Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jul 21
Rating:
Miras Hukuku, mirasbırakanın ölümü ile mal, hak ve borçlarının mirasçılarına geçmesi hususunu içeren hukuk alanıdır. Burada kimlerin mirasçı statüsünde oldukları önemli bir problemi oluşturmaktadır. Hukuk sistemimiz mirasçıları belirlerken iki kola ayırmıştır. Bu kollardan biri yasal mirasçılar diğer ise atanmış mirasçılardır. Yasal mirasçılar sırf kan bağı nedeniyle mirastan hak sahibi olan kişilerden oluşmakta iken atanmış mirasçılar ise vefat eden kimsenin irade beyanı ile mirasa ortak olurlar. Atanmış mirasçıların belirlenmesinde kan bağına gerek yoktur. Vefat eden ile arasında herhangi bir kan bağı olmayan kişi de atanmış mirasçı olarak mirastan pay sahibi olabilir.
Mirasbırakan ile arasında kan bağı olan bütün akrabalar mirasçı olamazlar. Mirasçıların belirlenmesinde Türkiye’de zümre sistemi kabul edilmiştir. Bu sistem içerisinde vefat eden şahsın altsoyu 1. zümreyi oluşturur. Bu zümre içerisine vefat edenin altsoy yani çocukları ve torunları dahildir. Vefat eden şahsın anne- baba ve kardeşleri 2. zümreyi oluşturmaktadır. Vefat eden şahsın kardeşleri ve kardeş çocukları da 2. zümre içerisinde dahildir. Vefat eden şahsın büyükanne ve büyük babaları ile onların altsoyları yani dayı, teyze, amca ve hala ile onların altsoyları 3. zümre mirasçılardandır. Yasal mirasçıları işte bu 3 zümre içerisinde yeralan kimselerdir. 3 zümre dışında kalan diğer kişiler yasal mirasçı statüsünde değillerdir. 3. Zümreye kadar mirasçısı olmayan kimselerin mirası Hazineye kalmaktadır.
Miras Hukuku’nda kişi vefat ettikten sonra öncelikle vasiyetnamesi olup olmadığına bakılır. Miras payları yazılan vasiyetname içeriğine göre belirlenir. Daha sonraki makalelerimiz içerisinde yer vereceğimiz saklı paylı mirasçıların miras oranlarına belirli oranlar haricinde dokunulamaz. Bu hususa ilişkin daha ayrıntılı açıklamayı daha sonraki makalelerimizde yapacağız. Mirasbırakan bu saklı paylara feragat veya ıskat sebepleri olmadan dokunamaz. Mirastan feragat ve ıskat hususlarını da sonraki makalelerimizde değerlendireceğiz. Burada saklı pay husus sadece 1. zümre mirasçılar ile mirasbırakanın eşi için sözkonusudur. Bu mirasçılar hakkında ıskat ve feragat söz konusu olmadıkça mirastan pay alırlar.
Vefat eden kişinin kanuni mirasçıları eşi, çocukları, torunları, annesi, babası, kardeşleri, büyükanneleri, büyükbabaları, amcaları, halaları, teyzeleri ve dayılarıdır. Bu mirasçılar arasındaki saklı paylı mirasçıları sayarsa eşi, çocukları, torunları, anne ve babasıdır. Bunlar dışında kalanlar saklı paylı mirasçı değildir. Saklı paylı mirasçıların miras payları başkasına devredilemezken diğer mirasçıların miras payları 3. şahıslara devredilebilir.
Evlatlık ile evlilik dışı çocukta mirasçı olabilir. Ancak burada evlilik dışı çocuk ile mirasbırakan arasında soybağının kurulmuş olması gerekir. Evlatlığın mirasçılığı tek yönlüdür. Yani evlat edinenler evlatlığa mirasçı olamazken evlatlık evlat edinenlere mirasçı olabilir.
Yazarlar;
Av. Halil İbrahim ÇELİK & Av. Tuğsan YILMAZ
Bir önceki Miras Hukuku yazısını okumak için Reddi Miras Halinde Emekli Aylığını Alabilir Miyim? e tıklayınız.
Slm. Benim Annem vefat etti. Annemin babasından kalan bir arsa var. Bu arsa kat karşılığı müteahhit e verilecek.biz 2 kardeşim ve birde babam var. Benim borcum karşılık alacaklı bu arsanın üzerine haciz koymuş tek mirasçı ben olmadığım için. Bu haciz ne olacak. Kardeşimin ve babamın hakkı bulunan yere nasıl haciz konuluyor. Şimdiden teşekkür ederim
Şu aşamada payınız paylaşılabilir ve taksim edilebilir olmadığından tamamına konulmuş durumdadır. Hukuki işlemler için bir avukata müracaat edebilirsiniz.
dedem oldu babaanne oldu miraslari 4 kardes olan babamlara kaldı babamda vefat etti biz 3 kardeşiz bu miras paylasimi nasıl olacak kalan miras 3 dayimlar 3 te biz 6 ya mi bolunecek yoksa Biz bir payı mi 3 e bolucez
Veraset ilamı çıkarttırdığınızda paylarınız yazmaktadır.
mrb avukat bey miras hakkında sormak istediğim bi sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. şimdi dedem zamanında babam ve amcalarım arasında tarlalarını paylaştırmış. babamın ve bi amcamın payları biraz az olduğu için ekili dikili olmayan taşlık kıraç bi araziyi de vermiş. o zamanlar arazi değersiz olduğu için kimse ses çıkarmamış şimdi ise tarlanın değeri diğer tarlalardan daha fazla artmış.diğer amcalarımla halalarım da eşit paylaştırma olmadığı gerkçesiyle dava açacaklarını söylüyorlar. bu arada dedem henüz sağ ama yaşlılıktan bu tür işlerle uğraşacak durumda değil. asıl sorum şu şimdi dedemin bize bıraktığı bu değerlenen arazi bizim komşumuz olan bir köylümüzün tapusunun içinde çıktı ve bizde gidip tapumuzu müşterek olarak aldık köylümüzden. dedemin bize verdiği tapu ise başkasının tarlasını alıyordu içine sahipleriyle birlikte sattık bizim de az bi dönüm içinde payımız olduğu için. amcalarım ve halalarım bu komşudan tapusunu aldığımız tarla üstünde hak iddia edebilirler mi dava açma hakları varsa biz ne yapabiliriz. bu arada yazmayı unuttum babam vefat etti ama dedem sağ hala.
Miras paylaşımına ilişkin herkesin imzaladığı bir sözleşme var ise problem yaşama riskiniz minimum düzeydedir. Yazılı bir sözleşme yok ise dedenizin vefatından sonra dava açabilirler.
avukat bey ama değerlenen tarlanın tapusunu başka kişiden aldık yani dedemden bize bi satış olmadı diğer tarla için dava açabileceklerini biliyorum. başka kişiden biz paramızla satın almış olamazmıyız devlet bunları dikkate almıyor mu yoksa. teşekkürler
Paranızla satın almış olabilirsiniz. Bu durumu ispat edebilmeniz önemli!
Tuğsan Bey Merhaba. Size bir sorum olacaktı.
Yasal mirasçılarla miras bırakan arasında aşağıdaki bağlardan hangisi bulunmaz?
A) Evlilik Bağı
B) Uyrukluk Bağı
C) Evlatlık Bağı
D) Sözleşme Bağı
E) Kan Bağı
iyi günler avukat bey
dedemden çocuklarına kalan mülk var .babamlar 8 kardeş ve dedem vefat etmeden önce imlak ile ilgili bir yazı
düzenlemiş ve sadece 4 çocuğu imza atmış. bizlerde evimizi mutahite vereceyiz nufus kayıttan dedemin adına nufus kayıt örneği aldığımızda gene 4 kardeşin adı çıkıyor diğer 4 kişi çıkmıyor miras payını bu 4 kişimi alacak
Turgay bey,
Neden diğer çocuklar nüfus kayıtlarında gözükmemekte? Dedeniz baba olarak çocukları üzerine almadı mı?
Merhabalar,
Annem 1 ay önce vefat etti ve üzerinde 1 adet daire vardı. Varisleri olarak babam, ablam ve ben 3 kişi veraset çıkardık. Tüm işlemleri hallettik (belediye, mailye vb.), sadece tapuda işlemimiz kaldı. Benim merak ettiğim konu şudur. Etraftan duyduğumuz kadariyle çok seçenek var. Ablam, babam ve oturup, konuştuk, anlaştık ve dairenin benim oğlumun üzerine yapılıp, bütün haklarının ablam üzerinde olmasıdır. Bu böyle olabilir mi? Yada sizin önerebileceğiniz başka bir işlemin olduğudur. Bunu sormamızın amacı ablamın yeni evlendiği kişinin ve 2 çocuğunun sonradan problem çıkarmamasıdır.
Teşekkürler.
Mahmut Bey,
Süreçle ilgili kapsamlı bilgilendirmeyi buradan yapamıyoruz. Ancak bahsettiğiniz yöntemin hatalı ve riskli olduğunu söylemeliyim.
Merhabalar
Babam vefat edeli 20 yıl oldu veraset ilamı çıkartığımız da babamın sahibi olduğu evinden 4/1’i babamın ikinci eşi olan üvey anneme 4/1 bana 4/1 abime 4/1 kardeşime kaldı babamın ikinci eşi de geçen ay vefat etti ona düşen 4/1 pay için üvey annemin ilk eşinden olan çocukları hak iddaa edebilir mi?Bu konuda yardımlarınızı bekler iyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla.
Abdullah Bey Merhaba,
Sorunuz daha öncesinde sıkça sorulmuş ve cevaplanmış bir sorudur. Tekrara düşmememiz adına dilerseniz soru ve cevaplara miras hukuku alanındaki yazılarımızın altından ulaşabilirsiniz.
Babam,Annem vefat edince başka bir kadınla resmi evlilik yaptı.kadınla birlikte 2 yıl yaşamış kadın babamı bıraktı kendi memleketine gitti ama boşanma olmadı.
Bu kadını biz araştırdık kadın vefat etmiş kardeşleride ölmüş torunları var.biz şuan mirası paylaşmak istiyoruz. Bu kadın bize sorun cıkarırmı veya mirastan torunları falan alırmı? YARDIMCI OLDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER İYİ GÜNLER