Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Oct 30
Rating:
Deneme süresi; iş akdine koyulan bir hükümle, işçinin çalışma şartlarını görüp işe uygunluğunu saptaması işvereninse işçinin üstlendiği işi yapabilme yeteneğini ölçtüğü süre olarak tanımlanmıştır. Taraflar arası ilişkiler bu dönemde başlar. Karşılıklı güven gerektiren bir akit olduğu için sözleşmeler için oldukça önemli bir zaman zarfıdır.
İşçinin Deneme Süresi Nasıl Belirlenir?
Bir iş akdi kendiliğinden deneme süresi içermez. İşçi ve işveren iş akdine deneme kaydı koyabilir. Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmelerine bu kayıt koyulabilir. İş sözleşmesi yapılmadan önce veya yapılırken bu kayıt koyulur. Hizmet akdi fiilen gerçekleştirilirken bu kayıt koyulamaz. Sözleşmede deneme süresi bulunduğunu iddia eden bunu ispatla yükümlüdür. İşe yeni başlanması tek başına deneme süresinde olunduğunu ispatlamaz. Kural olan deneme süresinin bulunmamasıdır. Deneme süreleri farklı işçiler için farklılaştırılabilir. Ancak geçerli objektif bir sebebe dayanmayan farklılık İş Kanunu 5. madde de düzenlenen ayrımcılık yasağına aykırılık teşkil edebilir.
İşe Alımda Deneme Süresi Ne Kadardır?
Yasal olarak deneme süresi en fazla iki ay olabilir. Ancak toplu iş sözleşmeleri ile bu süre dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi işçinin fiilen işe başladığı tarihte işlemeye başlar. Sözleşmenin yapıldığı tarih deneme süresinin başlamasında etkili olmayacaktır. 20 Temmuz 2015 tarihinde işe başlayan işçinin deneme süresi 18 Eylülde son bulacaktır. Daha önce aynı işyerinde çalışan bir işçinin sonradan yeniden deneme süresine tabi tutulması dürüstlük kuralına aykırıdır. Aşağıdaki durumlarda deneme öngörülmesi ancak haklı sebeplerin varlığı halinde mümkündür;
- İşyerinde işçiyken sakatlanan engelli, eski hükümlü veya terör mağduru işçinin öncelik tanınarak işe alınmasında
- Askerlik veya kanundan kaynaklanan başka bir ödev nedeniyle işten ayrılan işçinin yeniden işe alınmasında
- Hastalanan ve 1 yıl içinde iyileşen gazetecinin tekrar işe alınmasında deneme süresi kaydı koyulabilmesi için haklı neden aranır.
Deneme süresi içinde işçi sendikal faaliyetlere katılabilir, organize edebilir. Grev hakkından yararlanabilir. Toplu iş sözleşmesinden de yararlanabilir. Deneme süresi içinde işyeri devredilirse devralan işveren de deneme süresinin sağladığı tazminatsız ve bildirimsiz fesih hakkından yararlanabilir. Devir dolayısıyla deneme süresi yeniden başlamaz. Deneme süresi devreden işverenle kanuni 2 aylık sürenin altında belirlendiyse, devralan yeni işverenle de 2 ayı geçmeyecek sürede bir deneme süresi kararlaştırılabilir.
İşçinin Deneme Süresi Sonrası İşten Ayrılması / Çıkarılması
Deneme süreci taraflarca başarılı bir şekilde geçirilirse veya fesih hakkı kullanılmazsa iş sözleşmesi deneme süresini de kapsayarak nihai bir iş akdi niteliği kazanır. Sözleşme devam ederken fesih hakkının kullanılmayacağının karşı tarafa bildirilmesine gerek yoktur. Kural olan açıkça fesih yoksa sözleşme hükümlerinin devam etmesidir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sürelerine uymaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Deneme süresinden sonraki fesihlerse kural olarak derhal ve tazminatsız gerçekleşmez. Bu durumda aşağıdaki ihbar sürelerine uyulmalıdır;
- Kıdemi 0-6 ay arasındaki işçiler için 2 hafta,
- Kıdemi 6 ay- 1 buçuk yıl olan işçiler için 4 hafta,
- Kıdemi 1 buçuk yıl- 3 yıl olan işçiler için 6 hafta,
- Kıdemi 3 yıldan fazla olan işçiler içinse 8 haftadır.
Deneme süresinde yapılacak feshin usulü veya içeriği hakkında kanuni düzenlemelerde bir açıklık bulunmamaktadır. Yargıtay verdiği bir kararında fesih yetkisini kullanan tarafın buna bir neden göstermesine gerek olmadığı, ancak diğer taraf feshin hakkın kötüye kullanım teşkil ettiğini ileri sürmesi halinde feshin hakkın kötüye kullanım teşkil edip etmediğinin araştırılması gerektiğini ortaya koymuştur. Her zaman olduğu gibi ispat açısından feshin de yazılı olması fesheden lehine avantaj sağlayacaktır. Şekil öngörülmediğinden noter aracılığıyla yapılması ispat gücünü arttıracaktır. Sözleşmeye 2 aydan 4 aya kadar daha fazla süre konduysa ihbarsız ve tazminatsız süre için kanundaki 2 aylık süreye itibar edilmelidir. Demek ki 3,5 ay deneme süresi öngörülen sözleşmede 2. Aydan sonraki fesihlerde kanuni ihbar sürelerine uyulmalıdır. İşçinin bu sürede çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Çünkü deneme süreli iş sözleşmeleri normal bir iş sözleşmesindeki hak ve borçları kapsamaktadır. Örneğin işverenin ayrımcılık yasağına aykırı hareket etmesi halinde işçinin yaptırımı söz konusu olacaktır. Ayrıca hak ettiği ücret, bayram tatili, ulusal bayram veya fazla çalışma gibi nedenlerle ödenecek ücreti de içerir.
Kıdem tazminatı açısından da işçinin işe başladığı tarih esas alındığından bu tazminatta ve yıllık ücretli izin hesabında deneme süresi hesaba katılır. Deneme süresinde işçiye eğitim verilmesi ve bu eğitim karşılığı giderin sözleşmeyle ödeneceğinin kararlaştırılması halinde işveren bu eğitim giderini objektif hakkaniyete uygunluk doğrultusunda talep edebilir.
- Deneme süresinde gerçekleştirilecek fesih için sözleşmeye cezai şart koyulamaz.
- Deneme süresindeki işçilerin de SSK’ya bildirilerek bu süre zarfında sigortalarının ödenmesi gerekir.
Av. Tuğsan YILMAZ
M. ARABACI
Aşağıda belirtilen konu ile ilgili diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı
Kıdem Tazminatı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İş Hukukunda İbraname (İbra Sözleşmesi)
işten cıkarıldıgımda hem kıdem hem de ıhbar tazmınatı mı alıyorum yoksa sadece kıdem tazmınatı mı alacagım? cevaplar mısınız acaba ?
Ne kadar zaman aynı iş yerinde çalıştınız? İş sözleşmesi yaptınız mı?
Bir hafta önce seramik dükkanı ve atölyesinde işe girdim.bana bir hafta deneme süresi olacağını söylediler.Yanlız bu süre içinde parasız olacağını belirtmediler.Yazılı bi sözleşme de ortada yok.Sigorta da 2 ay sonra yapıcaklarını söylediler bende işten çıktım.Ama hiçbir ücret odemediler bu durumda ne yapabilirim acaba
Deneme süresinde ücrete hak kazanırsınız. O nedenle ödenmemesi hukuka uygun değildir.
Yeni ise girdim 3 gün calistim sözleşmeye imza atmadım 3 gün boyunca hergun 18,20 saat çalışmam sebebi ile işten istifa ettim sigorta primimi 1 gün yatırmışlar alacaklarımı eksik verdiler 3 günde 54 saat calistirdilar ne yapmam gerek
merhabalar, 07/08/2015 tarihinde 6 aylık sözleşmeli olarak işe başladım sözleşmem bitince tekrar 6 aylık yeni bir sözleşme yaptılar 08/02/2016 tarihli. 2 ay deneme süresi içinde olduğumu ve bu nedenle deneme süresi içerisinde 11/03/2016 tarihinde çıkışımı gerçekleştirdiler. sözleşmem yenilendiğinde sigortamda herhangi bir giriş çıkış gözükmemektedir. işsizlik maaşına başvurduğumda kabul edilmedi dilekçe çıkış sebebim yüzünden 8. ayda girilmiş hala deneme süreli çıkış olamaz diye ne yapmam gerekmektedir. teşekkürler
Deneme süresi çalışma süresinin başında uygulanır. Sizde belirli süreli iş sözleşme yapılmış ve belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilmesi bazı şartlara bağlıdır. Şartların gerçekleşmemesi halinde zincirleme olarak yapılan belirli süreli iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşme hükümlerine tabidir. İşsizlik maaşının alınmasında ise işverenden maaş alımına ve sebebine uygun bir halde yazı alınmadığı ve çıkış sebebi gösterilmediği hallerde genellikle işsizlik maaşı başvurusu kabul edilmemektedir.
çok teşekkürler cevabınız için peki ihbar falan alabilir miyim? belirsiz süreli iş sözleşmesi hükümlerine tabiyse.
İşten çıkarıldığınız takdirde talep edebilirsiniz. Siz çıktığınızda ihbar tazminatı talep edemezsiniz.
Merhaba ben bi özel hastanede çalışıyordum. Hafta içi mesaiye geldiğimde istifa dilekçemi sunarak öğleden sonra çalışmayacağımı bildirdim. 1 ayın sonunda işten çıktım. 1400 lira almam gerekirken 700 lira yatırdılar ve buna sebep olarakta bi anda işi bırakmam olarak söylediler. Böyle bir şey yapmaya hakları var mı ? Benim ne yapmamı önerirsiniz. Teşşekkürler.
İşten ayrılma ayrılınan döneme kadarki maaş ücretlerinin alınmasına engel değildir. İstifa nedeniyle ihbar süresini de çalıştı iseniz maaşınızdan kesinti yapamazlar. Miktar düşük, son çare ise dava açmanız.
merhabalar 20/06/2016 tarihinde işe başladım.İş görüşmesinde 2 ay demene sürem olduğu belirtildi.Acaba bu sürenin dolmasını mı beklemeliyim yoksa istediğim zaman(1 ayı doldurmadan bile) işten çıkabilme hakkım var mı.
Çıkabilme hakkınız vardır. Deneme süresi her iki taraf için de öngörülmüştür.
Merhaba Avukat Tugsan Bey,
Bu hafta yeni is yerimle belirsiz sureli is sozlesmesi imzaladim. Sozlesmede asagidaki benzer maddeler mevcuttur:
1) 2 aylik deneme süresi içinde taraflar hizmet akdini bildirimiz ve tazminatsız feshedebilirler. Bu sure icersinde iscinin ucreti ve diger haklari ISVEREN’ce odenir.
Bunun yaninda egitim basligi altinda;
2) CALISAN kendisine verilen egitimi suresinde tamamlanmasindan itibaren ISVEREN nezdinde en az 12 ay sure ile calismayi, hizmet sozlesmesini bu surenin dolmasindan once feshetmemeyi kabul ve taahut eder.
Bunun aksi durumda egitim masraflarinin geri odenmesi gerekir diye devam eden bir madde.
3) 2.maddeyle iliski olarak da CALISAN gerekli mukellefiyetini yerine getirmemesi halinde egitim giderlerinin yaninda ve bundan ayri olarak is yerinden almakta oldugu son brut maasin 6 kati tutarinda cezai sarti calistigi sure ile oranti yapilmak suretiyle 3 gun icersinde itirasiz sekilde odemeyi kabul ve beyan eder.
Egitim amacli maddelerin hicbirinin deneme suresiyle alakali bir iliskisi yok.
Bu yuzden benim tahmin edemedigim nokta
Benim soru sudur; Isi deneme suresinin son gununde birakmam halinde deneme suresince verilen egitimlerin masraflarini ve aldigim maaslari geri odemem gerekir mi? Ve bunlari talep etmelerinin yasal dayanagi var midir?
Cok tesekkurler.
24.05.2016 tarihinde işe başladım. Bugün itibar ile geçerli sebeple istifamı versem ihbar süremi doldurma zorunluluğum var mı yoksa istifanın ardından ayrılabilir miyim?
Haklı sebeple derhal fesih şartları var ise ihbar süresinin doldurulması zorunluluğu bulunmamaktadır. Detaylı bilgi için sitemizde var olan ilgili yazıya bakabilirsiniz.
İyi günler, Tuğsan Bey,
İş akdine göre, 2 aylık deneme sürem doldu. Ama işe başladıktan 2,5 ay sonra hiçbir sebep göstermeden, iş akdimin 15 gün sonrası için fesedildiğini bana bildirdiler. Deneme süremin, iş antlaşmamıza bitmesine rağmen,hiçbir sebep göstermeden iş ilişkimi feshedebilirler mi? 6 aylık kıdemimin işyerinde dolmadığı için bunun yapılabileceği söylendi ama bu doğru mu ? Yani bu deneme süresi ne anlama geliyor o zaman ? 6 aylık süre şart mı ? Bir de fesihin arkasındaki asıl olay. Şirketin iki yöneticisini fesihten önce Savcılığa, benim iznim olmadan fotografımı çekip paylaştıkları ve de üçüncü kişilere gönderdikleri için şikayet etmiş olmam. Savcılıktaki şikayet tarihi belli. Bu konuda kötü niyetli fesih diye dava açabilir miyim ? Saygılarımla
6 aylık süre işe iade davası ile ilgilidir. Kıdem tazminatı için ise 1 yılı doldurmanız gereklidir.
İş akdiniz feshedildiğinde işçilik haklarınızı almadıysanız dava açabilirsiniz. Aldıysanız kanuni olarak yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır. Nasıl ki işveren işçiyi zorla iş yerinde tutamıyorsa işçi ile çalışmak zorunda da değildir. Yaptırıma ilişkin kanuni düzenlemeler ise çalışma süreniz nedeniyle sizi kapsamamakta.
40 gün bir şirkette çalıştım, ve istifa ettim. Bana işi bırakmadan 15 gün önce haber vermem gerektiğini söyleyip.. çalıştığım 40 günün parasını vermediler.. deneme suresi 2 aydan daha kısa olabilir mi ?
Sözleşme imzaladıysanız veya deme süreli çalışma konusunda anlaştıysanız deneme süresi içerisinde ihbar süreci söz konusu olmayacaktır. İşverenin kötü niyetiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Maaşınız ödenmediği takdirde dava açabilirsiniz.
Bir restoranda çalışmaya başladım 1 gün çalıştım ama çok yorucuydu ve bu işin altından kalkamayacagimi anladim ve ertesi gün işe gitmedim. Arkadaşıma sormuşlar neden gelmedi diye o da o işi bıraktı demiş . İnsan Kaynaklarıda arkadaşıma “buraya gelip istifasını vermesi gerekiyor ” demiş .ve hicbir yerde sigortalı olarak çalışamaz demişler memurlukta bile Ama 2 ay deneme süresi vardı ve bildiğim kadarıyla deneme süresinde taraflar hiçbir gerekçe göstermeden işi bırakabilir diye biliyorum yanlış mı biliyorum
Deneme süresinde hem işçi hem de işveren çalışmaya son verebilir. İş yeri kanadından size verilen bilgi hatalı ancak yazılı olarak sonlandırmanızda da bir sakınca bulunmuyor.
*eğer istifasını vermezse hiçbir yerde sigortalı olarak çalışamaz demişler memurlukta bile
özel hastanede günde 15 saat çalışıyorum deneme süreci 2 ay bu süre içerisinde işi bıraksam ihbar süresi olarak çalıştırabilirler mi ? ek mesaiyi ücret olarak alıyorum ama 6 saat 15 tl gibi birşey
Merhaba
27.04.2016 tarihinde ise girdim çok ağır çalışma sartlari nedeniyle tam cikicagimi söylemedim. Çıkarsa zaten 15 gün öncesinden haber veririm demiştim 10.09.2016 fazla çalıştırmak istedikleri ise gitmedim kesin çıkacağım ı söylememe rağmen ve ben çok memnun olduklarını soylemelerine rağmen o gün ise gitmedim ve bana gel istifami ver dediler bende 15 günümü dondurduktan sonra veririm dedim onlarda gerek olmadığını söyledi. Ve istifami kağıt henüz vermedim sizce ne yapmalıyım teşekkürler.
Merhabalar ben bir Anaokulunda 06.09.2016 tarihinde ise basladim bana 19.09.2016 tarihinde belirli süreli is sozlesmesi imzalatıldı.sözlesmede deneme suresi 2 ay oldugunu ama 1 yıl icerisinde ciktiginde 5000 tl tazminat odeme yukumlulugum oldugu belirtilmis ama 2 ay icerisinde taraflar ihbar ve tazminatsoz fesedebilirler diyor. Ben 01.11.2016 tarihinde isten ayrildim cunku sigortami 03.10.2016 baslatilmis di bana 5 kasimda maas odemesi yapilmasi gerekiyordu yapmadilar. Aradgmda bizimle iletisim kurmayin hukuki olarak hakkinizi arayin dendi 170 aradim 20 is gunu beklemek zorundayiz ondan sonra isleme alinir dedi.simdi soruyorum sizce bu sozlesme ne kadar dogru sigortam yokken sozlesme imzalatip ise baslatildim bi ay sonra yapildi elimde sozlesmem var ne yaomaliyim benden tazminat alabilirlermi ?
Tek taraf için geçerli cezai şart olamaz. Bu konuda iş sözleşmelerinde cezai şartın geçerliliği yazımızı okuyunuz.
Merhaba, Gebzede faaliyet gosteren bir firmada ise alindim. Yaklasik uc hafta Gebzede egitim gordum. Sonrasinda sirket yetkililerince yetersiz bulunarak isten cikarildim. Belirsiz sureli is sozlesmesi imzalamistim. Kanuna gore egitim sureci icerisinde ikamet ettigim sehre gidis donus icin yaptigim yol harcamalari ve ise giris icin almis oldugum heyet raporu ucretini sirketten talep etme hakkim var midir? Bu konuda bilgilendirmenizi rica ediyorum. Tesekkur eder; iyi calismalar dilerim.
Sözleşme içeriğinde bu kapsamda düzenleme bulunup bulunmadığına bakmak gerekli.
Merhaba. daha önce bir fabrikada mühendis olarak çalışmakta iken başka bir firmadan teklif alarak iş değişikliği yaptım. ancak geçtigim firma 45. gün sabahleyin iş sözleşmesi imzalatıp ögleden sonrası için devam etmeme kararı aldıklarını açıkladılar. benim diğer firmadan buraya davet üzerine gelmiş olmam ve burada deneme süresi içerisinde iş akdimin fesi madur olmama sebep olmuştur. bununla ilgili yasal bir düzenleme mevcut mudur. hak arama yoluna gidilebilir mi? teşekkürler.
Merhaba Tuğsan Bey,
Çalışmaya başladığım iş yerinden 3 hafta içerisinde “daha tecrübeli birini almak” için deneme süresi dolmadan işten çıkarıldım. İşten çıkarıldıktan sonra aynı iş yerinden tekrar arandım ve başka bir şubelerinde aynı pozisyonda bir açık olduğunu ve benimle tekrar çalışmak istediklerini söylediler. Görüşmemiz neticesinde diğer şubede çalışmaya başladım. Yine 2 hafta içerisinde aynı gerekçeyle iş akdime son verilmiştir. Deneme sürecinde işten çıkarılmanın hukuksal çerçevesini inceledim ve yapabileceğimiz bir şey olmadığının farkındayım. Yalnız aynı iş yerinde 2. kez işe alınmamdan sonra aynı gerekçe ile işten çıkarılmam hak verirsiniz ki oyun oynanmış gibi bir his vermekte. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey var mıdır?
Cevabınız ve yardımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba,
Kurumsal bir şirkette yönetici olarak işe başladım. Başarılı performansıma rağmen bağlı bulunduğum yöneticinin baskıları nedeniyle bir tartışma sonucu 1,5 ay sonra (yani deneme süresi içerisinde) iş aktimi fesih ettiler. Gerekçe ise, bağlı çalıştığım yöneticinin sizinle anlaşamayacağız şeklinde bir ifadesiyle bildirilmiştir. Kanunen Herhangi bir hakkım bulunuyor mu. Bilgi verirseniz sevinirim.
Deneme süresi içerisinden taraflar iş anlamında birlikteliği noktalandırabilir. Yeterli bilgi yazımız içeriğinde mevcuttur.
Merhabalar. 02/01/2017 tarihinde işe başladım. 1 ay deneme sürecinden sonra anlaşıp anlaşamayacağımıza karar verileceği söylendi. 7 kişilik bir ofis. Bir iş sözleşmesi deneme vsvs içeren birşey imzalamadım. Bugün yani 16/01/2017 de deneme sürecim tamamlanmadan ayrılma kararı aldığımda, istifam kabul edilmedi. İhtar süresi uygulayalım dedim oda kabul edilmedi. Sigortam başladığı için deneme süreci iptal olmuş fakat bana ne değerlendirme hakkında bilgi sunuldu ne iş için deneme sürecinin bittiğini işe alındığımı devam edeceğim söylendi. İstifamı verip ayrılmam doğru mudur?
Merhaba, 24.12.2016 tarihinde bir eğitim kurumunda öğretmen olarak işe başladım ancak ne deneme süresinden bahsedildi ne de çalıştığım süre içersinde bir sözleşme yapıldı ve 22.01.2017 tarihinde bir neden belirtilmeden telefonla işten çıkartıldığım söylendi. Sigortamın yapılıp yapılmadığından bile emin değilim. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Deneme süresi bulunan bir iş sözleşmesi imzaladıysanız ve süresi içerisinde çalışmayacağınız bildirildi ise, sigortanızın yatırılmaması ve varsa ödenmeyen alacaklarınız ile ilgili hukuki işlem yapabilirsiniz.
Merhaba, 2 ay önce işe başladım. 1 yıllık belirli süreli iş sözleşmesi imzaladım. Deneme süresi bir ay olarak yazıyor. Ama ben şuan ayrılmak istiyorum. Yerime birini buluncaya kadar da kalabileceğimi işverene söyledim. Ancak sebepsiz yere istifa edersen tazminat ödersin diyor. Sözleşmede iki tarafta sebepsiz yere feshederse ödemesi gereken ceza 30000 yazıyor. Bunun dayanağı varmıdır? İllaki 1 sene çalışmak zorundamıyım?
MERHABA ARALIK 2016’DA 6 AYLIK SÖZLEŞME İMZALAYARAK BAŞLADIĞIM İŞYERİNDEN 20.03.17 GÜNÜ PERFORMANSIMIN YETERSİZ OLDUĞU GEREKÇESİYLE DAHA ÖNCEDEN HERHANGİ BİR UYARI YAPILMADAN 20.03.GÜNÜ ÇIKIŞIMI YAPTILAR.MAAŞ VE İHBAR TAZMİNATIMIN ÖDENECEK.BAŞKA BİR BÖLÜME GEÇMEK İSTEDİĞİMİ BELİRTSEMDE KABUL ETMEDİLER.BU DURUMDAN MANEVİ OLARAK ÇOK ETKİLENDİK EŞİM HAMİLEYDİ BEBEĞİMİ KAYBETTİK BU DURUMDAKİ HAKLARIM NEDİR.YARDIMCI OLURMUSUNUZ?TEŞEKKÜRLER
Özlük haklarınızı alıyorsanız kıdem tazminatınız oluşmadığından ve işe iade davası açma şartları da gerçekleşmediğinden bir hakkınız yoktur. İhbar tazminatı ve maaşlarınızın ödenmesi önemlidir.
Herhangi bir deneme süresi verilmemişse ve ben başladığım hafta işten ayrılırsam, farklı bir kurumda çalışmaya başlayabilir miyim. Benim işten çıkış bildiririmimi ne zaman yapar ilk girdiğim firma? Teşekkür ederim.
Herhangi bir eğitim yahut size atfedilecek bir külfet yok ise tek taraflı olarak ihbar ödemesini de dikkate alarak feshedebilirsiniz yahut karşılıklı uzlaşarak feshedebilirsiniz.
Merhaba ,
20.02.2017 tarihinde işe başladım ve belirsiz süreli iş sözleşmesi imzaladım.Şirkete belli bir pozisyonla girdim.Daha sonra aynı departmanda çalışan bir arkadaşım yeni iş bulduğu için iş yerine istifasını verdi.Daha sonra beklediği iş olmadı.Şuanda işine devam etmekte.Benim baktığım işe de o arkadaş çıkacak diye daha önce çalışmış bir arkadaşı aldılar.
Bende şuan iş yerinde boş durumda kaldım gibi.Bu iki aylık deneme süresinde bana böyle bir çıkış talebinde bulunurlarsa ne yapmam gerekir.
Teşekkürler.
Eşim 25.01.2017 de özel bir sektörde işe başladı ve 04.04.2017 de hiç bir sebep olmadan işten çıkarıldı sizce ne yapmam gerekir.
Ben taşeron bi firmada çalışıyorum işyerimden isteğim le kurumsal bi işyerine gittim ama taşeron olarak ben şuan memnun değilim daha 2. Haftam benim geri dönme şansım varmı
merhaba
04.07.2017 de işe başladım, deneme süresi devam ederken 15.08.2017 de işten çıkarıldım. Çıkartıldığımda 2. ayın 15 günlük maaşını hemen ödemeleri m gerekiyor? yoksa diğer çalışanların maaş gününe kadar bekletebilirler mi? Çıkış verildi ama 15 günlük hakedişim henüz ödenmedi.
Merhaba,
13.07.2017 tarihinde işe başlamış ve belirsiz süreli iş sözleşmesi olan personelin 10.01.2018 tarihinde fesih bildirimini yaptık ve bildirim yaptığımız tarihte 6 aylık olmadğı için 2 hafta ihbar öneli hesapladık ve 24.01.18 tarihinde çıkışını yapacağız. Çıkışını yaptığımız tarih itibariyle 6 aydan fazla hizmeti var ve 4 hafta önceden mi bildirim yapmalıydık. 4857 sayılı iş kanunun ilgili maddesine baktığımızda bildirimden sonraki sürelerin bitimiyle sözleşme fesh olur diyor. Sözleşme bildirim süresinde fesh olduğuna göre kıdemini 6 aydan fazla mı düşünmeliydik ve 4 hafta önce mi bildirim yapmalıydık. yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
merhabalar işe başladığımda herhangi bir sözleşme imzalatılmadı 14.gün müdür ve personelin saygısız tavırları ve haksız işten çıkarılma ile karşı karşıya kaldım. iş saatleri ortasında herhangi bir ihtar vermeden bir anda yaka kartımı ve yemek kartımı elimden alıp deneme sürecindeydin çık git denildi. Kurumsal bir şirket ve 2 ay deneme sürecim vardı fakat ne girerken nede çıkarken bir kağıt birşey imzalatmadılar. Sizce bu yasalara uygun mu ? Sonuçta işe girerken belirli bir harcama ( ayakkabı, kıyafet vb. ) yaptım. Bu şekilde bir işten çıkarılma konusunda benim yapabileceğim bir hak savunması varmıdır ? Teşekkürler.
İş Sözleşmesi Henüz Yapmadım Ne Zaman İstersem çıkabilir miyim?
İş Sözleşmesini Yaptıktan Ne Kadar süre içinde koşulsuz şartsız çıkabilirim?
İşe 13 Temmuz 2018 de girdim.
Şuan 27 Temmuz İş Sözleşmesi Henüz İmzalamadım.
Ama sigortam 13 Temmuzda Başladı
Ben 2 hafta boyunca BİM de çalıştım fakat deneme süresi içerisinde işten sağlık sorunum için ayrılmak zorunda kaldım. .Çalıştığım günlerin ücretini alabilecek miyim ??
Avukat bey meraba özel güvenlik görevlisiyim x bir güvenlik şirketinde işe başladım 2 ay önce ve çeşitli sebeplerden dolayı ayrılık kararı aldım ve bugün işten ayrılacağımı dile getirdim fakat bana 1750 tl ihbar cezası verileceği söylendi bu konuda bilgi verebilir misiniz ?
Avukat bey öncelikle kolay gelsin
Ben bir fabrikada bir bucuk ay calistim ve isten atildim deneme suresi icinde oldugum icin iszizlik yardimindan yararlanmiyorum işyeri hicbir haber vermeden cikisimi verdi benim sozlesmem yok ve deneme suresi ile ilgili fabrika yazili kagit vermedi arabulucu ile isveren aradinda gorusme yaptik ve 2 ay icersinde canim isterse cikartirim diyor boyle bir hakki varmi tesekkurler
DEEME SURESİ İÇİNDE İŞTEN KENDİM AYRILIRSAM İŞVEREN BENDEN HAK TALEP EDERMİ ?
4 gün önce özel bir eğitim merkezinde öğretmen olarak başladım. 4 gün çalıştıktan sonra iş yükümlülüğü çok fazla olduğu için işi bırakmayı düşünüyorum. Ama iş sözleşmesinin süresi 1 yıl,süre dolmadan ayrılmam durumunda 60 bin tazminat yaptırımı var? İşten ayrılsam bu yaptırımı uygulayabilirler mi? Teşekkür ederim
Merhaba deneme süresi hesabı ay üzerinden mi yapılır yoksa çalışma günleri üzerinden mi ?