Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 6
Rating:
İş Kanunu’ muza göre haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir.
Fazla çalışma iş kanununda yazılı koşullarda 45 saati aşan çalışmaları, fazla sürelerle çalışma ise haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu süreleri aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları ifade eder.
Buna göre haftalık çalışma süresi sözleşmeyle 40 saat olarak belirlenen bir hizmet sözleşmesinde, haftalık 45 saat sınırına ulaşılana kadarki her saatte, her saat başına düşen ücret %25 arttırılır. Haftalık 45 saat sınırına ulaşıldıktan sonra işe her saat fazla çalışma olarak kabul edilir. İş kanununa ilişkin fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliği uyarınca, fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının %50 yükseltilmesi suretiyle ödenir. Bu mesailerin hafta içi işin sona ermesinden sonra veya hafta sonu gelinerek yapılması arasında hesaplamada fark yoktur.
Buna göre sözleşmeyle 40 saat çalışma süresi, hafta içi her gün 9.00- 17.00 saatleri arası belirlenmiş olsun. İş bitimi hafta bazında 5 saaate kadar mesaide saat başına düşecek ücret %25, 45 saatten sonraki mesailerde saat başına düşen ücret %50 arttırılır.
İş Kanunu’ nda 46. madde uyarınca işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla 7 günlük bir zamanda kesintisiz en az 24 saat dinlenme verilir.
Buna hafta tatili denir. Kanunda hafta tatilinin hangi gün olacağı belirtilmemiştir. Dolayısıyla Pazar olması zorunlu değildir, istenilen bir gün kararlaştırılabilir. İşçi hafta tatilinden önce 45 saatlik çalışma süresini bitirmişse de hafta tatilinde yine çalışıyorsa çalışılan her bir saat fazla çalışma için verilecek normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesi sureti ile zamlı olarak ödenecektir.
Haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenen durumlarda 45 saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma sayılacağı için her bir saat fazla çalışma için normalden %25 fazla ödeme yapılacaktır. Çünkü bu durumda mesainin hafta içi mi hafta tatilinde mi yapıldığının hesaplamada önemi bulunmamaktadır. Örneğin kişi hafta tatilinde işe gelmiş, ve günlük çalışma süresi olan 8 saat çalışmıştır. Hafta içi toplam çalışma süresi 40 saate karşılık gelir. Buna göre cumartesi günün ilk 5 saati normal saat başı ücretinin %25 fazlasına çalışacak, kalan 3 saatlik kısımdaysa 45 saati aştığı için fazla çalışma ücreti olarak norma saat başı ücretinin %50 fazlasını alacaktır.
Fazla Mesai Ücreti Hesaplama
Fazla mesai ücreti hesaplamayı örnekle açıklamak gerekirse, normalde günde 8 saat çalışan ve günlük 160 TL kazanan bir işçi saat başına 20TL kazanıyordur. Sözleşmeyle haftada 40 saat çalıştığı ve hafta içi 5 gün çalıştığı ve bir cumartesi günü de çalışacağı takdirde işçi;
45 saate kadar olan 5 saat içerisinde fazla sürelerle çalışmadan bahsedileceğinden saatlik çalışma ücretinin %25 artışla saatlik 25TL olacağı ve 125TL kazanacağı,
Sonrasındaki 3 saat içerisinde ise fazla çalışma ücreti saatlik %50 artışla 30 TL olacağından toplamda 90TL olacağından, işçinin toplamda o gün için 215TL kazanacağı hesaplanmış olacaktır.
Tatil Günlerinde Çalışan İşçinin Ücreti
Ulusal bayram, yılbaşı, resmi ve dini bayram günlerinde genel tatil gündeme gelir. İş Kanunu’ na göre bu tatillerde işçilere bir iş karşılığında olmadan o günün ücreti tam olarak ödenir. İşçi o gün tatil yapmayarak çalışırsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücrette ödenir. Yani ulusal tatilde çalışan işçi günlük ücretinin 2 katını almaya hak kazanır. Ayrıca haftalık 45 saatlik çalışma süresi doldurulduysa bayram yevmiyesi olan bir günlük çalışma ücreti yanında fazla çalışma ücreti olan saat başı %50lik fazla ücretini de alır. Çalışmazsa da yinede 1 günlük ücretini alacaktır. Örnek verecek olursak 45 saatlik çalışma saatini tamamlayıp da 19 mayıs günü de çalışan bir işçi;
1-) normalde bir günlük çalışması karşılığı alacağı ücret (160 tl olsun)
2-)bayram’da çalışması nedeniyle artı bir günlük ücret daha (+160 tl)
3-) 45 saatini tamamladıktan sonraki her saat içinde normal saat başına düşen ücretin %50 fazlasını (örnekte 20TL’nin %50 fazlası saatlik 30TL olacaktır.)alacaktır.
Ulusal bayram yada tatil günü hafta tatiline denk gelirse ve işçi bugün çalışmıyorsa işçiye bir günlük ücret ödenir. Hem genel tatil ücreti hem hafta tatili ücreti birlikte ödenmez. Ancak işçi bu günde çalışıyorsa bir günlük ücreti yanında fazla çalışma ücreti de ödenmelidir.
Fazla Mesai Ücreti Davası
İş Kanunu’nda belirtildiği üzere fazla çalışma sürelerinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz. Fazla olduğunun iddiası ise belge ile ispatlanabilir.
Fazla mesai, genellikle işverence yazılı bir akde bağlanmadan ve belgelendirilmeden yapılmaktadır. Diğer bir deyişle, kimi zaman işverenin sözlü talebi ile işçi çalışmakta ve fazla mesai ücreti dahi alamamaktadır. Bu nedenle işçiler işten ayrıldıkları dönem itibarıyla işçi alacaklarının tahsili için dava yoluna gitmektedir. Geriye yönelik 5 senelik zamanaşımı nedeniyle karşı tarafın dava sürecindeki itirazı nedeniyle 5 seneyi aşan fazla mesai ücretleri ise ödenmemektedir.
Açılacak olan fazla mesai ücreti davasında fazla mesai yapıldığına ilişkin işverence imzalanan bordro ve belge bulunmadığı takdirde var ise işyeri giriş çıkış kayıtları, bina giriş çıkış kayıtları delil olarak mutlaka kullanılmalıdır. Zira fazla mesai ücret alacağı tanıkla ispat edilmekle birlikte sadece yazılı belge olmaksızın tanık deliline dayanılması, Yargıtay içtihatlarınca yerel mahkemeye tespit edilen fazla mesai ücretinden hakkaniyet indirimi yapılması ve bilirkişi tarafından hesaplanan mesai ücretinin tenkis edilmesi imkanını tanımıştır.
Bu nedenle fazla mesai ücreti davası açılırken, fazla mesai yapıldığını ispata yarar yazılı bir belgenin bulunup bulunamayacağı öncelikle araştırılmalıdır. Kamera kayıtları, kartlı girişlerdeki döküme ilişkin kayıtlar gibi. Bulunmadığı takdirde ise fazla mesai yapıldığına ilişkin mümkün aynı dönemde çalışmış olan görgü tanıkları dinletilmelidir.
Fazla mesai ücreti davası tek başına açılabileceği gibi işçi alacaklarının tamamı(kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, bakiye maaş alacağı gibi.) ile birlikte de açılabilir.
Güncelleme: Yapılan düzenleme ile dava öncesinde arabuluculuğa başvuru zorunluluğu getirilmiş olup akabinde uzlaşılmaması halinde dava açılması gerekmektedir.
Avukat Tuğsan YILMAZ
İşçi Alacağı Davası Ve İşçi Hakları Nelerdir? Başlık bir önceki yazımız kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vb. işçi alacaklarına yönelik dava sürecini ve işçilerin kanuni haklarına ilişkin bilgi içermektedir.
selam aleykum öncelikle kolay gelsin. ben iş sağlığı ve güvenliği bölümü 1. sınıf öğrencisiyim. size bir sorum olacaktı.
soru: Bir kepçe operatörü günde 17 saat olmak üzere 4 ay çalışıyor. Bu kişi fazla süreleri ve mesai ücretlerini iş verenden nasıl tahsil edebilir. Hukuki dayanağı nedir.
bu kişi günde 17 saat çalışırsa haftada 85 saat yapar buda haftalık çalışma süresini 40 saat aşmış olur. buda aylık 160 saat 4 ayda ise 640 saat yapar.. Fazla çalışma süresi yıllık 270 saati geçemediğine göre bu kişi fazla çalışma parasını nasıl alabilir.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Tazminat fazla çalışma yıllık izin haftalık izin ve dini ve milli bayramlar mesai ücreti talebi ile dava açtım.11.11.2013 dava açış tarihi. Dava tarafıma sonuçlandı. Karşı taraf itiraz etti yargıtaya gönderdiler. Tekrar dava onaylanıp geldi. Kararda mahkeme 19800 tl alacağa hükmetti. Para 2016 yılının 9. Ayında elime geçti. Ama hiç faiz işlememiş şekilde avukat bana parayı verdi. Sorum şu dava sonuçlandıktansonramı faiz işliyor yoksa fesih tarihi itibarıylamı. Avukat bana yaklaşık 12000 tl masraf çıkardı. Yasal kesinti ne kadardır avukatı mahkemeye verebilirmiyim.
Avukatınız ile yaptığınız avukatlık ücret sözleşmenizdeki hükümlere bakmanız daha sağlıklı olacaktır. Sözleşmenize göre hamle yapmalısınız.
Merhaba ben hafta içi 08.00 akşam 17.30 çalışıyorum cumartesi 13 e kadar normal çalışmamız var.günde 1 saat yemek molası 15 er dakika 2 kerede cay paydosumuz var.bu şekilde haftalık çalışma süremiz normal mi.teşekkür ederim
Çalışma süreniz kanunda belirtilen süreye nazaran normaldir.
Merhaba,özel bir bankada güvenlik görevlisiyim cumartesi pazar tatil ama hafta sonu Atm müdahalesi yada alarm çalınca müdahale için mecburen müdahale ediyorum şubeyi açıyorum bazen 15 Dakka bazen 1 saat yani belli değil bulunduğum süre sonra şubeyi kapatıp gidiyorum ne zaman ne saatte geleceğim belli değil ve nöbetçi gibi bekliyorum ne kadar mesai almam gerekiyor.teşekkürler
Belirsizlik nedeniyle aylık ortalama fazla mesai süreçleri hesaplanabilir.
Merhaba hafta içi saat 7:30 ile aksam 19:30 ve cumartesi saat 09:00 ile akşam 19:30 arası şöför olarak çalışıyorum fazla mesai Hakkı’m var mı teşekkür eserim
Bahsettiğiniz kadarıyla fazla çalışma nedeniyle ücret alacağınız doğabilir.
Selam aleyküm hocam bisey sorcam okul yuzunden haftada bir gün ise gidilmediği gün o normal gündemi yoksa mesai saatindenmi düşüyor?
Kolay gelsin sabah 8 akşam 7 çalışıyoruz günlük 3 saat dinlendik diye imza atıyoruz mesai ücreti alabilirmiyiz
Bahsettiğiniz imza ve uygulamanın işyerinde işveren baskısı ile uygulandığını ispat etmeniz gerekli.
Merhaba Tuğsan Bey,
Çalışma Saatim Sabah ”8:30-17:30” Arada 1 saat Yemek Molası var…
Haftanın 6 günü çalışıyoruz 6×8=48
Haftalık 45 Saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılırmı ?
————————————————————————————————————————
Gece Çalışma Sürelerimiz var.
Çalışma Saatim Akşam ”8:30-17:30” Arada 1 saat yemek molası var..
Gece Çalışmanın hükmü nedir ? normal saatlik ücretmi yoksa Farklımı ?
————————————————————————————————————————
Birde Soğukta Çalışan işçi için Fark yıpranma parası vb. gibi ücretler ödenirmi ?
Öncelikle İyi Günler Dilerim. Ben bir kamu kurumunda görev yapmaktayım. Puantaj işlerine yeni başladım ve öğrenmeye çalışıyorum. Ancak Fazla mesai ile ilgili birkaç konuda bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.
Fazla mesai hesaplanırken Haftalık 45 saat üzeri çalışmalarmı dikkate alınmalı yoksa ? Aylık olarak mı hesaplanmalı
Bir diğer önemli nokta Hafta içinde izinli günler veya resmi tatil varsa (Arife, Bayram, Saatlik 4 veya 8 saat izin, Viziteye çıkma-Raporlu izinler, Evlenme, Yıllık İzin vb. gibi izinler) bu günlerin çalışma saatini 45 saatten düşmemiz gerekiyormu, yani fiilen iş yerinde bulunmayıp çeşitli sebeplerle işyerinde olmayan işçi bu sürelere ait çalışma saatleri fazla çalışmasını etkiliyormu. Yoksa bu saatler de çalışılmış sayılıp 45 saat haftalık sürelerden mi sayılmakta.
Iş yerinde parmak izi makinasına insanlik hali unuttuk diye 1 günümüz maaş tan kesilirmi
merhaba ben bir isyerinde 3,5 yil calismaktayim
isyerinde zorla mesai birakiyorlar
maasimiz asgari ücretten yatiyo
mesailer ve maasin kalani elden veriliyor
dava acsam kazanma sansim ne olur
Merhabalar 6 senedir özel bir şirkette sabah 9 akşam 9 çalışıyorum mesai verilmiyor dini bayramlarda 1 gün anca izin yapıyorum milli bayramlarda hiç izin yok çalıştığım günü %100 dahi alamıyorum o gün çalıştığım sadece 365 gün kapanmıyor sadece haftada 1 gün izin sigortam asgari ücretten yapılıyor aldığım maaş asgari ücretin biraz üzerinde 29/10/2018 giriş çıkışın oldu bedelli askerlik için tazminatımı aldım fazla mesailerimi alabilirmiyim veyahutta davayı açmaya değermi