Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 6
Rating:
Toplum nezdinde mirastan mahrum bırakılma, evlatlıktan red vb. isimlerle bilinen durum saklı paylı mirasçıların miras haklarının mirasbırakan tarafından ellerinden alınmasıdır. Saklı paylı mirasçıların kim olduklarını önceki makalelerimizde belirtmiştir. Tekrar etmekte fayda görürsek mirasbırakanın eşi, anne ve babası ile çocukları saklı paylı mirasçılarındandır.
Mirasbırakan ölmeden önce yapacağı bir beyan ile saklı paylı mirasçıları mirastan çıkarabilir. Mirastan ıskat olarak da adlandırılan bu durum ancak kanunda yazılı sebeplerle mümkün olabilir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 510 vd. maddelerinde bu husus anlatılmıştır.
Saklı paylı mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse eğer mirasbırakan tarafından mirastan çıkarılabilir. Ayrıca saklı paylı mirasçı mirasbırakana ve mirasbırakanın aile yakınlarına karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa mirastan çıkarılabilir.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse mirastan herhangi bir pay alamaz ve tenkis davası açamaz. Bu şahsın miras payı varsa altsoyuna geçer alt soyu yok ise diğer mirasçılar arasında eşit olarak paylaştırılır. Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu saklı payı için dava açma hakkına sahiptir. Zira mirastan çıkarılan kimsenin saklı payı altsoyu üzerinden devam eder.
Mirasçılıktan çıkarmanın geçerli olması ancak ve ancak sebep belirtilmesi halinde mümkündür. Sebep belirtilmeden yapılan çıkarma işlemlerinin geçerliliği bulunmamaktadır. Bu hallerde saklı paylı mirasçının mirasçılığı devam etmektedir. Mirastan çıkarılma hususunun ispatı mirasbırakanın ölümü ile çıkarmadan yararlanan diğer mirasçılar nezdinde doğar. Çıkarmadan yararlanan diğer mirasçılar çıkarılma sebebine itiraz gelmesi halinde doğru olduğunu ispatlamak zorundadırlar.
Mirasçının çıkarılma sebebi mirasbırakan tarafından belirtilmemiş veya açılan dava neticesinden diğer mirasçılar tarafından ispat edilememiş ise bu halde çıkarma beyanı saklı pay etkilemez. Ancak saklı pay dışında kalan miras payına miras hak kazanamaz. Mirastan çıkarmanın yanlışlıkla yapıldığı açıkça belli ise bu beyan tamamen geçersiz hale gelir ve mirasçı miras payını tam ve eksiksiz olarak alır.
Mirasçılıktan çıkarmanın bir de teknik bir sebebi bulunmaktadır. Buna göre mirasçı hakkında aciz vesikası bulunuyorsa yani borçlarını ödemekten aciz olduğu devlet nezdinde ispat edilmişse bu halde mirasbırakan saklı payın yarısından mirasçıyı çıkarabilir. Ancak burada kalan yarı pay diğer mirasçılara değil de mirastan çıkarılan mirasçının doğmuş veya doğacak altsoyuna özgülenmek zorundadır. Miras açıldığı zaman artık aciz vesikasının hükmü kalmamış ise veya aciz olunan tutar miras payının yarısını aşmıyor ise bu halde artık mirastan kısmi çıkarılma geçersiz olur. Mirasçı bu durumlara takılmadan miras payının veya saklı payının tamamını alabilir.
Av. Halil İbrahim ÇELİK & Av. Tuğsan YILMAZ
Değerli arkadaşım ben tüm sayfayı araştırdım ancak aradığım cevabı bulamadım. Sorum şu:; Babam vefat etti 4 ay sonrada annem vefat etti. Annem Babamın 2. Eşi (1. Vefat ettiğinden)
Annemin önceki eşinden 2 çocuğu var. Ve bu iki şahıs babamın vefatı ile anneme düşen mirastan hak talep ediyorlar.
Ancak Babam edinmiş olduğu taşınmazları annemle evlenmeden önce edinmiştir.
Bu durumda hak talep eden bu iki sahsı mirasçılıktan nasıl çıkarabiliriz?
Bana bu konuda bilgi verebilirseniz minnettar olurum saygılar.
Tuğsan Bey,
1992 yılında anneanne ve dedemi,1993 yılında ise annemi kaybettik.Babam tekrar evlendi.Benim sorum şu;babam anneannemden kalan mirata hala pay sahibi midir?
Yanıtlarsanız müteşekkir olurum.
İyi çalışmalar dilerim
pay sahibidir
Merhabalar sorum babamın ilk evliliğinden olan bir evlâtlığı var eşi ölünce babam annemle evleniyor ve biz doğduk evlatlıgıda babamın eski baldızının çocuğu ve annesini babasını biliyor ve annemle evlendikten sonra oda annesinin yanında kalıyor bu arada babam sag iken babamı arabayla çarptı ve dövdü babam 1992de vefat etti ve biz şimdi onu nüfusumuzdan silmek istiyoruz mümkünmü ve nasıl bir yol izliycez teşekkürler
Nüfus kayıtları incelenmelidir. Babanıza araba ile çarpılması ve dönülmesi eylemine ilişkin bir ceza kararı varsa o da incelenmelidir.
Ablam esine ve cocuklarını terk etti baska bir adamla evlendivelayet babada kaldı biz cocukları goremiyoruz bu ahlaka aykırı hareketinden dolayı mirastan red edelirmi
Merhaba,eşimin 2.esiyim. bir oğlumuz var. İlk evliliğinden iki çocuğu var. Her ikisi de reşit ve kendi istekleriyle öz babaları ile yani eşimle görüşmüyorlar.Oglumun geleceğini garanti altına alacak ne gibi miras işlemleri yaptırabilirim.zira simdeden öz annelerinin de desteğiyle mal peşine düşmüşler. Oğlumun ve benim emeklerimizi haklarımızı almamaları için şimdiden ne yapmalıyım?
Babam o zaman maalesef şikayetçi olmamış fakat insanlar şahitlikten korkmaz iseler olayın şahitleri var eğer bu işin oluru var ise görüşmek isterim hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim
adım mustafa ben boşandım 2 kızım var. ve yeniden evlendim eski eşim parayı çok sevdiği için ben öldüğümde emekli maaşımı çocuklarımdan alıp yer çünkü nafaka verdiğim için ben ölünce düşecek bu nedenle maaşımı çocuklarım bile almasın sadece yeni eşim alsın istiyorum. evlatlıktan red etmek yada vasiyet yazıp noterden tastiklettiğimde de oluyor mu? almalarını istemiyorum açıkçası aklım yerinde olduğuna dair raporla gel dedi noter vasiyet yazarız dedi.
Vasiyetname ile mal varlığınızı istediğiniz kişiye bırakabilirsiniz. Ancak çocuklarınız saklı paylı mirasçı olduğu için saklı paya tecavüz nedeniyle dava açma hakkına sahip olacaktır. Halk arasında evlatlıktan reddetmek değimi hukuki olarak mirastan çıkartmayı ifade eder. Mirastan men edebilmeniz için kanunda yer alan şartların gerçekleşmiş olması aranır.
Merhabalar
Benim Annem ve babam ayrıldılar. Ayrılıklarından sonra babam benimle de görüşmeyi kesti. Babam evlendi ben de evliyim. Bi erkek kardeşim var her fırsatta bana babam sana mirasından hiç bişey vermeyecek sen bişey alamayacAksın diyor acaba beni mirastan men etmiş olabilir mi böyle birşey mümkün mü
Haksız nedenle mirastan çıkarma yapıldığında miras paylaşımındaki saklı payınız bakidir.
Çok değerli üstadım, üvey annem 82 yaşında ve akıl sağlığı yerinde bir insan beni evlatlık olarak mahkeme kararıyla aldı geçen gün beni arayıp 60 yaşındaki bakıcısını evlat edinmek istediğini telefonda bana söyledi bende 3.kişiyi kardeş olarak kabul edemeyeceğimi söyledim( herhangi bir kötü söz filan aramızda geçmedi) bana cevap olarak bende seni mahkemeye verip evlatlıktan red ediyorum dedi telefonu kapattı..Bu durumda mümkün olabilir mi?bu arada üvey annenin evlatlığı olmakla öz annenin nüfusundan düşülüyor muyum?
Saygılarımla
Merhabalar. Benim dedem 77 yasinda kanser hastasi akıl sağlığı yerinde. Annemle babam evli iken onlara 7 dönüm yer verdi. Annem ve babam ayrildiktan sonra annem hepsini satti. Şimdi dedemin sağlığı iyi olmadığı icin avukatla noterden vasiyetname hazirlamis ve beni ve kardesimi mirasa dahil edip annemi mirastan çıkarmış. Bu mümkün mü acaba?
Vasiyetname ile mirasçı belirlemek mümkündür. Vasiyetname ile ilgili detaylı bilgi için aşağıda belirtilen yazılarımıza göz atabilirsiniz.
vasiyetname nasıl düzenlenir
vasiyetnamenin iptali davası
vasiyetten dönme ve vasiyetnamenin iptali
Sorum su yonde, abim annemle sık sık tartısıyor en sonda bunlardan bırkacı oldu. Öncesınde yemek lımonlu olmus tartısması sonra da komsu gecerken yanındakı nısanlısımıymıs soru sormus , ona neden bakmadın dıye annemın ustune yurudu. Böyle bi sebepten annemle kavga ettiler ben araya girdim. Şuan abim malları bölüşelim diyor fakat annemin canı cok sıkkın aynı evde yasancak gıbı değil.Bize heran zarar verebilir ! Annem mirastan reddetmek ıstıyor. Bu durumda nasıl olur mırastan red. Evlatlıktan reddetmek yasalarda yok demıssınız. Artık abı dediğim kişi bizi tehdit ediyor ve sadece annemın uzerındekı malları dahı bölüşme yolunda.
Anneniz vefat etmediği için miras malvarlığı bulunmamaktadır. Bu nedenle siz veya kardeşiniz hak talep edemezsiniz. Kendi insiyatifindedir.
merhabalar benım sorum benım bır oglum var 2011 yılında evlendı ve 2012 yılında bızımle sudan sebeblerden dolayı ılıskılerını keskı hıc bır sekılde ne bayramlar olsun dıger gunler olsun nede bırıncı derecede akraba olan hala teyze dayı gıbı akrabalarını aramamakta bızlede baglarını kopardı esı yuzunden bende bunu mırasımdam mahrum etmewk ıstıyorum 4 yıldan bu yana hıc bır ılıskısı kalmadı bızımle ustelık bırde torunum olmus onuda gormedım boyle evlat olmaz olsun dıyorum okuttum unıversıteyı bıtırrttım işe yerlestırdım mukafatı bu sekılde olsun bana nasıl bır yol cızmem gerektıgını ızah edersenız sevınırım saygılar..
Dava süreci düşünülebilir.
Selamlar. Babamin ilk evliliginden ben ve bir tane de kiz kardesim dunyaya geldi. Daha sonra annemle babam ayrildilar ve babam ikinci evliligini yapti. Ayrilik sirasinda ben babamla kaldim, kiz kardesim de annemle kaldi annemin talebiyle verilen mahkeme kararina dayanarak. Simdi sorum su, annem kiz kardesimin babamdan olmadigini iddia ederek yanina aldi. Kiz kardesim buyudu ve durumlari ogrendi ancak inanamadi, biz de bu yuzden babalik testi uyguladik ve annemin iddiasi hakli cikti, yani ben ile kiz kardesim farkli babalardaniz. Bu test sonucuyla babamin kiz kardesimi evlatliktan cikarma gibi bir durumu soz konusu mudur?
Sorunuz ile ilgili soybağının reddi konulu yazılarımıza göz atabilirsiniz. İzlenecek hukuki süreç hakkında bilgi verilmiştir.
Merhaba annem babam sağ çok şükür ama kardeslerimden birini kaybettik .Ablam ölmeden önce çok zulüm gördü hem eşinden hem öz oğlundan zaten en son baba evine döndüğünde öldü. Biz ablamin miras payının oğluna geçmemesi için neler yapabiliriz .reddi miras yada vasiyet hangisi bize care olur.
merhabalar benim size evlatlıktan red etmek ile ilgili sorum olucaktı.babam, annemin üzerindeki evi annem öldükten sonra müşterek olarak böldürdü ortak bir tapu var.biz dört kardeşiz ve kendi ile birlikte 5 kişi hak sahibi.şimdi babam ortak olan bu evden ve diğer üzerindeki mallardan yoksun bırakmak için beni evlatlıktan reddetmeye hazırlanıyor.bu mümkün mü bu kadar kolay mı reddetmek.şimdiden teşekkür ederim aydınlatırsanız sevinirim…
Evlatlıktan reddetmek dediğiniz şey mirasçılıktan çıkarmadır ve şartlara bağlanmıştır. Hangi gerekçe ile yapacağını belirtmemişsiniz. Yukarıdaki yazımızı okumanızı öneririm.
Sayın Tuğsan Bey,
Sorumu cevaplarsanız çok mutlu olurum. Annemin 2 evi var. Benim haricimde 2 çocuğu daha var(öz ama ben görüşmüyorum onlarla) Annemin onlara birşey bırakmasını istemiyorum, sebep para değil. Annem onları mirastan men edip herşeyini bana bırakabilir mi sağ iken? Bunu nasıl yapar ve sonrasında bu kişiler bana dava açabilir mi, hak alacakları olur mu? Yol göstermenizi rica ederim. Teşekkürler. Yazılı vasiyetname bırakması yeterli mi?
Merhaba benim size sorum annem 85 yaşında babam vefat etti 30 yıl önce 3 erkek 1 kız kardeşiz ben kız olarak yıllardır annemin her şeyi ile ben ilgileniyorum erkek kardeşlerimden sadece bir tanesi de elinden geleni yapıyor fakat 2 erkek kardeş hiç ilgilenmiyor köyde 7 dönüm yerimiz var çaylık bütün erkek kardeşler kendi üzerine yeri yapıp her sene çayı kırıyorlar bana vermiyorlar ve bu yerlere 2 tane ev yapıp oturuyorlar ben mahkemeye verip anneme nasıl baktırabilirim bunlara ve 30 yıldır çayları kırıp yediler geriye dönük bana düşen hakkı alabilir miyim şimdiden cevabınız için teşekkürler
Sayın Tuğsan YILMAZ kan bağım olmamakla birlikte iş yerinde bir ablamız var yıllardır her işine koşarım yaşıda var biraz ama hala yanyana çalışıyoruz. Geçen bana dedi ki benim kimsem yok yaşlığımda ve öldüğümde ölüme sahip çık oğlum gibisin seni mirasçım yapcam dedi. Ben dondum kaldım bişeyde diyemedim. Meğer bir ablası varmış bu ablasıda evli çocukları var. Ancak 10-15 yıldır görüşmüyolarmış ve rahmetli anne ve babasına bile gelmiyormuş. Bu yüzden kinli olduğundan benden sonra onlara 1 lira bile kalmasın diye böyle birşey papayım dedi. Onları mirastan men edebilirmi ve bana ilerde bir sıkıntı olurmu. Şimdiden cevabınız için teşekkürler saygılarımla.
Mirastan çıkarma şartlara tabidir. Detayları yukarıda mevcuttur. Sizin lehinize vasiyetname de düzenleyebilir.
Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Biz 5 kardeşiz noterde babam %10-%10-%10-%35-%35 olarak tüm mal varlığını miras bıraktı. İlerleyen zamanlarda miras’a itiraz etme hakları varmıdır. Saklı payları 5 kardeş olduğumuz için %10 olarak belirledi
Herkesin onayıyla miras taksimi yapılıp yapılmadığı veya vasiyetname ile tek taraflı pay edilip edilmediğine göre cevap değişecektir.
şuan faal çalışan şirketimiz var.80.000 TL Sermayeye %85 pay karşılıgı 68.000 tl babam %15 pay karşılığı 12.000 tl.benim ortaklıgımız var. babam sağ 1941 doğumlu. aklı yerindedir raporu alıp. hisselerin değerini babama ödesem hisseleri noterden satışını alsam banka peşin veya senet karşılığında vadeli ödesem. babam vefat ettiğinde mirascıları hak talebınde bulunabilirler mi? yada nasıl bır yol izlemem lazım ?
Usulüne uygun hisse devri yapıldığı takdirde problem yaşamazsınız. Ancak süreç için bir avukattan danışmanlık hizmeti talep etmeniz yararınıza olabilir.
Tuğsan Bey iyi günler bir şey danışmak istiyorum… Babamız 3 ay önce vefat etti.Ve Babamızın çoğu bankaya borcu vardı… Miras red verecektik.3 ayımız geçti kısacası biz mirası ret etmek istiyoruz yardımcı olursanız sevinirim..
Mirasın borca batık olması nedeniyle hükmen reddi konusunda dava açılması gerekecektir.
Tuğsan bey merhaba, bizim sorunumuz su; iki kardeşiz diger kardes baba sag iken miras hak talep ediyor babanin hesabindaki paraya kadar hesap soruyor benimde hakkim var kafana gore harcayamassin falan son olarak baba kinusmaya evine gidiyo ama kardes evinden kovuyor ailem degilsiniz benim artk diyor baba da evlatliktan red edecegim diyor mirasimdan mahrum kalsin diyor. kisacasi kardesin esi ve alt soylarida dahil itiraz hakki olmadan nasil mirastan men edilebilir
MERHABA BENİM ÇOÇUĞUM YOK EVLİYİM VE TOPLAM 6 KARDEŞİZ BEN KARDEŞLERİMDEN BİRİNİN BİRASIMDAN HAK ALMASINI İSTEMİYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR.ONUN MİRASIMDAN HAK ALMASINI İSTEMİYORUM
Merabalar benim anne ve babamin ikinci evliligi ilk evlilklerinden 6 kardesim var.Hic görüsmuyoruz.Babam vefat etti ve mal paylasimi oldu bir kismi satildi ve bir kismi hala ortak malin.Bize mal paylasiminda cok sikinti cikardilar anlaşmazlik var aramizda Kendi üzerime mal varligim var bekarım ve ilerde evlenmessem vefat durumunda bu kişilerin mal varligimdan faydalanmasini istemiyorum.Bu konu ile ilgili bir dava acılabilir mi mirastan men edebilir miyim???
Mirastan çıkarma halleri kanunda açıkça sayılmış ve yazımızda bu duruma yer verilmiştir.
Merhaba; benim sorum şu şekilde. babamın üzerine kayıtlı 3000m2 bir tarla var. Bu tarlayı amcamla babam bölüşüyor.2/1 olarak. Bu şekilde yıllarca kullanıyorlar. Daha sonra tapulamada babamın üzerine olan 3000m2 amcamın üzerine tapu kesilmemiş bu şekilde kullanmaya devam etmişler. Bir çok tanıkları var. Daha sonra amcam burayı satmak istiyor. bende nasıl olsa tapusu bizde yani babamın üzerine diyerek o günkü koşullarda köy senedi usulü ile para verip alıyorum. Köy senedi muhtar aza imzalı şahitler huzurunda yapılmış.Parayı alan kişi yaşıyor. Daha sonra babam vefat ediyor. Benim 2 kardeşlerim burayı yeni miras yasasına göre üzerlerine tescil oluyor. Onlara her ne kadar desek te pek dikkate almıyorlar.Kısacası böyle bir durumda bu para verip aldığımız yer için bir dava hakkımız bulunuyor mu ihtiyati tedbir konabilir mi. cevaplarsanız sevinirim.saygılar
Merhaba benim sorum şu Dedemin 3 çocugu var amcam babam ve halam amcam vefat etti 2 evladı var. Dedem babam ve kardeşimden şiddet görüyor hakaret görüyor zorla emekli maaş kartını alıp parası alınıyor dedem babamı mirastan çıkarmak istiyor haklı olarak bu yaşadıkları gücüne gidiyor bende kendi babam ve kardeşimin bu yaptıklarına karşı rahatsızlık duyuyorum utanıyorum dedem bu yaşadıklarından sonra yanıma sığındı küçükken bana babam değil dedem baktı büyüttü şimdide ben ona bakıyorum dedem babamı mirastan çıkarması için nasıl bir yol izlemesi lazım babam mirastan çıkarılırsa benim mirastan hakkım olurmu ve dedeme eziyet eden kardeşim dedemin mirasından mahrum kalabilir mi
merhaba benim annaene annem çok küçükken ölmüş sonra dede birbaşkası ile evlenmiş annemin nüfusunuda yeni gelen annenin üzerine çıkartmışlar sonra dedede vefat edince yeni annenede başkasıyla evlenmiş ve 6 çocuk dünyaya gelmiş yani kimlikte öz ama gerçekte 6 üvey kardeş şimdi annanede vefat etti ve kardeşler davayı açtı tabi kardeşlikten çıkarma davası biz tabiki inkar etmicez mahkemede ama miras dışıda kalmak istemiyoruz ne yapmamız lazım
Merhaba
Babamın vefatı üzerine mahkemeden veraset ilanı aldım varislerden biri olan kardeşim alman vatandaşı babanın adına kayıtlı arabanın bana kalması için feragatnemeyi alman noterinden vererek turkiyede tercüme etmem mümkünümü
Tesekkurler
Mrb ben yücel balcı benim sorunum oglumla 24 yaşında olmasına karşın herangi bir engeli yok ve çalışmıyor çalışsada parası bitene kadar eve gelmiyor ve her türlübizden para koparmak ve bize kazık atma gibi davranışları var ben emekliyim emekli maaşım ona aldigım dairenin taksidini ödüyor ve halen bir firmada çalışıyorum oglumun herhangi bir iş bulma ve çalışma niyeti yok
Bu yüzden ona aldigm telefonu bilgisayarı bile saattı ve bunun gibi bazı şeylerde var saattıgı satıyoreve gelmiyor bir iki gün kendi gibi iki veya üçarkadaşla o para bitene kadar geziyor ve para bitince gene bize musallat oluyor ben evi bile terk etmeyi düşünüyorum bu yüzden
Ben bu yüzden oumu ya evlatlıktan ret. veya mirastan ret yapmam için ne yapmam gerekir bana bir yol gösterirseniz sevinirim
Merhabalar.Sn Tuğsan bey.bizim en buyuk abim iflas etmis ve borclarini odeyemeden bizleri terk edip gitmistir.3 kardesiz.babam bazi mallari 3 umuze esit olarak adimiza vermisti ancak bir tane arsa kaldi ve biraz yuksek fiyatlar eden bir yer.o yerden abimin alicaklilarin sorun cikarmamasi icin babam abimi mirastan cikarmak istiyor.boyle bir sey mümkünmüdür.tesekkur ederim simdiden
Merhabalar Tuğsan bey ailem ayrı. Babam başka birisiyle evlendi. Hiç bir şekilde görüşmüyoruz. Ona karşı kötü bir davranışım ya da yüz kızartıcı bir davranışımda olmadı. Beni evĺatlıktan reddetmiş ve mirasımdan yararlanamaz diye notere tasdik ettirmiş. Varlığını kardeşime veya eşine verirse ben ilerde mirastan yararlanabilirmiyim Beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
merhabalar ben evlenmiş boşanmış çocuğu olan birisinle evlenmek istiyorum ailem kabul etmiyor beni mirastan men etceklermiş evlenirsem yapabilirler mi?
Merhaba kolay benim iki oğlum var 2 de kızım var oğullarım eşlerinin akıllarına uyup bize rest çektiler bizle görüşmüyor lar bu iki oğlumda mirastan red edebilirmiyim simdidien teşekkürler
hocam hayırlı günler,benim eşim babasına gönül bıraktı ,ve nedeni şu eşimin babası varlıklı birisi,bir oğlu bir kızı var başka çocuğu yok,oğlunun maddi imkanı oldukça iyi ama bizim maddi durumumuz iyi değil eşimin babası ,maddi yönden kuvvetli olan oğluna,daha çok yardım ediyor,ayrıca oğlunun torunlarına maddi hediyeler alıyor en pahalısından, yani paranın hesabını yapmıyor ,oğluna iki ev verdi, kızına bir ev verdi ,oğlu almanya da hastalanınca hep eşim hastaneye götürdü,hep eşim ilgilendi ,ama maddi yardımda daha çok oğlunu gözetledi ,benim iki kızım var onlara ,çarşı pazardan en ucuz olanını alır ama oğlunun çocuk ve torunlarına hep marka eşyalar alır bir günde demez param yok diye onlara,ama eşim bir şey istediği zaman hep param yok der, yani özetle anlatacak olursam en sonun da eşim kendine yapılan haksızlığa dayanamadı ev yaklaşık 4 aydan beri görüşmüyor,ama eşim her gün telefon ile arıyor telefonları açmıyor, kaynata daha önce onları eve alma demiş eşimin psikoljisi bozuldu.babam ve annem evin bir kızı ve maddi yönden bizleri gözetmiyorlar,hep abime ve çocuklarına yardım yapıyorlar diyerek her gün sitem ediyor,bir gün kendine bir zarar verecek,sorum şu böyle yapılan haksızlıklarda biz ne yapabiliriz.kaynatam 80 yaşında aklı yerinde bazen kulakları duymuyor,lösemi hastası,yani her ailede olan oğlana çok mal vermek kıza vermemek, maddi yönden kaynata mın hiç bir sıkıntısı yok hem buradan emekli hem Almanya dan kira gelirleri ile birlikte aylıkı geliri.10.000 tl ye yakın hiç bir şeye ihtiyacı yok, 9 tane daire dükkan bi arsa iki tarla yani biz mal kaçırma veya oğlunun üzerine malları vermekten korkuyoruz ne yapabiliriz
Merhabalar,
Bir sorum olacaktı Babam geçenlerde bana benim olan mallarımdan yararlanamayacaksın dedi, Beni mirastan mı çıkardın diye sordum ya da evlatlıktan ret mi ettin diye sordum, cevabı hayırdır, nasıl bir şey yapmış olabilir ki yararlanamayım? Tşkürler
Merhaba;
Miras konusunda bir soru sormak istiyorum, yaklaşık 30 yıl önce dedem vefat etmiş; dedemin üzerine arsa/tarla cinsinde taşınmazların olduğu belirtiliyordu ben bu konuyu araştırdım ve dedemin üzerine kayıtlı olduğu ama kimsenin nerede ve ne durumda olduğunu bilmediği taşınmazların bilgisine ulaştım hatta ve hatta yetinmedim hiç görmediğim bir arsa için dask poliçesi yaptım ve harç bedelini ödeyerek intikalini mirasçılarına yaptırdım 27 mirasçıdan bahsediyorum benim burada sormak istediğim soru şudur. Özellikle almanyada yaşayan halam kan bağı olduğu için öyle söylüyorum faydasız ve yıllardır yüzünü görmediğim insan babamın cenazesine bile gelmeyen insan başta olmak üzere bir çok kişinin benim uğraşıp tabiri caizze yoktan ortaya çıkarttığım bu mirastan pay almasını istemiyorum, bu durum zoruma gidiyor. Yasal olarak böyle bir işlem yapılabilir mi ?
Merhabalar tuğsan bey. Ben ve eşimin 2. Evliliği 2 ortak çocuğumuz var.Ancak eşimin ilk evliliğinden 1 çocuğu var benim yok.evlenirken mal ayrılığı sözleşmesini kabul ettik. Benim ölümüm durumunda eşim benim üzerindeki mallardan 1/4 pay alacak 3/4 ortak 2 çocuğumuz arasında paylaştırılacak.ancak eşimin ölümü durumunda benden eşime kalan 1/4 malın eşimin ilk çocuğu dahil tüm 3 çocuğu arasında paylaştırılacak. Eşinde benim olan malların eski eşinden olan çocuğuna geçmesini istemiyor. Nasıl bir çözüm yolu bulabiliriz .yardımcı olursanız seviniriz. İyi çalışmalar
Sevgili hocam merhabalar. Fetocü olduğu için şuan amerikada kaçak hayatı yaşayan bir akrabam var. Bu kaçak yüzünden dedemden kalan hiçbir yeri ne kiraya verebiliyoruz ne de satabiliyoruz. Bu kaçağı miras hakkından çıkarabilmek iiin me yapmamız gerekir.