Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Mar 29
Rating:
Türk Hukuku, nesebin karışmaması için evli bir kadının boşandıktan hemen sonra evlenebilmesini belirli şartlara bağlamıştır. Türk Mevzuatında bu husus öncelikle Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinde ve Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 26. maddesinde belirtilmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesi;
“-Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.
-Doğurmakla süre biter.
-Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleri ile evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”
Hükümleri getirerek bekleme süresinin ne olduğunu ve ne şekillerde kaldırılacağını hükme bağlamıştır. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 26. maddesi;
“- Kadının bekleme süresi, mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.”
diyerek bekleme süresinin ne zaman başlayacağını hükme bağlamıştır. Mevzuatımızda bu iki kanun maddesinin yanısıra ilgili birçok maddede de bekleme süresine ilişkin atıflar yer almaktadır.
Kadının bekleme süresi uygulamada iddet müddeti olarak adlandırılır. Bu tabir her ne kadar dilbilgisi bakımından yanlış bir kullanım olsa da uygulamaya yerleştiği için bizde bu şekilde kullanmaya gayret göstereceğiz. Başta da belirttiğimiz gibi iddet müddetinin asıl amacı çocuğunun nesebinin sağlıklı olarak belirlenmesidir. Bu nedenle kadın boşandıktan sonra hamile olmadığını kanıtlamadığı veya eski eşiyle tekrar evlenmediği sürece yeniden evlenemez. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 285. maddesi “Boşanmadan sonra 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır.” Hükmü getirerek iddet müddetini babalık karinesine bağlamıştır. Boşandıktan sonra iddete ilişkin dava açmayan bir kadının üçyüz gün içerisinde doğum yapması halinde eski koca çocuğun babası sayılır. Bu karineyi engellemek için kadının üçyüz gün beklemesi aksi halde iddeti kaldırmak için dava yoluna başvurması gerekir.
Uygulamada kadınlar iddet müddetini kaldırmak için hastanelerden raporlar alarak evlendirme dairelerine başvurular yapmaktadırlar. Ancak kadının herhangi bir mahkeme kararı olmadan aldığı raporun geçerliliği yoktur. Kadının iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin talepleri ancak dava yoluyla ileri sürülebilmektedir.
İddet müddetine ilişkin üçyüz günlük süre kadın ve erkeğin boşanma kararlarının kesinleşmesinden itibaren başlar. Zira boşanma kararının kesinleşmesine kadar yasal olarak kadın ve erkek hala evli sayılmaktadırlar. Bu nedenle boşanma kararın kesinleşmesi ile üçyüz günlük süre işlemeye başlar. Boşanma davası devam ederken iddete ilişkin herhangi bir karar almak mümkün değildir. Çünkü kanun metninden anlaşılacağı üzere iddet ancak boşanmadan sonra başlayabilir. Kanunun üçyüz günlük bir süreyi kabul etmesinin nedeni kadının bilimsel olarak en geç böyle bir sürede doğum yapabileceğinin kabulünden kaynaklanmaktadır.
Bekleme süresi kesin olmayan evlenme engellerindendir. Kadın bulunduğu yer aile mahkemesine başvurarak iddet müddetinin kaldırılmasını talep ederek bu evlenme engelini aşabilir. Bu engel aşılmadığı takdirde çocuk doğarsa çocuğun babası eski koca sayılır. Bu defa ortaya çok daha ciddi bir problem olan babalık davası süreci çıkar. Zira babalık karinesi gereği belirttiğimiz gibi eski koca çocuğun babası sayılır. Bunun aşılabilmesi için çocuk adına bir kayyım atanarak eski koca bakımından soybağının reddi ile baba için soybağının kurulması davası birlikte açılmalıdır. İddetin kaldırılması ile karşılaştırıldığında çok çetrefilli bir dava olan soybağı davaları ile karşılaşmamak için kadınların boşandıktan hemen sonra iddet müddetini kaldırmalarını mahkemelerden talep etmeleri yeterlidir.
İddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin davalar çekişmesiz yargılamalardandır. Bu tür davalar hasımsız davalar olarak adlandırılır. Bu davalarda görevli mahkemeye ilişkin HMK’nın ardından bir çelişki ortaya çıkmıştır. Zira HMK’ya göre çekişmesiz davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri’dir. Ancak Aile Mahkemelerinin Kuruluşu Hakkında Kanuna göre iddet müddetine ilişkin davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Bu kanun HMK’yla ortaya çıkan çelişkiyi gidermiştir.
İddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin açılan dava neticesinde kadının iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilmişse bu karar hemen yürürlüğe girer. Bu kararın uygulanabilmesi için herhangi bir tebligata gerek duyulmamıştır. Mahkeme davanın açılmasının ardından gelecek raporda kadının hamile olmadığını belirlerse iddet müddetinin kaldırılmasına karar verir. Bu karar ardından kesinleşmesi için herhangi bir süre beklemeye gerek yoktur. İddet müddeti kadın için belirlenmiş bir evlilik engeli olup erkek için uygulanmaz. Zira iddet müddeti nesebin korunması yani çocuğun menfaati amacıyla getirilmiş bir hüküm olup bu hususun erkekle ilgisi yoktur.
Av. Halil İbrahim ÇELİK & Av. Tuğsan YILMAZ
ben 2 ay önce boşandım şimdi bir başkasından 8 aylık hamileyim iddet müddeti nasıl kalkar ve bebek kimin üstüne geçer ne yapmam lazım
3 yıl önce ayrıldım geçtiğimiz mayıs ayında anlaşmalı boşandım. Kararnameyi ekim ayında aldım. Şimdi evlenmek istiyorum. Benimde iddet davası açmam gerekiyormu. Gerekliyse çok saçma bir kanun olduğunu söylemeliyim. Madem hamilelik için yapılıyor bunu neden boşanma esnasında yapılmıyor. Ben şimdi bu iddet süresini bekmek zorundamıyım. Yada iddet için aile mahkemesinemi baş vurmalıyım bana yardımcı olabilirmisiniz
boşanmanın kesinleşme tarihinden itibaren 300 gün içerisinde eski eş haricinde kadının yeni bir evlilik yapması mümkün değil. Ancak iddet süresinin kaldırılması davası açarsa mümkün. Aile mahkemesinde dava açmanız gerekli.
Bu kapsamda bizden avukatlık hizmeti talebiniz olduğu takdirde iletişim bilgilerimizden irtibata geçebilirsiniz.
Ben 1 ay önce boşandığım eşim ile tekrar evlenmek istiyorum. Benimde iddet müddetini kaldırmak için işlem yaptırmam gerekir mi ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
iddet müddetinin kaldırılması davası açarak aynı eş ile evlenmek istemenize ilişkin mahkemeden karar almalısınız.
Mrhba bnm bosaam ekim 2015te bitti fakat avuktim ocAk 2016da nüfusu bildirdi bu durum da şiddet surem hangi tarihten baslyr ?
İddet müddeti için süre boşanmanın kesinleşme tarihinden itibaren başlamaktadır.
Merhbalar iddet surem varken hamile kldm şiddet surem bittikten 1 hafta sonra doğum ypicam şimdiki esiminmi üstüne geçer eski eşimin mi ?
Boşandığınız eski eşinizin üzerine kaydedilecektir. Doğumdan sonra dava açmalısınız.
Merhaba . İddet müddetimin kaldirilmasi icin basvurdum ama 1 aydır tebligat gelmedi . Ne kadar sürere gelir bilgi verirmisiniz . Tebligat geldikten sonra iddet müddetinin kalmasi ne kadar sürer ? Bilgilendirir misiniz ?
Merhaba, benim evleneceğim insan Kırgız vatandaşı ve şuan orada, 4 ay sonra türkiyede evlenmeyi düşünüyoruz. İki ay önce kırgızistanda boşanması sonuçlanmış. İddet süresini kırgızistanda kaldırtabilirim? Burda gecerli olurmu?
Teşekkürler.
İddet müddeti davası Türkiye’de açılır ve neticelendirilir.
Merhaba 2 ay önce boşandım iddet davası acmak istiyorum
Dava acmak için önce nereye başvurmalıyım
Boşanma davasındaki gibi dilekçe mi vereceğim
Bana yol göster misiniz
TEŞEKKÜRLER
Merhaba,
iddet müddetinin kaldırılması davası ile ilgili avukatlık yahut hukuki danışma hizmetlerimiz için 0212 343 24 95 i arayabilirsiniz.
Ben 12 Aralık’ta 2016 boşandım karar kesinlesti…300 günlük sure ne zaman son bulması gerekiyor
kesinleşme tarihinden itibaren 300 gündür.
Iyı aksamlar bn bosandım ıddet suresı ıcnde gereklı davamı actım gebe olmadıgıma daır raporda hazırladm doktoruma teslm ettım ne kadar sure ıcnde gelıcek onu merak edıyorm yardımcı olabılursenız cok sevınırm
Boşanmanın kesinleşmesinden sonra iddet müddetinin kaldırılması davası ile hastaneye sevk yapılmaktadır. Raporun dosyaya girmesi ile duruşmalı veya duruşmasız olarak karar verilmektedir.
Merhabalar gecen sene bosanma davam vardi bosanamadik fakat 18 ocak 2017 de bosandik karar 15 subat 2017 de cikmis su an 24 haftalik yani 6.ci aya girdim hamileyim aralik ayinda iddet muddetim dolacak cocugun babasiyla evlenicem cocuk kimin ustune olur yardimci olur musunuz. Saygilarimla.
boşanmanın kesinleşmesi tarihinden itibaren 300 gün içerisinde doğan çocuk boşanılan babadan kabul edilir. Bu nedenle soybağı ile ilgili dava açmanız gerekebilir.
merhaba ,iddet süresinin kaldırılması için dava açıcam fakat boşanma karar kağıdını kaybettim.nerden alabilirim yada tekrar çıkartabilir miyim ?
Mahkemeden alabilirsiniz.
Iyi gunler. Yabanci uyrukluyum Bosanmadan sonraki iddet suresi turk varandasi olmayanlar ici de gecerlimi
Merhaba,
2015 de yerel mahkeme tarafından boşanma davasını kazandım, fakat karşı taraf davayı temyize göderdi.2018 de yargıtayda kararı onadı. İddet sürem yerel mahkeme kararından sonra mı yoksa yargıtay kararından sonra mı başlıyor.
kesinleşmeden sonra başlamaktadır
merhaba ben bes senedir esimden ayrıyım bosanmam onumuzdekı ay kesinlesecek kesinleşmeden iddet suresını kaldırmak ıcın basvuru yapabılırmıyım
Yapamazsınız.
İddet süresini ne kadar zamanda biter dava açsam
Mrb benim İddet günüm bitince 20 gün sonra doğum yapacağım. Çocuğum eski kocamdan değil. Çocuk kimin üzerine olur.teşekkürler
Merhaba ben Ekim 2018 de iddet mühletini kaldırma davası açtım ve kaldırttım.. Fakat evleneceğim insanla evlenmedim çıkan karar kağıdını attım.. Ben kesinlikle dava da belirttiğim kişiyle mi evlenmek zorundayım.. Yada tekrar birşey yapmam gerekiyor mu şuan evlilik falan düşünmüyorum.. Nasıl bir yol izlemem gerek
Merhabalar. 17 mayısta anlaşmalı boşandık 8 aydır ayrıyız ve bunu protokolde belirttim. Peki benim iddet müdettim ne kadardır