Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 12
Rating:
Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir, Nasıl Yapılır?
Mirastan feragat bir sözleşmeyle gerçekleşir. Bu sözleşmenin tarafları miras bırakan ve muhtemel mirasçısıdır. Dolayısıyla miras bırakan henüz hayattayken yapılmaktadır. İvazlı (koşullu) veya koşulsuz olarak gerçekleşebilir. Mirastan feragat sözleşmesiyle muhtemel mirasçı ileride doğacak mirasçılık sıfatından tamamen veya kısmen vazgeçmektedir. Miras bırakan saklı paylı olmayan mirasçılarının paylarını tek taraflı ölüme bağlı tasarrufla her zaman ortadan kaldırabilir. Ancak mirastan feragat sözleşmesin önemi saklı paylı mirasçıyı mirastan uzaklaştırma aşamasındadır. Miras bırakan ıskat sebepleri olmasa da mirasçısı olmasını istemediği kimseyle anlaşarak feragat sözleşmesini yapabilir. Bu konuda verile klasik örnek ise hasta ve maddi gücü yetersiz çocuğu olan babanın sağlıklı ve zengin çocuğu ile mirastan feragat sözleşmesini yapmasıdır.
Mirastan feragat sözleşmesi de olumsuz miras sözleşmelerindendir. Doktrindeki genel görüşe göre miras bırakan için ölüme bağlı tasarruf olarak nitelendirilmelidir. Feragat eden için bu sözleşme sağlar arası bir hukuki işlemdir. Feragat eden henüz mirasçı sıfatına haiz değildir, zira o ileride doğması muhtemel mirasçı sıfatından vazgeçmektedir. Sözleşmenin niteliği, henüz doğmamış haktan feragatin mümkün olmaması nedeniyle eleştirilmektedir. Söz konusu durumda feragat eden bekleme halindedir ancak yapılan feragat sözleşmesiyle durumu netleşmektedir.
Medeni Kanun’da Mirastan Feragat Sözleşmesi
Medeni Kanun M. 528’de mirastan feragat sözleşmesi şu şekilde tanımlanmıştır; ‘ Miras bırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Feragat eden mirasçılık sıfatını kaybeder. Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin alt soyu içinde hüküm doğurur.’ Buna göre feragat eden ileride doğması muhtemel mirasçılık sıfatından miras bırakan ölmeden önce vazgeçmektedir. MK 515’e göre miras bırakan, ölüme bağlı tasarruflarını koşullara veya yüklemelere bağlayabilir. Bu şart geciktirici veya bozucu mahiyette olabilir. Bozucu şarta bağlı olarak yapıldığı ihtimal, lehine feragat yapılan kimsenin mirasçı olmaması durumudur. Ahlaka ve hukuka aykırı şartlar ilişkin bulundukları tasarrufu geçersiz kılar. Demek ki yalnızca hukuka ve ahlaka aykırı şart değil ölüme bağlı tasarruf da geçersiz olacaktır. Örneğin birini yaralama şartıyla sözleşme yapıldıysa bu feragat sözleşmesi geçersizdir.
Mirastan Feragat Sözleşmesi Çeşitleri
İvazsız(karşılıksız) mirastan feragat sözleşmesinde, muhtemel mirasçı, miras bırakanın sağlığında bir karşılık almadan muhtemel mirasçılık sıfatından vazgeçmektedir. Miras bırakan bir boş altına girmez, yalnızca feragati kabul eder. İvazlı(karşılıklı) mirastan feragat sözleşmesindeyse mirasçı miras bırakan hayattayken aldığı bir karşılık sonucu mirastan feragat etmektedir. Miras bırakan bir borç altına girmektedir. Bu borç para, taşınır veya taşınmaz mal olabilir. İvazlı feragatte aksi kararlaştırılmadıkça feragat edenin alt soyu da feragat etmiş sayılır. Kanunda feragatin kısmi olarak yapılabileceği düzenlenmemişse de doktrince kabul edilmektedir. Bu durumda mirasın belirli bölümüne ilişkin mirasçılık sıfatından vazgeçilmekte geri kalan kısım için mirasçılık sıfatı devam etmektedir.
Mirastan feragat sözleşmesinde miras bırakan her zaman taraftır. Bu sözleşme miras bırakanın temsilcisi ile ya da başka bir mirasçı ile yapılamaz. Kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Mirastan feragat sözleşmesinin diğer tarafı feragat edendir. Bu kişi ilerideki muhtemel mirasçıdır. Kanuni veya iradi mirasçılar taraf olabilir. Kanuni mirasçılar; miras bırakanın kan hısımları, eşi, evlatlık ve evlatlığın alt soyu ve devlettir. Kanuni mirasçıların aynı zamanda saklı pay hakkı bulunur. İradi mirasçılar ise miras bırakanın kendi iradesiyle vasiyetname veya olumlu miras sözleşmesiyle belirlediği mirasçılarıdır.
Miras bırakanın mirastan feragat sözleşmesi yapabilmesi için tam ehliyetli olması, yani reşit ve mümeyyiz olması ve kısıtlı olmaması gerekir. Mümeyyiz olması ayırt etme gücüne sahip olması anlamına gelir. Miras bırakan mirastan feragatin hukuki önem ve sonuçlarını algılayabilecek durumda olmalıdır. Ayırt etme gücü sözleşmenin kurulduğu anda mevcut olmalıdır. Yargıtay içtihatları uyarınca temyiz kudretinin yokluğunu iddia eden kişi bunu ispatla yükümlüdür. Temyiz kudretine sahip olmayan miras bırakanın yaptığı işlem, menfaati olanlar tarafından iptal davasına konu edilebilir. Feragat eden bakımından bir borç doğmadığından tam ehliyet şartı aranmaz. Mümeyyiz kısıtlılar ise vesayet ve denetim makamının izni ile bu sözleşmeyi akdedebilir. Bu onay en geç miras bırakanın ölümüne kadar verilmelidir.
Mirastan Feragat Sözleşmesinin Şekli
Miras sözleşmelerinin geçerli olması için resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar. Mirastan feragat sözleşmesi de olumsuz miras sözleşmesi kabul edildiğinden söz konusu geçerlilik şartlarını taşımalıdır. Resmi memur sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş başka kişiler olabilir. Tanıklar da sözleşmeye şahit olduklarına dair imza atarlar. Kanun lafzında resmi vasiyetname şeklinde düzenleneceği belirtilen mirastan feragat sözleşmesi, resmi vasiyetnameden farklılık arz eder. Feragat sözleşmesinde her iki taraf da aynı anda resmi memur huzurunda iradelerini açıklamaktadır. Resmi memur iradeleri yazıya döker ve irade beyanlarını okumaları için taraflara verir. Taraflar sözleşmeyi tanık önünde okuyup iradelerine uygun bulduklarını beyan eder ve imzalar. Tanıklar da şerh verip sözleşmeyi imzalar.
Mirastan feragat sözleşmesinin yapılmasıyla feragat eden mirasçılık sıfatını kazanamaz. Böylece miras hukukundan doğan haklar kaybedilmiş olur. Feragat eden mirasçı sıfatıyla herhangi bir hakka kavuşamayacağı gibi yükümlülük altına da girmeyecektir. Dolayısıyla tereke borçlarından sorumluluk doğmayacaktır. Yargıtay 2. HD 1976/3899 E. 1976/4138 K ve 13.05.1976 tarihli kararında belirtildiği üzere mirasçılık belgesi her zaman bir terekeye sahip çıkmak veya terekenin paylaşılmasına katılmak gibi sebeplerle istenmez. Dul, yetim aylık ve ikramiyesi almak gibi sebeplerle de veraset belgesi alınabilir. İvazlı mirastan feragat sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça feragat edenin alt soyu da mirasçı sıfatını kazanamaz. İvazsız feragat ise altsoyu etkilemez. Mirastan feragat sözleşmesi belirli bir kişi veya kişiler lehine yapılabilir. Böyle bir durumda bu kişinin bir şekilde mirasçı olamaması halinde feragat hükümsüz kalır. Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde feragat yine hükümden düşer.
Mirastan feragat sözleşmesi ile kural olarak feragat edenin terekenin borçlarından olan sorumluluğu sona erer. Ancak mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları alacaklılara karşı feragat için ölümden önceki beş yıl içinde miras bırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludur. Bu sorumluluk ikinci derece ve sınırlı bir sorumluluktur ve tanımda belirtildiği üzere belirli şartlar altında doğar. Buna göre öncelikle terekenin aktifinin pasifini karşılayamaması gerekir. Tereke alacaklısı mirasçılara başvurmuş ancak alacağını tahsil edememiş olmalıdır. Bundan sonra feragat edene başvurulabilmesi için ivazlı feragatin miras bırakanın ölümünden önceki beş yıl içinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Miras bırakan, mirastan feragat eden mirasçıya, terekenin tasarruf edilebilir kısmını aşan edimlerde bulunduysa, diğer mirasçılar bunun tenkisini isteyebilir. Bu durumda mirastan feragat edenin sadece saklı payını aşan miktar tenkise tabi olur. Ancak bunun için belirtildiği üzere feragat edene verilen edimin saklı paylı mirasçıların saklı paylarına tecavüz etmesi gerekir. Saklı paylı mirasçılar feragat edenden ancak saklı payını aşan miktarın geri verilmesini talep edebilirler. Saklı paylı mirasçıların bu taleplerine karşı feragat eden isterse tenkise tabi değeri verir, isterse almış olduklarının tamamını terekeye geri vererek mirastan feragat etmemiş gibi paylaşıma katılmayı isteyebilir.
Lehine feragat yapılan kişilerin mirasçı olamamaları, feragat edenle aynı zümrede başka mirasçının bulunmaması ve şarta bağlı mirastan feragat sözleşmesinde bozucu şartın gerçekleşmesi halinde mirastan feragat sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Bunun yanında bazı hallerde miras bırakan ve feragat edene tek taraflı olarak dönme hakkı verilmiştir.
Mirastan Feragat Edenin Sözleşmeden Dönme Hakkı
a-) Miras sözleşmesi gereğince sağlar arası edimleri isteme hakkı bulunan taraf, bu edimlerin sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmemesi ve güvenceye bağlanmaması halinde borçlar hukuku kuralları uyarınca sözleşmeden dönebilir. Bu kural ivazlı mirastan feragat sözleşmesinde de uygulanır. Çünkü ivaz bir edimi yerine getirme yükümlülüğü yüklemektedir. Miras bırakan ivazı ifa etmiyorsa feragat eden MK 547 uyarınca feragat sözleşmesinden dönebilir. Dönme miras bırakılana yapılacak bir dönme beyanı ile gerçekleşir.
b-) Feragat eden, saklı paylı mirasçıların tenkis talebiyle karşılaşırsa saklı pay oranını karşılayacak oranda ivazı geri vermek yerine, tamamen geri vererek sözleşmeden tek taraflı olarak dönme ve mirasçı olma hakkına sahiptir.
Miras Bırakanın Sözleşmeden Dönme Hakkı
a-) Mirastan feragat sözleşmesinde miras bırakana bu sözleşmeden dönme hakkı tanınabilir.
b-) Miras sözleşmesi ile atanan veya kendisine belirli bir mal bırakılan kişi, miras bırakana karşı miras sözleşmesinin yapılmasından sonra mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan bir davranışta bulunursa miras bırakan sözleşmeden tek taraflı olarak dönebilir. Bu dönme tek taraflı ortadan kaldırma vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılır.
c-) Iskat sebeplerinin varlığı halinde miras bırakanın mirastan feragat sözleşmesinden dönme hakkının bulunup bulunmadığı doktrinde tartışmalıdır.
Tarafların Anlaşarak Mirastan Feragat Sözleşmesini Sona Erdirmesi
Mirastan feragat sözleşmesinin iradi sona erme hallerinden biridir. Taraflar yazılı yapacakları mirastan feragat sözleşmesini sona erdirme sözleşmesiyle feragat sözleşmesine son verebilirler. Bu sözleşme her iki tarafta hayattayken yapılabilir.
Mirastan Feragat Sözleşmesinin İptali Davası
Mirastan feragat sözleşmeleri miras bırakanın ehliyetsizliği, şekil şartlarına uyulmaması, irade sakatlıkları ve hukuka ve ahlaka aykırılık nedenleriyle iptal edilebilir. Ayrıca gabinin de yalnızca ivazlı mirastan feragat sözleşmesinde uygulanabileceği belirtilmektedir. İptal davasını tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vesayet alacaklısı açabilir. Bu dava feragat eden aleyhine açılabilir. İlgili kişiler miras bırakan öldükten sonra ancak iptal sebebini öğrenmelerinden itibaren bir yıl içerisinde iptal davası açma haklarını kullanabilirler. Bir yıllık süre hak düşürücü süredir. Diğer iptal sebeplerinden farklı olarak miras bırakan sağlığında irade sakatlığı sebebiyle tasarrufu iptal etmemişse bu işlem iptal edilemez. Çünkü MK 504 uyarınca miras bırakan yanıldığını, aldatıldığını öğrendiği, korkutmanın etkisinin geçtiği tarihten itibaren 1 yıl geçince tasarruf iptal edilmezse geçerlilik kazanır. Dolayısıyla miras bırakan öldükten sonra mirasçıları artık irade sakatlığı sebebiyle dava açamaz. Mirastan feragat sözleşmesi iptal davası miras bırakanın son ikametgâhı adresinde açılır. Muvazaa, zihni kayıt veya latife beyanı (şaka) bulunması durumunda mirastan feragat sözleşmesi kesin hükümsüzdür.
Miras Davası ve Miras Hukuku Avukatı-Sorular ve Cevapları başlıklı bir önceki yazımızda Miras Hukuku kaynaklı en çok sorulan sorular incelenmiştir.
“Yukarıda yer alan yazı yalnızca paylaşım amacıyla tarafımızca hazırlanmış olup herhangi bir vekil-müvekkil ilişkisi doğurmamaktadır. Bu nedenle hukuki soru ve işlemleriniz için birebir bir hukukçudan destek almanız ve somut olayınız ile ilgili olarak sadece paylaşım ile hareket etmemeniz şiddetle tavsiye edilir.”
Esimde bende emekli ogretmeniz. Esim bana sadece oturdugumuz evi verip beni kandirarak, noterden mirastan feragat sozlesmesi ile mal paylasim sozlesmesi yaptirdi. Esim simdi vefat etti. Esimle benim cocugumuz olmadigi icin oturdugumuz ev disinda tum malvarligi altsoyuna yani kardeslerine ve yegenlerine kalacak. Simdi ben hakkimi nasil arayacagim?
Yaptığınız mirastan feragat sözleşmesini incelememiz gerekiyor. Diğer mirasçılarına yönelik herhangi bir vasiyetname yahut özel bir düzenleme yapıldı mı? Mirasçılık belgesi alan oldu mu?
Bundan 10 yil kadar once dayim.anneme mirastan feragat sozlesmesi yaptirmis karsiliginda malin tammkarsiligi olmayan kucuk bir ev ve arsa verilmis fakat bu miras tamaminin onda biri kadar 4 cocuk sahibi dedemi 1 ay evvel kaybettik mirsatan feragat eden annemin sizce sakli pay alma ihtimali var midir
Feragate ilişkin sözleşmeyi görmem gerekiyor. Sadece usulüne uygun karşılığında bedel yahut mal alınan feragatler geçerlidir.
Sozlesmenin icerigini bilmememekteyiz fakat bunu nasil öğreniriz nasil bozabiliriz bir yoku var mi bor de feragat sozlesmesi sirasinda istimlak olan bir tarla istimlak kalktığında bu feragata dahil olur mu yoksa ondan pay alinabilir mi
sözleşmeyi edinin ve bir avukata inceletin.
merhaba,annemden miras kalan bir evi ve kendi emeğimle evlenmeden önce aldıgım bir daireyi satıp yeni 2 tane ev almak istiyorum.eşiminde benimde 2.evliliğimiz.benim de eşiminde önceki evliliğimizden çocuklarımız var.eşimin de rızası ile ben öldüğümde herhangi bir miras talebi olmayacak.ben iki eviminde öldükten sonra kızıma kalmasını istiyorum.bunun için yasal olarak hangi yolu izlemeliyim?eger önce ben ölürsem evlerin birinde eşime sadece ölene kadar oturma izni de vermek istiyorum.ama benim ölümümden sonra ne onun cocuklarının ne de eşimin hakkının olmamasını sadece kızımın üstüne olmasını isityorum.bana yol göstermenizi rica ediyorum.ben yasal ne yapabilirim?
teşekkürler
eşinizle ivazlı mirastan feragat sözleşmesi yapmalı ve evlilik birliği içerisinde mal ayrılığı rejimini seçmelisiniz. Hukuki süreci hata yapmamak adına maddi durumunuz elverdiğinden avukat ile yürütmeniz riski minimize ettiğinizden daha sağlıklı olacaktır.
Mrb.babam saglgnda abimle bir arazi karsiliginda noterden maldan feragat sozlesmesi yapildi.babam1 yil once vefat etti fakat simdi abim babamdan kalan diger mallarin paylasilmasi icin tapu mudurlugune dilekce vermis.abimin bu haksiz talebiyle kendi haklarimizi korumak icn nasil bir yol izlemelyz yada abim bu durumda suan bizimle miras k9nusunda ayni haklarami sahip.fikir ve yardmlarnz icin simdiden tesekkurler…
Abiniz veraset ilamı alıp tapu müdürlüklerine iletti ise söz konusu ilamın iptaline ilişkin dava açmalı ve dava içerisinde ilgili tapu müdürlüklerinin işlem yapmaması için tedbir istemelisiniz.
merhaba
ben henüz sağ olan babamın malvarlığının yada mülkiyetlerının mırasçısı olmamak için ne yapabilirim.
Mirastan feragat sözleşmesini noterden babanız ile birlikte imzalayabilirsiniz.İvazsız mirastan feragat sözleşmesi iptale tabi olacağından ivazlı mirastan feragat sözleşmesi yapmalısınız.
merhaba
Babam 2008 de vefat etti , kaln ev ve arsalari henuz 8 kardes arasinda paylasilmadi .fakat ben hic bir hak talep etmeden kendi payima duseni diger kardeslerime birakmak istiyorum ne yapmam gerekir
Miras paylaşımına ilişkin tüm mirasçılar hemfikir ise miras taksimine ilişkin prosedürü izleyebilirsiniz.
Merhaba
2 kardeşiz ve abimin çok fazla borcu ( iş yaptığı kişilere ve bankalara) var. Annem hayatta baba vefat etti. Abimin borçlarından dolayı abim hayatta iken veya ona bir şey olması durumunda annemin ve benim mal varlığımıza haciz gelir mi? Biz annemi ve beni bundan korumak için mirastan feragat veya reddi miras (hepimiz hayatta iken) yapabilir miyiz? Bizi borçlardan korur mu? Ayrıca miras feragati veya reddi miras yaptığımızda abimin çocukları bundan nasıl etkilenir yasalda?
Bir soru daha , miras feragati sonrası biz mallarımızı satıp annenin sağlığına daha iyi gelecek asansörlü bir ev alırsak feragat sonrası yeni aldığımız eve yine de abimin borçlarından dolayı haciz gelebilir mi? Miras feragati sonrası abimin borçlarından dolayı annemin emekli maaşına haciz gelir mi?
Kısacası annemi ve kendimi ve yeğenlerimi borçlardan nasıl koruyabilirim.
Merhabalar
İvazlı feragat sözleşmesi yapmışsa taraflar ilgili madde uyarınca bunun hükümden düşmesi mümkün müdür? Yoksa maddede anılan feragatin hükümsüzlüğü sadece ivazsız feragati mi kapsamaktadır?
sözleşmenin içeriğine bakarak değerlendirmek gerekli.
MRB.
BABAMI GEÇEN HAFTA KAYBETTİK.ANCAK KARDEŞİM BENİ BU KISA SÜREDE SÜREKLİ TEHDİT EDEREK (ŞAHİTLERİM VAR) RAHMETLİ BABAMIN ÜZERİNE KAYITLI ( P ) PLAKALARDAN FERAGATNAME İMZALATTI VE DEĞERİNİN ÇOK ALTINDA BİR MEBLA YAZARAK BİR SENET VERDİ.(SENET NOTER TASTİKLİ DEĞİLDİR.)
BU ARABALARIN VE PLAKALARIN DEĞERİNİ BİR BİLİRKİŞİ BELİRLEMEZMİ?ANNEM VE DİĞER KARDEŞİMDE HİÇBİR BEDEL ALMADAN İMZALADILAR.
FERAGATNAMENİN İPTALİ İÇİN NE YAPABİLİRİM??
MAHKEMEYE VERSEM ŞAHİTLERİM GEÇERLİ OLURMU?
HANGİ BAŞLIK ALTINDA DAVA AÇABİLİRİM?
TEŞEKKÜRLER.
Mirastan feragat sözleşmesini noterde mi yaptınız?
merhaba, notersiz ve resmiyete dayandırılmadan sadece evde kardeşler ve 2 şahit arasında alelade kağıt üzerinde yapılarak altına imza atılan mirastan feragat sözleşmesinin kanuni olarak hükmü olurmu?
Şekil şartına bağlı olarak yapılmalıdır. Adi yazılı sözleşme bu kapsamda mirastan feragat sözleşmesinin şekli unsuruna uymamaktadır.
Merhabalar, öncelikle durumumu anlatayım. Dedeme 5 sene ve anneanneme 15 sene baktım. Şimdi ikisi de öldü. Ben ne şimdi neden sonra çalışabilirim. Bu nedenle dayımın ve annemin mirastan feragat etmesini istiyorum(hepimiz Avusturya da yaşıyoruz ve ev ve arsalar türkiyede). Bunlar için ne yapmalıyım. Noter geçerli olur mu. Ve hangi dilde olursa hiç uğraşamadan kolaylıkla herşeyi üstüme alabilirim. Teşekkürler
Bahsettiğiniz kişiler mirastan feragat etmeyi kabul ediyorlar ise sonrasında zarar görmemek adına Türkiye’de noterde ivazlı mirastan feragat sözleşmesi yapabilirsiniz.
Merhaba, babam ailesi ile ivazsız mirastan feragat sözleşmesi yapılmış ancak füruularımı da bağlamak üzere diye eklenmiş.ivazsız mirastan feragat sözleşmelerinde altsoyu bağlayacı şekilde sözleşme yapılabilir mi? 528.maddeye göre ben miraşcı olabilir miyim?
ivazsız olması nedeniyle iptali yahut geçersizliğine ilişkin yasal süreç başlatmayı düşünebilirsiniz.
Merhaba
Annem ve babam uzun yıllardır ayrı yaşıyorlardı
Boşanma vakti geldiğinde babamın babası mirastan feragat sözlesmesi imzalatti babama noterde.
Payıma düşen tüm mirasımdan 30 bin TL karşılığı vazgeçtim babamdan payıma düşen hersey 3 cocugumundur diye.
Şimdi vefat ettiler babam tapuyu uzerine alabilir mi ? Yada biZi bi şekilde dolandırabilirim? 3 katlı evimiz var.amcamla ikisine düşen? Biz nasıl bir yol izlemeliyiz?
Kapsamlı ve spesifik konularda bilgilendirme talepleri için 0212 343 24 95 ten randevu alarak danışmanlık hizmeti talebinde bulunabilirsiniz.
Bankalara ve kamuya yüklü miktarda borcu olan 1 çocuğu olan kişi annesinden kalacak 2 dairesi için ivazsız olarak noterden mirastan feragat sözleşmesi yapıyorlar. Annenin vefatı halinde alacaklılar dava açabilirmi.? Kazanma şansları olurmu.? ( Toplam 3 kardeşler ve diğer 2 kardeş borçsuz ) Şimdiden teşekkürler.
Hukuki menfaati olan kişiler dava açabilir. Alacak da bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Merhabalar Tuğsan Bey,
Bir kişiden verilen çek karşılığı alacaklıyız. Alacaklımız iflas etti. SGK ve vergi dairesinede yüklü borçları var. Annenin vefat ettiğini öğrendik ancak anne vefatı öncesi 1 dairesini borçsuz bir kızına ve diğer dairesinide yine borçsuz olan diğer oğluna ölünceye kadar bakma akdi ile devretmiş. Avukatımız bu durumda yapabilecek bir şeyimiz olmadığını söylüyor. Sizce dava açsak kazanma şansımız olurmu.? Saygılar,
Şartları oluşmuş ise alacaklılardan mal kaçırmaya ilişkin yasal süreç değerlendirilebilir.
Değerli hocam,
Annem ve babam boşanmıştı ve tekrar evlendiler. Babamın borçlarından dolayı annemin 3 evi etkilenmesin diye mal ayrılığı sözleşmesi yaptılar. Sözleşmeyi hazırlayan avukat mal ayrılığı sözleşmesine ayrıca ölüm halinde birbirlerinin mirasçıları olamayacaklarına dair madde ekledi. Ancak danıştığım bazı avukatlar bu maddenin geçersiz olduğunu söylüyorlar. Sizin görüşünüz nedir.? 2. sorum ise borçsuz olan annem daha önce vefat ederse babamın alacaklıları mal ayrılığı sözleşmesine rağmen hak iddia edebilirlermi.? Bunu önlemek için babamın ayrıca ivazsız mirastan feragat sözleşmesi yapması işe yararmı.? Şimdiden teşekkür ederim.
Bizimde alacaklı olduğumuz ve kamuya da yüklü borcu olan kişi babasından kalacak olan 2 ev ve 1 arsa için babası ile noterden avukata düzenlettikleri İVAZLI mirastan feragat sözleşmesi yapıyorlar. Bu durumda alacaklı olarak bizim açabileceğimiz bir dava varmıdır.? Birkaç avukata danıştık ancak tasarrufu iptal davası açılabileceği ancak sonuç almanın çok güç olduğunu söylediler. Acilen aydınlatıcı görüşlerinize ihtiyacım var.
Sözleşme metni her ne kadar noterler bakımından matbu olarak kullanılsa da hukuken değişiklik yapılabilir olduğundan sözleşme içeriğine ulaşmalısınız. Ayrıca ivazın yerine getirilip getirilmediğini ve miktarını da öğrenmelisiniz. Bu bilgileri edindikten sonra hukuki danışma hizmeti de alabilirsiniz.
Toplamda 3 kardeşler. Yazmayı unuttum.
Merhaba öncelikle çok acil cvp beklediğimi belirtmek isterim. Annem ölünce babam ikinci evlilik yaptı babamla 2yıl evli kaldılar kalp krizi sonucu babamı kaybettim babamdan bi daire bide maaş kaldı. Üvey annelik evden istekli feragat etti öz dayım vekil oldu karşılığında.kadının bi hakkı kalmadı evden
maaş hariç sormak istediğim soru dayımın %80akıl sorunu yani raporu var ama çalışıo işinde gücünde imza yetkisi geçerli oluomu çünkü bizi bu durumdan mahrum etmek yani babamdan kalan evden hakkımız olmadığını dile getirerek sorun çıkartıyor ne yapmamız gerekiyor acil cvp lütfen
Sorunuzdan herhangi bir şey anlaşılmıyor. İstekli feragat ile kastettiğiniz nedir? Öz dayınız ne için vekil oldu?
Merhaba Tugsan bey,
3 kardesiz, annemiz hayatta. Annemiz kardeslerden A icin 2013 yılında 4 adet gayrimenkul icin tapuda satıs yolu ile bu tasınmazları satıyor.A daha sonra annenin onayı ve talebi dogrultusunda 2016 yılında diger iki kardes B ve C ile ileride olusabilecek muris muvazaa ve tenkis davası acmamaları icin noter huzurunda; A olan kardes icin B ve C den ivazlı olarak mirastan feragat( bu 4 adet gayrimenkul icin tüm saklı payları dahil A lehine feragat ediyorlar. İvaz sartı ise annenin ileride vefatı durumunda anne üzerindeki tapusu olan daha baska iki adet gayrimenkulun devri icin A olan kardeste B ve C lehine tüm saklı payları dahil ivazlı olarak( bu iki adet yere karsılık 4 adet gayrimenkulde ki B ve C saklı payları dahil A ya feraget ettikleri icin) feraget etmektedir. Annede noterde bu feragatları bildigini ve onayladıgını kabul etmektedir.Sorum ise;
– anne kendi üzerinde ki B ve C kardes lehine bırakmayı düsündügü kayıtlı tasınmazı satması halinde A nın B ve C kardes icin lehine feragat ettigi fakat ivaz ileride gerceklesmemesi neticesinde tüm sözlesmenin fesih ve iptalinden bahsedilebilirmi?
– kısaca A olan kardes icin suandan itibaren riskler nelerdir? A kendisini nasıl koruyabilir?
Teseklurler,
Talep ettiğiniz spesifik ve kapsamlı bilgilendirme danışmanlık hizmetimiz kapsamında verilmektedir. Bu kapsamdaki talepleriniz için ofis telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Genel bilgi için miras hukuku alanındaki yazılarımıza göz atmanızı öneririz.
Merhaba.
dedemden kalan bir arsa üzerinde amcamlar ve halam ile ihtilafa düştük.Babamın sağ olmamasından dolayı 4.mirasçı olarak ben ve 3 kardeşim bulunmakta.Fakat paranın benim için değeri olmadığına kanaat getirerek bu mirastan kendi adıma feragat etmek istiyorum.Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim.saygılarımla.
Feragat süreci ile ilgili yukarıda izah ettiğimiz prosedürlerden birisini izleyebilirsiniz.
Üç erkek kardeşin en büyüğü benim. Ortanca kardeşim işleri kötü gidince babama yüklü bir miktarda kredi çektirdi. Bu kredi için babam bir evini ipotek ettirdi. Kardeşimin işleri iyice kötüye gitti ve kredi borcunu ödeyemedi babam da evi satıp kredi borcunu kapattı. Şimdi bu kardeşim diğer iki ev kardeşlerime kalsın ben hiç bir şey istemiyorum diyor. Ben kardeşime hiç güvenmiyorum. Bu durumda bize ne önerirsiniz. Noterden, kardeşime Feragat belgesini imzalatsak ilerde babam rahmetli olunca ben feragattan vazgeçtim diyebilir mi? ya da çocukları babamız feragat etti ama biz hakkımızı istiyoruz diyebilir mi? Yardımlarınızı bekliyorum.
şehit olan kardeşimizden kamuda istihtam hakkı doğdu bu hakkı kullanmak istedik kardeşim bana ben bu haktan yararlanmak istemiyorum dedi noterden feragat verdi ve verdiği feragatı ben götürdüm kuruma verdim fakat sonradan bu hakkı kardeşim bende kullanacam dedi ve kendiside başvuru yaptı ve kamuda iş hakkını kardeşime verdiler kurum bu feragatı dikkate almadı FERAGATTAN DÖNÜLEBİLİNİRMİ ? cevabınızı bekliyorum teşekkür ederim saygılar sunarım
Merhaba bundan yaklaşık otuz yıl önce dayım anneme noterde mirastan feragat sözleşmesi imzalattı ondan sonra anneme dedemin mirasından hiçbirşey verilmedi bundan on yıl önce annem bir avukata gidip miras reddi davası açmak istedi avukat sözleşmeyi önce görmesi istedi bunun için annemde notere gitti noterde anneme eski defterler verildi burdan dedemin adını bulmasını istediler annemde buldu ama noter görevlileri notere birkaç ay önce hırsızın girdiğini ve buradan evrak çalındığını evraklarının çalınan evraklar arasında olduğunu söylediler annemde avukata gidip durumun böyle olduğunu anlattı avukatta isterseniz noteri dava edelim dedi ama annem sonra bu durumdan vazgeçti şimdi diyelim ki gerçekten evraklar noterde kayboldu bu durum bizim için bir avantaj mı olur? Lütfen cevap bekliyorum çok teşekkür ederim…
Bahsettiğiniz evrak tahribatının sizin açınızdan olumlu bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Tam tersi ivazsız mirastan feragat yapıldı ise feragat sözleşmesinin temini dava açmanız bakımından lehe olacaktır.
Merhabalar,
Annem ivazsız yani herhangi bir menfaat karşılığı olmadan dedemin ve dayılarım isteği üzerine (baskıyla da diyebiliriz) dedem şu an sağ iken dedem üzerindeki mirastan feragat sözleşmesini 1 ay önce usule uygun noterde imzalamıştır. Annemin çocuğu olarak benim bu sözleşmeyi iptal etmek için dava açma hakkım var mı? Varsa süresi nedir? Yada diğer iptal yolları nelerdir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Anneniz sağ ise işlemleri sizin yapmanız mümkün olmayabilecektir.
Merhabalar efendim,
Bir sualim olacaktı cevap verirseniz çok memnun olurum.
Annemin üzerinde yüklü miktarda icara kararı var (haksız yere oldu itiraz süresini kaçırdık) üzerinde yasal menkul yada gayrimenkul olmadığı için şu anda bir sıkıntı yok.
fakat ananemden (sağ) gelecek olan gayrimenkuller var.
1. sorum buradan gelecek olan gayrimenkul mirasını bahsettiğiniz yöntemle feragat edebilir mi ? Teyzeme devredebilir mi ?
2. babam (sağ) vefat ettiği zaman babamın emekli maaşından anneme kalacak olan miktara haciz işlemi yapılır mı ?
3. anneme reddi miras yapıldığı zaman (abim ve ben) annemin üzerindeki borçlar bizim çocuklarımıza sirayet eder mi ?
teşekkür ederim.
Ömer Bey,
Sorularınız kısa olarak cevaplanamayacak kadar komplike ve doğru cevap için daha fazla veriye ihtiyaç duymaktayız. Genel hatları ile miras hukuku alanındaki yazılarımızı okuduğunuzda en azından sorularınızın bir kısmına ait net cevapları bulabilirsiniz.
Merhaba hocam,
Fesih sözleşmesi miras veren tarafından tek taraflı bozulursa (bununla alakalı karşı tarafa bilgilendirme yapılıyor mu, yapılıyorsa nasıl oluyor bilmiyorum ama bununla ilgili karşı tarafın haberi olmasa) ve arkasında bir yığın borç bırakarak dünyadan göçüp gittikten sonra, mirasdan vazgeçen ve yurtdışında yaşayan çocuk, babası öldükten yıllar sonra, babasının ölümünden habersiz, ülkesine geri dönse, kalan borçlar çocuğa yüklenir mi?
Bu yasal mıdır?
İyi çalışmalar.
Fesih sözleşmesinden kastınızı anlayamadım.
Miras borcuyla(pasif), alacağıyla(aktifiyle) bir bütündür. Mirasın reddine yahut borca batıklığına ilişkin hukuki işlem yapılmadığı, dava açılmadığı takdirde kanuni sonuçları doğuracaktır.
Miras veren hayatta iken mirasın reddi davası açılamadığı için, mirasçı hayatta iken mirası reddeden ile aralarında mirastan fesih sözleşmesi yaparlar.
Çocuk yurtdışına gider. Bu sırada baba fesih sözleşmesini, mk.’nun 546. maddesi uyarınca tek taraflı bozar. Sonra ileriki tarihlerde borca girer ve vefat eder.
Bu çocuk, babası öldükten 5 sene sonra babasının ölümünden habersiz bir şekilde ülkesine geri dönse, çocuk babaya reddi miras davası açmadığı için, babasından kalan borçları yüklenmesi mi gerekecek?
Özellikle ivazsız mirastan feragat sözleşmesinden tek taraflı dönülmesi sizin miras payınız olduğu sonucunu doğuracağı için mirasın aktif ve pasifi açısından muhatap olmanıza sebep olacaktır. Borçlardan da bu bağlamda sorumlu olmanızla birlikte miras terekesine bakılarak izlenecek hukuki yolun belirlenmesi gerekir. Bu süreçte borca batık miras ile ilgili dava açmanız gerekebilir.
Tuğsan Bey Merhaba,
Babam ağır hasta. Biz 3 kardeşiz. Benim vergi borçlarım var. Muhtemel miras payıma vergi borçlarım nedeniyle el konulmaması için, babamın vefatı durumunda mirasçı olmak istemiyorum. Tüm mirasın diğer iki kardeşime kalmasını istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım?
Ayfer Hanım,
Süreçle ilgili hukuki düzenleme hakkında yukarıda yer alan yazımızda ve diğer ilgili miras hukuku yazılarımızda değinmiştik. Dilerseniz göz atabilirsiniz. Hukuki hizmetlerimize yönelik talebiniz olduğu takdirde iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilir, randevu talep edebilirsiniz.
Sayın avukatım dedemgilin isteği üzerine annem şekle uygun olarak noterde ivazlı mirastan feragat sözleşmesi yaptı ancak annem duruma pek razı değil babasını kırmamak amaçlı söz imzalamış bu durumda annemin sözleşmeden dönme hakkı veya sözleşmeyi iptal etme hakkı var mıdır? iyi günler
İvazın alınıp alınmadığı, miktarı önemli. Sözleşme metnini incelemek daha sağlıklı olacaktır.
acillll !merhabalar babamdan kalan apartmanımız var babam 6 sene önce vefat etti tapu intikal olmadı ancak benım ticari hayatım pek parlak gitmiyor açılmış davam yok ancak ben noterden feragatname imzalarsam annem ve kardeşlerim benden doğacak borçlardan dolayı sıkıntı görürümü teşekkürler.
İvazlı feragatin ve öncesi-sonrası süreçlerin prosedür olarak uygun izlenmesi durumunda problem yaşama riskini minimize edebilirsiniz.
Sayın avukatım ivaz henüz alınmadı miktarı 150 bin tl civarı
Merhaba, ananem vefat etti dedem 4 çocuğundan 2 sine bir miktar para vererek mirasan feragat sözleşmesi yaptı 2 çocuğu ile. Ancak ivazsiz bir şekilde.. ivazsiz Feragetlerden çocukların cayma hakkı varmıdır istedikleri zaman sözleşme bozulabilir mi
Merhaba , benım bankalara borcum bulunmaktadır ve annemın uzerınde ıkı ev var bankacılar anneme ulasıp tehdıt varı sekılde mıras yolu ıle enınde sonunda bu tahsılatı yaparız demısler yanı bana mıras olarak borc kalmayacak aksıne benım borclarımdan dolayı bana dusen mıras hakkından dolayı ıcralı satıs olmaması ya da ön göremedıgım bir şekilde dıger kardeslerım zarar gormesın dıye ne yapabılırım, nasil bir önlem alabilirim
ben boyle bır feragetname yapabılırmıyım ?
gecınden olsun vefat durumunda reddı mıras yapabılırmıyım bu durum sadece vefat eden borclu olunca mı oluyor ?
her ıkı durumda da banka karsı ıptal davası acabılır mı
yurt dısında yasıyorum ve cok uzakta butun bunları konsolosluk aracılıgı ıle vekaletname gondererek yapabılırmıyım yoksa bızzat olmam mı gerekıyor ?
sız ne onerırsınız ?
buna benzer ornekler var yukarida okudum ancak yine de sormak istedim ozellile yurtdisinda yasiyor olmamdan ve TR ye gelme imkanim olmadigi icin cevap verebilirseniz tabii ki memnun olurum tesekkurler
Sayın Avukatım; Babam kızına sağlığında gayri menkul vererek mirastan ivazlı feragat etmesini istiyor ve bu şekilde anlaşıyorlar.Noterden Sözlesme yapılmadan önce gayri menkulü vermesinde hukuken bir sakınca var mıdır, birde bu gayrimenkul tapuda satış olarak görülecekmiş (tapunun söylediği) bunun bir mahzuru var mıdır, varsa nasıl yapılmalıdır? Teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz usul sizin adınıza problem doğurur ve kesinlikle tavsiye etmiyorum. Konu ile ilgili mirastan feragat sözleşmesi açısından birden fazla yazımız bulunmaktadır ve bilgiler içermektedir. Dilerseniz okuyunuz, spesifik talepler için ise iletişim numaramızdan randevu talep edebilirsiniz.
merhaba dedem teyzem ve annemin üzerine olan haklarını öldükten sonra bir bedel karşılığında dayıma geçmesi için mirastan feragat sözleşmesi yapmış.ama bunu bozmak istiyoruz dayım razı gelmiyor.dedem razı geliyor bu nasıl iptal edilir.dedem ölmeden bunu halledebilrimiyiz.yani teyzem annem ve dedem arasında bu sözleşmeyi iptal edebilirmi.
Nişanlım işi benim üzerime yaptı birde çek kesti çekler karşılıksız çıktı. adamlar çekleri avukata vermişler. benim babamın 3 tane dairesi var. bu çeklerden ötürü babamın evlerini (sağ iken veya vefatından sonra) alma veya icra söz konusu olabilir mi. eğer öyle birşey söz konusuysa mirastan feragat mı etmem gerek.
İki kız 5 kardeşiz. Babam iki kızından da baskıyla imza alarak mirastan vareste tuttu. Babam hayatta ve çok sert… Karşısına çıkıp bir şey diyemiyoruz. Ben değil ama diğer kız kardeşim, babamın mirasına muhtaç. Engelli çocukları var. Babam zengin… Attığımız imzaların bir geçerliliği var mı? Şimdi (Korkumuzdan biraz zor ama…) ya da öldükten sonra bir şeyler yapıp, mirastan pay alabilir miyiz?
İlginiz için teşekkür.
Az önceki soruya bir bilgi eklemek istiyorum. Bize imzalatılan belge, babamın kendi hazırladığı bir yazı… Mirastan pay istemediğimizi belirten. Yani noterli, şahitli değil…
Usulüne uygun olmayan mirastan feragat içerikli belgelerin bu kapsamda geçerliliği olmayacaktır. Baskı ile imzalatıldığı dava sürecinde tanık beyanı ile ispatlanabilir.
Mirasran feragatla ben oldukten sonrada emekli maasimdanda feragat ediyormu benim ilk evliligimden cocuklarim var onlara kalmasini istiyorumda cevap verirseniz sevinirim
merhaba,
Babam 2012 yılında vefat etti. Mal varlığı olarak Samsun da sadece 1 araç ve işyeri mevcuttu.
İşleri ile kardeşim ilgilendiği için araç ve işyeri ile ilgili haklarımzdan noterde (annem ben diğer kardeşim) karşılıksız olarak feragat ettik.Mirası hiç bir şekilde kullanmadık.
1 hafta önce veraset intikal için bildirim geldi. Bunun üzerine Samsuna gittiğimde her kurumu teker teker dolaştım . Vergi, vergi cezaları, sgk toplamda 105000 TL borç öğrendim. Kardeşim yapılandırmış ancak ödemeleri yapılmamış. İş yeri kapanışı yine 2012 de verilmiş. Aracın üzerinde sgk ve vergi blokesi var.
Bu borçlardan kurtulmanın bir yolu var mıdır?
Merhaba ismim kadir uşak dn benim babadan ötv li arac aldım 6 ay önce babayı kaybettik veraset cıkarttım maliyeye gittim arac icin mtv borcunu yatırdım kardesler aracı üstüne al dedi bana feragatnameyle annemde olmak kaydiyla verdiler bende trafik şubeye gittim arac ustüme gecti baba dan cıktı bana maliyeye verilecek evrak verdi bunu maliyeye ver dedi gittim bana ötv çıkıyor nasıl geri döne bilotim yardımcı olursanız sevinirim trafikdeki polisler olmaz geri dönüş yok diyor caresisim bilgi alırsam sevinirim 0507 630 12 64
araç satısı için feragatname verdimizde diger miraslarımızdanda feragat etmiş olurmuyuz yoksa sadece araç içinmi düzenleniyor belge
Merhaba Tuğsan Bey
Öncelikle sitenizden çok faydalandığımı belirtmek ve teşekkür etmek isterim. Bir konuda sizden bilgi almak istiyorum.Cevaplarsanız memnun olurum. biz 3 kardeşiz. 6 yıl önce babamızı kaybettik. Annemize babamdan müstakil bir ev kaldı. Ağbilerimden birisi kumar bağımlısı.Bu durumu yaşadığımız yer küçük olduğu için herkesçe biliniyor. 6 yıl içinde oturduğu evin 1/4 hissesi hariç tüm mal varlığını kaybetti. Fakat yine borçlandı. Yine benden yardım istedi. Ben de emekli ikramiyemi vereceğimi ancak annemizden kalacak müstakil evin miras payından benim lehime feragat etmesini istedim. kabul etti ve çok araştırmadan borçları kapattım. Ancak sonra öğrendim ki gabi diye bir hukuksal durum varmış. Evin 1/3 hissesini için 135000 tl ödememe rağmen ben sadece emekli ikram olan 100000tl yi geri ödediğinde sözleşmeyi iptal edelim dedim.135000tl evin bu günkü piyasa değerine denk geliyor. Şimdi ağbim ve ailesi sözleşmeye sadece 100000tl yazılacak biliyorlar. ileride bu fark sözleşmenin iptli için hukuken bir neden olabilir mi? Ağbimin çocukları ya da eşi bağımlı olmasını ya da gabiyi öne sürerek sözleşmenin iptali için dava açarlarsa sonucu ne olabilir. ne yapmamı tavsiye edersiniz.
Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.
Iyi günler. Babamin cok yüklü borclari var kendisi daha genc fakat ben simdiden ustume kalmasindan korkuyorum. Karsiliksiz olarak feragat yapsak borclarindanda kurtulur muyum . Ustune sadece maasi vardir diger yer tarafi borc . Ben feragat edip borclarindanda kurtulmak istiyorum mumkun mudur acaba ? Kardesim icinde gecerli mi kendisi resit degil daha ?
babam 6 kardeş 4 erkek 2 kız!!!babam ve 3 kardeşi 5 katlı bir bina yapmışlar ve dedem sağ olduğu için saygı amaçlı bütün evlerin tapularını dedeme vermişler. dedemde bu evlerin tapularını 4 kardeşe dağıtmış .2 kız kardeşte noter huzurunda baba malından feragat etmişler. yarın birgün bi sıkıntıda kız çocuklar tekrar hak talep edebilirmi ?
İyi günler dilerim. Dayım anneme dedemden kalan mirastan yararlanamasın diye feragatname imzattırdığını ailede ki diğer bireylerden öğrendim ama inanamıyorum. Sorum şu gerçekten feragatname imzalatıp imzalatmadığını öğrenebilir miyim? (Dayımla muhattap değilim.) Ve annemin psikoljik sıkıntıları var bipolar bozukluk feragatnameyi işleme koysa bu sebeple itiraz edebilir miyim?
merhaba; kişi babası sağ iken kendi borçları nedeniyle alacaklılar mirastan gelen gayrimenkul haklarına haciz koyulmasın diye mirastan feragat sözleşmesi yapmıştır. bu feragat sözleşmesi iptal edilebilir mi ? borç senedi ve maddi durumu bu feragat sözleşmeden önce sabittir. yani içralar mevcuttur.
Yazıyı okursanız cevabının olduğunu göreceksiniz. Lütfen soru sormadan önce yazıyı okuyunuz.
sayın Avukat Tuğsan YILMAZ merhabalar biz 3 kardeşiz babamın 2 evi var babam sağlığında malları boluşturmek istedi 2 evi 2 kardeşe verdi diyer evladınada para verdi elden para verdiğine dahir bir belge yok yane diger 2 kardeslerden tekrardan hak istemesin diyede hakkından feragat sozlesmesi yaptılar saglık roporu eşliğinde allah korusun babama birsey oldugunda tekrar hak sayıbı oluyormu saygılarımla
merhaba babamla abim arasında feragatmane vardır aklı yerinde raporlarıda mevcuttur içeriğinde abimin babamdan sağlıgında malını aldığına daiar açıklama ve babamdan kalan mirasın geriye kalan payının mirascılar arasında pay edilmesini istiyorum diye yazılmıştır fakat versat ilanında hakim kalan mırasın 3 kardese ve mirastan feragat eden abimin kızına pay etmiştir bunu nasıl bozd
urabilirz?
Merhaba,
Annem kendi isteğiyle kalan 1 ev mirasından feragat etti, evin tapusu dayım üzerine yapıldı. (daha önceki bir borcu nedeniyle, hakkına el koyulur diye korkutulup feraget ettirildi.) Dayım evi satıp herkese eşit bölüştürecekti. Şu an bunu yapmıyor. Sorum kendi isteğiyle feragat ettiği ve tapuda dayıma geçtiği şu durumda iptal davası açabilir miyiz? Veya sözleşmeden geri dönebilir miyiz?
Eşim 1992 yılında mirastan feragat sözleşmesi imzalamış. O zaman kardeşlerinin durumu kötü olduğu için herşeyi onlara bırakmış ama şimdi durum tam tersi. Babasına sözleşmeyi iptal etmek istediği söylüyor ancak babası ben öldükten sonra ne yaparsanız yapın diyor. Sözleşmenin içeriğini hatırlamıyor noterde yapılmış. sözleşmeyi nerden bulabiliriz. Büyük ihtimal ivazsız sözlşme. Ve ne yapabiliriz. Teşekkürlee
Merhabalar sayın avukat bey. Ben yetim bir kızım. Babam vefat ettikten sonra ,babamla ortak şirket yürüten amcam şirketteki borçlar size kalacak diye korkutup bize hiç okumadığımız kağıtlara imza attırdı. Sonradan öğrendik ki babam kalan herşeyi elimizden almış. Bu imzaları bozdurabilirmiyiz
Mirastan feragat sözleşmesi noterde yapılmamışsa kendi aralarında yapılmışsa bunun bir geçerliliği varmıdır kendi aralarında kağıt imzalanmış hükmü nedir geçerli mi gecersizmidir bu sözleşme
5 kardeşiz babamın ölümü ile kardeşim beni noter götürüp babamın üzerine olan işletmenin kendi üzerine açmak için muvafakatname aldı .babam gerçek kişi idi bir işletmesi vardı. bu muvafakatı kullanarak işletmenin ticaret sicilde de devrini yaparak işletmenin kurumlardaki alacaklarını tahsil etmiş. ben şimdi kurumlara yazı yazdım ben mirastan feragat etmedim benin payıma düşen miras alacaklarımı niçin ona ödediniz dediğimde işletmenin devrini bahane ediyorlar. iyide ben haklarımdan vaz geçiyorum diye hiç bir feragatname vemedim ki diyorum ancak medeni kanunu dikkate almıyorlar ne yapmam gerekir.
merhaba avukat bey,
10.11.2021 Tarihinde babamın başkasına satmak istediği evi baba ocağı diye evin rayiç bedeli üzerinden satış yolu ile satın aldım ve parayı babama elden verdim tesadüf üzeri öğrendiğim bir bilgi ile ilerde kardeşlerim tapuyu bozdurabilirmiş evi satış yolu ile aldığımdan hepsininde haberi var notere mirastan refakat sözleşmesi imzalatmak için gittik noter satış yapıldığı için artık olmaz dedi şimdi ben ilerde sorun çıkmaması için usulüne uygun olması için avukata mirastan refakat sözleşmesi yazdırıp şahitler huzurunda imzalasak kanunen geçerli olurmu? veya nasıl bir yol izlemem gerekir yardımcı olursanız sevinirim.