim ifademi verdim ifademde pismanligimi ozrumu ilettim galiba sadece savciliga düşmüs, adliyeye dusmemis diye biliyorum sikayeti yapan aile ilede baristik uzlastik özurde diledim şu an sonuç ne olur dosya sizce kapanirmi . Teşekkür ederim.
Eşimle aramda 1 ay once geçimsizlik yaşandı karakola sikayet ettim evraklarin içinde darp raporu da vardi. Daha sonra baristik şikayetimden vazgectim su an esimle yasiyorum . Bugun de karakola cagirdilar tutuklanır mı? Davanin neticesi ne olur?
Tutuklanmaz.
Sn. Av. Tuğsan bey ben başımdan geçen bir olayı size özetlemek istiyorum. Benim abim evime gelip benle tartıştı evimde TV mi kırıp bi miktar maddi zarar verdi ayrıca bana anneme ve eşime hakaret edici laflar söyledi. Ben şikayetçi annemde şahit olmak üzere şikayetçi olduk. Maddi hasar için hakaret için ve birde bizi ölümde tehtid etti.biz bunların hepsinden şikayetçi olduk.kendisininde infazı var.bu durumda ceza alırmı?çok teşekkür ederim.
Eşimle 1 sene önce ilgisizlik ve geçimsizlikten kavga ettik şikayetçi oldum, her ailede olan bişi geçimsizlik ona sabır göstermem lazımdı pişmanım ama ilgisizliğinede gene o günleri hatırladıkca haklı oldumu düşünüyorum şikayetçi olduğum günden sanırsam 2 hafta sonra barıştık şikayetimi geri aldım darp raporu da var eşim ceza alır mı?
Sayın Yılmaz; sizeden gerçekleşen bir olay üzerinden bilgi talebinde bulunuyorum ve şimdiden tesekkurlerimi sunuyorum.Kuzenimin eşi taksi şoförü,bursa’da yaşıyorlar, gece 12 sularında taksiye bir üniversite öğrencisi biniyor ve şoför nere gideceğini soruyor,kız ise gideceği yeri yeri söylüyor, şoför hangi yoldan gidelim diye soruyor biliyor musunuz bursayi diyor,kız ise yolları siz biliyorsunuz nerden isterseniz ordan gidelim diyerek bir sohbet ortamı basliyor ve sofor ise kestirme bir yoldan karanlik bir yola giriyor daha sonra is sofor kirmizi ışıkta dururken kiz birden kapiyi aciyor ve disariya kacarak polise gidip bu adam beni taciz etti diyerek sikayetci oluyor şoförün söylediğine göre kız alkollü ve içkili bir mekandan alınmıştır..suan bir mahkeme süreci var ve konu dahilinde bilgilendirmenizi rica eder teşekkürlerimi sunarım
Dosya içeriğini incelemek gereklidir.
Iyi gunler gaspta sikayetten vazgeçme ve masrafların hepsinin odenmesi bu olayın kamu davasina çevrilmesi halinde verilecek olan ceza fazla olur mu yani kamudan fazla ceza gelir mi ? Yazarsaniz çok mutlu olurum . Kolay gelsin
ben dayımın evinden para caldim paraya ihyiyacim olsugu icin dayım polise gitmis ama benim caldımi bilmiormus ben dayıma parayi verip özür diledim hemen sikayetini geri cekti öncede 2 dosyam var onlarda sikyaeti geri cekti savci beni servest birakti aradan 2 hafta gecti savci ek ifade almak istiyor tutuklana bilirmiyim ?
17 yaşındaki kızım hakkımda şikayetçi olmuştu.Yatılı okumak için devlet koruma kararı aldırman şart -git delil topla gel dendiğinden 1 hafta elinde cep teli ile dolanıp ve beni tahrik edecek her tür eylemi ve söylemi yapıp küfür kıyamet,tehdit içerikli sesimi kaydetmeyi başardı da…Ama dövmedim ! Anadolu Asliye Ceza’da yargılandım,5 aydır yanımda kızım çünkü ancak 1,5 ay dayandı yurt koşullarına ve önce izin dilekçesi verdi,eve dönüp anlayışla karşılanınca (kırgınlığım yüreğimde hala ama evlat işte) da 3 aylık sürenin sonunda kesin teslim dilekçesi verdik.5 aydır beraberiz ve tepetaklak olan hayatını düzeltme çabasındayız…98 ortalama ile tıp isterken şimdi hem eğitim hem psikolojik açıdan çok kötü durumda,toparlanıyor yoğun ilgim ve içim -yüreğim kanasa da çaktırmayışımla…Asliye cezada hakaret,basit yaralama cezaları aldım ancak para cezasına çevrildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.Tehdit suçundan ise 5 ay hapis cezası aldım,paraya çevrilmedi ve yine hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmedildi.Bu kararlar alınırken kızım sürekli tüm şikayetlerinden vazgeçtiğini,olayın baştan sona uydurması olduğunu,yatılılık istediği için böyle yaptığını ama olayın sadece pat diye Kabataş Erkek’de yatılılıkla sonuçlanacağını sandığını,rehberlik uzmanıtarafından “git delil topla,yatılı yapalım” denildiğini,olay günü asla darp edilmediğini,darp raporuna gittiğinde de elinin içinde “2 abrazyon var” yazıldığını yeni öğrendiğini, ifade verirkenki olayların kimini abarttığını kimini tamamen uydurduğunu çünkü yatılılığın tek şartının bu olduğunu ve rehberlikçiin de “ses elimizde,sen de salla işte” dediğini ,elinde yara varsa dahi hatırlamadığını,ve kesinlikle benim yapmadığımı , dolmuşla-vapurla gidip gelirken olmuş olabileceğini ya da sırf rapora bir şey yazsın diye yazıldığını , şikayetçi olduktan sonra her şeyin çığrından çıktığını ve vaktimiz yok imzala diyerek bir dolu ifade imzaladığını açıkça,ağlayarak,yalvararak,bizi ayırmayın diyerek ifade etti….Keza ben çok iyi bir ebeveyn olduğuma sadece ergenlik hatası yüzünden kızımın da benim de ceza almamamıza dair ricalarda bulundum…Baro tarafından avukat istemesek de hakimin atamasıyla görev yapan avukatın şikayetten vazgeçmemesini yoksa baroya şikayet edeceğini söylemesiyle avukat pıstıysa da ve hatta hakimin kızımı “yalan ifadeden seni yargılarım,sana ceza veririm,yaşın ceza almaya uygun ” diye tehdidine rağmen ifadesinden caymamasına rağmen verilmiş bir karardır bu feci karar.Avukat da caydı ama hakim onu da “Sen cayamazsın,kamu davasını sürdüreceksin,yoksa seni baroya şikayet ederim” diyerek korkuttu ve caydırdı…Neyse o kamu davası,o devam edecekmiş.Sicili tertemiz ,49 yaşında,emekli öğretmen ve 16,5 yıllık tek ebeveynim ! Son 3 yıldır ergenlik kaynaklı sorunlarımız oldu ve arkadaş gazı ile abardı,ben de 25 yıllık şeker hstası anne olarak çok tahrik edilince bağırıp,çağırıp,küfrettim ve bunu ne karakola ifadeye çağırıldığımda ve ne de mahkemede reddetmedim…Ama dövmedim ! Olay günü elimi sürmedim,öncesindeki dönemlerde güdümlü anne terliği fırlatması ya da saçını çekmekten öteye gitmedim…Ben bi başıma pırıl pırıl bir genç kız yetiştirdim ve o büyük bir hata yaptı ama ÇOK PİŞMAN !!! 17 yaşındaki kızın şikayetten YAZILI ve SÖZLÜ vazgeçmesine,çoook detaylı dilekçelerimize ve suçu kabul etmeyişime rağmen,”bir ceza vermeliyim,git itiraz et,belki üst mahkeme bozar,bundan kötü bi karar da çıkmaz zaten !” dedi diye gidip itiraz ettim…Şimdi NE OLACAK ? Biri diyor ki beraat da edebilirsin,biri diyor ki itirazın hükmün infazına ya da ertelemesine dair o kadar,yani onanırsa 5 ay hapis çıkar sana ,TEMYİZ edip yargıtaya yollayacaksın ya da hapis yatacak ve para cezalarını ödeyeceksin…Biri diyor ki 17 yaş şikayetinden cayabilir çünkü kurum psikoloğu da davadaydı ve aklı başında,her şeyin ayırdında,bize de olayları böyle anlattı ve 5 aydır evinde dedi…Ama hakim baro avukatı diye tutturdu yani çocuk vazgeçse de yaşı 18 den küçük diye o avukat atandı ve hakim baskısıyla vazgeçemedi…Şimdi konuşuyorum,açıkça anlatın celseyi diye,yapamam,keşke böyle olmasaydı ama oldu işte diyor…HANİ ADALET ? HANİ BASKISIZ YARGILAMA ? Kızım şu anda vazgeçti ama kale alan olmadı ,1 yıldan uzun yargıtayda işimiz sürerse orada mı şikayetinden vazgeçecek ? Ya 18 olmadan yargıtay karar verirse 1 yıldan kısa süre içinde ? CELSESİZ bir inceleme olacakmış,o inceleyecek hakim-hakimler beni-kızımı çağırıp dinlemez mi ? Çağrılmadan gitsek dinlerler mi ? Sadece hükmün ertelenip ertelenmemesine mi yoksa dosyanın tamamına ve bizim itirazlarımıza da bakıp farklı hüküm verirler mi ? Bu arada ben ayrıca 6. çocuk mah.’de de yargılanıyormuşum bu olaylar yüzünden, koruma-bakım tedbiri alınmış, kaleme gittik,hakimle 40 saniye görüşebildik,hakim kızımla pedagog görüşmesi ve rapor talep etti.Görüştüler,sonra benle görüştü ve sosyal hizmetler benden “ebeveyn yeterlilik raporu” istedi,ona git-gel yapıyorum ,sonuç yakın dedim diye o raporu bana at ,ben sonra rapor vereyim dedi. Aldımm,attımm,az önce öğrendim ki hakimin yönlendirdiği o pedagog-psikolog da olumlu rapor vermiş ve koruma kararı %99.9 kalkacakmış.Yine de karar hakimin tabi ama olumlu karar çıkarsa sizin ve kızınızın dilekçelerinizde de yazdığınız gibi kızınız haftaya RESMEN teslim edilecek dedi…Bir diğer acayiplik , 3. YARGILAMA ise bilmemkaçıncı Aile mah.deydi ve sonuç bana şöyle tebliğ edildi : SADECE 5(1) a bendi yani sözlü şiddet uygulamamam konusunda ÖNLEYİCİ TEDBİR KARARI , 3 ay süreyle uygulanması + KORUYUCU TEDBİR KARARINA GEREK OLMADIĞI…Eyvallah bu cezaya,ağır tahrikle de olsa saydırdım sonuçta ve ama kızımın özleminden + ihanet boyutlu hata da yapsa analara affetmek yakışacağından sardım sarmaladım yavrumu 5 AYDIR ! 3 ay da değil 5 aydır hiçbir maraza yokk !!! BİR OLAY İÇİN KAÇ FARKLI MAHKEMEDE YARGILANIR BİR İNSAN ? HANGİ KARAR ASILDIR ??? Bu davalar birbirine eklenemez mi ? Sonuçları birbirini etkilemez mi ? Ne yani 5 aydır yanımda “güya izinli” olan çocuğu bi mahkeme resmen verecek ve ama başka bi mahkeme beni hapse mi mahkum edecek ??? TEMYİZ ÖNCESİNDE-BU AŞAMADA- Asliye cezanın kararına itiraz edişimle Ağır Ceza’ya gidecek dosyam için kararı değiştirebilecek NE YAPABİLİRİM ??? Maddi-manevi bitikim ! Son gücümle mücadele ediyorum…2 kez merdivenlerden düştüm,bunları yazar ya da anlatırken sürekli ağlıyorum ve şeker yüzünden tüm damarlarım tıkalı benim , yıllardır insülin-kan sulandırıcı-damar açıcı ilaçlar silsilesini SGK raporuyla kullanıyorum..! Bu davalar yüzünden ölüp gitsem KİM bakacak kızıma ? Asliye Ceza ? Ağır Ceza ? Aile mahkemeleri ? Çocuk mahkemeleri ? BİTLENDİRİP EVE YOLLAYAN SOSYAL HİZMETLER Mİ YOKSA ??? YETER AMA YAA…Biri duysun sesimi ve kanıtlasın çağdaş-demokratik-laik-sosyal hukuk devletinde yaşadığımızı ve adalete güvenmemiz gerektiğini-tarafsız yargılanacağımızı-adaletin yerini bulacağını söylesin…KIZIMI TIBBA SOKUP,olmadı diş hekimi,olmadı eczacı,olmadı veteriner,olmadı biyoloji öğretmeni olabileceği bir üniversitenin kapısından girerken göreyim,öleyim ! Ama 49 yıldır yaşayışım ve 17 yıldır bir başıma pırıl pırıl evlat yetiştirişim ,yani ÖMRÜM BİR İŞE YARASIN !!!
Merhabalar, şikayet hakkının kullanımına ilişkin sürenin Yargıtay’a göre hak düşürücü sure olduğunu içeren kararı öğrenebilir miyim acaba?
Şimdiden teşekkür ederim
Hakeret suçundan bugun mahkeme yapildi ceza kesinlesti bu sefer karsi taraf sikayetini geri cekcem dedi geri cekerse o ceza kalkarmi yoksa kalkmazmi ?
şikayete tabi olmayan bir suç olan adam öldürmeye teşebbüs suçunda kişiler şikayetlerini geri almak istiyor. bu durumda cezalar düşer mi. davanın kapanması için başka ne yapılabilir? ifade değiştirmek felan işe yarar mı lütfen bir yol gösterin
Merhabalar . Esimle aramda cikan tartismaya kardesimde telefondan dahil olarak kufur icerikli konustugu icin esim kardeşimden şikayetci oldu mahkeme gunu belli oldu ama henuz olayın uzerinden 14 gun gecti
Bu sikayet geri alinabilir mi ? Alinmaz sa ve mahkeme olursa siciline işler mi kardesimin ?
Merhaba avukat Tuğsan bey.bundan 17gün önce kapı komşum binanın ara hol penceresi neden sürekli açık? bunda ben art niyet ararım diye bana ve eşime saldırdı.o gün bağırış çağırış kavga etti bizimle.aradan iki hafta geçti.esim ben ve kızım gezmeden geldik.asansorun kapısını açarken eşinin geldiler dediğini duydum.birden asansör kapısını açar açmaz adam bu pencere niye açık? bu pencere açılmayacak lan gibisinden konuşup saldırmaya başladı.eşim sakin sakin bak Ercan açıksa kapatılır zor bişey değil diye alttan aldıkça,adam siz art niyetlisiniz ben bunda art niyet ararım kasıt ararım diye hem bana hem eşime saldırmaya başladı.9yasindaki kızım çok korktu. O sırada oğlum asansörden iner inmez adam oglumada saldırdı.bize biz kalabaliğiz sizi bir gecede ortadan kaldiririz gibisinden tehtid etti.bu arada ben 155i aradım polis çağırdım.polis ne yapacak ne yapabilir gibi konuşmalar da yaptı.bizler evlerimize girdik.polis geldi.durumu anlattım.gelen polisler karakola gidip şikayetçi olun dedi.bizde eşimle hemen karakola gidip başımıza geleni ayrıca bunu ikinci kez yaptığını anlattık.ertesi gün polis onu ifade için çağırmış.polis bizi ifadesini aldıktan sonra aradı.biz ona gerekeni konuştuk eğer şikayetinizi geri cekmezseniz her iki tarafa da kamuyu meşgul etmekten 3er bin lira para cezası verilir dedi.bu kanun yeni çıktı dedi.benim sorum şu gerçekten böyle bir kanun varmı? mağdur olan biziz saldırıya uğrayan biziz. huzurumu bozması çocuklarımı korkutmasi bize biz kalabaliğiz bir gecede sizi ortadan kaldiririz gibi tehditler savunması yanına kâr mı kalacak? Ben sikayetimi geri çekersem bu adamda bir müddet sonra tekrar yaparsa ben nasıl bir yol izlemeliyim? aslına bakarsanız ben sikayetimi geri çekmek te istemiyorum.lutfen beni aydınlatın.
Babam bir gun dolmus bklerken iki kisinin kavgasina denk geliyor ve ayirmaya calisiyor uzun ugraslar sonucu olayi ayiramiyor ve adamlardan birisi ben bakan taniyorum tanidiklarim var diyor vabama babamda tek senmi taniyosun diyor ve adama bi samar atiyor olay karakolA gidiyir ve onu diyen kisi daha 3 aylik polis cikiyor kimse bilmiyor tabiki sikayetci oldu adam babama ne ceza gelir
Merhabalar Hakkımda açılan davada karşı taraf şikayetini geri çekerse bu davanın sonucu sicilime işler mi yani şikayetten vazgeçildi dava düştü gibi sicilimde herhangi bir şey gözükür mü ?
mrb
2012 tarihinde kardeşim 14 yaşında iken üzücü bir olaya karıştı. iki kız çocuğu (13 yaşında her ikisi de) kardeşimin tacizine uğradığını söyleyip şikayetçi oldular. kardeşim de her ne kadar iftiraya uğradığını anlatmaya çalışsa da 11 yıl ceza aldı ve dosya şu anda yargıtayda. Dosya yargıtay aşamasında iken müştekilerden biri arkadaşlarının gazına geldiğini özellikle rehber öğretmeninin yönlendirmesi ile böyle bir suçlamada bulunduğunu ve şikayetinden vazgeçtiğini ilgili ceza dairesine yazılı olarak sundu. Şimdi sorum şu; yargıtay ceza dairesi 2 müştekinin de şikayetinden vazgeçmediğini gerekçe gösterip dosyayı onaylar mı yoksa müştekilerden birinin şikayetinden vazgeçmesi nedeni ile davanın yeniden görülmesi için bozar mı? Bu konu ile ilgili herhangi bir yargıtay ilamı var mıdır?
Merhaba bekçiler tarafından durdurulup kimlik soruldu bende güvenlik kimliğimi gösterip kendimi tanıtıp devlete bağlı özel sektörde çalıştığımı anlatya çalışmama rağmen bekciler zorluk çıkardığı için polis cağırdık sonuç olarak bekciler tarafından kötü muameleye uğradık üst çıplak elle üst araması yapıldı kimliğimi iptal edilmekle tehdit edildim ve 779 tl ceza yazdılar neden yazıklarını bilmiyorum bende cimere olayı detaylı bir şekilde yazıp cimere yolladım ve idari soruşturma başlatıldı ifademe başvuruldu emniyet müdürü cağırıp sen güvenlik kimliğini görev alanım dışında kullandığım için iptal bile olabileceğini söyledi bende kullanmadım kendimi tanıtmak amaçlıyla gösterdiğimi vs anlattım şimdi beniö sorum şudur güvenlik kartım iptal olur mu bu süreç nasıl işler soruşturmayı yapanlar kendi ekiplerinde olduğu için büyük ihtimalle haksız çıkacağım haksız çıkarsam herhangi bir ceza alır mıyım teşekkürler
Dilerim yardımcı olursunuz.Ben Adli Tıp Kurumunu,Yüksek İhtisas Adli Tıp Kurumunu ve Tazminat davası açtığım 18 yıl süren mahkemeyi şikayet etmek istiyorum.Hangi kuruma nasıl şikayet edebilirim.
Şikayet nedenim; 8/8 kusurlu trafik sabıkalı bir şoförü işe alan büyük bir otobüs firmasına kazada bacağımı kaybetmem ve sonraki yaşattıklarından ötürü 2004 yılında dava açtım.2003.3.3 de kaza oldu.Adli Tıp iş kazası olarak değerlendirip insiyatif kullanarak rapor derecesini aleyhime olcak şekilde düşürmüş.Psikiyatri doktoru suçlu gibi sorguladı,para için bacağımı kendimin koparttığını ima etti.Ve raporda söylemediğim aleyhime kelimeler yazılmış.Bu rapora Hakime Hanım 3 kez itiraz etti usulsüz olduğu için.4.kez Yüksek ihtisas kurumuda dosyayı okumadan beni görmeden aynı şekliyle geri yollamış.Rapora göre otobüsle bina içinde çalışırken kaza olmuş(diş teknisyeniyim iş kazası olarak düzenlenmiş).Adli Tıpın aleyhime ya da lehime hesaplanan fiziksel ve ruhsal aldığım hasar derecesini düşürmesinin ciddi suç olduğunu öğrendim.Ve 5 yılım çalınmış oldu.Sürekli hakimler değişiyor yılda 2 ya da 3 kez duruşma oluyor o da hep evraklar ve usulsüzlük yapması nedeniyle karşı tarafın erteleniyor.Bu Mart 18 yıl olacak.Sadece bu bile canımı tahammülsüz derecede acıtırken birde protez bacağımı alamamak ve gerektiğinde yeniletemediğim için 2007 de ampute bacağım kırıldı, bu yılda kolum.Birde hala adalet yerini bulmadığı için içimdeki yas süreci bitmiyor.Bunları yazarken bile gözyaşlarımı tutamıyorum.Her mücadele ,her 3-4 Mart her mahkeme günü ve şuanda protezim bozuk olduğu için herrr gün kaza anını yaşıyorum.Yakınları öyle olmasa bile o gün ölmüş olmanın kolaylığını düşünürken buluyorum kendimi.Biliyorum ki ilahi adalette hak yerini bulacak.Ancak yüreğim korun ötesinde yanıyor.Avukatım bile pes etti bu haksızlık karşısında.Psikolojik ve fiziksel durumum arttı ve yaşlanma dahi değil bunlara.Vazgeçmek için yorgunum ve benden sonraki kazalarındaki kazazedelerin vebalini asamam boynuma.Ancak artık bitmeli bu haksızlık çok AĞIR.
Sizden isteğim bu kurumları nereye şikayet edebilirim?Sonuç alamasam bile denemek zorundayım.Ve açılmış tazminat davalarında zaman aşımı ne kadar?Çok iyi işini yapan hakimeler de oldu.Ancak davayı bitireceğini 2 duruşmada söylediğinde 2.sinde sahte iflas beyanında bulundu karar günü Ulusoy.İflas gerçekti ancak benim bindiğim şirket o değildi.İflas öngörülünce iflas eden şirkete otobüs şirketinde pay ve isim hakkı verildi.Ki Concortla sigortalanmıştır Ulusoy.Yine de 2.5 yıl kadar zamanı uzatmayı başardılar.Ben mahkemeye gidip Yargıtay incelemesinde dikkate alınması için bunu söylediğim an avukatı iflası geri çektik dedi.O an kasıtlı olduğunu anladım.Daha önce Adli Tıpa dava açacaktım ancak avukatım davayı uzatır,dava bittikten sonra açarız dedi.18. yıla girmek üzereyim ve aklım bu geçen yılları işleyemiyor-sanki kaza anında otobüsün içinde ensemde kırık otobüs camı,boğazımda ön koltuk giyotin misali,omzumdan aşağısı çukurda,belimden aşağısı uyuşuk,bir bacağım çoktan vücudumdan ayrılmış haberim yok,gözlerim yangını bekliyor tutuk kalan nefesimle birlikte.Ve çığlıklar ,bağırışlar.Sanki ruhum bedenimden ayrılmış da otobüsün dışına çıkmış gibi göremiyorum sadece toprak ve bir lokma çiçek.Yangın çıkmasından o kadar çok korktum ki yalvardım biri geri dönsün diye .Kimse geri dönmedi.Elimdeki çizik ne kadar acı verirmiş ki acı çektiğimi iddia etmişim dedi Ulusoy un avukatı.Bilmeden elimden kopan et parçasını ve nasıl koptuğunu.Ensemdeki camdan kurtulurken kopmuş olmalı.O an hiç acımadı ama sonra …Eklem yerindeydi ve değnekle yürüdüğüm 2 yıllık zaman süresince 3 küçük operasyonla ancak düzeldi.Ve ben onun içinde yalvardım doktora.
Belki sizde cevap vermiceksiniz.Ama denemek zorundayım ta ki biri sesimi duyana dek umut etmek zorundayım.Elimden kendim için bu kadar geliyor.
Çok araştırdım ama size sorduğum soruların cevabını bulamadım.Kendi avukatım dahil.Umut etmek de anlattıklarımı yaşamak kadar zor. Olmıcağına kanaat ettiğim bir umutlara tutunacak kadar çaresiz hissediyorum.Bilgi verirseniz aslında dayanmam için güç vermiş olacaksınız.Teşekkür ederim bu fırsatı verdiğiniz için.
Polis memuruna bir miktarda para aldığına dair iftira attım ama bir hafta sonunda pişman olduğumu yalan söylediğimi söyledim bundan ceza alışmışım kamu davacı olur mu cevabınız için teşekkürler