Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jul 28
Rating:
İş kanunu işçi lehine düzenlenmiş olup işçiye geniş ölçüde haklar tanınmıştır. Bu haklar;
İşçilere Eşit Davranma İlkesi
İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlere dayalı ayrım yapılamaz. İş ilişkisinde bu kurala aykırı davranılması halinde işçi 4 aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminat ve yoksun bırakıldığı hakları da talep edebilir. Aykırılığı işçi ispat edecektir.
İşe İade Davası
İşe iade davası açma hakkı; iş sözleşmesi işverence geçerli bir nedene dayandırılmadan feshedilen işçinin işe iade davası açma hakkı bulunur. Ancak bunun için tarafların iş kanununa tabi olması, davayı açacak işçinin en az 6 aydır o işverenin işyerinde çalışıyor olması, işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması, işçi ile işveren arası sözleşmenin belirsiz süreli olması ve işçinin işverenin vekili konumunda olmaması da gerekir.
Detaylı bilgi için bu konuda yazmış olduğumuz İşe İade Davası yazısına göz atabilirsiniz
İşçinin Haklı Nedenle İşten Ayrılabileceği
Haklı Nedenle Fesih Hakkı; işçinin kanunda belirli başlıklarla düzenlenen hallerde iş akdini haklı sebeple fesih hakkı bulunur. Bu başlıklardan ilki sağlık sebepleridir. Buna göre İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa ve işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa haklı sebeple fesih nedenidir. Diğer neden ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerdir. Buna göreyse İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa, İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa veya İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunursa haklı sebeple fesih nedenidir. Üçüncü bir neden zorlayıcı sebeplerdir. İşçinin çalıştığı iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa haklı nedenle fesih hakkı doğacaktır.
İşçinin Ücret Alma Hakkı
Ücret hakkı; işçiye bir iş karşılığı işveren veya üçüncü kişiler sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Kural olarak Türk parası ile ödenir. İş yerinde veya özel olarak açılan banka hesabına ödeme yapılabilir. Sözleşme ücret, prim ya da ikramiye karşılığı yabancı parayla belirlendiyse de ödeme gününde rayicine göre Türk parası ile de ödenebilir. Bazı işverenler içinse ücretlerin açılan banka hesabına yatırılması zorunlu tutulmuştur. Bankaya yatırılma usulü bankalarca yapılan yönetmelikçe belirlenir. Emre yazılı senetle, kuponla ya da başka bir senetle ücret ödemesi yapılamaz. Ücretler en geç ayda bir kez ödenir. Ancak sözleşmeyle bu süre 1 haftaya kadar indirilebilir. Ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen işçi iş görme edimini yerine getirmekten kaçınabilir. Ancak bunun için mücbir sebeple ödemenin yapılamaması gerekir. Gününde ödenmeyen ücretler için en yüksek yasal faiz uygulanır. İşçiler bu sebeple iş görme edimlerini yerine getirmediklerinde sözleşmeleri feshedilemez ve yerine başka işçi işe alınamaz. İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez. İşveren iş sözleşmesinde gösterilen sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası verilemez.
Fazla Mesai Ücreti ve Davası
İşçinin çalışma süresi haftalık en fazla 45 saattir. Günde 11 saati aşmayacak şekilde serbestçe günlere bölünebilir. Fazla çalışma ücreti haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli fazlasının ödenmesi gerekir. İş sözleşmesiyle çalışma süresi 45 saatin altında belirlenen işçilerin 45 saate kadar haftalık çalışmalarıysa fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılır. Her bir fazla sürelerle çalışılan saat için normal saat başına düşen miktarın %25 fazlası ödenir. Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse zamlı ücret yerine fazla çalıştırıldığı her saat için 1 saat 30 dakika, fazla sürelerle çalıştığı her saat için 1 saat15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
Tatil Ücretleri ve Davası
Hafta Tatili ücreti ve Genel tatil ücreti; çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri, evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri, Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır. Ayrıca kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün karşılığı tam olarak ödenir. İşçi o günde ayrıca çalışıyorsa ayrıca bir günlük ücreti de ödenecektir.
İşçinin Sigortalı Çalıştırılma Zorunluluğu ve Yıllık Ücretli İzin Hakkı
Yıllık ücretli izin ve sigorta hakkı; işçi işyerinde deneme süresi dâhil en az bir yıl çalıştıysa yıllık ücretli izne hak kazanır. İşçi bu hakkından vazgeçemez. Aynı zamanda işçi gerçek maaşı üzerinde sigortalı olarak çalıştırılmalıdır. Aksi takdirde haklı nedenle iş akdinin feshi sebebidir.
Mola Hakkı
İşçiler ara dinlenmesi hakkına sahiptir. Dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika, dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dâhil) süreli işlerde yarım saat, yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat ara dinlenmesi verilir.
Süt İzni Hakkı
Süt izni; kadın işçiler doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta süre ile çalıştırılmazlar. Ancak doktor izniyle gebe işçi doğumdan önceki iznini 3 aya kadar düşürüp kullanmadığı haklarını doğumdan sonraya bırakabilir. Hamilelik süresince de periyodik kontroller için gebe işçiye ücretli izin verilir. Kadın işçilere 1 buçuk yaşından küçük çocuklarını emzirmek içinde günde 1 buçuk saat süt izni verilir. Bu süre de çalışma süresinden sayılır.
İş Sağlığı Ve Güvenliği
İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından işçinin sağlığını bozacak yakıl, acil, hayati tehlike doğarsa işçi iş sağlığı ve güvenliği kuruluna başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir.
İş Kazalarından Doğan Maddi ve Manevi Tazminat Hakkı
İş kazaları nedeniyle maddi ve manevi tazminat hakları bulunur.
Detaylı bilgi için İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?
Kıdem Tazminatı Hakkı Ve Kıdem Tazminatı Davası
Kıdem Tazminatı; 1 yıldan fazla süreyle aynı iş yerinde çalışan işçinin kıdem tazminatı alacağı doğar. Sözleşmeyi kimin sonlandırdığının önemli bulunmamaktadır. Yıllık ödemelerden işçinin bir günlük ücreti belirlenip 30 ile çarpılır. Her tam yıl için bir aylık maaş alacağı doğar. Kıdem vergiden muaftır. Sözleşmenin feshinden itibaren mevduattaki en yüksek yasal faiz uygulanır.
İhbar Tazminatı Hakkı Ve İhbar Tazminatı Davası
İhbar Tazminatı; iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf kanunda belirtilen sürelerde karşı tarafa bu isteğini ihbarla yükümlüdür. İhbarda bulunulmadan feshedilen sözleşme için tazminat hakkı doğar. Kanundaki süreler şu şekildedir;
İşi 6 aydan az sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra,
İşi 6 aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra
İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra,
İşçi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından 8 hafta sonra feshedilmiş sayılır.
Avukat Tuğsan YILMAZ
Merve ARABACI
İşçi alacaklarını doğuran hususlara ve açılabilecek davalara ilişkin aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Kıdem Tazminatı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İşe İade Davası İle İlgili Önemli Bilgiler
İş Hukukunda İbraname (İbra Sözleşmesi)
İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Derhal Feshi Ve Sebepleri
Ben 2 aydır çalıştığım bir yerden ayrılmak istiyorum. 1 yıllık sözleşmem var . Çok yoruluyorum ve kendime vakit ayıracak zaman olmuyor . Dava acma hakları var mı ??
İş sözleşmesi imzaladıysanız ve sözleşmede deneme süresi belirtilmiş ise 2 ay sonunda ayrılma hakkınız doğacaktır. İş sözleşmeniz 1 yıl olarak belirlenmesine karşı kanunen belirli süreli iş sözleşmesi niteliğinde değilse süresiz olarak kabul edilmelidir.
Bahsettiğiniz kendinize ayıramamanız ve çok yorulmanız fazla mesai yapıyor ve ücretini alıyorsanız haklı bir neden değil. Hukuken haklı nedenle feshettiğiniz takdirde herhangi bir problem ile karşılaşmazsınız. Örneğin maaşınız ile sigortanızda belirtilen tutar farklı ise mesela sigortanız asgariden ödeniyor ve maaşınız o tutarın iki katı ise bu haklı nedenle fesih sebebidir.
Fazla mesai yaptığımda herhangi bir ücret almıyorum . Bu yüzden çıkmak istemiyorum ama bana karşı davranışları biraz tahammül edilecek değil .
Fazla mesai ücretleri ile ilgili hukuki talep ve sürece girdiğinizde işten çıkmayı veya çıkarılmayı göze almalısınız, bu bir risk ve hiçbir işveren hukuki sürece girmiş işçiyi iş yerinde devam ettirmekten hoşlanmaz. O nedenle ya tahammül edeceksiniz ya da hukuki sürece gireceksiniz.
6 yıldır özel bir sektörde maaşın 6/1 oranında ikramiye alarak çalışmaktayım fakat tüm personele 01.01.2015 tarihinde 1 yıl önce ikramiyelerin maaşa dahil edileceği söylenerek imza attırıldı bu tarihten itibaren ücret kaybına neden olmaksızın ikramiyeler maaşa dahil edilerek kaldırılmıştır diye. Tabi bizlerden kesinti olmadı ocak maaşımızıda ikramiye dahil ve zamlı ücretten aldık askari ücret 1000 tl se ben 1170 alıyordum yani biraz üstünde fakat bu yıl 2016 maaşları 1320 yattı ikramiyemizi soruyoruz kaldırıldı 1 yıl önce deniliyor biz kandırıldık ne yapabiliriz çok köklü bilindik bir firmadayız yardımcı olun lütfen
Sizden onay alındı ise bahsettiğiniz durum en fazla iş akdinizin haklı nedenle feshine gerekçe olarak gösterilebilecek nedenlerden birisi olabilir.
MRB BEN PEETROL İSTASYONUNDA POMPA GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞIYORUM BİZ 24 SAAT ÇALIŞ 24 SAAT YAT OLARAK ÇALIŞIYORUZ HİÇ BİR İZNİMİZ YOK BAYRAMLAR DAHİ İZİN YOK BN 23 AYDIR AYNI İŞ YERİNDE ÇALIŞIYORUM İŞ YERİMİZ 3 AYDIR FALİYET GÖSTERMİYO İFLASIN EŞİĞİNDE 2 AYDIR MAAŞLARIMIZ EKSİK VERİLİYO BEN TAZMİNATLARIMI VE FAZLA MESAİ ÜCRETLERİMİ ALMAK İSTİYORUM İŞ YERİNDE HALEN ÇALIŞMAKTAYIM İŞ AKTİMİ NASIL FES EDECEĞİM ŞUANDA SSK YA BRÜT YATAM MAAŞ 1650 TL BİZ 1500 TLYE ÇALIŞIYORUZ 2 AYDIR 500 TL KESTİLER PARA YOK DİYE BEN TAZMİNATLARIM VE GERİYE DÖNÜK MESAİLERİMLE NE KADAR PARA HAK EDERİM NE YAPMAM GEREKİYO. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
İş akdinizi haklı nedenle feshettiğinize ilişkin işverene yazılı başvuru yapmalısınız. Haklı nedeni göstermeli ve haklarınızı istemelisiniz. Vermedikleri takdirde dava açmanız gerekli.
Merhaba 7 yıldır bir fabrikada çalışmaktayım ilkokula giden oglum ve 2 yaşında bir kizim var cocuklarima babaannesi dönüşümlü olarak anneanesi bakıyordu.fakat 1 ay öncesi babama yakın zamandada kayinvalideme kanser teşhisi kondu.uzun süren tedavi süreci ve ameliyat durumları mevcut.8 ay onceside esimin trafik kazasi sebebiyle bacaginda heyet raporu onayli engeli kaldi.Konuya bağlı olarak çocuklara bakanım yok.is yerinden çıkışı mi talep etmeme rağmen oyalama ve çıkışımı verme durumları yok.israrla çocuklara bakanım olmadığını çalışmamın artik imkansız olduğu şu durumda mevcut.ne gibi bir yol izlemem gerek.tazminat haklarım için.istifa edip iş mahkemesine versem sonucu ne olur.veya devamsızlıktan dolayı atildigimda hakli sebeplerden dolayı mahkemeye başvurabilir miyim teşekkürler.
Merhaba Tuğsan bey Sözlü olarak anlaşmamızdan işverenden 60.000 tl alacağim var. İlk zamanlar şu zaman bu zaman odeyeceğin deyip oyaladı. Şu anda işveren telefonlarıma bakmıyor . 3 sene sigortalı olarak yanında çalıştım hesabıma her hangi bir sekilde para yatmadı maas aldığıma dairde bir evrak vs imzalamadım. Hakkımı ödenmeyen maaşlarimdan ve kıdem tazminatı olarak alabilirmiyim. Sigorta çıkışım Kasım 2015
İşten işvereniniz tarafından haksız olarak çıkartıldıysanız dava sürecini düşünmelisiniz.
Tuğsan Bey merhaba. Eski iş yerine mevcut alacağım için belirsiz alacak davası açtım. Fakat daha sonradan alacağım tutarın belirli olduğunu ve ilk duruşmada davanın reddedileceğini öğrendim. Yaklaşık 4 ay sonra duruşma var. Ne yapabilirim? Konu ile ilgili ıslah davası açabilir miyim?
Davanızın reddedileceğini nasıl öğrendiniz?
“İnternet üzerinde yaptığım araştırmalarda reddedileceği kanısına vardım” desem daha yerinde olur.
Arabistanda çalıştığım türk şirketi( ankara adresli) maaşlarımı ödemediği için işten ayrıldım. Elimde şirketten aldığım borc belgesi, mayıs, hazıran bordroları ve sözleşmem ile kocaeli iş mahkemesıne başvurup alacaklarımı tahsil edebilirmiyim bu süreç nekadar zaman alır
Teşekkürler
Haklı nedenle iş akdi feshi nedeniyle ödenmeyen maaş tutarları, kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı dava konusu edebilirsiniz. Ancak dava süreci 1 yılı aşkın sürecektir.
4 yıldır çalıştığım kurumumda yıllık iznimin bitmesine 1 gün kala gidip müdüre yıl içinde yaşadığım sıkıntıları anlattım(ayrımcılık yapması,tecrübemi yoksayıp iş bilmeyenlere iş vermesi vs.) “Tamam hocam siz istifa etmek istiyorsunuz belli” diyerek istifa dilekçesi yazdırdı.Dilekçede “kurumdan hiçbir alacağım yoktur” ifadesi de geçiyordu.15/08/2016 tarihinde bu şekilde istifamı yazdım.Bunun yanında 4 yıl boyunca mobbing uygulandı ve maaşımın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyordu dolayısıyla SGK’ya düşük prim yatırıldı.Müfettiş gelirse maaşım bu elden para almıyoruz diyeceksiniz diye de tembihleniyorduk. İmzaladığım maaş bordrolarının resimleri elimde mevcut,bütün bu yapılanlara da şahitlerim var. Dava açsam tazminat hakkım olur mu,ne yapmam gerekli?
Özlem Hanım,
İstifa haklarınıza kavuşmanızı engelleyen bir yoldur. O nedenle işten ayrılırken hukuki olarak haklı nedenle fesih yolu açıksa tercih edilmesi gereklidir. Bu konuda hukuki destek işten ayrılma riskinin varlığı ile alınmaya başlamalıdır, iş işten geçtikten sonra değil.
Sizin açınızdan istifa dilekçenizi iş davaları ile ilgilenen bir avukata inceletmeniz ve içinde yer alan ibarelere göre karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır.
Yaklaşık 9 yıldır özel bir şirkette yer ustu maden üzerine çalışmaktayım.bundan yaklaşık 7 yıl öncesine kadar tek kuruş mesai ücreti almadan gece yarılarına kadar çalıştım.son bir yıldır fazla çalışma ücreti alıyoruz.biz yapıtigimiz iş için maasimizin yetersiz olduğunu yetkili mercilere ifade ettik.fakat aldığımız cevap kapı orda gitmek isteyen gidebilir yanıtı oldu.isci arasında yapılan ayrımcılık adaletsizlik ve haksızlıktan dolayı biz şuan faal durumda çalışan 5 arkadasiz.bu konu hakkında mahkeme yoluyla talep edebileceğimiz haklarımız nelerdir.bilgilendirebilirseniz sevinirim.saygilar
İş yerinden ayrılmak istiyorsanız iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetmeniz ve akabinde size ödeme yapılmazsa dava açmanız gerekecektir. Dava içeriğinde kıdem tazminatınızı, fazla mesai ücretleriniz, genel tatil vb. haklarınızı talep etmelisiniz.
Merhabalar Ben 3 buçuk yıldır çalıştığım yerden çıkarıldım ihbar verilerek çıkış imzamı attım ama hala tazminatım verilmedi ve uzun vadeli çk verilio 2019 yada 2018 sonu falan bununla ilgili bilgi almak istiyordum
Kabul etmeyip dava açabilirsiniz. İbraname yazımızı da okuyunuz.
Merhaba Tuğsan Bey, 1,5 senedir çalıştığım iş yerinden 1 ay önce istifa ederek ayrıldım. maaşlarımız düzenli olarak yatmıyordu ve fazla mesaiye kalıyorduk, mesai alacağımıza dair kağıt imzaladığım söylendiği halde (ben hiçbir şekilde böyle bir kağıda imza atmadım) hiçbir şekilde mesai ücreti almıyorduk. Firmada grafiker olarak çalışmama rağmen iş olmadığı zamanlarda başka işlerde zorla çalıştırılıyorduk ve akşam çıkış saatinde zorla mesaiye kalmamız isteniyordu. Ayrıca maaşımız bir kısmı bankaya bir kısmı da elden ödenerek vergiden düşünüyorlardı. İstifa etmeme rağmen zorla birkaç hafta çalıştırıldım. Bu şartlar altında işverenime dava açarsam durum ne olur.
Sa hocam ben yeni işe girdim girerken bana demişti 10 gün içerisinde çıkarsan ücret talep edilemez dedi ve 6 gün çalıştım hakkımı vermediler dava acabilirmiyim
Slm 7 aydır gece çalışıyorum 16-24 ve 24-08 duyumlara göre gece çalışanların saat ücretleri farklı hesaplanıyormuş fakat benim bodromda böyle bir gelir yol bu duyum doğrumudur saygılar????
Merhaba Tuğsan Bey, özel bir firmada 1,5 yıldır çalışmaktayım ve bu süre zarfı içerisinde yurt içi ve yurt dışı görevlere çıktım. Fakat bana harcırah adında verilen ücret var ve bunun karşılığında fiş toplayarak şirketime vermekteyim. Fakat verdiğim fişlerde eksik çıkınca maaşımdan kesiliyor ve maaşıma ek olarak hiç bir ücret ödenmemekte. Bu konu ile ilgili yapabileceğim bir şey var mıdır. Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Tuğsan bey ;
Bir gece hastaydım ve hastaneye gidip ine vurundum ve işe gidemediğim için durum bildirir raporu aldım, acilden ve yarın götürdüğümde bana izin yazmadılar bu sayede 2 günlük maşşımı kestiler devamsızlık diye ?
Merhaba ben bir iş yerinde 9 gün çalıştım ve kendi isteğimle ayrıldım. Ayrılma nedenim iş ortamı ve çalışanlarına davranışları aşağılayıcı rencide edici durumlarını gördüm ve şahsende kendimde bu duruma maruz kaldım ve kendime uygun görmediğim için çantamı alıp çıktım fakat 1 aydır 9 günlük ücretimi ödemiyorlar bu konuda ne yapabilirim
2.5 yıldır özel şirkette gece vardiyasında çalışmaktayım çocuklarım küçük olduğu için gündüz bakanım yok çocuklarıma ve çalışmak zorundayım bunu ilk ise girmeden gece vardiyasında çalışmak zorunda olduğumu belirttim şimdi gündüz vardiyasında çalıştırmak istiyorlar bende kabul etmiyorum iki tane tutanağım var 1 sebepsiz yere ikincisi ise yorgunluktan ve uykusuzluktan işlediğim hata yüzünden şimdi çıkmak zorunda kalıyorum tazminat alabilirmiyim bu iş yerinde zona hastalığı geçirdim fakat Dr raporu almadım psikolojik baskı uygulanmaktadır
merhaba tuğsan bey
ben yaklaşık 6 yıldır özel bir şirkette çalışmaktayım şu sıralar istifa etmem için baskı kuruluyor sebebi zaten belli tazminat ödememek için bu yola basvuruyorlar ayrıca hafta sonları ıcın mesai oluyor gelmeyen kişiden ücret kesıntisi yapılıyor ve maaşlarımız düzensiz ödeniyor sigortamız asgari ücretten gösteriliyor vede uzun yıl calısmıs yada tazmınat hak edişi olan insanlara ve banada aynı sekılde hakaret ediliyor. sebebsiz yere ücret kesintisi yapılıyor örneğin: bir iş yapıyorsunuz o işi teslim ediyorum fakat teslım ettıgım ıcın benden kağıtlara teslım ettim diye imza atmam isteniyor ve şirket içerisinde olan bir durum şirket dısına mal yük vs teslım edılmesı soz konusu degıl imza atmadıgımdan dolayı ücret kesiliyor 1 mayıs işçi bayramında gelmeyen arkadaşlardan kesinti yapılacak ve gelen arkadaslara verılcek denıldı bende gelmedım kesıntı yapıldı gereği nedir ne yapmalıyım
Merhaba Tuğsan Bey ,
Bir tekstil firmasında çalışmaktayım , yakın zamanda bir arkadaşımızın işten ayrılırken açıktan ücret alışına dair görüntü kaydını avukat ile birlikte delil olarak göstermek kosulu ile tazminat talebinden hemen sonra bize imzalatılmak istenen bir muvafakatname var . Kişisel verilen korunması hakkında . Burada 6698 sayılı kanuna atıfta bulunumakla birlikte ”işverenin iş sağlığı ve güvenliği ile işyerinin ve işin kontrol,denetim ve güvenliğini sağlamak amacıyla sesli ve görüntülü kayıt sistemleri kurabileceğini ve bu sistemlerin ses ve görüntümü kaydedebileceğini , iş görme edimim nedeniyle tarafıma tahisis edilen ve fakat aynı zamanda özel kullanımıma da sunulan her türlü araç ve gerecin işveren tarafından çalışma saatleri ile sınırlı olmaksızın denetim, kontrol, ve takibe tabi tutulabileceğini , vs şeklinde devam ediyor .
Bunu imzalamak demek heryerde her türlü izlenebileceğimiz anlamına geliyor . İmzalamama hakkımız var mı ? bu sebepten işten cıkarma olursa haklarımız korunur mu ?
Tesekkurler,
Melek
Tuğsan bey, Gürbüz ben, Eşim bir firmada iki yıl önce sigortalı olarak üç kadar çalıştıktan sonra işten ayrılmasına rağmen, şu anda firma bize baskı kurarak Ödemiş oldukları SGK primlerini ve vergilerini eşime yansıtıp sıkıştırıyorlar, hukuken böyle bir hakları varmıdır, ve bizim haklarımız nedir?
Teşekkür ederiz saygılarımızla
Merhabalar ben bir restorantda calisiyorum 1.5 yildir gece vardiyasinda calisiyorum ve 10 saatlik bir calisma olusmus bir duzenim vardi onu bozmak istiyorlar ve bana mobbing uyguluyorlar gunduz calismami istiyorlar yasal yollarla fazla mesai ucretlerimi almak icin hangi mecralarla alakadar olmaliyim ve bunu nasil ispatlayabilirim
Merhaba Tuğsan bey
1 yıl 9 aydır aynı işyerinde çalışıyorum.İki buçuk aydır maaş ödemesi yapılmıyor.İş yerinden çıkışımı istedim bütün haklarımla beraber ama çıkışımı vermediler işten çıkartmadılar.Bu iş yerinde daha fazla çalışmak istemiyorum kıdem tazminatımı ve işden ayrıldıktan sonra işsizlik maaşını almaya hak kazanmaya uygun olacak şekilde nasıl bir yol izlemeliyim ? (İşsizlik maaşı için diğer kriterler benim için uygundur ör; 600 günden fazla primim var ve çalıştığım yerde eksiksiz 120 gün )
Sn.Tuğsan Bey.
Ozel bir sirkette 02.07.2015 den beridir calismaktayim .26.01.2019 tarihinde is bitimi ile isten ayrilacagim .Yillik izinler 1 ay .
1. Soru : 3.5 yilimi tamamlamis oluyorum icerode 15 gun iznim mevcut fakat 3 yil baz alinarak bu soyleniyor,Geriye kalan 6 ay icin bana izin ucreti verilmesi gerekmiyor mu ?
2.Soru : kidem tazminatlari ne kadar fiyat uzerinden hesaplaniyor ?
Cevaplariniz icin Tesekkur ederim
Saygılar
YAKLAŞIK 6 YILDIR TEKSTİL FİRMASINDA ÇALIŞIYORDUM ANCAK 05.11.2018 TARİHİNDE HABERİM OLMADAN 22 NOLU SGK ÇIKIŞ BAŞLIĞINDAN ÇIKIŞIMI VERMİŞLER HERHANGİ BİR ŞEY İMZALATMADAN SORMADAN DAHA SONRA 13.11.2018 DE ŞİRKET İSMİ ÜNVANI DEĞİŞTİRİP TEKRAR GİRİŞ YAPTIRMIŞLAR VE BENİM BİLGİM DIŞINDA ŞUANDA KIDEM TAZMINATI TALEP EDEMIYOR MUYUM ?
5 ay önce işten çıkarıldım. Tazminatım benim onayım olmadan aylık olarak hesabıma yatırılıyor. Bu ay ödeme yapılmayacakmış önümüzdeki ay yatıracaklarmış. Bu ay ödeme almam gerekiyor ne yapabilirim bu konuda
Hayırlı aksamlar çalıştığımız iş yerinde 13 Kasım 2017 de 14 kişi tazminatsız çıkarıldık bizde avukat tutup iş mahkemesine davamızı açtık 1 arkadaşımız kazandı arkasından bizim davalar emsal olacak şekilde kazanacağız büyük ihtimale iş veren aracı koyup bize haber gönderdi buluşalım konuşalım uzamadan bu iş paralarınızı ödücem dedi yalnız fazla mesai paralarınızı ödemicem dedi tazminat +ihbar+avukat parası+2 yılık faizi bunları mahkemenin hesaplacagı şekilde ödüçek neyapalım davadan vaz gecelim yoksa devam edelim ve bu mahkeme daha ne kadar uzar
Merhaba Tugsan bey ben Ruhi ankara ostim de bi firmada 16 sene yi aşkındır çalışıyorum. Askerlik nedeni ile 2006-2007 civarında işten çıktım ama herhangi bi ücret almadım.askerden sonra 2008 in 7. ayında tekrar başladım.bugüne kadar sigortam yattı işyeri kaçak program kullandıgı için yakalandı bunu bize aksettirdi bende sinirlendim bide maaşlarımız düzensiz ne zaman verecegi belli olmuyor normalde 5 inde alıyoruz. 15-20-25 bazen bi sonraki aya sarkıyor. işten ayrılsam tazminat haklarım doğarmı.