Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Sep 27
Rating:
Ceza kovuşturmasının belirli sakıncalarına karşı suçtan zarar göreni korumak için bazı suçlarda ceza muhakemesinin yapılabilmesi adına kanunla şart öngörülmüştür. Ceza kovuşturmasının başlayabilmesi için gereken bu şarta şikayet denir. Ceza soruşturmasının başlayabilmesi adına müştekinin şikayeti aranacak olup savcılık tarafından re’sen soruşturma şikayete bağlı suçlarda başlatılmamaktadır. Örneğin, cinsel dokunulmazlığa karşı bazı suçlarda olayın duyulmasını önlemek ve mağdurun onurunu korumak ve şikayet sürecini talebine bırakmak, mala zarar verme suçlarında failin zararının tazmin edilmesi veya fail ile şikayetçi arasında yakın akrabalık ilişkisinin söz konusu hallerde kişiler arasındaki özel alanlara müdahale etmemek gibi saiklerle bazı suçlardaki usul ayrılarak şikayete bağlı tutulmuştur.
Şikayete Bağlı Suç Nedir?
Yeni Türk Ceza Kanunu’nda şikayet ile ilgili düzenleme genel hükümler kısmında 73. maddede yapılmıştır. Bu maddede şikayete bağlı suçlarda zamanaşımı süresinden ve şikayete bağlı suçların özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu madde kapsamında soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmak zorundadır. Bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Şikayete bağlı suçlar bakımından şikayet süresinin geçmesi ile başlatılan soruşturma sürenin kaçırılması nedeniyle kapatılır. Şikayete bağlı suçlarda şikayet süresinin başlangıcında, zamanaşımı süresini aşmamak kaydıyla şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği tarih esas alınır.
Şikayet hakkı olan birkaç kişi varsa birinin altı aylık süreyi geçirmesi diğer kişilerin şikayet hakkını etkilemez.
Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı olan suçlarda, suçtan zarar gören kişinin şikayetten vazgeçmesi davayı düşürür. Hükmün kesinleşmesinden sonra yapılan vazgeçme cezanın infazına engel olmaz. Kanunda aksi öngörülen haller saklıdır.
Kamu davası sürecinde suçtan zarar görenin şikayetten vazgeçmesi kamu davasının devam etmesine engel değildir. Zira davanın yürütülmesi şikayete bağlı suç olmadığından devam edecektir. Şikayetten vazgeçtiği sırada ayrıca şahsi haklarından da vazgeçtiğini açıklarsa o zaman hukuk mahkemesinde de dava açamaz.
Birden çok kişi tarafından müşterek bir fiille işlenmiş suçlarda sanıklardan biri hakkında şikayetten vazgeçildiği takdirde diğer sanıklara olan şikayet hakkından da vazgeçmiş sayılır.
Şikayete Bağlı Suçlar Hangileridir?
Türk Ceza Kanunu bakımından soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar aşağıda sayılmıştır. İlgili suç tipleri bakımından salt aşağıdaki liste ile hareket edilmemesini kanunda yer alan düzenlemelerin güncel olarak kontrol edilmesini öneririz.
- TCK madde 86/2. fıkrası hafif nitelikte Kasten Yaralama
- TCK madde 102 Cinsel Saldırı
- TCK madde 104/ 1. bendi Reşit Olmayanla Cinsel İlişki
- TCK madde 105 1. fıkrası Cinsel Taciz
- TCK madde 106 Tehdit
- TCK madde 116/1-2. fıkraları Konut Dokunulmazlığının İhlali
- TCK madde 117 İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali
- TCK madde 123 Kişilerin huzur ve sükununu bozma
- TCK madde 125 Hakaret (TCK madde 125/3-a hariç),
- TCK madde 132 Haberleşmenin Gizliliğini İhlal
- TCK madde 133 Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
- TCK madde 134 Özel hayatın gizliliğini ihlali
- TCK madde 144 daha az cezayı gerektiren Hırsızlık
- TCK madde 151 Mala Zarar Verme
- TCK madde 155 Güveni Kötüye Kullanma
- TCK madde 156 Bedelsiz Senedi Kullanma
- TCK madde 159 Dolandırıcılık
- TCK madde 160 Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf
- TCK madde 209/1. fıkra Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması
- kullanma hırsızlığı
- Hırsızlık suçunun; Paydaş veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde veya Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla İşlenmesi halinde
- Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi hakkında
- Yakın akrabalar arasında mala karşı işlenen suçlar
Konu ile ilgili diğer bir yazımız olan Ceza Hukukunda Şikayet yazımızda da şikayete bağlı suçlar bakımından şikayet süreci, vazgeçme, şikayetin nasıl yapılabileceği hususlarına değinilmiştir.
Ceza hukuku alanındaki diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
merhabalar hakkımızda hakaret tehdit ve basit tehditten dava açılmış karşı tarafa mesajla tehdit etmiştik küfür falan karşı taraf bunları delil olarak sunmuş bizde delil olarak onların yazdığı hakaretleri verdik mahkemeye daha önceden sabıkamız yok hiç bir suçtan mahkemeye çıkmadık sizce bir ceza çıkarmı cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim
Karşılıklı hakaret var ise taraflara ceza verilmeyebilir yahut indirime gidilebilir. Tehdit ise farklı bir yargılama maddesi.
Aşağıda şikayete bağlı suçlar listesi belirtilmiştir. Tehdit ve hakarete ilişkin yazılarımıza tıklayarak detaylı verilen bilgilere erişebilirsiniz.
Merhaba facebook meesenger uzerinden cinsel icerikli resim attim sikayetci olundu cezam nolur
Türk Ceza Kanunu uyarınca cinsel taciz yahut müstehcenlik suçu için düzenlenen cezai süreler uygulanabilir. İddianamedeki kanuni nitelendirme önemli.
Tuğsan bey eşimle eşim annesindeyken yaptığımız telefon görüşmesiyle eşimi annesinden almak için gittiğimde olaylar yaşandı olay etkisiyle annesi ve kardeşiyle karakolluk olundu, eşim o gün olalyın etkisiyle eşim bana seni şöyle sinkaf ederim böyle sinkaf ederim o…busun tarzında ifadeler vermiş , ancak bu telefon görüşmesinde oldu diyor, Karakolda bu konuda şikayetçi oluyor, aslında böyle bir durum yok, bu istinaden uzaklaştırma kararı veriliyor eşimle gidip kaldırttık sadece (a) maddesi kaldı, eşim kaldırtmak için gittiğimizde ifadesinde eşimle olan konuşmalarımı yanlış anladım tarzında ifade veriyor ve buna istinaden uzaklaştırma kaldırılıyor. Ailesiylede bir sorun yok basit yaralamadan rapor falan var ancak şikayetten karakolda bende karşı tarafta vazgeçti. barışıldı olay bitti . Şimdi korkumuz dosya savcılğa gitti. Savcı bey şikayete tabi suçlar şikayet yok deyip kapatabilir düşüncesindeyiz ancak 1.o yanlış iddia edilen telefon görüşmesi sinkaf ederim tarzında olduğundan tehditdemi girer yoksa hakaretemi,2- aile içi bir olay dışarı yansıdı savcı bey aile ilişkilerini düşünüp dosyayı kapatabilirmi bu etkilimidir.3- Uzaklaştırma kararının verilmesi (daha sonra (a) maddesi hariç kaldırıldı(bi kaç gün sonrası) ) illaki suçun işlendiğinin kanıtıylamı veriliyor bu uzaklaştırma kararı verildiyse olay mahkemeye gidecekmi diye yorumlamalıyız. Cevabınız için Teşekkürler şimdiden Saygılarımla.
Aile içi şiddetin takibi şikayete bağlı olmayacaktır.
Raporun olması ile birlikte eşiniz şikayetten vazgeçse dahi kamu davası açılabilecektir.
mrb tuğsan bey basit yaralamadan ceza aldım 2000tl şahsi hiç tanımıyorum bir mahkemede gördüm 6 7 kişi buna saldırmışlar ve kararkolda fotograftan bakarak teşhiş etmiş beni diyiyor hiç karakola çagırılmadım ifedemi almadılar sadeece mahkeme günü geldi mahkeme de dedim ben degilim deliller toplasın mobese vs hakim bey sagolsun dinlemedi beni şuan magdurum yapmadıgım bişeyde dolayı ceza aldım not sabıkam yoktu hiç ceza yatmadım 5 yıl denetimim vardı sadece oda yandı hakim ihbarda bulundu mühürden denetim vardı temyiz edilemez diyiyorlar DAİR VERİLEN 6217 SAYILI YASANIN 26 MADDESİ İLE DEGİŞİK 5320 SAYILI YASANIN GECİCİ 2 MADDESİ GEREGİNCE MİKTAR YÖNÜNDEN KESİN OLARAK KARAR VERİLEN KARAR AÇIKCA OKUNUP USULEN ANLATILDI
Tugsan bey 2003 yilinda sadece rakamla yaZili mark olarak senet vermistim tarih yerleri bostu seneti odedim ama almadim yil 2016 o senetin tarihlerini degistirip mark yazan yerin ustunde oynama yapip dolar a cevrilmis ve icraya vermisler odedigime dair sahitlerimde var karsi dava actim siZce sonuc ne olur resminide gondere bilirim isterseniz
Tuğsan bey merhaba.bir ögrencime gayri ihtiyari ciddi olarak degil yani öylesine(evleniriz olur biter)dedim.ailesi benimle temasa gecti bunun ciddi olmadigini kendilerine anlattim.zaten kizda yanliş anlaşilma diyor.sonuçta aile herhangi bir şikayette bulunmadi.olay 10 yil önce yaşandi.bugün olayla ilgisi olmayan bir başka kisi bunu tez konusu yapmak istiyormuş.ortaligi karistirmayi istiyormuş.bundan ben bir zarar görürmuyum.
Lütfen cvp.verin.tesekkur ediyorum.
Bir kurumda müdürlük yapıyorum personelim ve işten çıkan eski personel şirket hattından dedikodu sürekli yapmış. Yeni işe başlayan personele de kişiğim mesleğim hakkında yanıltıcı bilgiler vermiştir. Telefondan ve yüzüme cinsel içerikli hakaretlerde bulunmuştur şikayet dilekçesi verdim davayı kazana bilir miyim karşı tarafın cezası ne olur ve ben şikayetimeden vazgeçersem dava düşer mi
Saygılar
Birisiyle bir alım satım işlemi yapıyorduk facebook aracılığıyla karşı taraf benim banka hesabıma parayı yollarken facebook hesabım kapandı hiçbirşey yapmadan ben daha sonra karşı taraf ödemeyi yollamış bana karşı taraf telefon no ve diğer iletişim bilgilerini bana beyan etmediği için ben kendisine ulaşamadım hiç bir şekilde parasını geri iade yapamadım 5 ay sonra polis tarafından arandım ifade için çağarıldım ifadede belirttim bunu aynı şekilde karşı tarafın numarasını aldım zararını fazlasıyla karşıladım geri tekrar ifade verdi şikayetini çektiğine dair dilekçe verdi bu şuan savcı tarafından kamu davası olarak devam eder mi yoksa uzlaştığımız için kapatılabilir mi ?