Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Oct 3
Rating:
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 3. Maddesi’ne göre trafik kazası “Karayolları üzerinde bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olaydır.” Trafik kazaları ülkemizde her yıl binlerce insanın canına mal olmaktadır. Gerek sürücü hataları gerek yolların durumu gerekse dikkatsiz yayalar her yıl yüzlerce kazaya sebebiyet vermektedir. Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Borçlar Kanunu bu konuda ağır yaptırımlar öngörse de bu yaptırımların hiçbiri bu kazaların önüne geçememekte ve maalesef binlerce kişi ciddi zararlara uğramaktadır. İşte burada bu tür kazalardan kaynaklanan maddi ve manevi zararların tazmini sorunu ortaya çıkmaktadır.
Trafik kazası geçiren kişiye uğradığı zararı tazmin için hukuk sistemimiz ciddi imkânlar tanımışsa da vatandaşlarımız bu hakların varlığından dahi haberdar değillerdir. Uğranılan trafik kazası sonucu zarara uğrayan şahıs bu zararın tazmini için önemli imkânlara sahiptir. Örnek vermek gerekirse gece vakti ışıklandırması olmayan bir yolda ilerleyen sürücü uyarı tabelası olmayan köprü, kavşak vb. bir durumla karşılaşır ve kaza geçirip bir zarara uğrarsa bu zararını devletten tazmin edebilir. Zira devletin bu tür yollarda gerekli uyarı levha ve tabelalarını koymak gibi ciddi bir yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğüne uymayan İdare (devlet) vatandaşa tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu husus birçok yüksek mahkeme kararı ile de sabittir. Örnekten de anlaşıldığı gibi trafik kazasında zarar tazmini için karşılıklı iki kişinin kaza geçirmesine lüzum yoktur. Devletin bu tür eksiklikleri sonucu kazaya uğrayan şahıs dahi zararını tazmin edebildiğine göre her gün onlarca alkollü, agresif, acemi, dikkatsiz sürücü veya yayanın neden olduğu kazalardan oluşan zararların tazmini çok daha anlaşılabilir olmaktadır.
Ölümlü trafik kazalarında zarara uğrayanların talep edebilecekleri tazminatların neler olduğu kanunda açıkça zikredilmiştir. Türk Borçlar Kanunu’nun 53. Maddesi’ne göre “Ölüm halinde ölenin mirasçıları; cenaze giderlerini, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderlerini ve ölenin desteğinden yoksun kaldıkları miktarı tazminat olarak talep edebilirler.” Kanuna göre ölüm halinde tazmin edilebilecek zararlar 3 başlık altında toplanmıştır. Bu başlıkları biraz açarsak;
1- Cenaze Giderleri: Ölümlü trafik kazalarında ölenin mirasçılar ölümden dolayı ortaya çıkan cenaze masraflarını kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan talep edebilirler. Bu cenaze masrafları için defin masrafları, cenazenin bir yerden başka bir yere taşınması vs. gibi zararlar girmektedir.
2- Ölüm Hemen Gerçekleşmemişse Tedavi Giderleri: Ölümlü trafik kazalarında ölüm hemen gerçekleşmemiş ve kazaya uğrayan kişi hastanede bir dönem tedavi görmüş ve ardından ölmüşse bu süreçte yapılan tedavi giderleri kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan talep edilebilir. Bu masrafların içine hastane masrafları, ameliyat masrafları ve ilaç masrafları girmektedir.
3- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: Ölümlü trafik kazalarından ölen şahsın mirasçıları kazaya uğrayan kişiden gördükleri destek oranında kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan tazminat talep edebilirler. Örnek vermek gerekirse bir aile babasının geçirdiği kaza sonucunda ölmesi halinde bu şahsın maaşı ve ortalama yaşam süresi dikkate alınarak bir tazminata hükmedilir. Ölen şahsın mesleki nitelikleri, yaşı ve yaptığı iş bu tazminatın belirlenmesinde ciddi bir önem arz etmektedir. Olayı daha da somutlaştırırsak 40 yaşında ve aylık 1.500,00 TL geliri olan bir şahsın trafik kazası neticesinde ölmesi halinde ortalama yaşam süresi 65 olarak alınır ve bu şahsın ailesine 25 yıl daha bakabileceği varsayılarak 25 yıllık süre için bir tazminata hükmedilebilir. Bu tazminatı ölenin ailesi talep edebileceği gibi ölenle hiçbir bağlantısı olmayan 3.şahıslar dahi ölenin desteğini aldıklarını ispatlarlarsa bu tazminatı talep edebilirler. Çocuk ölümlerinde de ölen çocuğun ailesi kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler. Bu tazminat belirlenirken çocuğun ileriki dönemlerde ailesine yapacağı katkı göz önüne alınarak bir tazminata hükmedilir.
Türk Borçlar Kanunu’nda bahsedilen ve yukarıda açıkladığımız zararlar maddi tazminat kapsamında olup ayrıca birde manevi tazminat hususu vardır. Ölenin ailesi ölümden dolayı içine düştükleri acı, keder, ızdırap ve elemden dolayı uğradıkları manevi zararları kazaya neden olan kişi veya kurumlardan talep edebilirler. Ölenin ailesi ve yakınlarının için düştükleri bu acının bir nebze olsun hafiflemesi için manevi tazminat kurumu öngörülmüştür. Manevi tazminat kurumunda zarar belirlenirken kanun koyucu hâkime geniş bir takdir yetkisi vermiştir. Hâkim olayın özelliklerini, ölenin ve ailesinin sosyo-ekonomik durumlarını, kazanın ve ölümün aile üzerindeki etkisini göz önüne alarak bir tazminat belirler.
Av. Halil İbrahim ÇELİK – Av. Tuğsan YILMAZ
Bir kaşvakta bana kirmizi isikta gecen bir arac vurdu aracta biraz hasar meydana geldi eksper 50 50 verdi bunun ben karsi tarafa dava acmak istiyorum kaza esnasinda yanimda bir arkadisim ve benim önümde giden arkadasim var bunlari sahit olarak gostermek istiyorum davayi kesin kazanirmiyim bir avukata sordum 1600tl ucret istedi ve davayi kesin kazanirsin dedi ama ben tereddütte kaldim siz ne dersiniz?
Park halindeki aracima kurban bayramında büyükbaş hayvanı gözleri kapalı götürürken ellerinden kaçırarak aracının sağ kapısına çarpması sonucu maddi hasar oluşmuştur.bayramdan sonra yaptırırız sözüne istinaden polis cagrilmamis ve tutanak tutulmamıştır.arac tamir edildikten sonra karşı taraf hasarı karşılanmamıştır.nasil bir yol.izlemem gerekiyor.tesekkurler
Aracınıza verilen zarar ile ilgili tazminini dava yoluyla talep etmeniz gerekecektir. Ancak verilen zarar ile ilgili tutanak, fotoğraf vb. deliller olmaksızın elinizin kuvvetli olacağını düşünmek pek doğru olmayacaktır. En başta şahsa güven size pahalıya maal olabilir.
Sayın Avukatım geçen günlerde maddi hasarlı bir trafik kazası yaptım. bu kaza ışıklı kavşakta oldu, ben kırmızı ışıkta geçip geçmediğimi hatırlayamadım ,ancak girdiğim kavşağın devamı olan göbekteki ışıklar yeşil yanmaya devam ediyordu. tam göbeğe geldiğimde göbeğin sol tarafındaki ışıklar da yeşil yanmış ve aracın biri hareket ederek benim arka sol kapıma vurdu, benim arka sol kapımda hafif bir göçük oluştu, diğer araba mercedes idi, onunda tamponunda hafif bir çatlama oluşmuş,pek önemli bir hasar yok yani, Ancak mercedesin sürücüsü ben yeşilde geçtim ,sen kırmızıda geçtin benim sana vurmama sebep oldun yani kazaya sen sebep oldun dedi , ben de yahu ben kavşağa girdim göbekteki ışık halen yeşil yanmakta idi ben de yeşilde geçtim. dedim.ancak kavşağa girdiğim ışık kırmızımı neydi bilmiyorum, benim istikametimdeki göbek halen yeşil dedim. herkes kendi yoluna gitsin dedim.önemli bir hasarda oluşmamış zaten dedim en fazla sen de 500-600TL civarında, ben de de 500-600TL civarında hasar var dedim. bu hasarlar için de sigortalarımızı deldirmeye gerek yok dedim,çünkü önümüzdeki yıl sigortalar hasarsızlık indirimi yapmazlar aynı şey olur bir karımız olmaz dedim.
Ancak adam illaki polis gelsin dedi. tuttu polis çağırdı. Polis geldi bana sordu yeşilde geçtim biliyorum dedim, ona sordu yeşilde geçtim dedi. Mobese kamerasına bakalım ona göre Kaza tespit tutanağı yazacağız dedi ve gitti. 3 gün sonra karakoldan kaza tespit tutanağını aldık. Kaza tespit tutanağında ikimizinde yeşilde geçtiği iddiasında bulunduğumuzu ve devamında iddiasını ispatlayanın kusursuz olduğunu diğerinin ise TCK 179/2 maddesine göre işlem yapılması gerektiğini belirtmiş.
Adam ben mahkemeye şikayette bulunacağım dedi. tutturdu. ben de Avukat ve mahkeme masrafları, bilirkişiler falan ortalama 2000-3000 TL öderiz .bu da hasarlarımız dan kat kat fazla ödemiş oluruz dedim. dinletemedim. En sonunda baktım olacak gibi değil, yahu tamam dedim ben kusurluyum dedim tamam ben kırmızıda geçtim kabul ediyorum. Git hasarını sor servise kaç liraysa vereyim dedim. yeter ki mahkemelik olmayalım dedim.benim işim gücüm var ben uğraşamam bu basit bir kazayla mahkeme de dedim. Oda gidip sormuş mercedes servisi KDV dahil 810TL çıkarmış. bana telefon etti. bende mahkeme olamaması için ve de bu adamdan kurtulmak için tamam dedim aramızda protokol yaptık, ben kırmızıda geçtiğimi kabul ettim ve adama 810TL ödedim, bu kazayla ilgili sulh ve ibra ettik birbirimizi .Bu kazayla ilgili dava haklarımızdan da feragat ettik.
Ancak kafama takılan şu sayın Avukatım , bu kazayla ilgili tarafımıza kamu davası açılırmı, açıldığı zaman da bizde adamdan kurtulmak için kırmızıda geçtiğimizi kabul etmiş olduk.bir de durup dururken TCK 179/2 den yargılanıp da ceza alırmıyız. yani birinden kurtulalım derken ,kamu davasıyla karşı karşıya kalırmıyım. , bu konuda yardımcı olursanız size müteşşekkür kalacağım . saygılarımla.
Kırmızı ışıkta geçtiğinizi masraf çıkmaması için kabul etmeniz doğru bir davranış değil. Konu ile ilgili yargılama başlayabilir. Yargılama süreci içerisinde kamera kayıtları önemli. e-devlet şifrenizden durumu takip etmenizde fayda var.
Sayın Avukatım ,karşı tarafın avukatı bu basit maddi hasarlı trafik kazasında ki durumlar,şikayete bağlı acılan bir davadır demişti, kimse kimseden şikayetçi olmaz ise dava falan açılmaz dedi. benim avukatım yok onun için karşı tarafın tanıdığı bir avukat iki taraf davalık olmasın diye böyle bir protokol yapmamız geldiğini söyledi bize.
Yine de kaza tespit tutanağına göre savcı kendiliğinden dava açabilir mi?
Karşı tarafın avukatı bize gelse gelse polis çagırıldığından dolayı en fazla idari para cezası gelebilir demişti.Başkada bir şey olmaz dedi bize, Bu durum karşısında o zaman karşı tarafın avukatı bize yanlış bilgi vermiş oluyor,Yani bizi kandırmış mı oluyor. Öte yandan biz kamera kayıtlarını görmedik, görmek istersek ne yapmamız lazım gerekiyor. ?
Ve son olarak aramızda yaptığımız protokol le başımıza daha fazla iş açılırmı yanii, tutanakda yeşil deyip daha sonra kırmızıda geçtiğini kabul etmişsin diye?
Kaldı ki kırmızıda geçmiş olsam bile hızlı falan değildim, kazamız sadece tabiri caizse dokunma ile sonuçlandı yaniii.
İçerik olarak önceki beyanlarınız ile çelişmeyecek şekilde protokol yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Merhabalar. İlk defa alkollü araç kullanırken trafk kontrolüne yakalandım ve 119 promil alkol çıktı cezasını ödedım ehliyetimide 6 ay süreyle el koydular: Şimdide kamu davası açılmış sonuç ne olur? Ve hiçbir adli sicil kaydım yok.Teşekkürler.
Bu konu ile ilgili yazılmış olan alkollü araç kullanma suçu konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
%100 karşı tarafın kusurlu olduğu maddi hasarlı trafik kazası geçirdim. İki kapı arası direğin yarıya yakın kısmı kesilip yenisi kaynatıldı. Pert edilmesi gerekirdi diye düşünüyorum.onarım işlemleri devam ediyor. Dava açsam olumlu sonuçlanır mı?