Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jan 18
Rating:
Yazımızın içeriği Türk Ceza Kanunu’ nda aile düzenine karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiş ve velayet ilişkisi içerisinde aile hukuku bakımından kanuni olarak düzenlenen velayet kavramı düzenine uyulmamasının yaptırımlarını içermekte olup aile düzeni harici olarak çocuk yahut erişkinin kaçırılması vb. hususları içermemektedir. Bahsi geçen kapsamda Adam Kaçırma Ve Alıkoyma Suçları başlıklı yazımıza erişebilirsiniz.
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu TCK’ nın aile düzenine karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. TCK 234. madde ile veli veya vasinin aile hukukundan doğan velayet veya vesayet hakkı korunmaktadır.
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunun Cezası
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu ile velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması hâlinde, failin üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca cebir yahut tehdit kullanılması ya da çocuğun on iki yaşını doldurmamış olması durumlarında ise verilecek cezanın bir kat arttırılacağı ikinci fıkrada belirtilerek suçun nitelikli hali de düzenlenmiştir.
TCK 234. maddenin son fıkrasında ise kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişinin üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. TCK 234. maddenin ilk fıkrasının aksine bu fıkrada tanımlanan suç şikayete tabi tutulmuştur. Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu ile korunan hukuksal yararın velayet ve vesayet hakkı olması sebebiyle çocuğun rızasının olması bu suç için hukuka uygunluk nedeni olarak düzenlenmemiştir.
Çocuk Kaçırma ve Alıkoyma Suçu Şikayete Bağlı Mıdır?
TCK 234. madde bakımından 3. fıkrada yer alan düzenleme gereğince çocuğun rızası da olsa velisi, vasisi yahut yetkili makamların haberi olmaksızın yanında tutulması, barındırılması yahut saklanması şikayete tabi olarak düzenlenmiştir. Zira kanunda açıkça “şikayet üzerine” ibaresi yer almaktadır. Şikayet süresi 6 aydır.
Çocuk Kaçırma ve Alıkoyma Suçunun Mağduru ve Faili
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu fail bakımından özgü suç niteliğindedir. Suçun failinin kimler olabileceği kanunda açıkça gösterilmiştir. Suçun eylem unsurunun, kanun maddesinde sayılan fail olmaya elverişli kişiler haricinde gerçekleştirilmesi durumunda bahsi geçen suç oluşmayacaktır. TCK 234. maddenin ilk fıkrasında düzenlenen suçun faili ‘velayet yetkisi elinden alınmış olan anne veya baba’ ya da ‘üçüncü derece dahil kan hısımı’ olabilmektedir.
TCK 234. Madde aile düzenine karşı suçlar başlığı altında düzenlendiği için bu suçun mağduru velayet yetkisine sahip anne veya baba ya da çocuğun bakım ve gözetimini üstlenmiş kişi ve onaltı yaşını doldurmamış çocuktur.
TCK 234. maddenin 3. Fıkrasında tanımlanan suçun faili çocuğun ailesi dışında herkes olabilmektedir. Burada doktrinde farklı görüşler bulunsa da kanaatimizce aileyi çekirdek aile olarak dar yorumlamakta fayda vardır.
Av. Tuğsan YILMAZ
Yazı içeriği ile ilgili görüş ve önerilerinizi aşağıdan yer alan yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
merhaba Tugsan bey ben eşimle ayrılmak üzereyim eşim çocugu benden habersız kaçırdı su anda orduda ıkamet edıyor 3 aydır gormuyorum çocugumu gecenlerde görmeye gittim pencereden korkulukların arkasından gosterdı çocuk bana gelmek istedi ellerini bana uzattı eşim bilerek geri çekti çocuğu yaklasık 1 saat ısrar sonucu çocuğumu kucağıma aldım daha 10 saniye olmadan babası cocuk kucağımdayken beni darp etmeye basladı yumruğunun bırı kızımın sırtına denk geldi ve cocugum canı yandıgı için cok agladı ben hıcbır karsılık vermedım oradan ayrıldım karakola sıkayet ettım darp raporu cıkarttık ama cocuk ıcın darp raporu alamadım cunku cun olayla ılgılenen kolluk kuvvetleri onların ıfadesını alıp eve gonderdı dırek bende onlardan sıkayetcı oldum darp için onlarda eve girmeye calıstı demısler ama oyle bırsey olmadı sahıtlerimde var akrabam olmayan savcı ne yonde karar verır sızce ceza alırmı esımın babası sonucta cocugun hayatı tehlıkeye gırdı o anda çocuk beton zemıne dusup kafasını vurup yasamını yıtırebilirdi
Tuğsan Bey merhaba,Bir konuda görüşlerinizi rica ediyorum.Ailem ve abimin eşi çocuklarıyla birlikte aynı evde yaşıyorduk.Abim eşinin telefonunda başka erkeklerle yazışmasını görüp tartışarak fenalaşı ve o gün kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.Bunun üzerine abimin eşinin hattı benim üzerime olduğundan ben eşinin tüm yazışma ve kayıtlarını ortaya çıkardım.Abimi aldatmış olması ve ölümüne sebep olmasından kaynaklı ailesini arayıp kızlarını alıp götürmelerini istedim.Bu arada abimin 2 çocuğu vardı 3 ve 5 yaşında.O gece yengemin ailesi geldi babası kızına “sadece kimiğini e telefonunu al çocuk falan yok” dedi ve çocuklaır bırakıp gittiler.18 gün boynca hiöbir şekilde çocukları alma arama görüşme herhangi birtalepleri olmadı.Bu arad biz antalyada yaşıyorduk yengem ailesiyle amasyaya gitti.Gittikten 2 gün sonra savcılığa şikayette blunmuş çocuklarımı benden aldılar alıkoydular diye.Şuan cocuk kaçırma ve alıkoyma nedeniyle kamu davamız var.Hiçbir suçumuz yokken kendisi çocuklarını bırakıp gitmişken bizim ceza alma durumumuz nedir.Bu arada o gece cenaze evi olmaıs nedneiyle evde 30 40 kişi vardı herkes çocukları bırakıp gittiğine şahit oldu.Bu durumda suçlu durumundamıyız?.18 gün boyunca 5 yaşındaki yeğenim hergün servisle okuluna gitti hiçbir şekilde ikamet değişimi olmadı hayatlarına kaldıkları yerden devam ettiler.