Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Mar 9
Rating:
Meslek Hastalığı Nedir?
Mesleki bir faaliyetin yürütülmesi veya bazı işlerde sürekli olarak çalışılması, kişi bu meslekle doğrudan bağlantılı bazı hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle sosyal güvenlik sistemleri hastalık durumunu mesleki risk olarak kabul etmektedir. ‘Meslek hastalığı’ kavramı ne İş Kanunu’ nda ne de Borçlar Kanununda tanımlanmamıştır. Doktrinde kabul gören tanıma göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin sürdürülmesi yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halidir. Meslek hastalığı kavramında vurgulanan nokta işin nitelik ve yürütüm şartları sonucu ya da iş yerinin durumu dolayısıyla yavaş yavaş ortaya çıkan bir sağlık bozulması durumu olmasıdır. Dolayısıyla hastalığın yürütülen meslek dolayısıyla ortaya çıktığının tespiti büyük önem arz eder. Bu tespit nasıl yapılacaktır?
1-) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi ve
2-) Kurum gerekli görürse işyerindeki çalışma şartlarını ve sonucu tıbbi raporları ve gerekli her türlü belgelerin incelenmesi ve sonucun Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.
3-) Meslek hastalığı işten ayrıldıktan sonra ortaya çıkmış ve sigortalı olarak çalışılan işten kaynaklanmışsa, Kurum tarafından belirtilen süreden daha uzun bir sürenin geçmemiş olması gerekir. Dolayısıyla bu durumdaki kişiler hastalığı fark ettiğinde zaman kaybetmeden Kuruma başvurmalıdır.
4-) Herhangi bir hastalık klinik bulgularla belirlenmiş ve mesleki hastalığa yol açan nedenin işyerindeki inceleme sonucu tespit edilmiş olduğu hallerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa dahi, hastalık Kurumun ya da ilgilinin başvurusu üzerine Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu onayı ile meslek hastalığı olarak kabul edilebilir. Bu süre Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde hastalık türlerine göre en az 2 gün en çok 25 yıl olarak belirlenmiştir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 14. Maddesinde meslek hastalığı şu şekilde tanımlanmıştır; Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.
Meslek hastalığıyla ilgili bildirimler üzerine gerekli soruşturmalar, Kurum’un denetim ile görevlendirilen memurları tarafından veya Bakanlık iş müfettişleri aracılığıyla yaptırılabilir. Hangi hallerin meslek hastalığı sayılacağı, iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesinin şekli ve içeriği, verilme usulü ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir.
Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğünde meslek hastalıkları 5 ana grupta toplanmıştır;
- A grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları
- B grubu: Mesleki deri hastalıkları
- C grubu: Pnömokonyozlar ve diğer meslek solunum sistemi hastalıkları
- D grubu: Mesleki bulaşıcı hastalıklar
- E grubu: Fiziki etkenlerle olan meslek hastalıkları
Meslek hastalığına neden olabilecek kaynaklar da 6 grupta sınıflandırılmıştır;
- Madensel cisimlerden oluşanlar
- Organik cisimlerden oluşanlar
- Fizik ve mekanik etkenlerden oluşanlar
- Tozlardan oluşanlar
- Bakterilerden oluşanlar
- Örgütün psiko-sosyal ortamı
Meslek hastalığının varlığının kabulü için onun mesleki faaliyetlerden doğması da tek başına yeterli kabul edilmemektedir. Ayrıca kural olarak hastalığın Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğündeki meslek hastalıkları listesinde adının bulunması gerekmektedir. Ancak istisna en bu listede yer almayan ancak iş nedeniyle ortaya çıktığı kesin olarak saptanan bazı enfeksiyon hastalıkları da meslek hastalığı olarak kabul edilmiştir. Bu durumdaki hastalığın meslek hastalığı olduğu iddiasının ispatı sigortalıya aittir. Bu husustaki teşhisin laboratuar deneyleriyle doğrulanması gerekir. Liste dışındaki bir hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilip edilmemesi üzerine bir uyuşmazlık çıkarsa bunu Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu karara bağlayacaktır. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 27.11.1990 tarih 1990/12108-12453 sayılı ilamıyla Yargıtay da aynı uygulama içinde olduğunu göstermektedir.) Kurulun kararına karşı itiraz yolunun açık olup olmadığı kanun veya tüzüklerde belirtilmemiştir.
Meslek Hastalığı Unsurları
İşçi Unsuru: işverenin sorumluluğu açısından bir hastalığın meslek hastalığı olarak kabulü için her şeyden önce hastalığa yakalanan kişinin İş kanunu çerçevesinde “işçi” sayılması gerekir. Ayrıca SGK yardımlarından yararlanabilmesi için 5510 sayılı kanuna göre “sigortalı” olması gerekmektedir. Kural kişinin meslek hastalığına işyerinde sigortalı olarak çalıştığı sırada yakalanmasıdır. Meslek hastalığının anlaşıldığı tarihte sigortalı aranması aranmaz.
Hastalık Unsuru: Hastalık sigortalının geçici veya sürekli bedensel hastalık veya ruhi bir özre uğramış olmasıdır. Buna göre işin niteliği veya işyeri şartlarına göre tekrarlanan olumsuz etkenlerin sigortalıyı zarara uğratması halinde meslek hastalığı söz konusu olur. Örneğin kömür madeninde çalışan kişinin ‘Pnömokonyoz’ hastalığına, gürültülü iş yerinde çalışan kimsenin işitme kaybına yakalanması vb. bununla birlikte sadece fiziki bütünlüğe değil ruh ve sinir sistemine de zara verebilir. Her ihtimalde sigortalının sigorta yardımından faydalanabilmesi için işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden geçici ve ya sürekli olarak bedensel veya ruhsal bir zarara uğraması gerekmektedir. Yani hastalık ile yapılan iş arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır. Meslek hastalığı sigortalının çalıştığı iş veya işyeri koşullarıyla ilgili olabilir. Meslek hastalığının başladığı tarihte yapılan iş sigortalının “mesleği “ sayılır. Mesleğin tespiti Kurumun müfettişleri aracılığıyla incelettirilebileceği gibi işyerinden alınan belgelerle de ortaya konabilir. Ülkemizde en çok kömür madenlerindeki sigortaların yakalandığı Pnömokonyoz ve kot taşlama işyerlerinde çalışanların yakalandığı Silikoz hastalıkları gündeme gelmektedir. Yukarıda da ifade edildiği üzere bu hastalığın yönetmelikte yer alması ve belirtilen süre içinde ortaya çıkması gerekmektedir. Ayrıca hastalığın hekim raporuyla tespiti zorunludur. Sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri ve Devlet üniversitesi hastaneleri yetkilidir.
Süre Unsuru: 5510 sayılı kanun 14 maddesinde meslek hastalığı için bildirim süresi düzenlenmiştir. Buna göre meslek hastalığının 4/1/a kapsamındaki sigortalılar (mülga) ile kısmen sigortalı sayılanlar bakımından, sigortalının meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen veya bu durum kendisine bildirilen işveren tarafından durumun öğrenildiği günden başlayarak üç iş günü içinde meslek hastalığı bildirgesi ile Kuruma bildirilmesi zorunludur. 4/1/b kapsamındaki sigortalılar ise, meslek hastalığına tutulduğunu öğrendiği günden başlayarak 3 iş günü içinde Kuruma bildirim yapmalıdır. Bildirim iş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu veya elektronik ortamda da yapılabilmektedir. İşveren bu yükümlülüğe uymaz veya kasten eksik ya da yanlış bildirimde bulunursa Kurumca bu durum için yapılan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri işverenden tazmin edilir. Bildirimlerin araştırması ise SGK Müfettişleri tarafından veya Bakanlık iş müfettişleri vasıtasıyla yapılır.
Meslek Hastalığı İşçi Hakları
5510 Sayılı kanunun 16 maddesinde sağlanan bu haklar yalnızca parasal yardımlardır.
Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi; Meslek hastalığı nedeniyle işinde geçici süre çalışamayacağı hekim raporu ile saptanan sigortalıya, çalışamadığı her gün için SGK tarafından yapılan parasal yardım geçici iş göremezlik ödeneğidir. Böylece çalışamaz duruma gelen sigortalının uğradığı gelir kaybı karşılanmış olur. Belirli bir süre olmaksızın sağlık durumuna göre tedavi ve istirahatının devam ettiği sürece ödenir. Bu ödemenin yapılması için herhangi bir asgari sigortalılık süresi veya prim ödeme gün sayısı aranmaz. Verilecek iş göremezlik ödeneği yatarak tedavilerde sigortalının günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde üçte ikisidir. bir sigortalıda iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hâllerinden birkaçı birleşirse geçici iş göremezlik ödeneklerinden en yükseği verilir. Sigortalı bu ödeneği alırken sigortalılık bir nedenle sona ererse istirahat süresince ödenek ödenmeye devam edilir.
Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması; Kurum tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara itsinden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Sigortalı hastalığa tutulduğu sırada icra ettiği mesleğinde kazanma gücünü yitirmektedir. Kurum Sağlık Kurulunca, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit işlemleri Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre çalışma gücü veya meslekte kazanma gücü kaybı tespit edilir. Bu gelirin bağlanması için sigortalının çalıştığı işten ayrılması veya işyerinin kapanması şartı aranmaz. Kişi hem bu geliri alıp hem de maaşında kesinti olmadan çalışmaya devam edebilir. Gelirin miktarı sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır. Sürekli tam iş göremez sigortalıya aylık kazancının %70i oranıdır. Kişi sürekli bakıma muhtaçsa gelir bağlama oranı %100dür.
Meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine ölüm geliri bağlanması; Meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri almaktayken ölen sigortalının hak sahiplerine ölüm geliri bağlanır. Bu kişiler eş, çocuk ana ve babası olabilir. (SSGSSK md.34) Sigortalının ölümünün meslek hastalığı sonucu meydana geldiğinin kanıtlanması gerekir. İspat aracı olarak ölüm tutanağı, otopsi raporu gibi belgeler kullanılabilir. Ölüm ile hastalığın başlaması arasındaki zaman farkı da hak sahiplerine ölüm geliri bağlanmasına engel değildir.
Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi; Sigortalının ölüm aylığı alırken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocukları, talepte bulunursa, aldıkları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Başvuru SGK ya dilekçeyle yapılır. Evlenme tarihi nüfusa işlenmemişse dilekçeyle birlikte evlilik cüzdanı örneği de Kuruma verilir.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi; meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almaktayken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine Kurumca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenaze ödeneği için hak sahiplerinin SGK’ ya bir dilekçe ile başvurması gerekir.
Hastalık ve analık sigortasından sigortalıya hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
Meslek Hastalığı Bakımından İşverenin Sorumlulukları
İşverenin işyerinde iş sağlığı tedbirlerinin alınması konusundaki yükümlülüğü işçiyi gözetme borcu kapsamında yer alan koruma yükümlülüklerinden biridir. Gözetme borcu kapsamındaki yasal düzenlemelerin bir kısmı TBK bir kısmıysa İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda düzenlenmiştir.
Kural olarak sigortalının uğradığı maddi zararı yukarıda açıklanan esaslar çerçevesinde SGK karşılamaktadır. Ancak işveren, sigortalı veya yakınlarının Kurumca karşılanmayan zararlarını da gidermek zorundadır. Bu kapsamda sigortalı işveren ve sorumlulardan maddi ve manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir. Sigortalının meslek hastalığı sonucu ölümü halindeyse desteğinden yoksun kalanlar işveren aleyhine destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açabilir.
İşverenin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Kapsamındaki Sorumluluğu
İşveren SGK’ ya kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin primi ödemekle meslek hastalığıyla ilgili bütün sorumluluktan kurtulmaz. Prim ödemenin yanında işverene yüklenen yükümlülüklerde bir diğeri de sigortalıların sağlığını korumadır. Aksi halde işveren kuruma karşı sorumlu hale gelir. 5510 sayılı kanun 21. Maddesi ile meslek hastalığı sonucu zarara uğrayan sigortalı veya hak sahipleri için yapılan tüm gider ve ödemeleri, sigortalının zarara uğramasına neden olanlardan geri isteyebilme hakkı tanınmıştır. İşverenin kuruma karşı sorumluluğu maddede sayılan davranışlarla sınırlıdır. Buna göre meslek hastalığı;
- İşverenin kastı veya
- Sigortalıların sağlığını koruma mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse işverenin sorumluluğuna gidilebilir. Bu durumda yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır. Kaçınılmazlık; hastalığın meydana geldiği tarihte olan bilimsel ve teknik önlemlere rağmen meslek hastalığının meydana gelmesi durumudur. Yargıtay yerleşik uygulamasına göre, hastalığın tamamen kaçınılmaz olduğu durumlarda dahi işverenin tehlike kuramı gereği ve adam çalıştıran sıfatıyla sorumluluğu yine de söz konusu olur. Yargıtaya göre kaçınılmazlık tazminattan indirim nedenidir.
Peşin Sermaye Değeri; Kurumca, 5510 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde belirtilen giderlerin yaş, kesilme veya yeniden bağlanma yahut hak sahipliği nedeniyle sonradan gelir veya aylık bağlanma ihtimalleri ve yüzde beş ıskonto oranı dikkate alınarak hesaplanan tutarı ifade eder. İşverenin kuruma ödeyeceği miktarın üst sınırı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri miktarla sınırlıdır.
5510 sayılı Kanunun 23.maddesine göre; sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri Kurumca ödenir. Bu hüküm uyarınca meslek hastalığının meydana gelmesinde işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma mevzuatına aykırı bir hareketi olmasa bile yapılan giderler işverene ödettirilecektir. Buradaki sorumluluğun kaynağı çalıştırdığı sigortalıları kuruma bildirme yükümlülüğü olup kusursuz sorumluluk esasına dayanır. Meslek hastalığı sebebiyle açılan davada işverenin hem kusura dayalı sorumluluğu (SSGSSK 21) hem de kusursuz sorumluluğu söz konusuysa kusursuz sorumluluğa öncelik verilir.
İşveren meslek hastalığına tutulan sigortalıya sağlık durumunun gerektirdiği sağlık hizmeti tutarını da derhal ödemekle yükümlüdür. İşveren tarafından yapılan ve belgelere dayanan sağlık giderleri 5510 sayılı kanun 65. Md hükümlerine göre Kurumca karşılanır. İşverenin bu yükümlülüklerini yerine getirmesindeki ihmalinden dolayı sigortalının tedavi süresi uzar veya malul kalmasına veya malullük derecesinin artmasına neden olursa, Kurumun bu nedenle yaptığı her türlü sağlık hizmeti giderini ödemekle yükümlü olur.
Aynı şekilde yukarıda açıklanan süre şartını yerine getirmeyip, kuruma zamanında bildirim yapılmazsa, bildirimin Kuruma yapıldığı tarihe kadar sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği Kurumca işverenden tahsil edilecektir. Buna göre meslek hastalığı bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya yazılı olarak bildirilen hususları kasten eksik yada yanlış bildiren işverene, Kurum tarafından meslek hastalığı için yapılan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri rücu edilir.
SGK meslek hastalığı sonucu zarara uğrayan sigortalı veya hak sahipleri için yapılan tüm gider ve ödemeleri, sigortalının zarara uğramasına sebep olanlardan rücu etme imkanına sahiptir. Bunun için işveren aleyhine açılan davalara rücu davası denilmektedir. Bu dava kusur sorumluluğuna (5510 sayılı kanun 21. Md) dayanır. Buna göre meslek hastalığı, işverenin kastı ve sigortalıların sağlığını koruma mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca sigortalıya veya sahiplerine kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirilir. Kurumun rücu hakkının kapsamı kurumca sigortalıya veya hak sahiplerine kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirlerin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı oluşturmaktadır. Rücu yolu kurumun ödemesi nedeniyle mal varlığında meydana gelen eksilmeyi gidermekte ve zararı ödeyenlerin sigortalının sağlığını koruma yönünde özen göstermesini sağlayarak meslek hastalıklarının meydana gelmesini önlemede etkili olmaktadır. Rücunun üst sınırı sigortalının işverenden isteyebileceği miktardır. Bu miktar meslek hastalığı sonucu uğranılan gerçek zarardır. İşveren rücu yoluyla Kuruma yaptığı ödeme ölçüsünde, sigortalı veya hak sahiplerine karşı tazmin sorumluluğundan da kurtulmaktadır.
Meslek hastalığı sonucu Kurum tarafından yapılan her çeşit ödeme hastalığın meydana gelmesinde sorumluluğu bulunan işverenden kusuru oranında Kurumca tahsil edilebilir. Peşin Sermaye Değeri = (Aylık gelir tutarı x 12 x peşin sermaye değeri tablosundaki değer)/100 olur. İşveren hesaplanan peşin sermaye değerli gelirlerin tümünden kusur oranı kadar sorumludur. Yerleşmiş içtihada göre, Kurumca işveren aleyhine açılmış rücu davalarında faizin başlangıç tarihi, giderler açısından ödeme tarihi, bağlanmış gelirler için ise tahsisin onay tarihidir. Ayrıca söz konusu kanuna dayanılarak açılacak tazminat ve rücu davaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zaman aşımı rücu konusu gelir ve aylıklar bakımından Kurum onay tarihinden, masraf ve ödemeler içinse masraf veya ödeme tarihinden itibaren başlar.
Meslek Hastalığı Davası
İş sözleşmesi işverene ücret ödeme borcunun yanı sıra işyerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alma borcu altına da sokmaktadır. Bu borca işçiyi koruma ve gözetme borcu denmektedir. Genel olarak işverenin gözetme borcuna aykırı davranması sonucu zarara uğrayan işçi veya hak sahiplerine karşı akdi bir tazminat sorumluluğu bulunmaktadır. Bu durumda işçiyi koruma borcuna aykırı davrana işverene karşı işçi maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. İşçinin ölümü halindeyse yakınları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat isteyebilir.
Meslek Hastalığı Maddi Tazminat
Maddi tazminata yol açabilecek bedensel zarar, meslek hastalığı sonucu bir organın yaralanması, görme veya işitme duyularının azalması gibi şekillerde ortaya çıkabilir. Vücut yapısında bir değişiklik olmaksızın meslek hastalığı sonucu ruhsal durumun bozulması da beden bütünlüğünün ihlali sayılır. Meslek hastalığına yakalanan sigortalı, tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün sarsılmasından doğan kayıplar ve ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıp zararlarını isteyebilir. Tazminatın amacı meslek hastalığı olmasaydı sigortalı hangi maddi durumda olacaksa o durumun oluşmasını sağlamaktır Bu kapsamda meslek hastalığına tutulan sigortalı çalışamamasından kaynaklanan ücret kayıpları yanında iş gücü kaybı nedeniyle ileride sağlayacağı ücretleri, tedavi masrafları ve bunlar için yapılan ek masrafları da işverenden isteyebilir. Tazminat miktarı SGK tarafından karşılanmayan zararla sınırlıdır, ek zararlar giderilir. Aksi halde ikinci bir ödeme söz konusu değildir. Davacının tazminat alacağının Kurum tarafından tümüyle karşılandığı tespit edilirse dava reddedilir. Sigortalının kusuru tazminatta indirim nedenidir. Zararın belirlenmesinde iş görebilme çağı ve muhtemel yaşam süresi en önemli unsurlardır.
Sigortalının uğradığı meslek hastalığı sonucu ölmesi halinde ondan desteklerini yitiren yakınları destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir. İşverenin kanuna (koruma borcu ve Bk) ve sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işçinin ölümü, vücut bütünlüğü zedelenmesi veya kişilik hakkı ihlaline bağlı zararlar sözleşmesel sorumluluk hükümlerine tabidir. Destekten yoksun kalma tazminatının amacı destekten yoksun kalan yakının meslek hastalığı sonucu ölüm meydana gelmeseydi destekten ne kadar yardım görecek idiyse bu miktarın karşılanmasıdır. Ölen sigortalının muhtemel yaşam süresi içinde çalışarak sağlayabileceği kazancından ayrılmak üzere desteğinden yoksun kalanlara yapabileceği yardım tutarı, bu kişilere peşin olarak ve toptan ödenir. Destekten yoksun kalma tazminatında destek, geride kalanların geçimini sağlayacak şekilde fiilen ve düzenli olarak onlara yardım eden, ölüm gerçekleşmeseydi de gelecekte bu yardımı sağlayacağına ilişkin güçlü ihtimal bulunan kişidir. Dolayısıyla desteklenenlerin mutlaka mirasçı veya bakma yükümü altında bulunan bir kişi olması gerekmez. Ölen kişinin çocukları, eşi, baktığı kişiler, nişanlısı, evlilik dışı birliktelik yaşanılan kişiler de bu tazminata hak kazabilir. Söz konusu ilişkinin düzenli ve devamlı olarak ortak bir yaşam sürdürme ve destek olma kararlılığının bulunması gerekir. Desteklenenlere yapılan fiili ve devamlı yardım yanında bakım gücü ve bakım ihtiyacının da bulunması gerekmektedir. Bakım gücü yoksa destek bakım ihtiyacı yoksa desteklenenden bahsedilemez. Destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasında, sadece sigortalının iş görebilme çağının sonu olan 60 yaşının sonuna kadar olan aktif kazançları değil, bu süreden sonra yaşlılık aylığı alacağı pasif dönem de göz önünde bulundurulur. Bu tazminatın hesaplanmasında meslek hastalığı nedeniyle ölen sigortalının o andaki ücretinden hareket edilir. Ölüm gerçekleşmeseydi PMF yaşam tablosuna göre desteğin muhtemel yaşam süresi sonuna kadar yaşasaydı elde edebileceği kazancı hesaplanır. Desteğin yardım ettiği kişilerin sayısı, bunların bakım ihtiyacı, yaşı, cinsiyeti, gelirleri, yaşam tarzları, evlenme ihtimali gibi bir çok husus göz önünde bulundurulur. Tazminat alacaklısının zenginleşmesinin önlenmesi gerekir. Örneğin desteklenen desteğin mirasçısı ise elde ettiği miras saptanan zarardan düşülerek tazminat miktarı belirlenir.
Meslek Hastalığı Manevi Tazminat
Meslek hastalığı sonucu bedensel veya ruhsal bir zarara uğrayan sigortalı işverenden maddi tazminat yanı sıra manevi tazminat da isteyebilir. 5510 sayılı kanun veya iş kanunu manevi zararın telafisine yönelik bir düzenlemeye yer vermemişken Borçlar Kanunu manevi tazminata ilişkin olarak; “Hakim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.” Demiştir. Manevi tazminatın dayanağı da bu hükümdür. Manevi tazminat meslek hastalığına tutulmuş sigortalının çektiği bedensel veya ruhsal acı, elem, keder ve ızdırap giderilmeye çalışılmaktadır. Sigortalının kazanma gücünde bir kaybın olması gerekmez. Cismani zarar nedeniyle acı ve keder çekmesi yeterlidir. Bu hastalık sigortalının yakınlarında da bir şok yaratmış ve bunların da beden bütünlüğü doğrudan zarar görmüş olur. Bu kişiler de koşulları varsa manevi tazminat talep edebilir. bu kapsamda sigortalının eşi, çocukları, torunları, ana babası, kardeşi, nişanlısı bu talepte bulunabilir. Tazminatın belirlenmesinde olayın oluş şekli, müterafik kusur oranları, duyulan elem ve ızdırap, tarafların ekonomik ve sosyal durumları ve hakkaniyet göz önüne alınmaktadır.
SGK tarafından hak sahiplerine yapılan ödemeler çoğu kez gerçek zararı karşılamaz. Ayrıca SGK tarafından manevi zarara ilişkin bir ödeme de yapılmaz. SSG/SSK ile sağlanan haklar dışında kalan zararların işverenden karşılanacağına ilişkin kanuni bir düzenleme olmasa da sigortalının ve hak sahiplerinin SGK tarafından karşılanmayan zararlar için işverene başvurabilecekleri öğretide ve Yargıtay içtihatlarında kabul edilmiştir.
Zararın ortaya çıkmasına veya artmasına sigortalının eylemi neden olmuşsa işverenin sorumluluğu sınırlanmış olur. Örneğin hastalık karşısında tedaviyi kabul etmeyen kişinin durumda artan zararı talep etmesi mümkün değildir. Aynı şekilde işverenin kusur oranı da tazminatın belirlenmesinde etkilidir. Yargıtay’a göre sigortalı veya hak sahiplerinin haklarını almak için önce SGK’ ya başvurması sonuç alamazsa SGK aleyhine dava açması ve açılacak davanın sonucunun beklenerek tazminat talebinde bulunulması görüşündedir. Tazminat alacakları da 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
İşverenin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamındaki Sorumluluğu
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 24.maddesinde ise, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulanmasının izlenmesi ve teftişinin, iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişlerince yapılacağı düzenlenmiştir. Bu kapsamda Bakanlık, iş yerlerinde iş sağlığı konularında araştırma, denetim, kontrol yapmaya yetkilidir. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığında İş Teftiş Kurulu ve taşra teşkilatında İş Teftiş Grup Başkanlıkları kurulmuştur. İş müfettişleri denetim sırasında mevzuata bir aykırılık saptarsa ya aykırılığın giderilmesi için işverene bir süre verir, ya derhal idari para cezası verir ya da ceza kovuşturma sürecini başlatır.
Teftiş sırasında saptanan eksiklik teftiş süresinde tamamlanabilecekse tamamlattırılır. Durum müfettişçe teftiş defterine yazılır ve raporda belirtilir. Önel verilmesi zorunlu olmayan hallerde ve derhal tamamlanmaması bir tehlike doğurmayacaksa müfettişçe uygun bir önel verilebilir. (İş Teftişi Tüzüğü 22.md) işveren bu önel içinde aykırılığı giderdiğini bölge çalışma müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.
İşverenin veya vekilinin almadığı her iş sağlığı tedbiri için idari para cezası uygulanır. Tedbirin alınmadığı her ay ceza tekrarlanır. Çalışanların hayatı için tehlikeli bir husus tespit edilirse işin durdurulması da mümkündür. İdari para cezaları 6331 sayılı kanun 26. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu cezalar gerekçeleri belirtilerek işyerinin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü tarafından verilmektedir. Bu cezalar tebliğinden itibaren 30 gün içinde ödenmelidir.
İşverenin Türk Ceza Kanunu Kapsamındaki Sorumluluğu
İşçinin işverenin emir ve talimatı doğrultusunda bağımlı olarak çalışması, işverenin iş sağlığı önlemlerini almasını zorunlu kılmaktadır. İşçi, işyerindeki tehlikelere karşı korunamaması yüzünden ölür veya yaralanırsa ve bu eylemler işverenin kast veya taksirinden meydana gelirse TCK kapsamında sorumluluk doğacaktır. Çünkü bu durumlarda işverenin, işyerinde istenmeden meydana gelebilecek hastalıkları önlemeye yönelik zorunlu bir davranış kuralına uymaması söz konusu olmaktadır. İşveren gözetme borcuna aykırı olarak iş sağlığı önlemlerini almaz ve ölüme sebep olursa TCK 87 gereği taksirle öldürme suçundan iki yıldan altı yıla hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Aynı şekilde taksirli davranış sonucu yaralanma meydana gelmişse TCK 89a göre üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacaktır.
Yılmaz & Çelik Hukuk Bürosu
Avukat Tuğsan YILMAZ – Avukat Halil İbrahim ÇELİK
Baharlı Bahçe Sk. Onart Apt. No:14 D:5 İncirli-Bakırköy/İSTANBUL
0212 343 24 95
İnşallah yardımcı olursanız sevinirim,20/12/1988 sigorta başlangıcım,özel şirkette çalışıyorum,31/05/1972 doğumluyum,2009’da üniversiteden sessiz yerde çalışması uygun görülmüştür raporu aldım prf.den.Vertigo,işitme kaybı başlangıcı var diye.işyerinden öyle bir yer yok dediler işe devam ettim.işitme testlerim sağ 18 desibel sol 20 db,2012 ‘de başdönmelerim başladı kusmalar ve çınlama olunca aynı yerde araçla malzeme taşıtma işi verdiler,2015 odiyolarım sol 75 desibel sağ 70 db,oldu artık duyamıyorum sol kulağımdaki çınlama şiddetlendi hiç kesilmiyor.şimdide sağ kulağımdada çınlama başladı.beştane üniversite prf.lerine gittim tedavisi yok gürültüsüz ve stressiz ortamda çalışmalısın diyorlar son gittiğim prf,mehmet yavuz sütbeyaz 100mg selektra ile sakinleşmeden bu çınlamaya dayanamazsın diyerek yolladı.işitme kaybın ve çınlamaların tedavisi yok sakinleştricide ataklarını kesmene yardımcı olacaktır dedi.İşyerim bunların hiçbirini kaale almadı.Sendika yöneticilerini de aynı şekilde bilgilendirdim,birşey değişmedi.Biray önce devlet hastanesinden %49 heyet raporu aldım sağlık kurulu baltazar hesabı diye bir şeyle %43’e indirdiler,raporu vergi dairesine verdim,Ankaraya gidecekmiş 1,5 ay sonra gelecek dediler bekliyorum.Şimdi ben bu rapor aynı dereceyle gelirse (%33 kulakla %8+%8 bel ve boyun fıtıklarım,sürekli işgörmezlik).işverenden ve sendikadan nasıl tazminat talep edebilirim(,25 yılımı 2013’te doldurdum, primim 7200 ‘de )sendika benden aidat kesiyor ama benim hakkımı savunmuyor.işveren her altıaydabir odiyo testi yapıyor ama işitme kaybım devamlı yükseliyor.sadece fabrikaya ziyaretçiler geleceği zaman kulaklık tıkacından birertane dağıtıyorlar o kadar.önlem bu.ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim,saygılarımla.
Öncelikle geçmiş olsun. Sağlık durumunuz çalıştığınız iş nedeniyle meydana geldi ise maluliyet nedeniyle tazminat talep edebilir ve dava açabilirsiniz.
Merhabalar
Uzun yıllar çalıştığım is yerinden kendi işimi kurduğum için ayrıldım. Fakat bir süre sonra o dönemde tedarikçi, sonrasında rakibim olan bir firma sahibi tarafindan eski is yeri sahibine rüşvet talep ettiğim le ilgili bir e mail yolladığını duydum ve bu e maile bir şekild e ulaştım. Böyle bir sey elbette yok bu durumda nasıl bir dava açabilirim.
Yazılar ile ilgili olmayan soruları lütfen kendi alanında sorunuz. Zira sorunuz ile ilgili suç duyurusu yapılabilir.
merhaba 12 yıldır calıstıgım iş yerinde işimden dolayı iki kolumda kas yırtılması olustu ve kollarımı normal kullanamadıgım icin aynı işedevam edemedım ve ayrıldım işten ayrılalı 1 ay oldu gıtmıs oldugum doktorlar amalıyat gereklı oldugunu soyluyolar bu meslek hastalıgına gırermı bunun içinbır tazmınat ala bılırmıyım SAYGILAR
Merhaba
Eşim kurumsal bir giyim firmasında sürekli ayakta çalışmakta şuan bu iş yerinde 1 yıldır aynı sektördeki önceki işinde ise 6 yıl çalışmıştı.Geçtiğimiz günlerde ağır bel ağrısı nedeni ile doktora gittik ve çektirdiğimiz MR ve çeşitli filimler sonucunda ileri derecede Bel Fıtığı ve Bel Kayması tanısı tespit edildi.Bu rahatsızlığından ötürü eşim meslek hastalığı yada firmaya tazminat davası açma şansı varmıdır.Bilgilendirirseniz sevinirim.
merhaba avukat bey bişey soracam cevaplarsanız sevinirim ben malülen emekliyim çalıştığım yerde hastalandım sonra işten çıkarıldım iş yerine ölüm ve cismani zarar sebebiyle tazminat davası açtık iş yerine müfettiş gitti bilir kişi rapor verdi %40iş yerini %20 beni kusurlu gördü sonra hesap bilirkişisine gitti hesap bilirkişisi paranın miktarını hesaplayacağı yerde sigortadan meslek hastası olduğuma dair yazı istedi hesap bilirkişisinin görevi paranın miktarını hesaplamak değilmi onu öğrenmek istiyorum
Hesaplama ile ilgili mahkemece görevlendirilen bilirkişi veya bilirkişi heyeti hesaplamaya elverişli bir biçimde dosya kapsamı oluşmadıysa veya eksik evrak var ise tamamlanmasını talep edebilir.
Merhaba ben bir çağrı merkezinde çalışıyorum. 3 senedir hizmet veriyorum. Son zamanlarda duyma kaybı yaşıyorum. Farklı bir yere tayin istedim falat gönderimedim. Konuyla ilgili bir rapor almam durumunda istediğim yere tayin verme zorunlulukları var mıdır ? İşten çıkarılma riski var mıdır ? İstemediğim bir bölümde çalıştırma hakları var mıdır ? Teşekkürler.
İşten çıkartılmanız dava açmanıza engel değildir. Ancak öncesinde hukuki aksiyon alarak yasal sürece girebilirsiniz.
Teşekkür ederim avukat bey
Lateral epinkondilit meslek hastalığı hastanesinden sekel aldım evraklarım SGK ya oran için gönderildi sonuçlar geldiğinde iş yerine dava açmalımıyım açmamalımıyım Hale’n çalışıyorum ama yetersiz eleman gözü ile bakılıyorum
Raporda kalıcı maluliyet yüzdesine göre dava açabilirsiniz.
Öncelikle merhabalar ve böyle önemli bir konuda insanlara verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı teşekkürler.
Ben kamuda işçi yim.agir işkolu. 2014 kasım ve haziran 2016 arası 4 kez İstanbul’da meslek hastalıkları Hastanesi’nde yatarak sonucunda her iki omuz da yırtık ve sol el bileği kıkırdak zedelenmesi mesleki SEKEL olarak heyet raporu verdiler ayrıca kimyasala maruziyet konusunda doktorlar sonradan nehikmetse Meslek kolu değişikliği onermesine ve bir EA Hastanesi’ne sevkke hemotilojik olarak bir çok sıkıntı çıkmasına rağmen iyileşme deyip kapattılar.
Özür dilerim biraz uzattım..heyet raporu na istinaden maluliyet tespit istedim cibali SGK %0 oran verdi itiraz ettim dosya Ankara SGK yüksek sağlık kuruluna gitti takip ediyorum yakında dönecek
Sn.Av. bey: sorum şuki. Ankara’da da aynı şekilde %10 altında oran verirse tazminathakkım varmı ( meslek hastalığı süreci nedeniyle 2 yıldır aldığım%14 kısa çalışma pirimi kaybı nedeniyle aylık Ortalama 300-350 TL kaybim oldu ve bu süreçte psikolojik olarak ilaç tedavisi gördüm ve bu konuda da meslek hastalıkları Hastanesi’nde yatarken psikiyatri doktoru epikriz raporunda bu konuda lehime olacak şekilde görüş bildirdi).
Merhaba ben bi icecek firmasinda calisiyorum devamli agir kaldiriuoruz ve bu nedenle boyun fitigi olusdu.gerekli raporlari aldildan sonra tasminat davasi acabilirmiyim
Sayin Avukat Tugsan Yilmaz,benim sorum var ben Hollanda ‘da 11 sene Krom Agir Metal ‘a maruz kalmisim ve hic maddelerde Krom olup olmadigi bildirilmedi bize ,guven onlemleri alinmadan calisildi ve simdi 2016’da ortaya cikmis eski trenler Zimparlamada agir metal krom bulundugu soyleniyor bize.Su anda ben kendimi Turkiye’de Meslek hastalikari 11 yil once maruz kalinana tespit icin hangi Meslek hastaliklari Klinigine bas vurabilirim.Ben buraya guvenim yok kendimi bunun icin Turkiyede saglik Meslek Hastalik uzere arastima tespit yaptirmak istiyorum.Bende saglik problemleri var ama Maruz ‘a bagli mi degil mi tespit etirmek sitiyorum.Bana yardim olursaniz menmun olurum.Tesekurler,.
Tugsan bey merhaba, Ben 2016 yılının basında bel fıtığından meslek hastalığı heyet raporu aldım.
Raporda oran tespiti yonlendırmesı de vardı, bu nedenle sgk önce beni sgk denetmenler servisine yonlendirdi.
Denetmenler servisi ( unkapanı ) ifademi aldı ve dosyamı baglı bulunduğum sgk ( şişli ) müdürlüğüne yollayacağını söyledi.
Önümde bir oran tesbiti heyet girme durumu var.
Sorum şu ki eğer dava acar isem mahkeme bilirkişi raporu olarak bu oran tesbitini mi baz alacak yoksa tamamen ayrı bir bilirkişi raporu mu olacak ?
eğer bu durmuma ragmen %0 oran verilir ise mahkeme de bana hak doğmaz mı ?
Bir de yasalarda ( sakatlık cetvelinde ) ( extrude fıtık belirgin radikulopati ile) tanılaması için %8- %13 arası bir oran belirlenmiş, Doktor keyfi olarak yada korkularından dolayı oranımı %0 verir ise bir dava da o doktora acabılır mıyım. ( sakatlık cetvelini baz alıp )
tesekkurler şimdiden.
Kolay gelsin babam 2010 yılında emekli oldu.2017 yılında hastane cigerlerinde sıkıntı olduğundan dolayı meslek hastalığı raporu verdi bizde dilekçe ile sgk ya başvurduk cevap ne olur yada olumsuz olursa hukuki bir hak dogarmi ?
Meslek hastalığı durumu var ise ve maluliyet yüzdesine göre işyerine dava açma durumu da söz konusu olabilir.
Merhabalar. 15 senedir yas pasta ustasi olarak calismaktayim.bacaklarimda orta derecede varis var.artik 8 saat bile ayakta kalmak,bacaklarimi cok sizlatiyor huzursuz ediyor. 2.5 senedir ayni yerde calismaktayim.meslegi birakmayi dusunuyorum.tazminat alabilirmiyim. Cok tesekkur ederim.
Merhaba avukat bey ben iki aydır yurt dışında bir inşaat firmasında çalışıyorum ve burda doktora gittim bel fıtığı olduğunu söyledi ve burda işten çıkarılıp Türkiye ye göndericek ler bu bel fıtığı meslek hastalığından sayılır mı ve geldiğimde dava açsam tanzimat Hakkı’m olurmu
Babam 1988 yılında etibank kırka boraks maden işletmesinden emekli oldu. Yaklaşık 8 ay önce ciğerlerinde sertleşme nedeni ile oksijen yetmezliği başladı. Şu anda makinasız hiçbir şekilde oksijen alamıyor. Doktorlar sebebinin meslek hastalığı olduğunu söylüyorlar. Fakat Ankara da bulunan meslek hastalıkları hastanesinden rapor olması gerekir diyorlar. Sorum Şu ki ; babam emekli olalı 29 sene geçmiş. Bu durum da rapor alındığında tazminat talep edilir mi? SAYGILAR…
Merhaba! Avukat bey Çalıstığım İşyerinde lojistik İşi yapıyorum 2012/3 beri; Bu zamanda Önce bel fıtığı oldum 2 defa fizik tedaviye gittim sonra stresten sedef hastası oldum daha sonra boyun fıtığı çıktı; Suan Bel fıtığı ameliyatı İçin Gün beklemekteyim Ve hala Aynı işi yapmaktayım Ameliyat olduktan Sonra Meslek Hastalığı Raporuna Basvurmalımıyım Yada Süreç Nasıl İşliyo Aldıgım Raporlarla Maddi Manevi dava açmak istiyorum Yardımcı Olursanız sevinirim
Tuğsan bey ben 2014 yılında işyerindeki sorunlar yüzünden pisikolojik tedavi görmeye başladım ve süreç sonunda pisikolojik raporla ve yüksektansiyon oranı ile doktorlar tarafından %82 raporla çalışamayacak durumda olduğum için emekli oldum Ekim 2015 te Tedavim meslek hastalığı hastanesinde başladı fakat orda yeterli donanım olmadığından Dışkapı hastanesine yönlendirildim ordan rapor verildi ben tedavi sürecinde çok ağır bir tedavi aldım bu zamana kadar hayatla hiçbir bağım yoktu şimdi kullandığım ilaçlarla biraz daha iyiyim ve eğer işyerinden kaynaklı pisikolojik sağlık raporu alırsam ne gibi haklarım olur çünkü şimdiye kadar doktorlar iyileşmemle ilgilendiklerinden meslek hastalığı için bizim bir talebimiz olmamıştı raporu direk hastaneden mi talep edeyim yoksa sgk ya mı başvurmam gerek
Merhaba avukat bey ben meslek hastalığından yüzde 36 rapor aldım işyeri itirazı ile yüksek sağlık kuruluna gönderildi ve yüzde 34 olarak geldi şimdi ben maddi manevi tazminat davası aça bilir miyim teşekkürler kolay gelsin
Merhaba Avukat Bey ben 21 yıllık Polis Memuruyum 2009 yılından beri rahatsızlıgım olduğundan masa başı görev yapmaktayım rahatsızlığım sağ baldır taşıyıcı kas içerisinde patoloji raporunda materyel kidle denmekte bu rahatsızlığımdan merdiven iniş çıkiş koşma ve güç kaybı var meslek hastalığı kapsamından degerlendirilmedim meslek hastalıklarından dolayı SGK bu kapsamda değerlendirir ise emekli maaşımda artış olurmu bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz teşekkür ederim hayırlı çalışmalar
Merhabalar avukat bey, Haziran 2018 de psikolojik rahatsızlığımın meslek kaynaklı olduğunu belirtir raporu hastane verdi. Bu rapor sgk ya gitmiş ve beni bu ay sgk da görüşmeye çağıracaklarını öğrendim. Benimle ne işleri olabilir? Hastanenin kararını şirket lehine değiştirmelerinden endişe ediyorum.. cevaplarsanız çok sevinirim.. not: marttan beri çalışmıyorum..
Merhabalar Avukat bey ben devlet memuru iken görevim olmadığı halde işlerin aksamaması adına tarafıma yüklenen işler nedeniyle ve yoğun iş stresinden kaynaklı bel fıtığı geçirdim, bel fıtığı sürecinin hemen ardından hakkımda açılan başka dava sebebiyle malesef ameliyatın hemen ardından tutuklanarak 5 aya yakın cezaevinde kaldım tüm bu süreç psikolojimi ve ailemi paramparça ederken dava sonrası malesef ihraç edildim ve süreç içerisinde ameliyat raporları vs olmasna rağmen hiç bir hak arayamadım. Maddi durumum berbat ve şuanda neredeyse yürüyemez durumdayım şuanda çalışamaz durumdayım ancak elimdeki tek belge olay tarihi ve geçirdiğim ameliyata ait devlet hastanesi raporu sorum şu : geçmişe yönelik hak iddia edebilir miyim nasıl bir yol izlememi önerirsiniz ? Yardımcı olursanız minnettar olurum teşekkürler
SELAMLAR AVK BEY BENİM SORUM BEN 1998 YLINDAN BERİ OTO CAM FABRİKASINDA ÇALIŞIYORUM ÇAM KESİCİ OLARAK ÇALIŞIRKEN 2006 YILINDA İST MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİNDE SİLİKOSİZ C-a PP 1/0 MESLEK HASTALIĞI TEŞİSİ KONDU FAKAT ORAN KONMADI 2011 YILINDA PP 1/1 OLDU RAPOR CİBALİYE GİTTİ ORAN %0 GELDİ BEN BU ORANA İTİRAZ ETTİM FAKAT Y.SAĞLIK KURULU DA %0 VERDİ FAKAT İŞVEREN ŞU AN BANA ÇIKMAM İÇİN MOBİNG UYGULUYOR BANA 2012 YILINDA HASTALIĞIMDAN DOLAYI BÖLÜM DEĞİŞİKLİĞİ YAPTILAR DANIŞMA GÖREVLİSİ DEDİLER FAKAT HER İŞİ YAPTIRIYORLAR VE BENİ 12 SAAT ÇALIŞTIRIYORLAR ÇIKMAM İÇİN HERŞEYİ YAPIYORLAR 15 GÜN ÖNCE KONTROLÜM VARDI SON TOMOGRAFİ HRCT DE 10 MM KİTTLE ÇIKTI AK CİĞERDE O RAPORUN SONUCU HENÜZ ÇIKMADI LÜTFEN BANA YOL GÖSTERİN DAVA AÇSAM MANEVİ MADDİ YIPRANMA TAZMİNATI ALABİLİRMİYİM
Merhaba, 18 yıldır grafiker olarak çalışmaktayım, tabi süre zarfında sadece tasarım yapmadım, baskı makinesi de kullandım kesim makinesi de, şimdi farklı bir sektörde yine grafiker olarak çalışıyorum, aynı zamanda lazer makinası da kullanıyorum, tabi hep olduğu gibi baştan böyle pis bir iş yapacağım söylenmedi, tasarımını yapıyorum lazerde kesiyorum ve işçiliğini yapıyorum ama lazer toz üreten bir makina ve buranın ortamıda inanılmaz tozlu ve temizlik denen bir şey yok, tuvaletleri bile bize temizletiyorlar çünkü temizlik elemanı göndermiyorlar, ben bu işyerine başladıktan sonra alerjim başladı, toza karşı kimyasala karşı, biraz toza maruz kalınca kaç gün grip gibi oluyorum çok zorluyori doktora gittim tabiki öyelikle alerji olduğumu öğrendim şimdiye kadar böyle bir şey yoktu, buranın sahibi oldukça şerefsiz biri ben ayrılmak istediğimde ve tazminatımı alamayacağım için bu sağlığımın kötü etkilenmesi bana fayda sağlar mı ,ne yapmalıyım ?
iş yerin işkazası geçirdim parmagım kırıldı 50 gün raporluydum raporum bitti parmaklarım kapanmıyor benim işim ağır olduğu için işgörememezlik raporu alabilirmiyim
2018 yılında istanbul meslek hastalıkları hastanesinden 5 bölgeden agır iş yapamaz raporu aldım. İş akdim fesih oldu. devam eden 1 yıllık süreçte aynı hastane meslekte kalıcı yani MS RAPORU verildi ve isı.sosyal güvenlik saglık üst kuruluna dosyam gitti ve cevaben hastalığımın mesleki olduğunu kabul ediyor fakat oran gerekmez diyor itiraz ettim ANK.sağlık yüksek üst kuruluna gitti aynı şekilde cevap geldi oran sıfır diye tekrar hastaneye gittim birdaha MS raporu verildi ve tekrar dosyam gitti yine sıfır geldi ve bu kez kontrol tarihi verdiler yine itiraz ettim bu kez ankara hem sıfır hende kontrol tarihini iptal etti ben şüan rahatsızlıklarımdan dolayı çalışamıyorum niçin yasal mevzuatı uygulamıyorlar nedn çifte standart yapıyorlar buu anlamış değilim bu ara sağ dirseğimden ameliyat oldum eylül ayında tekrar hastaneye gidip yeniden deneyeceğim sonrası sıfır olursa sanırım mahkemeye vereceğim siz nedersiniz avukat bey..