Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Feb 9
Rating:
İşçi, genel tanımı ile ‘bir iş sözleşmesine dayanarak ücret karşılığı çalışan kişi’dir. Buna göre ister bir yerde masa başı çalışan olsun isterse beden gücü ile çalışan bir kimse kanunen işçi’dir ve kanunun belirlediği hak ve sorumluluklara sahiptir. Bu yazımızda işçi hakları konusunu ele alacak ve işçi hakları nedir, işçi hakları neleri kapsamaktadır, işçi hakları konusunda en sık karşılaşılan sorunlar nelerdir sorularını ele alacak; işçi hakları konusunda en çok sorulan soruların cevabını vermeye çalışacağız.
İşçi Hakları
En önemli işçi hakları arasında
-Maaş,
-Sosyal sigorta,
-Kıdem tazminatı,
-İhbar tazminatı,
-Fazla mesai ücreti,
-Yıllık ücretli izin,
-Hafta tatili,
-Resmi tatil ve bayram tatilleri,
-Maddi ve manevi zararların tanzimi,
-İşe iade hakkı
gibi haklar bulunmaktadır. Bunlar işçilerin hem maddi hem manevi anlamda mağdur edilmemeleri açısından son derece önemlidir.
Yukarıda belirttiğimiz işçi hakları maddelerini daha detaylı bir şekilde açıklayacak olursak:
-Maaş: İşçi tanımı gereği bir ücret karşılığı çalışır, dolayısıyla da maaşı işçi hakları arasında en temel haklardan biridir. İşçi maaşını tam olarak ve zamanında alma hakkına sahiptir ve bu süreçte yaşanacak aksaklıklara karşı işçinin dava açma hakkı bulunmaktadır. Bu konuda haksızlığa uğrayan, örneğin maaşı zamanında yatırılmayan işçi, hukuki yollarla hakkını arayabilir.
Sosyal sigorta: En önemli işçi hakları arasında yer alan sosyal sigorta işçinin hem emekliliği noktasında hem de sağlık imkanlarından faydalanabilmesi noktasında son derece önemli bir konudur ve işçinin kendisinin yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu kişileri de ilgilendirir. Kanunen işveren işçi çalışmaya başladığı gün itibariyle işçisinin sigortasını yaptırmak ve kesintisiz olarak sigorta primlerini yatırmak zorundadır. Bu konuda şunu da belirtmeliyiz ki bazı işverenler tarafından işçi hakları hiçe sayılarak deneme süresinde işçilere sosyal sigorta yapılmamaktadır. Bu durum kanunlara uygun değildir.
Ülkemizde işçi hakları ihlali noktasında sık karşılaşılan durumlardan biri de daha fazla ücret alıyor olmasına rağmen farkı elden vermek suretiyle işçinin sigortasının asgari ücret üzerinden yatırılmasıdır. Bu durum işçinin emekliliğine dönük hak kayıplarına yol açabilmektedir.
İşçi Hakları Tazminat
Kıdem tazminatı: Kıdem tazminatı işçi haklarının en önemli unsurlardan biridir. İşçilerin keyfi ya da önemsiz sebeplerle işten çıkarılmalarının önünde frenleyici bir işlevi bulunan kıdem tazminatı haksız bir sebeple işten çıkarılan ya da haklı bir sebeple işinden ayrılan işçinin işverenden alacağı paradır. Burada işverenin işçiyi işten çıkarabileceği haklı nedenler, genel ahlak ya da iyi niyet kurallarına aykırı hareketlerdir. Buna karşın iş yerinde haksızlığa
uğrayan, küfür, tehdit, hakaret gibi durumlarla karşılaşan, maaşı, primleri, ikramiyeleri ya da sigorta primleri ödenmeyen işçi, işçi hakları kapsamında iş akdini feshederek kıdem tazminatı talep edebilir. Ayrıca erkek işçiler için askerlik hizmeti ve kadın işçiler için yeni evlenmiş olmak iş akdini feshetmek için geçerli sebeplerdir ve bu kişiler kıdem tazminatı alabilir.
İhbar tazminatı: İhbar tazminatı hem işçiyi hem de işvereni ilgilendiren bir durumdur ve işçiye işi bırakmadan belli bir süre önce; işverene de işçiyi işten çıkartmadan belli bir süre önce haber verme sorumluluğu getirir. Bu sorumluluğa uyulmadığı takdirde karşı taraf zarara uğratılmış sayılır ve ihbar tazminatı hakkı doğmaktadır. İşten ayrılmanın ya da işten çıkarmanın ne kadar süre önceden karşı tarafa bildirilmesi gerektiği işin ne süredir yapıldığına bağlanmıştır.
İş arama hakkı da işçi hakları arasında yer almaktadır ve işçiyi işten çıkaran işveren işçiye işten çıkarıldığını bildirten sonra iş arama izni vermek zorundadır. Bu iş arama izni iş saatleri içerisindedir ve herhangi bir ücret kesintisi yapılamaz.
Fazla mesai ücreti: Genel anlamıyla normal çalışma süresini aşan mesai fazla mesaidir. Fazla mesai de temel işçi hakları arasında yer alan fazla mesai ücretini beraberinde getirir. Fazla mesai ücretinin ne kadar olacağı ise işçinin ücretine bağlıdır. Fazla mesai ücreti işçinin normal çalışma ücretinin iki katı olarak hesaplanmaktadır. Burada şunu da belirtmemiz gerekmektedir ki işçi yaptığı fazla mesainin karşılığı olarak fazladan dinlenme talep etme hakkına da sahiptir.
Fazla mesai konusunda belirtmemiz gereken en önemli nokta da eğer toplu iş sözleşmesinde aksi bir madde yok ise işverenin talep etmesi durumunda işçinin fazla mesai yapmak zorunda olduğudur.
Yıllık ücretli izin: Dinlenmek işçi hakları kapsamında bir haktır ve işçilerin kanunla belirtildiği şekilde ve sürelerde dinlenme hakkı bulunmaktadır. Bu doğrultuda yıllık, haftalık ve gün içi dinlenme işçi hakları kapsamındadır. Aynı işyerinde bir yılı tamamlamış işçinin yıllık ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Yıllık ücretli izin hakkı işin ne süredir yapıldığına bağlıdır. İşçi hakları kapsamında yıllık izin süresi bitimine müteakip 4 gün ücretsiz izin hakkı da bulunmaktadır.
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmaması durumunda bu süreye denk gelen ücret dava açmak suretiyle talep edebilir.
Hafta tatili: İşçi hakları kapsamında işçilerin en az haftada bir gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Yani işverenin işçiye haftada en az bir gün dinlenme hakkı verilmesi yasal olarak zorunludur.
Ara dinlenmesi: İşçiye gün içerisinde dinlenmesi için süre tanınması da işçi hakları arasındadır. İşyerinde ara dinlenme süreleri, günlük çalışma saatine bağlı olarak belirlenir. Ancak bu süreler mesai süresine dahil edilmez.
Resmi tatiller ve bayram tatilleri: İşçinin resmi tatiller il bayram günlerinde tatil yapma hakkı işçi hakları dahilindedir. Bu günlerde çalışan işçi misli ile birlikte ücret talep etme hakkına sahiptir.
Maddi-manevi zararların tanzimi: İş süresince işçinin başına gelebilecek kazalar için işçinin maddi manevi tazminat talep etme hakkı da işçi hakları kapsamında düzenlenmiştir. İşçi, iş kazası sonucunda ortaya çıkan maddi zararlarının giderilmesini talep edebilir. Tedavi giderleri, işçinin çalışamayacağı süre boyunca yaşayacağı ekonomik kayıplar, kaza sonucu meydana gelen iş gücü kaybı talep edilebilir. Kaza sonucu işçinin ölümü halinde de işçinin varisleri tarafından cenaze masrafları, ölümünden önceki tedavi giderleri ve ölüm dolayısıyla yaşanacak gelir kaybı talep edilebilmektedir. Öte yandan işçinin manevi tazminat davası açma hakkı da bulunmaktadır. İşçi kaza sonucu yaşadığı acı ve psikolojik sıkıntılar için, eğer işçi ölmüş ise yakınları, yaşadıkları üzüntü için manevi tazminat davası açabilir.
İşe iade hakkı: İşçi hakları haksız bir nedenle işten çıkarılan işçinin işe iadesini de içermektedir. Haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılan işçi işe geri alınması talebiyle dava açabilir. İlgili mahkeme durumu değerlendirerek kararını verir ve işçiyi haklı bulması durumunda belli bir süre içerisinde işçinin yeniden işe alınmasını emreder. Aksi durumunda işçinin zararını ortadan kaldıracak bir para ödenmesine karar verilir.
İşçi hakları konusunu genel hatları ile bu şekilde ele aldıktan sonra işçi hakları ile ilgili olarak şu unsurun altını çizmekte fayda bulunmaktadır ki; bazı durumlarda işverenlerin işçilere yönelik haklı olmayan uygulamaları ve tutumları olabilmektedir. Kanuni olarak işveren işçi hakları dışında, yani işçinin haklarını gasp edecek şekilde davranışlarda bulunamaz. Buna iş ile ilgili ‘esaslı değişiklikler’ de dahildir. Şöyle ki İş Kanunu’na göre iş ile ilgili esaslı değişiklikler işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. İşçi bu değişiklikleri kabul etmediği durumda bu değişiklikler işçiyi bağlamaz. Daha basit bir ifade ile işçinin rıza olmaksızın iş ile ilgili olarak bir takım değişiklikler yapılamaz.
-Öncelikle bu konuda şunu söylemeliyiz ki kötü niyetli uygulamaların tamamı işçi hakları düzenlemelerine aykırıdır ve iş akdini haklı fesih sebebidir. Örneğin kötü niyetli olarak işçinin statüsünün düşürülmesi bu kapsamdadır. Bir yerde müdür olarak çalışan bir kişi, eğer iş performansa bağlı değilse daha düşük bir kademede görevlendirilemez.
-Benzer şekilde işyeri içerisinde işin şekli de değiştirilemez. Örneğin bir işyerinde masa başı olarak çalışan bir işçi temizlik işine verilemez.
-Şirketin başka işyerleri de bulunuyorsa işçinin onayı olmaksızın bunlar arasında geçiş yapılması da işçi hakları düzenlemelerine uygun değildir.
-İşveren işçinin rızası olmaksızın işçiyi başka bir ilde görevlendiremez. Bu durum iş sözleşmesinde belirtilmiş olsa dahi eğer kötü niyet içeriyorsa, yani işçiyi yıldırma ya da psikolojik baskı uygulama amacıyla yapılıyorsa işçi hakları ihlali olarak değirlendirilebilir ve işçi iş akdini haklı olarak feshedebilir.
-Bir işyerinde yemek, yol gibi imkanlar bulunuyorsa işverenin bunları tek taraflı olarak, yani işçinin rızası olmadan kaldırma hakkı yoktur.
-İşveren işçinin rızası olmaksızın maaşını indiremez, prim ve ikramiyelerini kesemez.
-Ücretsiz izin hakkı işçi hakları kapsamındadır. Ancak işveren tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne gönderemez ve bu yönde baskı yapamaz.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu gibi durumlar karşısında işçi işverenden bu kararı yazılı olarak vermesini talep etmelidir. Ancak işverenler genellikle bu tür kararları yazılı olarak değil sözlü olarak vermektedir. İşçi böyle bir durumda 6 gün içerisinde noter kanalı ile bu kararı kabul etmediğini işverene bildirmelidir. Aksi halde işler oldu-bittiye getirilebilmektedir.
Özetle ilgili kanunlar işçi hakları konusunda düzenlemeler içermektedir yani işçi hakları kanunlarla garanti altına alınmıştır. Burada işçi hakları konusunda bilgili olmalıdır. Öyle ki ülkemizde işçi hakları ihlalleri sık sık söz konusu olabilmektedir. İşçi hakları ihlalleri işçilerin hem maddi hem manevi anlamda sıkıntıya düşmelerine ve mağdur olmalarına neden olabilmektedir. Ülkemizde sıkça yaşanan işçi hakları ihlalleri arasında maaşların zamanında yatırılmaması, asgari ücretin üzerinde bir maaşla çalışan işçinin sigorta priminin asgari ücret üzerinden ödenmesi, işyerinde uygulanan baskılar, en önemli işçi hakları arasında yer alan kıdem tazminatı konusunda yaşanan sorunlar sayılabilir. Bu nedenle yukarı da belirttiğimiz gibi işçi hakları işçiler tarafından iyi bilinmeli ve işçi hakları konusunda tavizkar davranılmamalıdır.
İşçi Hakları Mahkemesi
İşçi hakları konusunda yaşanan haksızlıklar ve bunlara sessiz kalınması ileriye dönük olarak daha büyük sorunları da beraberinde getirmektedir. İşçi hakları konusunda yaşanabilecek sorunlarda haksızlığa uğrayan işçi iş hukuku konusunda uzman avukatlardan yardım alabilir ve işçi hakları için mahkeme yoluna gidebilir. İşçi hakları konusunda uzman avukatlar hem yol gösterici olma anlamında hem de açılacak davalarda işçi haklarının en iyi şekilde savunulması noktasında işçilere yardımcı olacaktır.
İş Davası Öncesi Zorunlu Arabuluculuk
Arabuluculuk müessesi iş yargılaması bakımından bazı dava tiplerinde istisnai olarak zorunlu olmamakla birlikte kural olarak zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle dava açılmadan önce ve davanın usulden reddedilmemesi adına arabuluculuk başvurusunun yapılması ve sonrasında dava açılması gerekmektedir. Bir takım iş mahkemelerinde açılacak istisnai dava tiplerinde arabuluculuk başvurusu gerekmemektedir. Bir takım dava tiplerinde ise (örneğin işe iade davası) arabuluculuğa başvuru ve akabinde dava açma süresi hak düşürücü sürelere bağlanmıştır.
Avukat Tuğsan YILMAZ
İş Hukuku bakımından tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan bazı başlıklar dikkatinizi çekebilir.
İşçi Alacağı Davası Ve İşçi Hakları Nelerdir?
İşçinin Sigorta Primlerinin (SGK) Eksik Yatırılması Davası
İşçinin Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı
merhaba özel bir şirkette çalışıyorum ve geçmişten kalan banka borcundan dolayı maaşıma haciz uygulanıyor sormak istediğim Agi yani asgari geçim indirimi olarak adlandırılan paranın personel müdürünce tamamının kesilip icra dairesine gönderilmesi bu yasalmıdır çünkü çalıştıgım kuruma gönderilen yazıda agi hakkında herhangi bi ibare yazı yok buna itiraz etmeme rağmen personel müdürü tamamının kesileceğini söylüyor oysa bu paranın haciz edilemeyeceğine dair yazılar okudum ve bunun la ilgili ne yapmalıyım çünkü personel müdürü başına buyruk ve ben yaparım keserim zihniyetnde bir adam
Maaş tutarınızın 1/4 üne kadar olan tutar icra borcuna mahsuben icra dosyasına ödenir.
Merhaba.
Tuğsan bey erkek memur ve işçiler için saç-sakal uzatma yasağı, malumunuz devam ediyor. Bu konuda hukuki olarak haklıyız hiç şüphesiz. Devlet zoruyla vücudumuza ait olan bir parçanın kesilmesi insanlık dışı bir harekettir. Bu konuda ne yapabiliriz? Günlük tıraş olmaktan yüzümüz traktör tekerine döndü. Yeter artık.. Yardım edin lütfen.
Merhaba tugsan bey2 yıl 2 ay dan beri özel şirkette çalışıyordum bel ağrılarım nedeniyle işi bırakacağımı söyledim bikaç tane hastaneden istirahat raporlarim var mr sonuçlarım var iş yerine işi bırakacağımı söyledim tazminatimi hesapladilar o gün benim 14.30 dan gece 24.00 kadar çalışmamı istediler bende çalıştım başka bi şirkette işi bırakacağımı duyup benden oraya baslamami istediler diğer iş yerinden rahat bende sabahsi evrakları teslim ettim eski çalıştığım yer çıkışımı verdi diye düşünerek ve onlarda cikismi vermemiş diğer tarafta giriş yapmış 10gün gibi bi zamn bekledim hala çıkışım yok ihtar name göndermişler benim kaybım yada kazancım ne olur
İş sözleşmenizi devamsızlık nedeniyle feshetmeleri tazminatınızı almanıza engel olacaktır. İzlediğiniz tutum size zarar vermekte. Kaybınız tazminatlarınız olabilir.Kazancınız ise olmayacaktır.
Merhaba tuğsan bey ben emar
Turk te çalışan bir beden iscisiyim çalıştığım emar Turk şirketinde bütün firmalar işçilerine çocuk parasi bekar paris kıdem tazminatı gibi ocretler ödüyor ama benim çalıştığım firma bunu vermiyor akşam 3 saat mesai yapıyoruz yemekte vermiyor ben bunun hakında herhangi bir dava miyim acarsam hak sahibi olurmuyum sizden ricam cevapladınız sevinirim
Merhaba Tuğsan bey bir konu hakkinda sizi arabilirmiyim cep numaranızdan saygılar.
Öncelikle merhaba tugsan bey şu an16. Yildan beri bir sirkette calisiyorum neyazikki buyuk bir hata yaptim…iki hafta önce calismis oldugum isyerinde bir kaza gecirdim .fakat gecirdigim bu kazayi bilerek kendim yaptim.ve isyerine is kazasi olarak bildirdim .bunun sonucunda kamera kayitlarindan benim kaza anını isguvenlikci izleyip isyerini aldatip yalan soyledigim icin bana tazminatsiz isten atilacagimi soyledi ve bana bir savunma imzalatildi olay aniyla ilgili ve bende psikoljik nedenlerle ve isyerinin stresiyle boyle bir harekettte bulundugumu uretim muduruyle konustum bunun akabinde unuttugum bir detayda hastaneden is kazasi raporu kayitlara gecti özel bir hastane ögrenmek istedigim konu şu isyeri beni sahtekarlik yalancilik ve isyerini aldatma gibi sebeplerden dolayi beni tazminatsiz cikarabilirmi
Bahsettiğiniz olay nedeniyle ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller başlığı ile İş Kanunu’nda düzenlenen fesih sebebine dayanarak iş akdinizi feshedebilirler.
Iyi gunler tuğsan bey iki yıl beş aydır çalışıyorum ve işten çıkmak istiyorum sigorta pirimim aldığım maaş üstünden gözükmüyor düşük pirim gösteriyor işveren maasim ikibinikiyuz sigorta pirimim binucyuzden ödeniyor bu durumda kıdem tazminatı alabilir miyim ve çıkış için ne gibi süreç izlemem gerekir
Tugsan bey merhaba öncelikle sizinle bir konu hakkında yardım talebinde bulunmak ıstıyorum ben kurumsal bir şirkette yönetici olarak görev yapmaktayım 9 12 16 itibariyle savunma gönderildi gönderilen savunma ile bugün itibariyle tazminatsız çıkmam için bana fesih bildirisini gonderdiler gönderilen fesih şu yazmaktadır is sözleşmesinin 4857 sayılı is kanununun 25/2 maddesi uyarınca tazminatı is fesih bildirimi yapildi fakat ben fesih belgesini imzalamadim
Konuya gelirsek kurumsal bir firmada çalışırken illegal olarak herhangi bir sözleşme olmadan farklı bir işte mesai saatleri dışında 2 ayda bir denetimi olarak farklı farklı firmalara gidiyordum ama çalıştığım firmaya kesinlikle gitmedim.
Bu işlem yaklaşık 7 aydır devam eden bir sistemdi birileri tarafından bu şirkete bildirildi ve bana bu konuya dayalı olarak sanki kendi çalıştığım firmaya gitmiş muamelesi yapılarak savunma 9 12 16 tarihinde gönderildi 15 12 16 yani dün mesai bitimiyle birlikte bana işyerinden is sözleşmesi fesih gönderildi.
Oncelikle sormak istediğim şudur ki bu sebebten insan ahlak ve iyi niyet dayali işten çıkartılan bilir mi
2. Olarak aynı anda 2 firmada çalışmak oluyor mu
sonuç olarak bizim o firmayla bir ne bir sozlesmemiz nede firmaya direk bağlıyiz bize yatırılan para bile şahıs hesabından eft yoluyla geliyordu bunu bize delil olarak göstermeye kalkiyorlar bu durumda nasıl bir yol ciZmeliyim yardimci olur musunuz
Merhaba benim eşim teb bankasında temizlik personeli olarak çalışmaktadır sağlık sorunlarından dolayı 4 gün rapor aldık bu raporlu olduğu esnada firma bankanın temizliği için birini bulabilirmisin dedi ve 2 gün annemle kız kardeşim gidip temizlik yaptılar sigorta yada maaş ödemesi yapılmadı şimdi eşimi işten çıkarmak istiyoruz çıkartmiyolar bankada çok üstüne geliyorlar çıkması iÇin nasıl bir yol izlememiz gerekir
Tuğsan bey merhaba özel bir şirkette motorlu kurye olarak çalışıyorum motor benim şahsi aracim beş buçuk yıldır çalışıyorum hiçbir kuruş masraf vermediği halde ve maaşın asgari sini bankaya ve bir hafta sonra kalanı elden veriyor ve bir evrak imzalatıyor ve müdürün birden canı sıkıldı motorlarimiza ısrarla cipiyeres takip ciyazi takicagiz diyor ve benim şahsıma ayit bir araca izin vermeyeceğim kendi aracınızı takabilirsiniz dedim hayır sizin de motorlara takacaz diyor ve çok aksi bir zihniyet yasal olarak ne yapmalıyım ayda buna dayanarak işten ayrilirsam ve maaşım 2900 ama asgari den görünüyor kalanı nasıl ispatlaya bilirim ve sonuç ne olabilir cevap yazarsanız çok sevinirim
Hayirli aksamlar bi sorum olcak calistigimiz yer cok soguk zaturre olma riskimiz fazla isitma sistemi yok bunun icin ne yapmamiz gerekiyo 5 senedir ordayim cikip gidemiyorum bilgi verirmisinizz lutfenn
Bir mağazada 10 yıldır müdür olarak çalışıyorum mağaza merkezinin mail sistemi üzerinden bir mail geldi bunun üzerine merkezin istediği şekilde ürünlerde sayım yapıldı ve şuan sayımlarda açık olduğu bu açığında tüm mağaza çalışanlarından kesileceği söylendi ama mailde ne istendi ise onu yaptık merkezde size yanlışlıkla göndermişiz diye bir savunma yapıyor ve acısını bizden çıkarmak istiyor böyle bir durum karşısında dava açabilirmiyim ?
Öncelikle merhaba tugsan bey çalışmalarınız için teşekkürler ben devlet hastanesinde bilgi işlem personeli olarak görev yapıyordum askerlik nedeniyle isimden ayrılmak zorunda kaldım gerekli evrakları iş yerine teslim ettim şu an askerden gelelim 1.5 sene kadar oluyor ve hala işsizim tekrar ise girebilmek için çeşitli çabalar harcadım fakat işime alınmadım işe tekrar girebilmem için neler yapabilirim ? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba tuğsan bey ben iş yerime 1.19.2013 başladım 06.04.2014 iftira sonucu 2 ay hapis yattım sonra 06.06.2014 te tekrar aynı yerde işme devam ediyorum girdi çıktı yapıldı yıllık izin ve kıdem tazminatı hakkım olduğunu duydum.nisan 2016 ya kadar haftanın 6 günü 08:00 18:00 çalıştık milli bayramlarda da calıştık ucret farkı verilmedi 1 mayıs 2016da tatil yada ucret almaya başladık şu an c.tesi saat 13.30 kadar çalışıyoruz fazla sureli çalışıyoruz bugün itibarı ile nisan ayına ait mesai ücreti verilmedi. Birşey dahaa sormak istiyorum işten arkadasımın mart ayı bordrosunda 20 saat mesai varken şimdi işverenin dosyasındaki bordroda mesai gözükmüyor silinmiş yardımcı olursanız sevinirim teşekkurler
Iyi günler,
Ben özel bir yerinde 4 ay çalıştım.
Fakat sigortamın büyük kısmının yatırılmamış olduğunu farkettim.
Ayrıca yasal izin hakkımız yoktu ve tüm gün belirli bir süre olmadan çok fazla çalışıyorduk.
Haklarımı bilmediğimden olaydan bir yıl sonra, yani bugün yazıyorum.
Hem dinlenme hakkım, hem sigortam, hem de maaşımın bir kısmına el konulmuştu.
Ben uzun zamandır istememe rağmen, göndereceğini söyleyip geçiştiriyor.
Sadece ben değil öteki işçiler içinde aynı durum söz konusu herkesi ezen biri.
Ne yapabilirim.?
Merhaba tugsan bey 2 yildir şantiyede taşeron firma aracılığıyla çalışıyorum.Akabinde taşeron firma büyük bir şirketin taseronlugunu yapıyor.taseron bünyesinde calissak bile SSK da taşeron iş aldığı firmada aylikci olarak 30 gün üzerinden s.s.k li çalışıyor gorunuyorum.80 TL yevmiye ile çalışıyorum.yevmiyeci olduğum için.hicbir sosyal hakkım bulunmuyormus. Günlük 8 saatten haftada 48 saat çalışıyorum.3 saat fazla mesai olarak maasima yansımıyor.pazarlari ücretsiz izin kullanıyorum.calisirsam % siz normal 80 TL yevmiye ile hesaplaniyor.resmi tatiller hiçe sayılıyor.calisirsak yine normal yevmiye calismazsak kesiliyor.yillik ücretli izin hakkimizda bulunmuyor.ben işyerine noterden bu haklarimin 7 gün içerisinde tarafına iade edilmesini aksi halde yasal yollara başvuracağımi bildiren dilekçe gönder sen asıl şirket işvereni benim taşeron isverenimi arayıp bu şahıs böyle hak talep ediyor hemen çıkışını verin diyeceği kesin. Bu durumda işten haksız olarak çıkartılmış olup kıdem tazminatı ve diğer bu belirtmiş olduğum haklarımı alabilirmiyim.
merhaba Tuğsan Bey ben boyner de 3 yıldır asgari ücret ile çalışan ve yaptığım satıştan ekstra prim alan biriyim. bu ay primde bir değişiklik oldu ve az prim aldım. işverenin primi kendi kafasına göre yeni bir sözleşme yapmadan değiştirebilir mi?sözleşmede bir maddede şöyle yazıyor.
İşveren mağaza personelinden uygun gördüklerine,bu husustaki prensipleri çerçevesinde tespit ettiği satış kotası ve oranlar üzerinden ayrıca prim ödeyebilir ve her zaman için tek yanlı olarak uygulamaya son verebilir veya değiştirebilir.Bu şekildeki işveren uygulamaları emsal gösterilemeyeceği veye daimi bir hak olarak ileri sürülemeyeceği gibi her hangi bir kanuni tazminatın hesabında nazara alınmaz.
Ben üniversite okuyorum ama full calisiyorum çalıştığım yerde parta geçmek istemiyorum ya okul ya iş diyebilirler mi bana 3 senedir calisiyorum reyon şefiyim kendim cikarsam tazminat alamiyorum aslında çıkmakta istemiyorum onlar benim üzerime gelirlerse okula Göndermezlerse ne yapmam gerekiyor
Ben evlilik nedeniyle iş akdini fesh ettim mesai ucreti ,yillik izin falan hic almadm artisinda maasimda hep eksik yatti noterden ihtar cektgmde hepsini istedim ama calistigim ayin maasini bile yatrmadi banka hesaplarinda hersey gorunuyir ihtar cekmemin uzerinden iki sene gecti şu an dava açsam kazanabilirmiyim acaba yardimvi olurmusunuz
İyi günler. Ben 4 aydır özel bir şirkette çalışıyorum. Bir kaç gündür benim mola yapmam genel müdür tarafından yasaklandı. Yani çıkacağım zaman ”Çıkamazsın!” diyor. Yasal olarak haklarım nedir, nasıl bir yaptırım uygulayabilirim? Şimdiden cevabınıza teşekkürler…
eşim yıllarca çalıştı sigortasız sonra sigorta yaptı biraz yaptı sonra eşimin ihtiyacı olduğu için parasını istemiş patronda parasını vermiş sigorta parasını 300 vermiş az vermiş ordan bir hak
sonra çıkış parasını vermemiş ama çıkanların parasını vermiş 5 milyar 8 milyar civarı eşim bunları sonradan öğreniyo neyse eşim imzada atmamış çıkarken neyse uzun ların kısası eşimin hakkını alabilirmiyim ne yapmalıyım bu konuda görüşün fikriniz nedir
eşim çıkalı işten 1 sene oldu
Merhaba,
Dava ile talep etmek gerekecektir.
Merhabalar,
3 ekim iş başı yaptım şirket 4 ekimde sgk girişimi yaptı hiç bir gerekçe göstermeksizin 2 aylık deneme sürecinin bitmesine ragmen 3. Ayın için de 28 aralık tarihinde sebep göstermeksizin işten çıkardı. Maduriyetim için şzleyebileceğim yol nelerdir?
merhaba avuka bey biz 13 arkadaş bir inşat firmasında demirci olarak çalışmaya başladık 7 gun sonra işi bilmiyorsunuz diyerek cıkışımızı verdiler 13 kişi olarak aslında ustalık belgelerimizin olmasına rağmen işi bilmiyorsunuz yaftasıyla karşı karşıya kaldık asıl sebesb bizleri gece saat 23 e kadar çalıştırma isteklerine hayır dememiz olduğunu biliyorum SABAH saat 08 den 12 ye 13 den 17 ye 17 dende 23 e kadar çalıştırmak doğrumu sabah 08 den 17 ye kadar 1 yöymüye 17-30 dan 23 e kadar da dediler ama biz istemedik yorulduğumuzu söyleyip demir taşımaktan bitkin olduğumuzu söyleyip saat 21 de ayrıldık ve ertesi gün bizi işten usta değilsiniz diyerek işten çıkarttılar .Birde bir demirçi inşaata kaç kilo demir balarsa işini yapmış olur yani iş yapmanın ölçüsü nedir teşekkürler
Mrb ben isyerimde 4 yildir calismaktayim.2017 de ucretli izin olarak 12 gun izin kullandim.ve bayram tatiline denk geldigi icin bu sure biraz daha fazla oldu normalde 14 gun olan iznim 12 gun kullandirildi ve daha sonra bu izin haklarim verilmedi yil sonunda ucretli izin cizelgesi yollandi ve imzalamam gerektigi soylendi ve bende fotografini cekip imzalanmamis halinin ben bunu imzalamiyorum dedim ve ben 12 gun izin kullandim burada 14 yaziyor dedim.ve sef yardimcisi arkadas bu formalite icabi diyerek kendisi imzaladi ve yolladi.Ben haklarimi almak icin ne yapmaliyim
Selamın aleykum bir şey sorcam ben is yerine 3 gün rapor verdim 31 1 ve 2 şubat sekreter şubat ayı maaşın düşük yatar dedi bana şubat ayından 2 gün bunu zaten kesemezler benim maaşım tam yatması gerekirken eksik yatarmış şubat 28 çektiği için 31 çeken aylar var o zaman onlarida fazla vermesi gerek
Merhabalar,
2016 ocak tarihinde işe giriş yaptım ve ücretimi gösterir herhangi bir belge imzalamadım. Maaşım yüksek olmasında rağmen 1 yıl boyunca SGK asgari ücretten yatırılmış (bankaya tümü yatırılıyordu). Bu durumu 2017’nin başında bildirdim ve düzeltileceği söylendi.
2017 ocak ayından beri maaşım tam tutar üzerinden sgk yatırılıyor.
Geçen aylarda bana işe girişimin asgari ücret olduğunu belirten belirten bir sözleşme imzalattılar.
Bu sözleşme 2016 – 2017 yılında maaşımın sgk’dan yatırılması sebebiyle haklı fesih hakkımı ortadan kaldırır mı acaba? Bu şartlarda kıdem tazminatı ve SGK ya eksik yatırılan tutarların yatırılmasıyla ilgili dava açabilir miyim?
Teşekkürler,
10 yildir bir sirkette calisiyorum hic bir izin gunumuz yok emekliligime 5 ay var ve suan isten cikarilma durumum soz konusu cikarilirsam isverenden talep edebilecegim seyler nelerdir haklarimi anlatirsaniz sevinirim avulat bey
İyi günler annem avm de temizlik işcisi olarak calısıyor 5yıldır ama devamlı ayakta oldugundan ayagında sorun oldu ve ayak bileginden ameliyat oldu 3ay evde yattı doktor calımazsın raporu verdi ama iş veren işten cıkarmıyor tazminatı ödememek için burda nasıl bir yol almamız gerekio
öncelikle kolay gelsin. ben sanayide bir boya şirketinde çalışıyprum. patronum senelerce bekarsın deyip zam yapmadı. evlendiğimde de zammı elden vermek suretiyle yaptı. 1 sene boyunca elden aldım. 3 ay önce düşüp çapraz baglarımın kopmasından ötürü ameliyat oldum ve doktordan rapor almama rağmen elden verdiği maaşı kesti, yemek ücretini kesti. istediğimde de işten çıkarmadığıma dua et dedi. ben bu işyerinde 18 yıldır çalışıyorum. çok zor durumda kaldım. ayrıca patronumuz sabah 8 buçuk aksam 7 çalıştırıp fazla mesai ödemiyor ve resmi tatillerde de çalıştırıyor. yani yukarıdaki işçi yasalarını okudugumda adamın bir çok konuda hakkımızı yediğini gördüm. en son maaşlarımızı da 10 gün geç yatırdı. nerden tutsan elde kalıyor. napcagımı bilmiyorum
3 yıl çalıştığım firmadan kasım 2017de çıkarıldım. Arabulucu ile kıdem ve agi talep ettim. Anlaşamadık. Asgari ücret yatan sgk priminin gerçek ücret farkını nasıl talep edebilirim. Mahkeme veya sgk ya nasıl başvurmam gerek. Elimde gerçek maaşımı gösterir belge var ve maaşımın tamamı banka yoluyla ödenmişti.
Merhabalar,
Spor giyim mağazasında 5 yıldır çalışmaktayım.Görev tanımım satış danışmanıdır.Ancak şirketim görev değişikliği eleman eksikliğinden faydalanarak üzerime yıkmaktadır.ilave olarak kasiyerlik ve yöneticinin yapması gereken işlerden olan mail trafiğini yönetmek gibi işleri de yapmaktayım.Görev tanımımda bunlar yazmamaktadır.Bu konuda yazılı ve video şeklinde adımın geçtiği ve kasa işlemleri ile uğraşırken ki görüntülerim mevcuttur.Konu görevde esaslı değişiklik ibaresinden yola çıkarak iş akdimi haklı fesih etmem konusunda yeterli midir?
Bilgilendirme rica ederim
Teşekkür ederim
Ben kapiciydim.
15.09.2017 işe başladım
12.04.2018 çıkış verdiler
15.09.2017 den 01.12.2017 e kadar bina ev sahiplerinden biri yöneticiydi ve sonra 01.12.2017 den 15.09 2018 e kadar da siteler yonetimi alan bi şahıs di yani şirket benim tazminat nasıl alabilir miyim bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
Merhaba, 2015 yılı nisan ayından beri bir kurumda çalışmaktayım. İşe başladığım günden beri her yıl belirli süreli iş sözleşmesi yapılmaktadır. Her sene maaş tutarı ve senede üç adet brüt maaş tutarı kadar ikramiye verildi. Bu seneye kadar sözleşmemdeki maaş miktarı belli orandan artmıştır. Bu sene yapılacak iş sözleşmesinde işveren maaşımın yüksek olduğunu öne sürerek maaşımı düşürmek istediğini, senede üç adet ikramiye de alacak şekilde, ve bu maaş ücretiyle devam etmek istediğini belirtti. Ben de günümüz malum iş koşullarından dolayı işsiz kalmamak adına teklifini istemeyerek de olsa kabul etmek zorunda kaldım ve iş sözleşmesini imzaladım. Aradan bir ay geçti işveren maaşımı geçen sene aldığım ücret ile devam etmemi istedi ancak aldığımız senede üç ikramiyeyi vermeyeceğini söyledi. Sözleşme tarafıma verildi fakat ben daha sözleşmeyi imzalamadım üzerinden 3 iş günü ve 2 hafta sonu günü geçti. Bir sene dolmadan tekrar sözleşme yenilenmesi doğru mu? Bu konu hakkında yardımcı olur musunuz? Ne yapmalıyım? Haklarım nelerdir? Haklarımı alabilir miyim? Teşekkürler, iyi çalışmalar…
MERHABA,
Annem konfeksiyonda çalışmakta 3 yıldır. İşe girdiğinden beri asgari ücretin çok altında çalışıyor. Senelik iznini kullanamadı 3 yıldır. Paraları elden veriyorlar agi parası da alamıyor. Haberi olmadan girdi çıktı bile yapmış olabilirler. İş yerinden kaynaklı çalışılmayan günlerin parasını da normal çalıştıkları günlerden kesiyorlar. Haklı nedenlerden dolayı iş akdinin feshini isteyebilir mi? Tanzimatını ve işsizlik maaşı alabilir mi? Konuyla ilgili bilgilendirirseniz eğer çok sevinirim. Teşekkürler..
Merhabalar sormak istediğim birşey var 01.08.2013 tarihinden beri çalışmaktayım fakat erken doğum yaptım ve kızım %87engelli onunla ilgilenmem gerekiyor isten ayrılmak istediğimi belirttim mağaza yöneticiliği yapıyorum fakat üstümde çok fazla baskı her kizdiklarinda istifanın ver diye tehtit ediyorlar eşim çalışmadığı için paraya ihtiyacım var bunu biliyorlar ve e devlette baktığımızda zaman ben kasa personeli olarak gozukuyorum kafasına gore prim yaptırıyor hic bi zaman net maaşını bilmiyorum ben isten ciksam tazminat alabilir miyim nolur yardım edin
Hocam Kolay Gelsin 23 Ay Çalıştım 1800 TL Maaşlâ Başladım 2700 TL İle Çıkartıldım. Sadece 40 Gün Sigortam Yapıldı 14 Ay Sektörün Sezonuydu İzinsiz Çalıştım. 14 Ay 7 Gün En Az 10 Saat Bazen 13-14 Saat Çalıştım. 12 Saaten Aşağı Çok Nadir Çalıştım. İş Bağlantılı Bordrolu Çalışan Şahitlerim Var 23 Ayda 2 Muhasebeci Değişti. . 2 Muhasebecinin Şahsi Hesabından Her Ay Bana Maaşım Yatıyordu. Şimdi Tazminat Falan Alamadım Rica Etsem Bana Haklarım ve Tutarları Hakkında Bilgi Verirmisiniz.. Bu Arada 9 Ayda Kimi Gün 2 Saat Kimi Gün 8 Saat Bazen 2 Gün Bazen 3 Gün Boş Geçiyordu Ama Ben Yine 2700 Maaşımı Alıyordum..
Merhabalar. Çalışmakta olduğum işyerinden 1 hafta ücretsiz izne ayrıldım. Fakat bu izin bayramdan sonraki haftaya denk geldiği için işverenim 1 hafta değil 2hafta kesiyor maaşımdan.. sebebi bayramla birlestirip 2 hafta tatil yapmammiş. Bu doğru mu peki7? Iş kanununda böyle birsey varmi gercekten.. cevap verirseniz cok sevinirim teşekkürler..
Benim bildiğim kadar ücretli izin 6 ay 20 gününü doldurduktan sonra hak kazanmıs olunmuyor mu ?
16 senedir çok şubeli kurumsal şirkette calismaktayim eşimin is degisikligi nedeniyle nakil istedim bunuda dilekçeyle bildirdim müdürüm ika ya mail yoluyla yolladı ancak her mail dönüşünde personel açığı olmadığı söyleniyor nakil istediğim yer istanbul eşim su anda istanbulda çalışıyor bende kızımla alanyada yaşamaya devam ediyorum ne yapabilirim kim yardım eder bilmiyorum hak hukuk kanun ne der bilemiyorum zor durumdayım cvp bekliyorum tessekkurler
Merhaba Tuğsan bey ben 13 yıl köklü bir firmada elektrikçi olarak çalıştım ve 7 ay oldu ayrılalı ayrılırken 32,5 bin TL aldım 4-5 sene çalışan arkadaşlarım mahkeme yoluyla benden daha çok aldılar ben tekrar firmaya dava açma hakkım varmı halen ha bu arada bir sürü şeye imza attım hükmü varmı cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler
Askere gideceğim için kıdem tazminatı hakkım var fakat çalıştığım sektör tazminatı yatırıp geri çekti bu durumda ne yapmalıyım dava sürecine gitmelimiyim
İyi günler avukat bey. Ben yaklaşık 14 aydır aynı şirkette çalışıyorum. Fakat işe girdiğim tarihten 3ay sonra izin kullandım benim çıkışım verilip tekrar izin dönüşü işe aldılar giriş yapıp. Şuan tekrar 11 ay oldu ve bize ihbarname imzalattılar. Tazminat vermemek için senenin dolmasına birgün kala kagıt imzalatyorlar tazminatı aldım diyerek gösteryrlar.imzalamazsan çıkışla tehdit edyrlar. Ne yapmam gerek tazminatımı alabilir miyim? Bir bilgi verir misiniz?
Merhaba, ben 8 yıldır call center da çalışıyorum, ilk işe girdiğimde euro maaş alıyordum (yabancı dilimden dolayı çünkü yurt dışındaki müşterilere yardım ediyorum) ben girdikden kısa süre sonra bu kalktı ve herkez TL aldı, ben ve 4 kişi daha hala euro alıyoruz, gerisi tl. 1 ay önce TL alanlara 50% zam yapıldı saat ücretlerine(bu zamı da dil primi olarak adlandırıyorlar) ama euro alanlara bu zam verilmedi, sonuçta bizde onlar gibi aynı yabancı dili konuşuyoruz. burda onlar haklı mı yoksa bu ayrımcılığa mı giriyor? Haklarım nedir? Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için
merhaba halen çalışmakta olduğum şirkette 2008den 2014 e kadar sigortasız günlük ortalama 15 saat yıllık izin resmi tatil dini milli bayram tatili yapmadan çalışmaktayım mesailerimin ödenmemesini haklı fesih gösterip işi bırakmayı düşünüyorum muhtremelen iş veren bunu kabul etmeyecek ve mahkemelik olacağız mahkemeye verdiğimde 7 adet aynı iş yerinde aynı zamanlarda sigortalı çalışmış şahidim ve 2011 yılından belgelerim var hizmet tespiti sonucu : fazla mesai-resmi,dini tatil-yıllık izinlerim (2008-2019 ) arası alacaklarım totalde ortalama ne kadar ücret tutar iş verene yaptırımı cezası maliyeti ne olur maksimum nekadar sürer mahkeme alacağım total ücret mahkemeye gitmeden iş verenden talep etmem mantıklı olurmu uzlaşmanın iş verene artısı eksisi yada bana artısı eksisi ne olur ilgi ve alakanız için teşekkür ederim
Merhaba
Bir sorum olacaktı.
Ben kurumsal bir şirkette 12 senedir çalışıyorum.
Fakat şirketim maddi sıkıntılardan ötürü küçülmeye geçti.
Eğer anonim şirketi olursa tazminatımı alabiliyor muyum?
Merhabalar; mağazacılık sektöründe yönetici olarak çalışıyorum. Fakat şu an çalıştığım işterinde mağaza müdürü olarak çalışıyor. Müdür yardımcısı olarak geçip maaşımı ona göre alıyorum fakat girdiğim tarihten bu zamana mağazam da müdür statüsün de kimse olmadı. Ve mağaza müdürü olarak imza yetkim oldu. Konuyla ilgili basıl bir yol izleyebilirim?
Merhaba,
28.11.2017 tarihinden bu güne kadar çalışmakta olduğum işyerimde sigortalı işçi sayısı 5’i geçtiği halde maaşımı hiçbir zaman bankalar aracılığıyla almadım. 1 yıldır da pandemi nedeniyle devlet tarafından kısa çalışma ödeneğini her ay düzenli aldım. Bu 1 yıllık süre içerisinde iş yerim kapalıydı yalnızca ara dönemde 12 günlük işe çağırılıp çalıştırıldım, aynı şekilde 12.03.2021 tarihinde yeniden işe çağırıldım ve iş yerim dün geçiçi süreliğine yeniden kapatıldı. Çalıştırıldığım günler için tarafıma bir ödeme yapılmadı. Böyle bir durumda haklı fesih yaparak işimden istifa edip, tazminat hakkı kazanabilir miyim?