Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 25
Rating:
Velayet Nedir?
Velayet, kural olarak küçüklerin, istisna en kısıtlıların bakım ve korunmalarının sağlanması için, malları ve şahsı üzerinde ana babanın sahip olduğu görev, yetki ve hakların tümünü ifade etmektedir. Velayet ana babaya bir takım haklar vermesinin yanında çocuğun menfaatini gözetmek gibi bir takım yükümlülükler de yüklemektedir. Ana baba ile çocuğun menfaatleri çatışıyorsa çocuğun menfaati üstün tutulacaktır. Yargıtay da velayetle ilgili verdiği kararlarda yargıcın takdir hakkını kullanırken çocuğun çıkarlarına öncelik verilmesi görüşündedir. Evlilik birliğinin devamı sırasında kural olarak ana ve baba çocuğun velayet hakkını birlikte kullanır. Ana ya da babanın ölümü halinde velayet sağ kalan eşe verilir. Boşanma halindeyse velayetin kimde kalacağını hâkim takdir edecektir. Velayet kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olup başkalarına devredilemez. Velayetin kaldırılmasını gerektiren bir neden olmadıkça veli velayetten feragat edemez. Ergin olmayan çocuklar velayet altında olduğundan kural olarak çocuğun on sekiz yaşını doldurması ya da reşit kılınması ile sona erer. Reşit olan çocuk kısıtlandığında hâkim vasi atanmasına gerek görmezse kısıtlanma ortadan kalkıncaya kadar velayet devam eder.
Avukat Tuğsan YILMAZ Teve2′ de Armağan ÇAĞLAYAN’ ın Hepsi Bugün Oldu adlı programında “velayet” hususunu değerlendiriyor.
Velayet ve vesayet kurumları çocuğu koruma ve menfaatlerini gözetme açısından ortak amaçlar gütse de farklı kurumlardır. İkisi aynı anda bir arada bulunamaz. Velayetin doğumu hısımlığa dayanırken vesayet mahkeme kararı ile doğar. Vasi vesayeti altındaki çocuk ya da kısıtlının malları için defter tutar ve Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimine hesap verir. Önemli işlerde vesayeti altındaki kişinin görüşünü alır. Velayette ise bu zorunluluklar bulunmaz. Veli üçüncü kişilere karşı çocukların yasal temsilcisidir. Temsil yetkisini kullanırken kural olarak izin almaz. Vasi ise bazı işlemlerinde Sulh bazı işlemlerindeyse Sulh ve Hukuk hâkimlerinin iznini almak zorundadır. Velayet kural olarak çocuğun ergin oluşuna kadarken vasi kural olarak iki yıl için atanır. Velayet kayyımlıktan da farklıdır. Kayyım da vasi gibi mahkeme kararıyla atanır ve kanunun düzenlediği işleri yapmak için görevlendirilir. Veli ile velayet altındaki kişinin menfaatleri çatıştığı zaman kayyım atanır.
Velayet hakkını kullanan ana babanın çocuğun şahsı üzerinde egemenlik hakkı bulunmaktadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana babadan alınamaz. Çocuk da ana babanın rızası dışında evi terk edemez. Eğer ana babanın velayet hakkı haksız bir şekilde kendilerinden alınırsa ana baba velayetin kendilerine verilmesi için dava açabilir. Çocuğun adını ana baba koyar. Bu hem bir hak hem de yükümlülüktür. Velayet altındaki çocuğun yerleşim yeri ana babanın yerleşim yeridir. Ana baba çocuğun bakımı ve eğitimi konusunda onun menfaatlerini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygular. Bu da hem hak hem yükümlülüktür. Burada çocuğun mesleki, ahlak ve dini eğitimleri kastedilmiştir. Çocuklar miras, bağışlama ve ana babanın çocuk adına yaptıkları kazandırıcı işlemlerle malvarlığı kazanabilirler. Ana baba bu malları idare etmekle yükümlüdür. Kural olarak bu idare için hesap vermezler. Çocuğun meslek veya sanatın icrası için kullandığı eşyalar üzerindeyse ana babanın idare hakkı bulunmamaktadır. Evlilik sona erince velayet kendisine kalan eş hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri göstermek zorundadır. Ana ve baba çocuğun mallarının gelirlerini öncelikle çocuğun bakımı, yetiştirilmesi ve eğitimi için; hakkaniyete uygun düştüğü ölçüde de aile ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilir. Gelir fazlası çocuk mallarına katılır. Ana baba malların idaresi hakkından vazgeçemez ancak mallardan yararlanma hakkından feragat edebilirler. Ana ve baba üçüncü kişilere karşı çocuğun yasal temsilcisidir. Veliler önemli hukuki işlemleri yapmadan önce vesayet makamından izin almazlar.
Boşanma veya ayrılık davası açıldığında hâkim çocuğun koruması ve bakımı için gereken önlemleri resen alır. Davanın sonunda velayet eşlerden uygun olanına verilecektir. Hâkim velayetin kimde kalacağını belirlerken çocuğun menfaatlerini gözetmelidir. Çocuğun menfaati tehlikeye düştüğünde ana babanın çare bulamazsa hâkim çocuğun korunması için gerekli koruma önlemlerini alır. Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikeye düşer ve çocuk manen terk edilmiş halde kalırsa hâkim, çocuğu ana babadan alarak aile yanına ya da bir kuruma yerleştirebilir. Çocuğun aile içinde kalması, ailenin huzurunu onlardan katlanmaları beklenemeyecek derecede bozuyorsa ve durumun gereklerine göre başka çare de kalmamışsa ana baba veya çocuğun istemiyle hâkim aynı önlemleri alabilir. Hâkim sayılan nedenlerle velayete müdahale etse de velayet sona ermez. Velayetin sona erme halleri kanunda numerus clauses ilkesiyle sayılmıştır.
Velayetin Sona Erme Nedenleri
1-) Kanundan kaynaklanan sona erme nedenleri;
a-) Çocuk on sekiz yaşını doldurmakla veya evlenerek ve ya on beş yaşını doldurmuşsa kendi isteği, velisi onayı, mahkeme kararı ile reşit olduysa velayet sona erer. Ancak ergin olan birey kısıtlanmış ve kendisine vasi atanmasına gerek görülmemişse, kısıtlılık hali ortadan kalkıncaya kadar velayet devam eder. Kısıtlılık hali ortadan kalktığında velayet de sona erer.
b-) Çocuk evlat olarak üçüncü bir kişiye verilirse velayetten kaynaklanan hak ve yükümlülükler evlat edinene geçer.
c-) Ana baba veya çocuğun ölümü veya gaipliğine karar verilmesi halinde velayet sona erer. Ancak ana babadan yalnızca biri öldüyse velayet hakkı sağ kalan eşte bulunacaktır. İkisinin de ölmesi durumunda çocuğa vasi atanır.
2-) Velayetin mahkeme kararı ile sona erme nedenleri;
hâkim gerekiyorsa kendiliğinden veya istek üzerine velayeti kaldırır. Hâkimin velayetin kaldırılmasına karar vermesinin ön şartı çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaması ya da bu önlemlerin yetersiz kalacağının anlaşılmasıdır. Diğer önlemlerle çocuğun korunması sağlanacaksa velayetin kaldırılmaması gerekir.
a-) Velayet görevinin gereği gibi yerine getirilememesi; ana babanın velayet görevini, deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri nedenlerle gereği gibi yerine getirememesini ifade eder. Ana babanın fakir olması velayetin kaldırılmasını gerektirmez ancak tembelliği huy edinmeleri haklı neden olabilir. Sayılan nedenler belirli süre devam eden ve görevin gereği gibi yerine getirilmesini engelleyen nedenlerdir. Ana ve babanın deneyimsizliği nedeniyle velayet kaldırılmadan önce ana babanın bu deneyimsizliğini ortadan kaldırmak için başka önlemler de alınır. Yargıtay 2. HD 7.9.1999 tarihli 7102-8157 Esas ve Karar sayılı ilamında ‘ Velayet hakkı kendisine verilen annenin acizliği ve görevi yerine getirmediği kanıtlanmadıkça velayet hakkı kaldırılamaz.’ Hükmüne yer verilmiştir. Ana babanın hastalığı kendilerinin kusuruna dayanmayabilir. Bu hastalığın velayet görevini yerine getirmesine engel olacak derecede ağır olması gerekir. Örneğin; akıl hastalığı… Kanunda sebepler sınırlı sayıda gösterilmemiştir. Benzeri sebebin ne olduğunu hâkim takdir edecektir. Örneğin ana babanın kısıtlanması durumunda velayet hakkı kaldırılabilir.
b-) Ana babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi, bu ihmal için geçerli bir mazerete sahip olmamaları ve bu durumun süreklilik arz etmesi halinde velayet hakkı kaldırılabilir. Burada ana babanın kusurlu olması ve çocuğun bu durumdan zarar görmesi gerekir. Yargıtay 2HD 21.03.1994 tarih ve 4405-4618 Esas ve Karar sayılı kararında babaya bırakılan çocukların fiilen babaanneye bırakıldıkları belirlenip velayetin değiştirilmesine karar verilmesi gerekir.
c-) Ana ve Babanın çocuğa karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması halinde velayetin kaldırılabilmesi için velayet hakkının ağır biçimde suiistimal edilmesi ve fahiş ihmalde bulunulması gerekir. Ananın çocukla birlikte olduğu sırada sabahları uyuyup çocuğu okula aç göndermesi buna örnektir.
d-) Velayet Hakkına sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi durumunda çocuğun menfaatine göre hareket edilerek çocuğun velayeti yeniden evlenen ebeveyn için kaldırılabilir. Ebeveyn evlendikten sonra velayet görevinin gereklerini gereği gibi yerine getirmiyor veya çocuğun menfaatleri gerektiriyorsa Aile Hâkimi durumun gereklerine göre çocuğun velayet hakkını değiştirebilir.
e-) Ana ve babanın hapis cezasına mahkûm edilmiş olması halinde velayet yetkisi kullanılamaz.
Velayetin Değiştirilmesi Davası
Velayete ilişkin mahkeme kararları kesin hüküm teşkil etmez. Değişen şartlara göre velayet değiştirilebilir. Bu değişiklik hâkim kararıyla gerçekleştirilecektir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 15.04.1992 gün ve 1992/2-140 E. 1992/248 K sayılı kararında da belirtildiği gibi, boşanmayla velayetin değiştirilebilmesi için velayet kendisine verilen tarafın ya da çocuğun durumunda esaslı değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin geçici değil sürekli mahiyette olması gerekir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 12. ve Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi’nin 3. ve 6.maddelerinde yer alan hükümler uyarınca çocuk söz konusu durumun anlam ve önemini kavrayabilecek düzeydeyse, çocuğun da görüşünün alınması gerekir. Bununla birlikte velayetin verildiği eşte yukarıda sayılan velayetin kaldırılmasına ilişkin nedenlerden birinin oluşması halinde çocuğun yararı gözetilerek velayetin değiştirilmesine hükmedilmelidir. Örneğin velayetin bırakıldığı tarafın sürekli ve ağır hastalığa yakalanması halinde velayetin değiştirilmesi mümkündür.
Yargıtay 2. HD E:2013/4764 K:2013/25031 ve 4.11.2013 tarihli kararında velayeti üstlenen anne veya babanın tekrar evlenmiş olması tek başına velayetin değişmesi için yeterli kabul edilmemiştir. Çocuğun menfaati gerektirdiği takdirde velayet değiştirilebilir. Bunun için velayetin değişmesi davası açan çocuğun menfaatine olacağına dair delil sunmalıdır.
Velayetin değiştirilmesi davası belirli bir süreye tabi tutulmamıştır. Çocuğun menfaatinin gerektirdiği anda açılabilir. Söz konusu davayı yalnızca velayet sahibi olmayan kişi değil çocuğun velayetine sahip kişi de açabilir el değiştirilmesi maksadıyla açabilir.
Avukat Tuğsan YILMAZ
Avukat Halil İbrahim ÇELİK
hocam nafaka cezasndan üç ay hapis yatmak velayeti kaldırırmı velayet bende o yüzden soruyorum saygılarımla
Mehmet bey,
bahsettiğiniz nafaka velayet sizde olduğuna göre eşinize ödediniz nafakadır. Velayetin kaldırılmasına neden olmaz ancak eşiniz velayetin kendisine verilmesi için dava açtığında maddi durumunuzun olmaması nedeniyle çocuğunuza da bakamadığınızı ileri sürerek bu süreci delil olarak gösterebilir.
Şiddet gördüğüm bir evliliği sonlandirdim velayetleri bende olan 4 ve 2 yaşında iki çocuğum var bilir kişi raporunda babaya yatılı verilmeleri uygun gorulmemesine rağmen yaz tatilinde 1 ay yatılı kalma kararları çıktı yaşları çok küçük olmalarına ve çocuklarımın istememesine rağmen alıp birde psikolojik rahatsızlıklarına sebep oldular cocuklarim kötü davrandıklarını hiç ilgilenmediklerini bir daha gitmek istemediklerini söylüyorlar bu durumda ne yapabilirim bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba Tuğsan Bey,
Evlilik dışı 14 aylık bir oğlum var.Nüfusta babnın tanımasıyla babanın kütüğüne kayıtlı.Evlilik dışı çocuklarda velayet anneye ait fakat resmi bir belgeye sahip değilim ve ihtiyacım var.Bunu nasıl alabilirim.Dava açmam şlaartmı?Oğlumu yurt dışına çıkarmak istersem babadan izin belgesi almam gereklimi ?
Teşekkürler
Saygılarımla
Süreçle ilgili problem yaşamadığınız takdirde dava açmanıza gerek yok. Yaşadığınız takdirde problem yaratan hususları belgelendirip dava konusu edebilirsiniz. Yurt dışı çıkışlarında uygulama farklılık gösterdiğinden vize sürecinde ilgili konsoloslukla görüşmelisiniz.
Tugsan bey ben eşimden ayrıldım ve 2 yasında oglum var. Velayeti annede. Yurt dısına egitimi içşn çıkarabilir diye izin verdim. Daha wgitim yasına gelmeden dün itibariyle yurt dısına apar topar çıkardı ve beni görüş günlerimden magdur bıraktı. Kendisi burda hem okudugundan hemde çalıstıgından dolayı 2 yasındaki oglumu fransada annanesinde bırakıp 1 hafta sonra kendi çoçuksuz gelip temmuz ayıma kadar hem çalısıp hemde okulunu bitirip dönüş yapıcakmıs. Bebegimin 3. Sahıslara bırakılıp fransadan istanbula gelmesi beni bu duruöda çok üzdü bu konuyla ilgi annenin sorumsuzlugu ve kişisel görüslerimi yapamamdan dolayı anneden velayeti geri alabilirmiyim nasıl bir yol çizebilirim bu konuyla işgili yasal haklarım nelerdir
Velayetin kötüye kullanımı ve el değiştirmesi talepli dava açabilirsiniz.
Tuğsan bey
8 yaşını geçmiş bir oğlum var. annesi tekrar evlendi. oğlum benimle kalmak istiyor. velayeti değiştirmek istersem çocuğun görüşü yeterli olur mu? teşekkürler
Tek başına yeterli değildir ancak çok önemlidir. Kararınız kesin ise biran evvel velayetin el değiştirmesi için dava açmalısınız. Konuya vakıf bir avukattan hukuki destek isteyebilirsiniz.
MERHABA 2011 doğumlu kızım var kaç yaşında velayet için çocuğun fikrini sorarlar.? ayrıca bizde eşimle dayak nedeniyle boşandık elimde polis ve hastane raporuda var ayrıca 2 tanede benim açtığım ceza davası var kızım 5 yaşında ve velayeti bende eski eşim beni çocğu almakla tehdit ediyor. acaba velayeti kaç yaşında ve hangi durumlarda alır. ayrıca eski eşim iş yerini batırdı üzerinde trilyonluk borç var hacizlik.ayrıca 9 aydır nafaka ödemeiyor bunu velayet davasında kullanabilir miyim.bu velayeti almaya engel olur mu
Zeynep Hanım,
Yukarıda yer alan yazımızı şayet okuduysanız çocuğun menfaatinin gerektirmesi durumunda velayetin değiştirilmesi davasının netice getirebileceğini görmüş olmalısınız. Siz üzerinize düşen annelik görevini layıkıyla yapıyorsanız eski eşiniz dava açtığında konuya vakıf bir avukat tutabilir ve dava sürecinin lehinize sonuçlanmasını temin için çalışabilirsiniz.
İyi günler ben eşimle 2020 anlaşmalı boşanma yaptım 5 yaşında olan kız cocugumun velayetini bana mahkemede verdi 1 yıl ardından sonra çocuğumu almadan önce ona uygun bı ev oda yaptm 2. Evliliğimi yaptım çocuğumu aldım bunun üstüne velayet degisikli davası açtılar bana evliliğimi 2. Çocuğumun olduğunu mahkemde sundular üstelik 2 . Evliliğimi de eşimin cinayetten içeri grdigini gerekçe olarak sundular pedelog tarafından evime bakıldı çocukla knusuldu anneyi istdgini söyledi dilekçede annede kalmasına karar verildi die pedelog dilekçe yazdı ben babayla gorusturyrdm o süreçte son mahkemde babaya verildi die karar geçtiler ama şuan ki eşim cinayetten giren eşimin dosyasında o ortamda yanlış yerde zman da bulunduğundan dahil olduğunu söyledi buna rağmen cocugumun velayetini nasıl babaya veriliyor anneyi istediği halde ve pedelog annede kalmasına karar verdiği halde bana yardımcı olur musunuz lütfen…
Mrb biz 7 ay önce anlaşmalı olarak boşandık çocukların velayeti babada idi biri 2011 diğeri 2014 doğumlu iki kızımızda fakat babaları 20 gün önce ani Bi kararla şehir değişikliği yaptı iş için öncesinde barışma teklifi vardı reddettim sonraki haber bu oldu çocuklarım vende şimdi 750 km uzakta bir şehirde görüşme Hakkı’m elimden görüştüğüm avukatlar tablo çok parlak değil gb yorumlarla karşıladı sizcede öylemi Bi avukat yıne dava surecınde çocukların yaşından ötürü bende kalmalarını talep edebileceğimi diğeri bunun mümkün olmadığını Bi avukat davayı davalının şehrindeaçmam gerektiğini söyledi iyice kafam karışmış durumda hangısı doğru bunların ve tablo sizce Nasıl
Pınar Hanım,
Sizin durumunuz ile ne yazık ki sıkça karşılaşıyoruz. Genellikle insanlar anlaşmalı olarak boşanabilmek için bazı şartları kabul ediyorlar ve sonrasında bu şartların değiştirilmesi için hukuki süreç başlatmak istiyorlar. Velayetin değiştirilebilmesi davası açabilirsiniz. Ancak velayet hakkına sahip olan eşinizin yükümlülüğüne aykırı hareket etmesi gerekli. Bu kadar kısa süre içerisinde açılacak bir davada eski eşinizin bir kusurunun varlığını ispat etmek zor olabilir fakat her halukarda kararlı iseniz risk alarak deneyebilirsiniz.
Kocamın ilk evliliğinden 12 yaşında bir kızı var. Velayet annesinde ve 500 tl nafaka ödüyor. Eski eş 15 gün sonra evlenecek ve çocuğun velayetini kocam alacak. Bu durumda velayet davası açıp nafakanın kesilmesi için ne yapmak gerekir? Dava neticeleninceye kadar iştirak nafası ödenmeye devam edecek mi? Dava sonuçlanması ne kadar sürer?
Eski eşin de velayeti vermek istemesi durumunda velayetin el değiştirmesi davası daha kısa sürecektir. Velayeti eşiniz aldığı takdirde çocuk için ödenen nafaka ödenmeyeceği gibi karşı taraftan nafaka da talep edilebilecektir. İştirak nafakasının mantığında çocuğun menfaatine harcanması ve velayet hakkına sahip olayan eşin ödemesi yer almaktadır.
Velayet değiştirme davası devam edene kadar eski eşe nafaka ödenmeye devam edecek mi peki? Dava tarihinden itibaren dava neticeleninceye kadar nafaka ödenmez mi?
velayetin değiştirilmesine ilişkin dava karara bağlanmadan herhangi bir değişiklik olma ihtimali bulunmadığından çocuk için ödenen iştirak nafakası devam edecektir. Çocuğun velayeti isteyen tarafça bakılması durumunda iştirak nafakasının kesilmesi yahut tedbiren durdurulması ayrıca bir talep konusudur.
Hocam; iştirak nafakası çocuğumun bende kaldığı ay/aylar içerisinde de karşı tarafa ödemeye devam etmek zorunda mıyım? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim…
Mahkeme kararı olmadığı sürece ödemeniz gerekebilir.
Merhabalar..
Ülkemizde hukuk sisteminin ne denli kötü işlediğini görmüş bir insan olarak yardımınızı rica ediyorum.
1 ay once eşimle anlaşmalı olarak boşandık. Duruşma gunu isimlerimizin yanlıs okunması, bizden sonraki duruşmanın taraflarının bizle beraber salona alınması ilk defa duruşmada bulunan sahsımı dehşete düşürdü. Hakim ise ayrı bir fiyaskoydu. Yüzümüze bile bakmadan boşanmak istiyor musunuz diye sorup evet cevabi aldıktan sonra baba nafakayı sordu ben de sizin takdiriniz diyince ben mi odeyecegim sen soyle dedi. Ben de 500 yazın dedikten sonra bizi disari aldılar. 2.5 yasında bir kizimiz var, velayet ve gorme sürelerini sormak aklımıza bile gelmedi. Hakim bey de sagolsun soyleme nezaretinde bulunmadı. Acıkcası eşimle kotu ayrılmadıgımız ve ne zaman istersem görebileceğim sozu aldıgım icin genel gorus sureleri bir sıkıntı yaratmayacakti benim icin ta ki düne kadar. Esim 2 hafta once tebligatı aldı bana ise postayla geldigi icin halen ulasmadı. Dün tesadüfen edevlet uzerinden davaya bakarken esimin yanında bir avukat ismi gordum. Meger cok sorumlu ve isini durgun yapan hakimimiz cocugun yasina bile bakmadan 7 yas ustu cocuk muamelesi yaparak tatillerde, bayramlarda ben de kalması hususunda karar vermiş. Eşim bunla ilgili temyize gitmiş. Oysa ki benim ona güvendiğim hususta o bana bile soylemeden boyle bir ise girismiş. Gerek bu güvensiz hareketinden gerekse boşandıktan sonraki konuşmalarındsn ve tavırlarından dolayı ben de kagit ustunde işi garantiye almak istiyorum. Bana güvenmeyene ben de guvenemem hele ki soz konusu prensesim kızım ise.
Sormak istedigim bundan sonra surec nasıl işler ve yüksek menfaatim icin ne yapmam lazım? Bu arada tebligatı halen imzalamadım.
Saygılarımla,
İyi calismalar..
Tebligatı aldıktan sonra süresi içerisinde temyiz etmelisiniz. Hukuki destek alın.
Merhaba mahkemede velayeti abimr verdi 12 yaşında kız çocuğu ne zaman gidip alabilir çoöupumu?
Merhaba ben eski esimin 3. Evliligiyim bu evlilikten bir kizimiz anlasmali bosandik .eski esimin ilk evliligindende bir kizi var su an 4. Evliligini yapti kizim 7 yasinda evlendigi adaminda cocuklari var.benim kizimla babanne ilgileniyor nafaka odedigim halde tum masraflarini ben karsiliyorum okul servis ucretleri dahil.kizimin velayetini almak istiyorum .ne yapmam gerekli mevcut durumda buna olanak varmi .tesekkurler
Kızınızın da yaşı itibariyle sizde kalmak isteyip istemediği önemlidir. Şayet sizinle birlikte kalmak istiyorsa bir an evvel dava açmalısınız.
Tuğsan bey bende anlaşmalı boşananlardan birisiyim eşim askerdi bir çok anlaşmazlıklar yüzünden boşanmaya karar verdik benim işim gücüm yoktu o dönemde onunda borcu çoktu nafaka vermemek için çocukların velayetini eşime verdim tabi bir sürü de sözler verildi 1 yıl denilen herşeyi yaptı hergün telefonla bilgi veren Ada’m şimdi çocuklarımın yüzünü bile göstermiyo asker olduğu için 2 yılda bir şehir değiştiriyor bulmakta zorlanıyorum telefonuna ulaşıyorum değiştiriyor çocukları zaten bana düşman etmiş beni görmek bile istemiycekler artık ben oğullarımı çok seven bir anneyim tuğsan bey her günüm inanın kalp sızısı velayetlerini almalıyım en azından 1 tanesinin bana yardımcı olabilirmisiniz teşekkürle
Merhaba,
İçinde bulunduğunuz durumda önceki hataların şu anki mağduriyetinize sebep olduğu ortada. Velayetin değiştirilmesi davası şartları ile ilgili yukarıda yer alan yazımızdan faydalanabilirsiniz. Maddi gücünüz var ise hukuki destek alabilirsiniz.
Merhaba
arkadasimin erkek (21yasinda )annesi (bosanmis) öldü ve babasi onunla hala ilgilenmemekte . Bu durumda ne yapabilir? nellere dikkatvetmesi lazim? hakki nedir?dikkat edecek birsey varmi
Merhaba.yaklaşık 3 senidr eşimle ayrıyız.oglm 4 yaşında welayeti bende..babası hiç ilgilenmiyor sırf nafaka artırım davası açtm diye oda velayet degişimi davası açtı.mümkün degl bakamaz ailesine baktırır.aynı zamanda uyuşturucu bagımlısı..elimde bazı fotograflarda var.oglumn okulu kursları herşeyi gayet güzl.annemlerle yaşıyorz.sizce nafakayı elimden alma gibi bi ihtimal warmı ne yapmalıyım
Nafaka yerine çocuğumu elimden alma ihtimali var mı demek istediniz sanırım.
Çocuğunuzun bakımı ve velayetinin kullanımı sürecinde ilginizi ve sevginizi eksik etmeden iyi bir ebeveyn olarak davrandıysanız hata yapmadığınız takdirde açılan davayı reddettirme ihtimaliniz kuvvetli olacaktır. İspat ve dava süreci ile ilgili hukuki destek alabilirsiniz.
MERHABA 6 YIL ÖNCE EŞİMDEN AYRILDIM. MADDİ İMKANSIZLIKLAR YÜZÜNDEN 16 VE 13 YAŞINDAKİ OĞULLARIMIN VELAYETİNİ BABALARINA VERMEK ZORUNDA KALDIM. ŞİMDİ BABAMDAN EMEKLİ MAAŞIM VAR FAKAT KREDİ ÖDÜYORUM. BABALARI MADDİ VE MANEVİ DERECEDE ÇOCUKLARIMA DESTEK OLMUYOR.13 YAŞINDAKİ OĞLUM YATILI OKULDA.ŞU AN TATİLDE ÇALIŞTIRIYOR .VELAYETLERİNİ ALMAK İSTİYORUM SİZCE HAKİM BANA VELAYETLERİNİ VERİRMİ TŞK EDRM.
Merhaba hocam denizli de yaşıyorum. 10 yaşında oğlum var şimdiye dek çocuğun velayeti annesindeydi ..ama benimle yaşıyordu oğlum. Annesi velayetini kendi rızasıyla vermek istiyor ne yapmamız gerekiyor yardımcı olurmusunuz
Dava açmanız gerekiyor. Eski eşiniz de velayeti vermeyi dava sürecinde kabul edebilir. Ancak dava süreci haricinde velayet değişikliği yapılamaz.
iyi günler diliyorum öncelikle velayet davası anne babadan alınıp dayı ya ya da anneanne , dedeye verilebilir mi ? (olayda cocugun yüzde yüz ihmali ve ana babalık görevlerinin yerine getirilmemesi var. cocuk 4 yasındadır) Bilgi verirseniz memnun olurum
Öncelikli tercih ebeveynlerden birisidir. Çocuk esirgeme kurumunun opsiyon olarak değerlendirilmesi öncesi çocuğun aile bireyleri veya kan bağı olan kimselerin talepleri dava ile talep sürecinde değerlendirilebilir.
Merhaba Hocam,
Eşimden 13 yıl önce ayrıldım ve 1 kızımız var. Şu ana kadar velayeti babasında yani bendedir. Eski eşim tekrardan evlendi ve başka çocuklarıda var. Kızım şu anda yanımdan bazı psikolojik nedenlerle annesine kaçtı ve annesinden de kaçarken polis tarafından yakalanarak Yetiştirme yurduna yerleştirildi. Şu an 15 yaşında. Ve annesinin bulunduğu il içinde. Dolayısıyla onun resmi işlemleri takip kolaylığı açısından velayetinin annesine geçmesi konusunda annesiyle anlaştık. fakat aklıma takılan mahkeme benim gelir düzeyimi istemiş. Sormak istediğim bu durumda nafaka bağlayabilir mi. Çocuk şu anda yetiştirme yurdunda.
Saygılarımla.
Serkan Bey,
Anladığım kadarıyla ebeveynler olarak çözemediğiniz bir problem içindesiniz. Ancak içinizden birisinin sorumluluğu alarak hem velayet, hem de çocuğun kurumdan alınması ve maddi-manevi ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda uzlaşıya varmanız daha sağlıklı olacaktır. Tarafların sosyal ve ekonomik durumunun araştırılması dava tipi açısından doğaldır. Velayetin el değiştirilmesi sürecinde/sonrasında nafaka talebi olup olmadığına bakmalısınız.
Merhaba. 1 yıl once esimin ankarada bana actigi bir bosanma davasi vardi. O sirada daha ilk dava gorulmeden beni evli oldugu halde aldattigini ogrenince hemen benimle anlasmali bosanmak istedigini cougun velayetinide verecegini soyledi ve bu sekilde ayrildik. Eski esimin bana actigi bir suru gecmisten ve bu surecte hakaret tehtit ve darp mahkemeleri varki 2 sini kazandi. Cocugu mahkemenin verdigi gunler disinda gormek istiyor evimize gelip kaliyor ve ben hic sesimi cikartmiyorum. Ancak dun yine geldi ve tartistik. Karakola gidip sikayet etmis. Bugunde cocugu gorme hakki var ama almiyor. Ama mahkemenin vermedigi gunler aliyor. Sanirim pazarteside velayet davasi acacak. Bu durumda neler olur ve ne yapmami tavsiye edersiniz. Tesekkur ederim
Bahsettiğiniz şekilde bir dava açılma ihtimali yüksek ise;
1-)Size tebligat yapılacağından mernis teki adresinizin(nüfus sistemi adresi) ikamet ettiğiniz adreste olduğundan emin olmalısınız.
2-) Sonrasında tebligat mernis adresinize siz evde yok iken çağrı kağıdı bırakılarak ve muhtara tebliğ edilerek yapılmış olabilir. Size yapılmış gibi hukuki sonuç doğuracaktır.
3-) Tebligat sonrasında cevap sürenizi kaçırmamalısınız ve davaya cevap vermelisiniz. Bu süreçte hukuki destek alacaksanız ve dava için avukat ile görüşecekseniz hızlı hareket etmelisiniz.
Sn. Av. Tuğsan Yılmaz;
5 yıl önce anlaşmalı olarak boşandık ve 2 cocugumun velayeti o günkü şartlar gereği annelerine verildi. Aradan geçen süre içerisinde ben yeni bir evlilik yaptım ve bir çocuğum daha oldu. Bir yıl kadar önce de anneleri yeni bir evlilik yaptı ve su anda hamile. 14 yasinda olan oglum evde disipline edilemediği gerekçesi ile ve kendisi istemedigi halde evlerine 3 km uzaklıkta bir yatılı kursa verildi. 16 yaşındaki kızım ise okullarında görüştüğü bir erkek arkadaşı ile bu şekilde buluşup görüşmek günah denilerek ve daha da abartilarak erkek arkadaşının babasına gidilerek biz çocukları evlendirelim teklifinde bulunulmuştur. Bu iki husus çocuklarmın velayetinden almam için yeterli sebepler olarak gorulebilirmi
Çocukların menfaati ve kişisel gelişimini ciddi anlamda olumsuz etkilediği ispatlanabilecek nitelikte ise görülebilir.
Sn. Av. Tuğsan Yılmaz 2.5 yıl önce anlaşmalı olarak boşandım 7 yaşında bir kızım var ve velayeti annesinde. Kızıma 500 annesine 300 TL nafaka veriyorum.Eski eşim calismadigi icin kızıma gönderdiğim nafaka parası ile birlikte 600 TL ye yakın ev kirası veriyor, kizima gonderdigim parayi ev kirasina yatiriyor ve kizimin,kendisinin diğer ihtiyaçlarını ailesinden karşılamaya çalışıyor ,yeteri kadar destek alamadığı ve para yetmediği içinde devamli benden ekstra para istiyor.Kızımin okul,ust bas ihtiyaclarini kızımı almaya gittigimde ben aliyorum, kizimı bahane ederek devamlı bana msj atıyor vicdan yapip beni psikolojik olarak rahatsız ediyor,ayrıca kızım benimle kalmak istiyor yanıma geldiğinde benden ayrılmak istemiyor annesine zorla teslim ediyorum devamlı ağlıyor gitmemek için ,ayrıca kaldıkları evde kalabalık kalıyorlar ailesi haftanın 4-5 günü yanlarında.Eski eşimin abisi psikolojik rahatsızlığı olan birisi hastanede yatmış ayrıca ilaç kullanıyor askere dahi gitmemistir, ailesinde psikolojik rahatsızlığı olan 2-3 kişi vardır ve kızım bunlarla beraber kalmaktadır. Bu durumda benim kizimin velayetini alma durumum varımdır.ayrıca ben emekliyim ve kizimla devamli ilgilenecek durumdayim.Teşekkür ederim.
Merhabalar tuğsan bey çok acil bilginize ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim 10 yıl önce eşimden ayrıldım o zaman 6 yaşında olan oğlumun velayeti bendeydi 4 yıl sonra babasının ve çoçuğumuzun isteği üzerine davayı ben açarak velayeti babasına verdim yaklaşık 4 yıldır çocuk babası ile ve liseye gidiyor baba bir yıl önce ikinci evliliğini yaptı çocuğumuz bu bir yıl içinde babadan fiziki eşinden ise pisikolojik şiddet gördüğünü her gün kavga ettiklerini söylüyor ve tekrardan yanıma gelmek istiyor bu huzursuzluk yüzünden derslerine çalışamıyor gecen sene sınıfta kaldı babası küfür ederek evden kovuyor ama çocuk bana gelmek isteyince de göndermiyor şu anda da git ama velayetini ve nafaka vermem diyormuş
Velayetin el değiştirilmesi davası açabilirsiniz. Şayet çocuğunuz darp ediliyor ise hastaneye gitmeli ve rapor almalı. Dayak, hakaret vb. hususlarda yargı sürecine gitmeniz sizin adınıza faydalı olacaktır.
Öncelikle hikametini ve okul naklini yanıma alsam mahkeme süresince yanımda kalarak bu süre içinde orada kalırsa şiddet görür diye korkuyorum ne yapmalıyım bilgi verirseniz çok sevinirim çok teşekkürler
Boşandığım eşim evli bir erkekle gayri meşru yaşamakta ve birde gayri meşru çocuğu bulunmakta .15 yaşındaki oğlum da bunu bilmekte . Annesinden ayrilmak ta istemiyor.benimle olan ilişkileri anne tarafının doldurmaları nedeni ile iyi değil. Velayetin değiştirilmesi davasi açtığımda oğlumun fikri veya beyanı ne kadar önemli. Bu gayri meşru ilişki velayeti alabilurmiyim . Ben tekrar evlendim ve birde çocuğum var.yeni esimde bende memuruz, duzenli bir hayatimiz var.
Bahsettiğiniz sebepleri dava gerekçesi olarak kullanabilirsiniz. Ancak somut deliller ile çocuğun menfaatinin olumsuz olarak etkilendiğini ispat edebilmeniz gerekecektir.
Merhaba Tuğsan bey.1 yil once eski esimle oglumun velayeti almasi sarti ile anlasmali bosandik yalniz oglum mutlu olmadigi ve devamli benimle yasamak istedigi soyluyor ve durumdan cook uzgun telefon veinternetle gorusmemize izin vermiyor kendisi sadece ayda 2ve 4.haftasonu sabah 9dan pazar 18e kadar izin verildi kararda..oglumun sahitligince karar degisikligi ve telefo la gorusmeye cozum olunabilirmi ..iyi calismalar…
Merhabalar iyi çalışmalar Tuğsan bey;Evliligimizden olma iki çocuğumuz var.Eşimin ihanetiyle evliliğimiz 20.05.2014 karar tarihli mahkeme kararıyla bitti.lakin bu ihanetinden çocuklar etkilenmesin yara almasın diye bahsetmeyip.anlaşmalı velayet ler annede evi arabayı bırakarak kimse bilsin istemedim.hatasini anlayip çocuklarının yüze düzelir vicdana gelir sandım .yanılmışım hala o evli ve çocukları olan erkekle ilişkisine devam ediyor.
Dava açsam daha önce vaz geçip onun menfaatine biratiklarimi(velayetleriyle birlikte karşı nafaka ödemesini,ev araba )alabirmiyim .İlişkisi olan adamada açmayı düşünüyorum tazminat alabilirmiyim.
Boşanma davanızı anlaşmalı yapmak yerine çekişmeli olarak açmanız daha doğru bir tercih olabilirdi. Çocuğun menfaatinin zarar gördüğünü ispat etmelisiniz.
Hocam ilginiz için teşekkür ederim.Kabul ediyorum hatalıyım çekişmeli açmam gerekirdi.lakin inandım güvendim.şimdi pişmanım ve tam olarak öğrenmek istedim şu.
2014 yılında anlaşmalı boşanmanın iptali ve çekişmeli olması gibi bir hakkım varmı zaman aşımına girer.
Beni anlaşmalı boşanmaya ikna ettiğini ihanetinide boşandıktan sonra öğrendiğimi belirtsemdemi birşeyler olmaz .lütfen yardımcı olun çok canımı yaktılar .kanun önünde ikisininde yaptıklarının bir karşılığı olmalı.benim menfaatine
Saygılar teşekkür ederim
Tuğsan bey;5 yıl önce anlaşmalı boşandık.velayet annesinde idi.Annesi artık velayeti istemediğini hem bana hem de kızımın yüzüne söylemesi üzerine kızımın velayetini aldım.Sorum şu;kızımın yüzüne seni istemiyorum diyecek kadar ileri giden kişiye anlaşmalı da olsa yoksulluk nafakası ödemek istemediğimden bu konuda Ne yapabilirim?Annesi çalışıyor Ve arabası var.Ancak boşandığımızda da çalışıyordu devlet memuru olarak.ikinci sorum maddi durumum iyi olsa da annesinden iştirak nafakası talep edebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim
yoksulluk nafakasının kaldırılması yahut azaltılması için dava açabileceğiniz gibi iştirak nafakası konusunda da dava yoluyla talepte bulunabilirsiniz.
Hocam merhabalar..2009 da açtıgim bosanma davasiyla 2011 de boşandım ve 2013 de soyadimi geri aldim.2 kizim var velayetleri hep bende idi hala da bende..2 sene once buyuk kizim(17) babasinin yanina gitti..simdi de kucuk kizim (12) gitti..zamam zaman zorlansam da bütun sorumluluklarımı yerine getirdim..bu arada baba hic bir kere ne nafaka odedi ne cocuklarini gordu..yasal olarak da hakli oldugum bu durumda velayetlerini rızamla babalarına vermek istiyorum( babaları velayet davasi acmiyor ve benim acmami istiyor) sorunsuz bi sekilde butun haklarimdan nafaka tazminat vsire rizamla vazgecerek velayetlerini nasil devredebilirim..şimdiden çok tesekkur ederim..iyi calismalar
Merhaba Tuğsan Bey,
Belki de bu anlatacağım konuyu ilk defa duyacaksınız. Daha önce türüne ben rastlamadım. Şimdi benim amcaoğlum yaklaşık 2 ay önce eşiyle anlaşmalı boşanıyor. Asıl boşanma sebebi eşinin ısrarlı bi şekilde babadan ötürü kız çocuğuna verilen maaşı alma isteği. Ancak daha sonradan herşey ortaya çıkıyorki amcaoğlunun eşinin evli olduğu zamanlarda da ve formalite boşanmasından sonra gizli bir ilişkisinin varlığı. Ve bu boşanma ısrarının amacı da olurda yakalanırsa yasal anlamda kendini bi şekilde garantiye almak. ( mal velayet vs.) Bu formalite boşanma esnasında da amcaoğluma bir anlaşma imzalatıyor. Çocukların velayeti araba aylık nafaka gibi. Şu an itibariyle çocuklarla beraber bir arkadaşında kalıyor. Nerede olduğunu bilmiyoruz. Tehdit mesajları gönderiyor, çocukları ve kendini öldürmekten bahsediyor. Çocuklarla beraber eldeyken ortalığı birbirine katmış resimler çekip yollamış elimde çakmak yakacağım evi vs. Yani akıl sağlığı yerinde olmayan insana uygun davranışlar gösteriyor. Herşeyi ispat edebileceğimiz msjlar kendi arzusuyla gönderdiği ses kayıtlar görüştüğü üçüncü şahısla arasındaki yazışmalar o şahısa amcaoğlumdan alıp gönderdiği paralar,banka kayıtları herşey mevcut. Ve hatta görüştüğü şahıs vicdanen herşeyi de itiraf etti buna dair ses kaydı da mevcut. Bu bayanın öz abileri dahi bütün olayları görüp yaşadıkları için amcaoğlumdan yana şahitlik yapacaklar .Ve bu olayların ortaya çıktığı akşam amcaoğlunun şahsına ait gizlice aldığı kredi kartından 8000 lira tutarında para da çekmiş, çocukların hem can güvenliği tehlikede ve psikolojilerini düşünemiyorum bile. Çok karmaşık bi durum ve nereden başlamalıyız bize bir yol gösterin lütfen. Teşekkürler saygılar.
Tuğsan Bey
Anlaşmalı olarak boşanıp oğlumun velayetini annesine bıraktım. Anneye herhangi bir nafaka vermemekle birlikte oğlum için yüksek bir nafakayı ödemeğe devam ediyorum. Anne çalışmayıp kendi anne babası ile birlikte yaşıyor, oğlum için verdiğim nafaka bedelini kendi şahsi harcamaları için kullandığını düşünüyorum. Çocuk için ödenene nafakanın harcanması ile ilgili nafaka ödeyenin açıklama isteme kanuni olarak yok mudur? Anne kanuni veli olmakla çocuk için ödenen nafaka bedelini de istediği gibi keyfe keder harcayabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Selamlar
mrblar bir sorum olacak… 14 yaşında bir kızım var babasıyla 8 yıl oldu boşanalı… boşandığımızdan beri velayeti bende… 2. evliliğimi yaptım 6 yıllık evliyim ve kızım bizimle yaşıyor… 2. evliliğimden bir kızım daha oldu ve çok iyi anlaşıyorlar… eşime kızım baba diyor öz babası gibi çok mutlu gerçek babasını 8 yıldır görmedi… eski eşimle ANNEM BİR OLUP KIZIMI BENDEN ALMAK İSTİYORLAR… kapıma polisle geldiler velayetini ver bana diye… kızım asla istemiyor… bana velayet davası açsalar kızımı benden alabilirlermi…( benim maddi ve manevi durumum çok iyi)
Merhaba tugsan bey bizi aydintacaginizi ve umut olacağınızı düşünüyorum. Abimi trafik kazasında kaybettim.3 ay oldu. Evliliginden 7 yasinda bir oglu var.Fakat eşi bize yani babanneye dedeye ve halaya göstermiyor.acımız çok büyük. Birde üstüne bu katlandı. Eşi ömür boyu gostermeyecegini söyledi. Çok üzülüyoruz. Bizim çocuğu görmek hakkımız var mı.? Böyle bir dava açabilir miyim. Açarsamda kazanabilir miyim.?? Cevabınızı bekliyorum.
Tuğsan Bey merhaba, 2011 de açılan boşanma davası akabinde 2013 de anlaşmalı boşanma sağlanmış, oğlumun velayeti (şu an 6 yaşında) annesine verilmişti. O dönem için uzun süren celseler sonucunda benden normalden yüksek meblağ nafaka talep etmesi ve bu sürecin daha fazla ilerleyip çocuğun arada yıpranmaması için 300tl çocuk nafakasını ve velayetinin annesine verilmesini kabul etmiştim. Düzenli olarak nafaka bedelini göndermeme ve hatta fazlasıyla çocuğumla irtibatımda annesinin bana fırsat verdiği zamanlar her fırsatta fazlasıyla ilgilenmekteyim. Boşanmamızın kısa bir süre akabinde başka biri ile halen evli ve 3çocuk babası olan bir adam ile oğlumu alıp oraya yerleştiğini çok zaman sonra oğlumun kendisinden, hal tavırlarından ve çevreden öğrendim. Her buluşmamızda çocuğum bana ”Baba, ben seninle yaşamak istiyorum. Sıkıldım başka adamlarla aynı evde yaşamaktan, al beni vs..” bulunduğu psikolojiden dolayı sürekli serzeniştedir haklı olarak. İnanılmaz bir baskı ve psikoloji ile çocuğumu bu baskı ortamına mecbur etmeye çalışmaktadır. Çok yakın zamanda yani, Aralık 2016 da yeni bir evlilik yaptım. Aile birleşimi ile Almanya’ya yeni eşimin yanına gidebilmek için konsolosluktan evaklarımızı beklemekteyiz. Şimdiki eşiminde eski evliliğinden 16yaşında bir oğlu var. Ekonomik durumumuz Almanya’da gayet iyi. Fakat, eski eşim yani çocuğun annesi benim bu yeni evliliğimi öğrenir öğrenmez nafaka bedelini arttırma davası bana açmış ve benim bundan henüz haberim olmuştur. Durumun bu şekilde suiistimal üstüne suistimalle cereyan etmesi. Benim çoucğumun velayeti konusunu daha da kısa sürede gerçekleşmesi durumu hasıl olmuştur. Ben çocuğumun velayetini almak istiyorum. Oğlumla aramdaki baba-oğul ilişkisi çok güçlü ve birlikte mutluyuz. Şimdiki eşimde onun extra her her ihtiyacı için çok fazla ilgili ve sevgili davranmaktadır. Çocuğumun velayetini alabilmem için ne şekilde bir yol izlemeliyim? Lütfen bana yardımcı olun. Her geçen gün çocuğum mutsuz ve istemediği bir ortamda nefes alıp vermek zorunda bırakılıyor.. Buna dayanamıyorum, kısa sürede çözmem gerekir bu meseleyi.. Şİmdidien tavsiye ve yönlendirmeniz için teşekkürlerimi sunarım…
Saygılarımla, Alper Yıldırım 06/01/2017
Sn. Av. Tuğsan Yılmaz Nişanlım eşinden boşanalı 2 yıl oldu 3 yaşında bir kızı var. İki haftada bir sadece 2 saat görüşebiliyor. Eski eşiyle konuşup onun izni dahilinde istediği zaman kızını görmesini çok isterdim ama Eski eşinin sürekli ufak şeylerden tartışma çıkardığını psikolojisinin pek iyi olmadığını söylüyor.Yakın zamanda evleneceğiz düzenli bir hayatımız var mali durumumuz yerinde. Tekrar velayet davası açsak Kızımızın velayetini babası alabilir mi ? Ya da Görüşme süreleri değiştirilebilir mi ? Velayeti alma konusunda evliliğimiz bir sıkıntı çıkarır mı ?
Velayetin kötüye kullanımını ispatlamalı ve akabinde velayeti almak için dava açmalısınız. Hukuki destek alabilirsiniz.
Merhabalar biz eşimle ayrıldık şuan ikimizde evliyiz.3 yaşında kızım var ilk eşimden velayeti bende ama çocuğu benim yanıma göndermiyo babalığın yanına göndermem diyor.velayeti almak için bana dava açmış. mahkemede ben velayeti versem hakim kızımın benim yanımda kalması için ne kadar süre verir yardımcı olursanız sevinirim
Velayet konusunda uzlaştıysanız kişisel ilişkinin düzenlenmesi konusunda mutabık kalırsanız o kapsamda talepte bulunabilirsiniz.
Merhaba tugsan bey Bn bir anneyim eşimle sürekli tartsiyorz bni sürekli dövüyor bana küfür ediyor şuan bir tane oğlum var bir buçuk yaşında anne sütü alıyor suan boşanmayı istiyorum ama çocuğum için bosanmiyorm bosanirsam mahkeme velayeti hangi şartlarda bana verir bide eğer şimdi velayetini bana verilirse ilerde eşim dava açıp velayeti bnden hangi şartlarda alır yada alabilirmi altı yedi yaşından sonra bu konuda bana yardımcı olurmusunz tesekkuler
Gamze Hanım,
Velayet ve velayetin el değiştirilmesi hususlarına makalemizde değinilmiştir. Sizin durumunuzda çocuğun anne bakımına muhtaç olması da nazara alınarak olumsuz etkileyecek faktörler olmadığı sürece velayetin size verilmesi kuvvetle muhtemeldir. İleride ne olacağını ve sürecin nasıl gelişeceğini, hangi delillerin var olacağını şimdiden öngöremeyiz.
Anlıyorum Tugsan Bey peki diyelim ki şuan boşandık ben ne yaparsam eşim bnden geri alır çocuğumu yani hangi deliller olası gerekiyor elinde Bn bunları öğrenmek istiyorum bide elinde hiç bir delil olmadan oratada birşey yokken bnden alabilirmi velayeti ilerde on sekiz yaşından önce yani
Merhaba, 5 buçuk yaşında bir oğlum var, 3 sene önce anlaşmalı olarak boşandım, bu ay ikinci evliliğimi yaptım. Anlaşmalı olarakVelayet babaya değil bana verildi boşanma davasında.eski eş evlendiğimi öğrenince velayet davası açtı. Çocuğumun okul düzeninin bozulmaması ve annemin ameliyat sebebiyle henüz yeni eşim ben ve oğlum bir arada değiliz. Annem ben ve oğlum yaşıyoruz bu süreçte. Yeni eşim yerleşeceğimiz şehirde çalışmakta. Oğlumun babası benim Çalışmıyor olmamı ve okul bitince çocuğumu alıp eşimin bulunduğu şehre gidecek olmamı bahane göstererek velayet davası açtı.yeni eşimin geliri oğlumun babasından yüksek. Hal bu iken 5 buçuk yaşındaki oğlumun velayetinin el değiştirerek Babaya verilmesi mümkün müdür? Şimdiden teşekkürler.
Velayetin değiştirilmesi davası yeni gelişen olaylara binaen her zaman açılabilir. Sizin yeni bir evlilik yapmanız bu kapsamda tek başına geçerli bir dava sebebi olarak değerlendirilemez.
Merhabalar tugsan bey,ben 2014 yılında eşimden ayrıldım bu evlilikten ikiz oğullarım var velayeti bana verildi 2016 da ikinci evliligimi gerceklestirdim eşimin is sebebiyle başka şehre gidip geliyoruz bu süreçte çocuklarım annemde kalıyor ve ilk eşim cocuklarimi ihmal ediyor evlendiğinden beri çocukları hiç görmüyor diye yalan bi iddia attı ortaya hakim bilirkişi raporu istedi ama eve geldiklerinde ben çocukların yanında yoktum doğum yaptığım için başka şehirdeydim sizce bu durumda babası velayeti alabilirmi ilk eşim in manevi yönden bakicak durumuda yok kendisi Polis memuru yaşlı bi teyzesiyle bakacağını söylüyor nafakasini dahi çocukların yatirmıyor şimdiden teşekkürler.
Esra hanım,
uzman raporu için eve geldiklerinde ve bu konuda yapılan araştırmada sizin sıklıkla farklı bir şehirde bulunmanız bakım ve gözetim yükümlülüğünüz açısından problem teşkil edebilir. Zira kısa süreli şehir dışı seyahatleri haricinde uzun süreli seyahatleriniz yahut başkaca bir şehre yerleşmiş olmanız velayetin verilmesinin temel mantığı ile bağdaşmamaktadır.
Merhaba. 2016 yılında boşandım. O da ben de memuruz. Ben boşanma nedeniyle başka bir ile tayin istedi. Ve velayeti bende olan oglumuda yanimda bulundugumuz sehirden ayrıldık. Babasının hafta sonları gorme hakkı var. Il disina tayin olmam nedeniyle cocugu goremedigini beyan ederek benden alma hakkı var mıdır.bir de tayin oldugumu ve adresimi boşandığım kisiye bildirmek zorunda mıyım? Teşekkürler
Merhaba. 2016 yılında boşandım. O da ben de memuruz. Ben boşanma nedeniyle başka bir ile tayin istedim. velayeti bende olan oglumuda yanima alarak bulundugumuz sehirden ayrıldık. Babasının hafta sonları gorme hakkı var. Il disina tayin olmam nedeniyle cocugu goremedigini beyan ederek benden alma hakkı var mıdır.bir de tayin oldugumu ve adresimi boşandığım kisiye bildirmek zorunda mıyım? Teşekkürler. Bir onceki yorumda cumle devrikligi için özür
merhaba kolay gelsin bi konu hakkında sizleden bilgi almak istiyorum.Ben eşimden anlaşmalı olarak boşandım.Çocuklarımın velayeti eşimde Ben yine anlaşmalı olarak velayeti almak istiyorum üzerime..Ne yapmam geekiyor.Masrafları ne kadar tutuyor beni acil yönlendirebilirmisiniz…
Dava açmanız gerekecektir. Ofisimizden avukatlık hizmeti talebiniz var 0212 343 24 95 ten randevu alabilirsiniz.
Merhaba,
Velayeti elinde bulunduran kisinin din değiştirmesi , ve inançları gereği cocuklarına bilgi vermesi, velayeti elinde bulundurmayan eş için dava nedeni olup, velayeti almasını saglar mı?
Tesekkürler.
Eski eşimle anlasmali olarak 4 yıl önce boşandık ve şu an altı yasinda olan bir oğlumuz var ve velayeti bende.hem ben hemde eski eşim farkli kisilerle tekrar evlendik ve ben izmir de o ise İstanbulda yaşıyor.Eski eşimin hayat standartları,oğlumuzun okula başlayacak olmasi ve eski esimin talebi doğrultusunda velayeti ona vermeyi düşünüyorum bu kararın bir nedeni de yeni eşimin üvey olan oğlumuza yeteri kadar ilgi göstermemesi. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Ben yaklaşık 1 yıl önce boşandım ve 3.5 yaşındaki kızımın velayetini anlaşmalı olarak aldım. Yeniden evlendim ve eski eşimle evlenme Arife’mde bir takım olaylar yaşadım. Yen’i eşimi darp etti vs. Şimdi bana velayet değiştirme davası açmış gerekçesi ise benim özel hayatımın akışına kapılıp kızımı ihmal etmem. Kendi öz anne ve babamın ifadeside bu yönde. Şu an 4 Aydır evliyim ve çocuğumun masraflarını karşılayabilcek durumdayım. Çoçuğun herşeyiyle bizzat kendim ilgileniyorum. Babası sadece okul masrafının yarısını ödüyor. Onun dışında maddi manevi hiç bir desteği yok. Tedbir amaçlı dava sonuçlanıncaya kadar çoçuğun onda kalmasını istiyor. Bu dava sizce nasıl sonuçlanır. Çoçuğumun velayeti değişir mi? Cevabınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim
Tarafımızdan hukuki anlamda bir talebiniz var ise açılan dava evraklarını da alarak ofis numaramızdan randevu alırsanız gereğini yapabiliriz.
Avukat bey merhaba,
Şuan görülmekte olan bir boşanma davam var Ve anlaşmalı olarak boşanmaya doğru gidiyor süreç. Size sormak istediğim şey eşim ilerde velayet davası açarsa tekrardan geçmiş tarihli verileri delil veya sebep olarak sunabilir mi? Yani şuan çocuğum bende kalacak ancak eşim kalkıp 2 ay sonra dava açıp bugün elinde olan şeyleri sebep olarak sunabilir mi ve bu kabul görür mü?
Velayette konu siz değilsiniz. Eşiniz ve sizin aranızdaki hususlar deliller değildir. Çocuğun menfaatidir. O nedenle çocuklar eski eşten öç alma aracı olarak görülmemelidir. Siz velayeti aldıktan sonra çocuğunuza iyi bakar, ilgilenir ve ebeveyn olarak tüm sorumluluklarınızı yerine getirirseniz korkmayınız.
velayet davası sonucu aldıgım 5 yasındakı ogluma gerekcelı kararda nafakadan soz edılmemıs dosyam ıstınaf mahkemesınde kesınlesme asamasında tekrar nafaka davasımı açmam lazım yoksa ıstınaf eksıkleri tamamlıyormu?
Nafaka talep etmiş miydiniz?
Esimle anlasmali bosandik cocuguna karsi ilgisiz biri simdi her ay bir gun sabahtan aksama temmuzdada 1 ay cocugu gorme hakki verdi hakim cocuk 15 yasinda ve kesinlikle gitmek istemiyor mahkeme kararı ile gorusmeyi kaldirabilirmiyiz icra gelip zorla goturur mu çocuğu esim guvenilmez birisi ona cocuk emanet edemem ne yapmalıyım
Çocuk teslimine ilişkin icrai yol ve pedagog ile gelinmesi gerekli.
Resmi nikahlı olmayan ikinci eşimden 4 yaşında bir oğlum ve 2 yaşında bir kızım var resmi nikahlı eşimdende 12 ve 4 yaşında iki oğlum var ikinci eşim ayrılmak istiyor resmi nikahlı olmadığımız için sorun yok ama ben çocuklarımın velayetini verirsen ayrılacağımı söyledim o da kabul etmedi eşimin hiçbir geliri yok herşeylerini ben karşılıyorum ayrıca ailesinde de düzenli kimse yok anne babası vefat etmiş kardeşlerinde de aile hayatı yok içki uyuşturucu herşey var o yüzden çocuklarımın onlarla iç içe büyümesini istemiyorum benden ayrılınca onlarla iç içe olacak eşim bense çocuklarımın kardeşleriyle aile ortamında büyümesini istiyorum resmi nikahlı eşimde çocuklarım istiyor anları kendi çocuklarından ayırmayacak bir insan velayetlerini alma şansım nedir
Eşimle anlaşmalı boşandık , geçtiğimiz günlerde işyerinde problem yaşadı .Çocuklara pasaport çıkartmak istedim. Velayet annede olduğu için onun gelmesi gerek denildi , konuyu konuştuğumda pasaport çıkartamayacağını çünkü işyerindeki problem nedeniyle
devlet dairesinde işlem yapamayacağını söyledi. Velayeti kendi üzerime nasıl alabilirim.
merhaba
babanin anneyi öldürmesi durumunda cocuklarin vasiyini 3. kisinin(anneanne)alma islemi nasil olur
Tuğsan bey merhaba; Benim 8 yaşında kızım var ve 2 sene önce eşimle boşandık. Velayeti anneye vermiştim. Ama sonra anneyle anlaşarak velayetin değiştirilmesi için dava açtık. Daha sonra çocuğumuz için bir araya gelmeye karar verdik ve dava düştü ama annenin başka evli çocuklu biriyle yaşadığını öğrendim.Bunu öğrendikten sonra anne defalarca geldi gitti bu son diye. Ama bir türlü kopmadı ve her gidişinde çocuğumuda bırakıp gitti. Yani anlayacağınız 2 yıllık süre zarfında çocuğa ben baktım. sonunda beraber anlaşmalı olarak velayetin değiştirilmesi için dava açtık ama şimdi velayeti vermekten vazgeçti. Yine evli biriyle yaşıyor. Velayetin bana verilme durumu nedir?
eşimle anlaşmalı ayrıldık çocuğun velayeti annede anne evi terk edip gitti velayet için dava açıp anneye nafaka ödetebilirmiyim.
teşekkürler
Merhabalar avukat bey. Ben eşime iki kez dava açtım. İkisinde de sebep darp ve şiddetli geçimsizlikti. Fakat henüz bir yaşına bile girmemiş bir evladım olduğu için her seferinde duygusal düşünüp ve de beyfendiye inanarak geri döndüm. Tabiki döndüğümden beri psikolojik şiddet sürüyor. Resmen öc almak için bizi geri getirmiş. Şu an çok zordayım artık ruhum dayanmıyor. Evladım iki buçuk yaşına girdi. Ama üç sene dava açamıyorum diye biliyorum zaten gücüm de yok maddi manevi. Anlaşmalı boşanmaya ikna etmeye çalışıyorum. Çocuğu koy … git diyor bana. Çocuğumu bırakmak istemiyorum. Bu durumda ne yapabilirim artı çok daraldım bıraktım diyelim ennn enn kötü ihtimal. Hemen geri alabilir miyim? Uzun oldu biraz mazur görün. Çok yıprandım artık. Beni çocukla tehdit edip köşeye sıkıştırıyor. Bana bi akıl verin ne yapmalıyım???
Kanunen sayılan diğer boşanma sebepleri bakımından gerçekleşmişse dava açabilirsiniz. Çocuğunuzun velayeti anlaşmalı olarak vererek daha sonra almaya çalışmanız doğru bir hamle olmayacaktır.
Merhabalar
Ben 4 yıl önce boşandım. Anlaşmalı boşanma yaptık ve 2 çocuğumuzun velayetini babaları aldı.2 yıldır 9 yaşındaki oğlum benimle kalıyor. Babası çoğunlukla telefonlarını açmıyor ve çok nadir görüyor ama velayetini de vermiyor sürekli sorun çıkarıyor. Okulu için bile gerekli imzalar da sünnet olurken hatta dişçi randevusun da bile sorun çıkarıyor ama yükümlülüklerini de yerine getirmiyor. Oğlumun velayetini alabilirmiyim.Nasıl bir yol izlemeliyim
Dava açmanız ve çocuğa fiilen baktığınızı ispatlamanız gerekli.
Merhaba Tuğsan Bey; Bir buçuk yıl önce eşimle anlaşmalı olarak boşandık.O azman bir yaşında kızımaz vardı ve Denizli da ikamet ediyorlardı veleyet te anne deydi.boşandıktan bir ay kadar sonra eşim çocukla birlikte alman ya ya gitti.Baba olarak boşanma kararında belirtilen gün ve saatler de çocuğumu görmem mümkün olmadı.Boşanma kararında ” çocuk3 yaşını doldurana kadar her ayın 1. ve3. Pazar saat 12.00 den 16.00 ya kadar, 3 yaşını doldurduktansonra her ayın 1. ve 3.cü hafta sonları Cumartesi sabah saat 09.00 da Pazar akşamı saat 18.0 e kadar, dini bayramlarda ..babayla görüştürülür.”denilmektedir.Çocuğumuz 08.05.02015 doğumludur.Bu ay Kızımla annesinin Türkiye ye geldiklerini öğrendik. araştırınca ikamet adreslerin de değilde Marmaris de olduklarını öğrenerek Bu ayın 3. Pazar günü saat 12.00 de oraya vardığımızda görüştürmediler. İcra kararı çıkartsak süre yetmiyecek çünkü Almanya ya geri dönecekler.Bu durumda ne yapmamız gerekir. Velayet düzenlemesi davası açarak ” Çocuk Türkiye ye ayak bastığı tarihte baba ya bir ay teslim edilir ve görüştürülür” şeklinde karar çıkartmak mümkün olur mu..Cevap verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Kişisel ilişkinin mevcut şartlara göre düzenlenmesine yönelik süreç başlatabilirsiniz. Ancak Türkiye’ye ayak bastığında gibi bir karar olamaz.
Ya da mevcut kişisel ilişki tesisi günlerinde icrai yollarla TR de yer alan adrese birden fazla giderek teslim alamamanız nedeniyle velayet hakkının kötüye kullanımına dayanarak velayet davası açmanız da değerlendirilebilir.
Merhaba velayeti velayet davası sonrası bana gecen 6 yasinda oglum okula basladi bana gecme sebebi annenin cocuga siddet gostermesi ve bilirkisi raporunun 100 de 100 beni desleklemesi her k9nuda maddi manevi benim yaralamadan cezam geldi ve cezaevine gidecem yakın zamanda annesi tekrar dava açıp velayeti alabilir mi? Teşekkür ederim
Merhaba ben 12.05.2017 tarihinde eşimden bosandim.ve 1 hafra sonra tekrar evlenme kararı aldık .ve birlikte yaşamaya karar verdik .nikah yapacağız diye bekledim .hem nikah yapmadi hemde şiddetli gecimsizligimiz devam etti .24 temmuz günü ise satır ile şiddete maruz kaldım .satırla bir yerimi yaralamadi ama boğazımi sıktığı için darp raporu aldım .şikayette bulundum .ve bu konu ile ilgili elimde mesajları var önce red etti sonra kabul etti.bosanirken eski esim çocuk okul çağına gelene kadar hem sende hem bende kalabilir diyerek ve öncesinde bana velayeti vermezsen kan dökülür gibi tehditler ettiği için bende nasill olsa ikinizede ihtiyacı var onda k alsin diyerek oğlumun velayetini verdim .ama 24 temmuzdan beri oğlumun sesini bile duyamiyorum .Simdi velayet değişikliği davası açma istiyorum ve bu sürede geçici velayette talep edeceğim .oğlumu alabilirmiyim şansım ne.oğlum suan duzgun şartları yok.cocugum sabah krese gidecekmis 4 de babaannesine gelip akşamda babası alıp eve gecikecekmiş .bu arada uzun yol şoförü eski esim .anneside yani oğlumun babaannesine çalışıyor .orada duzgun eğitim alamayacak düzeni olmayacak .lütfen cevap verin .ihtiyacım var
Merhaba yaklaşık 7 yıldır boşanmış olup müşterek 8 yaşina bir oğlum var.velayeti bende 7 yıldan beri.yeni bir evlilik yaptim 1 sene oldu.boşandığım günden beri eski eşimin ve ailesini oğluma hiçbir şekilde maddi ve manevi bir desteği bulunmamıştır. Ancak evlendiğimden beri eski eşimin annesi bazı dedikodular çıkartıp eşimin ogluma şiddet uyguladığını ve avukat tutup almak istediğini söylüyor ancak kesinlikle şiddet yok tam aksine oğlumla eşim çok iyi anlaşıyor. Zaten oğlum annneannesine düşkün oldugundan genelde onunla kalıyor. Eski kayinvalidem avukat tutup dava açsa velayetı alması mümkün müdür bu arada eski eski eşim alkol bagimlisidir oglumu görmek istediğinde bile alkollü gelmektedir bende bu yüzden hic görüşmemesini istiyorum babanın hicbir şekilde görmemesi mümkün olabilir mi
Teskkürler
velayet davası sonucu 5 yasındakı oglumu bana verdi hakım bey gerekçelı kararda 17. aslıye ceza mahk. annenın cocuga siddet uyguladıgından ceza aldı tum bılırkısı raporları sahıtler lehıme ıstınaf usuldan dolayı bozdu usulde ıkıncı bır bılırkısı raporunun(davalı avk. ıtirazı sonucu) taraflara beyen edılmeden karara cıkmıs olması ve eylulun 20 sınde tekrar mahkemeye cıkacagım 17. aslıye sıddet gostermesı ve oglumu anaokuluna kaydettirmemi gerekçe göstererek tedbıren oglumun bende kalmasını istesem hakım bey bana verirmi istinaf kesınleşmeden çok teşekkur ederim.
Merhaba Tuğsan Bey,
10/07/2017 tarihinde mahkeme karaıyla boşandım.Oğlum 3,5 yaşında olduğu için velayeti anneye verildi.
1- Çocuğumla bağlarımın kopması için mahkeme kararına göre her ayın 1,ve 3. cumartesi günleri saat 10:00 başlamak üzere pazar günleri saat 17:00 ‘e kadar,her yılın dini bayramlarının ikinci günleri saat 10:00 başlamak üzere üçüncü günleri saat 17:00’e kadar,her yılın okulların sömestre tatilinin ikinci günü saat 10:00 başlamak üzere 7 gün süre ile ile yedici günün akşamı saat 17:00’e kadar ve her yılın temmuz ayın birinde saat 10:00 da başlamak üzere 30 gün süre ile otuzuncu günün akşamı saat 17:00’e görüşmelerinin teminine,
a.eski eşim mahkeme kararına gerekçe göstererek bu süreler içinde katiyen görüşmemize izin vermiyor.Bu sebebden dolayı babayla oğul ilişkisi bağlarında tamir edilmeyecek sebebler doğuruyor,oğlumla telefonla görüşmelerimizde baba beni neden almıyorsun ,ben sana gelmek istiyorum,beni şimdi al sözlerinden dolayı
8çocuğun yaşı küçük olmasu böyle konuşmaların yapmasını normal karşılayabilirisiniz annenin baskısı olduğunda olmayabilir ama çocuk babasını özlüyor kanaitine neden varılmıyor) birşey yapamamak elimi kolumu bağlıyor ve içimi acıtıyor.
Bu mağduriyetimden dolayı karşı dava açılabilirmiyim,açılmış dava örnekleri varmıdır?
2- Boşanma sonucunda çocuğumun gitmekte olduğu kreş anaokulu eğitimleri olduğu için nafakayı 500 tl gibi gösterdik.eski eşim memuriyeti var çalışmakta.Bu şartalarda 500 tl bir çocuğun eğitimi ve yaşantısı için tabiki de az olabilir lakin normal çalışan bir işçi maaşım var, burda benim zoruma giden kreş eğitimi almakta iken kreş eğitimine son vermesi vede çocuğu anneannesinin bakmakta olmasıdır.
a). kreş eğitiminden alınıp çocuğumun anneannesinin bakması nafakanın düşürülmesi yada çocuğumun gelişimi için ödenen paranın eğitime yatırılmaması konusunda karşı dava açılabilrmiyim
saygılarımla
Selamlar hocam.
Aydın’da oturan eşimle 2013 yılında boşandık. Boşandığımızda oğlumun velayeti kendisine verilmişti.
2016 yılı içinde eski eşimin bir kazada öldüğünü duydum. 2016 yılı ortasında okullar kapanınca da oğlumu yanıma aldım. O tarihten beri de yanımda. Oğlum ilkokul birinci sınıfı yanımda okudu.
Ancak ben çocuğumu almadan önce anneannesinin oğluma vasi olarak tayin edildiğine ilişkin bir mahkeme kararı aldıklarını öğrendim.
Oğlum benle oturduğu halde vesayet altında görünüyor. Oysa ben babası olarak velisi olduğumu düşünüyorum. Ama hukuken öyle olmadığını söylüyorlar.
Ne gibi bir işlem yapmam gerekir. Bi dava açarak bu durumu düzeltebilirmiyim.
Teşekkür ederim.
Merhaba ben 2010 yilinda ayrildim eski esim evlendi gorus gunlerim oldugu halde gostermiyorlar kizim uvey annesini benimsesin die benden nefret ettirdiler gormek bile istemiyor beni suan ne yaotiysam ulasamadim kizima karakaol icra hepsini denedim ama bi sonuc alamadin nolur yardim edin bana ne yapmaliyim dayanamiyorun artik hasretine seneler oldu
Cocugu Bakıcı aileye bırakıp bosandiktan sonra tekrar evlenip giden ve velayeti kendinde olan anne için bakıcı aile çocuğu anneden alabiliyormu. Fakat bırakılan bakıcı ailedeki kadın vefat etmiş ve çocuk 2 aydır annesinin yanında kalmıştır. Çocuk 6 yaşında suan. Babasıda çocuğa bakmamakla birlikte çocuğu tekrar bakıcı aileye vermek için aileyle is birliği yapıp velayetin değiştirilmesi için dava açmıştır. Yani bu çocuk bakıcı aileye ya da babaya verilirmi. Üstelik baba alkolik ve çalışmıyor
Merhaba Ben 7 Yıllık Evliyim İmam Nikahım Var Ve 6 Yaşında Bir Oğlum Var İşkence Hakaret Aldatma Gibi Sorunlardan Dolayı Eşimden Ayrıldım Çocuğu eşimin Babasının Nüfusunda Olduğu İçin Bana Çocuğumu Vermediler Aile Mahkemesine Gidip Başvurmam Ve DNA Raporları Almam Gerektiğini Söylediler Bana. Mahkeme Çocuğumun Velayetini Bana Verme Durumu Nedir?Lütfen Yardımcı Olabilir msnz
Mrb kolay gelsin bi sorum olacak bosanma asamasinda iken cocuklarin velayeti babasinda ama anneyle kaliyorlar velayeti babasi anneye verecek dava devam ediyor ama bu sure zarfinda cocuklarin saglik okul vs islemleri icin anneye gecici vekalet verilebilirmi
Merhaba tuğsan bey;
çocuklarımın annesi ile 2015 yılında protokol ile anlaşmalı boşanma yaptı. velayetleri bana bıraktı. çocukların yaşı 5 ve 7 erkek çocuğudur. anne 1 aylık kişisel ilişki döneminde çocuklarıma cinsel istismarda bulunduğum iddia (iftira) ederek 25.07.2017 tarihinde şikayette bulundu. ve Nöbetçi mahkemeye savcı ile eksik evraklar sunarak tedbiren velayeti almasını sağladı. 15.12.2017 te ağır cezada yargılandım ve savcı mütelaası ve heyet kararı ile cinsel istismar iddiasından ” annenin çocukları yönlendirdiği” şerhi ile beraat ettim. 01.08.2017 tarihinde tedbiren benden alınan velayet davası açılmak sureti ile, çocuklarımı 21.12.2017 tarihinde aile mahkemesinden alamadım. aile mahkemesinin pedogog raporunda çocukların yönlendirildiği ve söylediklerinde tutarsızlıklar olduğu raporlanmıştır. ve çocukların anneyi de istediği raporlanmıştır. mahkeme karar için duruşmayı 20 gün sonraya erteledi. ancak duruşma sırasında çocuğumu iade edin dediğimde hakim çocukların anneyi istiyor diye bir söylemde bulundu. ne yapmalıyım.
Ümit Bey,
Bu kadar kapsamlı bir yargı süreci ile ilgili dava evraklarını incelemeden net yorum yapmak sağlıklı olmayacaktır. Anlattıklarınız kadarı ile velayeti alabilmek adına kötüniyetli hareket edildiği aşikar. Ancak sürece ilişkin belgeleri önemli.
Slm tuğsan yılmaz bey
Kızım yanıma gelmek benle kalmak burda okumak istediğini babasının sapık olduğunu orda kalmak istemediğini uygunsuz mesajlarını görmüş başka kadınlarla
Kızım 12yaşında bana gönderdiği mesajı sunarayak velayet davası açtım kazana bilir miyim davayı
Merhaba. Ben 2015 haziran sa boşandım ve közümün velayeti bende. Tekrar evlendim ve bir çocuğum daha oldu. Kızımın babası velayet davası açmış. Benim evliliğimden dolayı alabilir mi velayeti ?
Merhaba Tuğsan bey,
Oğlumun velayetini babasına verdim kararı çıktı velayet babasına verildi fakat hala benim üzerimde görünüyor velayet davasının Üzerinden 40 gün geçti ama nüfus Müdürlüğü’nde hala üzerimde görünüyor velayet tam olarak ne zaman babada görünür bilgi alabilir miyim? Adres değişikliği yapacağım fakat çocuğumun okulundan dolayı yapamıyorum malum artık okullar adrese dayalı seçiliyor.
Merhabalar ,
2016 da boşanma davası açtım darp raporum polisten uzaklaştırmam da vardı. 2017 yazında birisiyle iliskim oldu otel kaydım var 3 tane. Dava sürerken bunu yapmış olmam kusur biliyorum fakat eşim bana zinadan dava açtı ve 2,5 yaşındaki kızımı istiyor velayeti benden alabilir mi ???? Tek öğrenmek istediğim bu lütfen cevap verin … boşanma davamız hala devam ediyor 2016 ekim ayından beri. 2017 haziranda o bana karşı dava açtı zinadan. Kayıt çıktığı icin davası Kabul edilecek sanırım fakat kızımı alabilir mi lütfen Bilgi verin ?
Sn: Tuğsan YILMAZ ben 12/01/2018 tarihinde anlaşmalı olarak eşimden boşandım ve velayeti bana verdi (Baba). Şimdi bi kaç iftira atarak iyi bakılmadığına dair çelişkili ifade doğrultusunda velayet değişikliği için dava açmış.2,5 yaşında olduğunu kollarında moruklar olduğunu filan belirtmiş Kızım 3,5 yaşında ve kesinlikle darp veya buna benzer birşey olması imkansız delil olmadan sadece sözlü yazmış Bu arada .Kendisi de çalışıyor bende çalışıyorum bu durumda davayı kazanabilir mi ?
Hocam ben 6 yıl önce çekişmeli boşandım bu evlilikten 5 yasında bir kızım var babası yıllardır onu görmedi istemedi ve su anda kızımı benden almak için velayet davası açmış ben başkasıyla evliyim su an ve maddi durumumuz cok iyi çocuğumu alır mı benden bi yanıt bekliyorum
Merhaba 4 yıl önce anlaşmalı boşandım bu evlilik ten 7 yaşında bi oğlum var anlaşmalı olduğu için velayeti babaya verdik ama babası ondan sonra oğlumu verdi ve bir daha almadı sonra evlendi bende evlendim ama çocuk hep benim yanında maddi manevi ben ilgileniyorum 3 yıl önce istedi görmek için gönderdim ve 1 hafta sora kapının önüne atılı bir şekilde buldum çocuğumu evlendiği kadın eziyet etmiş atmış ondan sonra bir daha vermedim o da istemedi 1 yıl önce bana icra davası açmış haberim yok tebligat falan gelmedi tesadüf öğrendim şimdi çocuğu okula yazmam gerek ama yazamıyorum velayet olmadığı için okulu başka bir şehirde çıkıyor ben başka şehirdeyim ne yapmalıyım.
Merhaba tugsan bey. 2 yil önce esimle anlasmali bosandik. Suan 7 yasinda olan oglumun velayeti annesinde. Bodandiktan tam bir yil sonra yani gecen yil esim evlendi. Evlenmeden bir hafta önce cocugu bana birakti ve okula benimle basladi oglum. Yani son bir yildir ogluma babaannesiyle ben bakiyoruz.annesi velayeti almami kanul ediyor. Annesi ayda 2-3 gün görüyor cocugu. Velayet davasi actim. Dilekceyede eski esim velayetin babasina vermesini kabul ediyorum yazip imzaladigi halde mahkeme tarihimiz 2 aydir belli olmadi. Nerede hata yapiyoruz. Nasil bir yol izlemeliyim yardimci olursaniz sevinirim
Hocam benim velayet kararı teymizden çıkıp nüfusa işlenmesi ne kadar sürer mahkemeden çıkan sonuca 1 hafta olmuş en kosa sürede nüfusa işlenmesi ne kadar sürer saygılar
Benim kızım 4 Yaşında velayeti babasında babası kızıma küfür öğretiyor kızımın yanında bana küfür ediyor tehtit ediyor bn dava açmak istorum kazanırmıyım
Merhabalar yaklasik 5 yil once eski esimden bosandik ikiz cocuklarimiz var ve velayetleri bana verildi O tarihten bu tarihe kadar maddi manevi hic bir destekte bulunmadigi gibi ne aradi ne sordu Ben bir kac kez aradim gorus gunlerinde gelip gorsun diye cunku cocuklar babalarini tanimiyorlardi en son 1.5 yasinda gormuslerdi ve hatirlamiyorlar Ama o kadar cagirmalarima ragmen gelmedi Simdi cocuklarim 6 yasinda ve 1.sinifa gidiyor yari yil tayilinde gelip cocuklari alacagini soyluyor Fakat benim cocuklarim babalrini bile tanimiyorlar Pedagoglarla gorustugumde kesinlikle bu durumu onaylamiyorlar cocuklarin oncelikle babalariyla gorus gunlerinde tanismalari gerektigini soyluyorlar Tatil ve bayramlarda baba yanina gidilerek goruslerinin kaldirilmasi 15 gunde 1 gorus gunlerinin devam etmesi davasi acilabilir mi
Selamlar efendim, benim iki kızım var, Velayetleri babada ama sıkıntılar yaşadık ve ben şikayet ettim çocuklarımı sevgi evine aldılar, ama orasıda çocuklarımı misafir edebiliriz dedi,bende oradan,almak,istiyorum. Ne yapamam gerekiyor. Tekrar babaya verilmesini istemiyorum.
Tuğsan Bey merhaba,
2009 doğumlu bir kızım var, annesi ile 2 sene önce anlaşmalı olarak boşandık. Anne biz halen evliyken yakınlaştığı iş yerinden evli olan bir erkek ile ,o da boşandıktan sonra evlenmek üzere birlikteler. Kızımın tüm masraflarını ben karşılıyorum. Annenin işyeri kapandı ,işsiz kaldı. Annesi de bu ilişkiyi öğrendikten sonra vefat etti. Benim annem emekli ilkokul öğretmeni ve oldukça dinç, benimle yaşıyor ve iyi de bir geliri var. benim de iyi bir gelirim var. Ben kızımın velayetini almak istiyorum. Bu şartlarda oluşan bir ilişki sonucu kızımın onlarla bir aile yapılmaya çalışılmasını istemiyorum. Velayet davasında kızımı alabilme şansım nedir. teş ler .syg.
Eski eşim hakimin verdiği görüş günlerine asla uymuyot tartışma cıkmasın cocuklar gerilmesin diye ne zaman istediyse verdim. Ancak işine gelmediği her durumda velayeti alırım diye beni tehdit ediyor. Geçen ay nafakalarını ödemediği için şikayette bulununca gidip velayetin değiştirilmesi davası acmış. Çekilmeli mahkememiz boyunca da bu tutum içindeydi. Cocukları kullanıp beni tehdit ediyor sürekli. İki sene oldu resmen boşanalı ve benim şartlarımda olumsuz hiçbir gelişme olmadı. Aksine kendisi işsizdir
Merhaba; ben eski eşimle boşandıktan sonra anlaşmalı bir şekilde velayeti ona verdim kızlarımın,fakat çocukların bende kalacağına anlaştık.Şimdi ikinci evliliğimi yapınca sorun olur mu velayetlerini alabilir miyim ?
Merhaba tuğsan bey iyi günler öncelikle bi sorum olucakti.Kızım 4 yaşında eski eşimden boşandım belirli nedenlerden dolayı şimdi babasına ayda iki sefer görüşü var ama kendisi yurt dışında geldiği zaman görüyor ama babannesine de iki ay bı görüşü var sıkıntı bu değil sıkıntı kızımın gitmek istememesi ağlaması istemiyorum diyo şimdi ben evliyim bir oğlum daha var ben duygusal anlamda çok etkileniyorum fakat kızım daha çok etkileniyor ki sosyal yardımlaşma gerekse icradan gelenler bunlara şahip psikolojik olarak etkilendiğini yaptığı davranışların normal olmadıklarını söylüyorlar her defasında ağlaması bana sarılıp bırakmaması beni kahrediyor nasıl bı yol izleyebilirim yardımcı olur musunuz lütfen ?
Merhaba ben 1994 dogumluyum fakat annem.ve babamin ben dogdurum.zaman nikahi yokmus babamin ilk esiyle nikahi oldugundan dolayi beni halamin uzerine yazdirmislar simdi 25 yasindayim ve biyolojik annem ve babamin velayetine gecmek istiyorum uzerine kayitli oldugum halam sikayet etmis bende ifademde kendisinin benim.öz annem.oldugunu soyledim polisten korktugum icin simdi bu hafta icinde savciliga gitmemiz gerekiyor ne yapmam lazim lutfen bilgi verirmisiniz cezasi varmi hem benim hem de biyolojik annem ve babam icin?
Esimden 3 sene once ayrildim kizimin velayetini babasi olarak ben aldim annesine belli gunlerde kanuni hakki olan gunlerde gelip aliyor fakat diyorumki iznim olmadan kizimi birileriyle tanistirma ve kafana gore biryerlere göturme dememe ragmen ben istedigim yere goture bilirim diyor fakat cocugun gelisiminden ben sorumlu oldugum icin bende annesinin izinsiz biyerlere goturmesini veya birileriyle diyalog kurdurmasini istemiyorum benim böyle bir hakkim yokmu cocugun sorumlulugu ve egitim ve gelisomi bendeyken anne ke di kafasima gore davrana bilirmi
Simdiden col tesekkuer
Tuğsan Bey merhaba,Eşimden ayrılalı yaklaşık 4 yıl oldu ve velayeti doğal olarak mahkeme annesine verdi,Şimdi oğlum 10 yaşını geçti ve yaklaşık 2 hafta önce oğlumla şehir değişikliği yaptım ve oğlum beni tercih ettiği için annesi de buna razı oldu.Ancak velayet annede olduğu için nufusa kaydını bir türlü yaptıramıyorum,Yaptıramazsamda oğlum okula başlayamayacak.Nüfus müdürlüğüne 2 defa gittim muvaffakatname bile işe yaramıyor.En sonunda nüfustan bir yetkili adliyeden yetki belgesi almam gerektiğini söyledi.Akabinde soluğu adliyede aldım,durumu aynen adliye görevlilerine anlattım ancak böyle bir belgenin olmadığını söylediler.Ben de arkama baka baka eve döndüm
Tuğsan Bey beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum