Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on May 19
Rating:
4721 Sayılı Medeni Kanun’ un 26. maddesi adın korunmasını, 27. maddesi ise adın değiştirilmesini düzenlemektedir. Hukuk sistemimiz bakımından, kişinin isim-soy isim değiştirebilmesi belirli şartlara bağlanmıştır. Oysa Anglosakson hukuk sistemini benimseyen ülkelerde isim değiştirmek, ekletmek veya düzeltmek daha kolaydır ve isim seçimi konusunda kişiye büyük özgürlük tanınmaktadır.
Medeni Kanun, kişinin isim ve/veya soy isminin değiştirilebilmesine hatta yeni bir isim ekletebilmesine veya kişinin birden fazla ismi var ise birini çıkartabilmesine cevaz vermiştir. Burada dikkat edilmesi gereken husus isim-soy isim değiştirme davası ile isim-soy isim düzeltme davası arasındaki farktır. Uygulamada, isim-soy isim düzeltme davasının genellikle isim ve soy isimdeki harf hatalarının varlığı nedeniyle açıldığı görülmektedir. Örneğin, Güler isminin nüfus kayıtlarında yanlış yazılarak Güller olarak kaydedilmesi.
İsim-soy isim değişikliği yapılabilmesi için haklı bir sebebin varlığı ve mahkemeye başvuru yapılması gereklidir. Haklı bir sebebin varlığı kavramı Medeni Kanun ile şart koşulmuş olmasına rağmen hangi sebeplerin haklı olarak nitelendirilebileceği Nüfus Kanunu ve Soyadı Kanunu içeriğinde yer almaktadır. İsim-soy isim değiştirebilmek için haklı sebep sayılabilecek olan haller;
- İsim ve/veya soy ismin milli kültüre veya örf ve adetlere uygun olmaması
- İsim ve/veya soy ismin kişinin itibarını zedeleyebilecek şekilde komik ve alay konusu yapılabilir veya çirkin anlama sahip olması
- İsim ve/veya soy ismin gerek özel hayatta gerekse mesleki hayatta yanlış anlamalar doğurabilir olması
- Kişinin özel hayatında veya iş hayatında başkaca bir isimle tanınıyor olması ve kimlikte yazan ismin sadece resmi işlemlerde mecburiyetten kullanılıyor olmasıdır.
İsim ve veya soy isim değiştirme(tashihi) davası kişinin ikametgâhının(yerleşim yerinin) bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. İsim-soyisim değiştirme davalarının yalnızca bir kereye mahsus olarak açılabileceğine ilişkin 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nun 36/1-b. maddesinin “Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir.” biçimndeki birinci cümlesi Anayasa Mahkemesi’ nin 30.03.2012 tarihli kararıyla iptal edilmiştir. BÖYLELİKLE İSİM-SOYİSİM DEĞİŞTİRME(TASHİHİ) DAVALARI BİRDEN FAZLA KEZ AÇILABİLECEKTİR. Açılacak olan bu dava kişisel durumları etkilemez. Bu davada davalı taraf nüfus müdürlüğüdür. Dava neticesinde hâkim, vermiş olduğu değişiklik kararının gazetede ilan ettirilmesine ve ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğine karar verir. Evlilik birliği içerisinde kocanın soy isminin değişmesi ile kadının(eşin) ve çocukların da soy ismi değişecektir.
İsim-soy isim değiştirme(tashihi) davasında 2 adet tanık gösterilmelidir. Bu tanıklardan en az bir tanesinin aile dışından olması mahkeme nezdinde yararlı olacaktır. Açılmış olan dava, herhangi bir aksilik olmadığı takdirde ilk celsede bitecektir. Bu süre yaklaşık 3 aydır. Dava avukat ile takip edilecekse çıkarılacak olan vekâletnamede ‘nüfus davaları açmaya, isim-soy isim değiştirmek için dava açmaya’ şeklindeki ibare mutlaka ekletilmelidir.
slm ben isim ve soy isim değişikliği için sulh hukuk mahkemesine ekim 2012 de başvuru yaptım hala mahkeme görülmedi sulh hukukmu asli hukukmu göreceği belli değilmiş bu kanun belli oldumu bu konuda bilgi verebilirmisiniz e-mail atarmısınız şimdiden teşekürler.
Ben de dava açmak istiyorum da, ne kadar ücret ödediğinizi öğrenebilir miyim?
Syn Fetullah YILDIRIM,
Derdest davalar ile ilgili yorum yapmayı doğru bulmamamız ile beraber Asliye Hukuk Mahkemesi ne görevsizlik ile gönderilebileceği kanaatindeyim.
ben soyadımı değiştirmek istiyorum ailemle anlaşamıyorum ailevi sorunlardan dolayı soyadım ışık değiştirmek istiyorum sorun olur mu
bende dilekçe verdim mahkemeye ismimi değiştiriyorum başvuru yaptım bakalım ne olacak :D
bende değiştirmek istiyorum beni de gelişmelerden bilgilendirir misiniz .. ‘Hüseyin bozkurt’
ben ailevi nedenlerden dolayı babamı ve annemi tüm yakınlarımı ayrılıp yenibir hayat kurmak istiyorum bu nedenle kütğümün ve adımın soyadımı değiştirmek istiyorum böle sebeble değiştire bilirmiyim..tşk ederim
nüfusa kayıtlı olduğumuz il/ilçe de değiştirilebiliyor mu? nüfus kaydının düzeltilmesi davası diye bahsettiğiniz yerden bunu anladım. eğer cevabınız evetse isim davasıyla birlikte aynı dosyada bu işi de halledebilir miyiz? teşekkürler.
Biz kizimizin adini degistirmek istiyoruz. Kucukcekmece asliye hukuk mahkemesine basvurmamiz gerekiyormus . Yalniz ne kadar surer , birkac ay surer mi aceba ? Tesekkur ederim.
Yukarida uc ay yazmissiniz fakat avukatsiz halletmek istiyoruz. Avukat olmadan daha fazla surer diye tahmin ediyorum. Yaniliyormuyum? Mahkeme tarihinden sonra nufus cuzdani cikatmak ne kadar surer mesela ? Tesekkurler
Ben aılemden ayrı yasıyorum kendılerıyle gorusmuyorum ısım ve soy ısmımı degıstırmek ıstıyorum ama devam eden mahkemelerım var ınfazım var bunlar bı sıkıntı yaratmazsa bı gorusme yapmak ısterım sızınlerle
ben ailevi nedenlerden dolayı babamı ve annemi tüm yakınlarımı ayrılıp yenibir hayat kurmak istiyorum bu nedenle ve soyadımı değiştirmek istiyorum böle sebeble değiştire bilirmiyim..tşk ederim
iyi günler. ben gecen sene resit oldum. isim eklettirmek istiyorum.ikametgahin bagli oldugu mahkemeye direkt gidip basvuru yayapabilirmiyim? başvuru yaparken yanımda birsey goturmem gerekiyormu? dilekciyi oradami yapiyoruz?
ben ismimim son harfini nasil değiştirebilirim
Yukarıdaki yazı ve soruların cevaplarını okumadan soru sormayınız.
Dava açmaksızın değişiklik şu anki yasal mevzuatta yapılamamaktadır. Bu nedenle soru sormadan önce yazıları okuyunuz. Sorunuzun cevabı makalelerde verilmiş olabilir.
isim değiştirmede her hangı bir ücret ödüyor muyuz acaba
Dava için yargılama giderleri ve ilan giderlerini ödemeniz gerekecektir. Hukuki temsilci ile davanızı açtığınız takdirde avukatlık ücreti de ek bir kalemdir. Her halukarda ödeme yapmanız gerekecektir isim değişikliği talepli dava sürecinde.
merhaba ben yurt disinda isvicre de kaliyorum.kizimin ismini degistirmek istiyorum.kizim cifte vatandas burda ismini degistirdik.türkiyede de degistirmek istiyorum.tahminen ücret ne olur ve ne kadar sürer
saygilar
Mehmet Bey Merhaba,
Dava süreci yaklaşık olarak 2-4 ay arasında neticelenebilir. Ancak avukatlık ücreti bakımından yorum kısmında bilgi vermemiz etik olmayacağından şayet avukatlık hizmeti talebiniz var ise doğrudan bizimle iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.
ısım degıstırme ekletme durumu ıc guvenlık yasasıyla kolaylaşacaktı yasa onaylandı ancak yürürlüğe gırdı mı bunu öğrenmek ıstıyorum
Selamlar isim davası duruşma sonrası gazete ilanında T.C. dahil cilt no v.s. bütün bilgilerin hepsi yayımlanmış ilanda. bu her yerde bu şekilde mi? bir sorun teşkil etmez mi
İlanlar o şekilde yapılır.
İyi günler Tugsan Bey.. 1 Sorum olacaktı ben Soyadı değiştirme davası acmıstım.davagünü geldi mahkeme kabul etti değişikliği ve elime ordan bi kagıt verdiler… gazete ilanını ben mi yapıcam mahkeme mi? bide yargıtay a dilekceyi mahkememi yazıyor… Tesekkür ederim
Gazete ilanı sürecini siz yürüteceksiniz. İlanı verdikten sonra ilan metninin yayımlandığı gazeteyi teslim alarak mahkemeye iletmelisiniz. Yargıtay’ a dilekçe yazmak gibi bir durum yok davanız kabul edilmiş ise. Kavram karmaşasına girmemek adına araştırma yapın, hala çözemez iseniz hukuki danışmanlık desteği almalısınız.
Iyi günler, makalede İsim ve veya soy isim değiştirme(tashihi) davası kişinin ikametgâhının(yerleşim yerinin) bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır diyor. Bu durumda yurt dışında ikameti olan Türk vatandaşlarının davası nereye açılır?
Teşekkürler.
Merhaba,
Türkiye’de ikamet adresi bulunmayanlar için MÖHUK hükümleri gereğince İstanbul, Ankara ve İzmir de dava açılabilecektir.
iyi günler tugsan bey isim ekleme talebi icin ailemizden herhangi biri davada bulunabilirmi anne baba dısında
Sorunuzu somut olarak sorarsanız cevaplayayım. Ne demek istediğiniz anlaşılmıyor.
Merhaba,annemin adı kimlikte hacir diye geçiyor bunu hacer olarak değiştirmek için neler gerekli ve bir ücret oduyormuyuz?
Dava açılması gereklidir. İsim değişikliği ve harf değişikliği ile ilgili bilgi için yukarıdaki yazıyı ve ilgili yazıları okuyabilirsiniz. Avukatlık ücreti ile ilgili bilgi almak için ofis telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.
merhabalar
ben de ismimi değiştirmek istiyorum fakat 17 yaşındayım ailemin imzası gereklimidir acaba
17 yaşında olmanız nedeniyle aileniz dava sürecinde olması gereklidir. Aileniz dava için sizin adınıza avukata vekaletname verebilir.
bir de avukat gereklimidir avukatsız halledemezmiyim bu davayı acaba ??
Benim isim degistirme durusmam var yarın ne yapabilirimlütfen acil ceza verirmisiniz
Mrb benim bebeğimin ismini iki isim koymuş esim ve bende teke düşürmek için mahkemeye başvurdum mahkeme vardı bugün eşim olmadığı için duruşma bir buçuk ay sonraya ertelendi eşim değiştirilmesine karşı napmam lazım bana yardımcı olurmusunuz eşinin gelmesi gerekiyor yoksa reddedilir dedi hakim eşim bensiz ismini verebiliyor çocuğuma fakat ben birşey yapamam mı lütfen yardımcı olun
isim değiştirme davasında değişikliği talep edilen çocuk ise ve ebeveynleri evli ise her ikisi de aynı kanaatte olmalıdır. Zira velayet hakkı evlilik içerisinde ortak olarak kullanılır. Eşiniz de istemelidir.
benım iki ismim var birini sildirmek istiyorum bana yardımcı olurmusunuz? AVUKAT GEREKLİMİ
Avukat ile temsil tercihe bağlıdır. Sürecin uzamaması ve risk almamak adına hukuki süreciniz için avukat ile birlikte hareket etmeniz faydalı olacaktır.
Hocam benim adım müslüm ve ben kuzey kullanıyorum ve ismimi avukat yoluyla değiştirmek istiyorum yaşım 21 ve bana sadece bu dava ve maddi olarak ne kadara patlar çünkü ailem bu konuda karşı değil ama destek olmayacaklar.
Ofisimiz ile ilgili avukatlık ücretleri bakımından bilgi almak için 0212 343 24 95 i arayabilirsiniz.
Merhaba eşim soy ismini değiştirmek istiyor bunun için ne yapmalıyız ve bu süreç nekadar sürer acaba ?
Konu ile ilgili avukatlık hizmeti talebi için 0212 343 24 95 i arayabilirsiniz.
Merhaba.Almanyada yasiyorum.Zorlu evlilik tehditleri yüzünden ailemden kactim.20 senedir Ailemle pek görüsemiyorum..Akrabalar internetten rahatsiz ediyor.Facebook veya benzer sitelere üye bile olamiyorum.Soyad yüzünden.Benden nefret ederler.aile sorunlarini mahsus abartirlar.
Kaldigim bölgedede sorunlar var.Türkleri hic sevmezler.yabanci düsmanligi var.issizim.asgari yardim aliyorum.az cok avro verebilirim.Soyadimi degistirmek istiyorum.Yabanci bir soyadi istiyorum.inanin yasamak bile istemiyorum.biktim artik.yardim edermisiniz? : (
Merhaba ben ismimi değiştirmek değilde ikinci bir isim ekletmek istiyorum arkadaş çevremde farklı aile çevremde ismimle tanınıyorum bide ismimin manevi bir anlamı var o yüzden kalmasını istiyorumbbu mümkün mü acaba
Merhaba ben isim degisikligi icin dilekce verdim tebligi geldi sonra ne yapacam
ailemle hiçbir konuda anlşamamam ve diğer kardeşlerimden ayrımcılık vb. durumlardan dolayı 1 yıldır ailemden ayrı ve başka ilde yaşamaktayım ve ailemin vermiş olduğu isim ve soyismimi deiştirmek istiyorum mümkünmüdür