Reviewed by Av.Tuğsan YILMAZ on Jul 4
Rating:
Boşanma Hukuku sistemi ve mevzuatı içerisinde eşler ancak kanunda sayılı sebepleri gerekçe göstererek boşanabilirler. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda boşanma nedenlerinin genel ve özel nedenler olmak üzere ikiye ayrıldığını daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Türk Hukuk Sisteminde genel boşanma nedeni “Evlilik birliğinin temelinden sarsılması”dır. Kanunu 166. maddesinde belirtilen bu neden halk arasında “şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma” olarak adlandırılır. Özel boşanma nedenlerinin tamamı temelinde evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanmaktadır. Örneğin haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma isteyen eş karşı tarafın bu yaşamı nedeniyle evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ispatlamalıdır. Ancak bu halde boşanma gerçekleşebilir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 1 ve 2. fıkraları bu genel boşanma nedeni ile alakalıdır. 3. fıkrası daha önce yazdığımız “Anlaşmalı Boşanma”, 4. ve son fıkrası ise evlilik birliğinin bir daha kurulmasının mümkün olmadığı kesin boşanma nedeni ile ilgilidir.
Evlilik birliğinin temelinde sarsılması bir boşanma nedenidir. Bu sarsılma sonucunda eşlerin ortak hayata devam etmelerinin mümkün olmadığı durumlarda hakim boşanmalarına karar verir. Diğer nedenlerin aksine bu maddede hakime geniş bir takdir yetkisi verilmiştir. Özel boşanma nedenlerinde hakimin görevi sebebin varlığını tespit iken bu boşanma nedeninde sarsılmanın ölçütünü belirleyecek olan hakimdir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılan boşanma davasında davayı açan eşin kusuru daha ağır ise davalı eşin itiraz etme hakkı vardır.
Tek tarafın boşanma talebi ile hakim karar veremez. Boşanma kararı için diğer eşinde boşanmayı istemesi veya boşanmaya neden olacak olayda kusurunun bulunması gerekir. Burada kusur nedeniyle doğacak problemin evlilik birliğini temelinden sarsması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Zira günlük yaşam sırasında evlilik birliği içerisinde meydana gelen ufak problemlerin boşanmaya gerekçe yapılamayacağı Yüksek Mahkeme kararları ile sabittir. Sarsılmanın yadsınamaz olması, evlilik birliğine devamın artık eşlerden beklenmeyecek şekilde olması gerekmektedir. Belirttiğimiz gibi davacının dava açabilmesi için kusurusuz veya daha az kusurlu olması gerekmektedir. Bu hususa örnek olarak eşine şiddet uygulayan kocaya şiddet mağduru kadın hakaret ederse hakarete uğrayan koca bu nedenle boşanma davası açamaz.
Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası görülürken hâkim her olayı kendi içerisinde değerlendirir. Zira boşanma davasında eşlerin ekonomik ve sosyal statüleri önem taşımaktadır. Bunun yanısıra eşlerin inançları, yaşam şekilleri vs. gibi hususlarada hakim özellikle dikkat etmelidir. Toplumun bazı kesimleri için problem teşkil etmeyen olaylar diğer kısım için evliliği temelinden sarsacak olaylardan sayılabilir.
Pratikte karşılaştığımız olaylardan daha ağır kusuru olan taraf boşanma davasını açmasına rağmen kusursuz eş sırf kusurlu eşine zarar vermek için boşanma davasının reddini talep etmektedir. Buna örnek olarak eşini aldatan kadının boşanmak istemesine rağmen kocanın sırf zarar vermek amacıyla boşanmayı istememesi gösterilebilir. Bu tür durumlarda hakim daha ağır kusurlu taraf talep etmesine rağmen boşanmaya karar vermelidir.
Değinmek istediğimiz başka bir hususta 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/4. maddesidir. Bu maddeye göre herhangi bir sebeple açılan bir boşanma davasının reddedilmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen evlilik birliği kurulamamışsa taraflardan birinin başvurusu üzerine hakim boşanma karar verir. Burada önemli olan önceden kanunda yazılı sebeplerden herhangi biri nedeniyle açılan boşanma davasının reddedilmesinin ardından 3 yıl geçmesine rağmen eşlerin ortak hayatı kuramamalıdır. Bu halde hâkimin artık takdir yetkisi bulunmamakta, evllik birliği temelinden sarsılmış sayılmakta ve taraflardan birinin başvurusu üzerine boşanma kararı vermek zorundadır.
Av. Halil İbrahim ÇELİK-Av. Tuğsan YILMAZ
hakimbey boşanma davası boşanmıyorsunuz dıye sonuclandı dıyelım tarflardan bırı ne zaman tekrar boşanma davası acabilir
davası reddedilen taraf 3 yıl boyunca aynı sebeplere dayanarak dava açamaz. Ancak diğer taraf her zaman dava açabilir. Burada önemli olan dava açmak değil, dava sebebini ispat etmek.
Avukat bey karşı taraf 3 yıl boşanmaya ben ise direk boşanmaya diye dava açtım 4 mahkemeye gırdık kesinilkle karşı tarafı istemiyorum.son mahkemeden sonra temize gitti denildi son mahkemenın ustunden 3ay geçtı ıkı tarafada red cvp geldı mahkeme tarıhı berırlenıp mahkeme gırılmedı yargıtaya temıze gıttı denılıyor ne demek oluyor
Dava dosyasına ilişkin inceleme yapmadan bilgi veremeyiz.
Avukat bey boşanma mahkemesı dısında şiddet olmadıgı halde darp raporuyla mahkemeyı kazandı ceza odedım boşanma mahkememızde evden kendı gıtttı ben kovmadım 3. mahkemede telefon dokumanlarımı ıstedı ve cıktı dokumanlarda baskasıyla gorustugumde cıktı cocukları gormek ıcın aradım tehtıt kufur dıye mahkeme verdı ben onunla aynı evın ıcersınde asla yapamam sızce nasıl bı sonuc olur mahkemede hakıme desem asla tekrar bırlesme olmayacak dıye sızce bı etkısı olurmu teşekkurler
Ceza almış olmanız sizin adınıza boşanma davasında da dezavantaj. Mahkemede barışma ihtimalinizin olmadığını söylemeniz ek bir anlam ifade etmez. Kendi iddialarınızı ispatlamanız önemli.
Avukat bey son mahkemede hakımınım kararı benım dırek boşanmama red karşı tarafında 3 yıl ayrı kalma red verdı avukat temıze yargıtaya gıttı dedı bu ne demek oluyor
Karar aleyhinize geldiği için boşanamadınız ve kararın değişmesi maksadıyla temyiz başvurusu yapıldığı anlamına geliyor.
Temyiz süresi ne kadar sürer ki avukat bey cvplarınız için çok teşekkür ederim allah işinizi rast getirsin
Dosyanın düştüğü yargıtay dairesine ve yerel mahkemenin dosyayı gönderim süresine göre değişmektedir. Ancak genellikle 3-4 aydan kısa sürede dönmemektedir.
Avukat bey mahkememız temyız surecınde.Cocuklarımı daha once hey ay bellı gunlerde goruyordum karşi taraf sorun cıkarmak için cocukların pisikolojısı bozuldu dıye rapor almıs pedolokla gorme kararı cıktı baska turlu gostermıyo 1 defalıga pedolokga gıdecegım herdefasında pedolokla gormek ıstemıyorum mahkemeye nasıl bır başvuruda bulunabılırım pedolok dısında gormem ıcın kucuk oldukları ıcın velayetını bana vermezler ama ben bellı zamanlarda gormek ıstıyorum
Pedagog raporunu inceleyip iptali için işlem yapılabilir.
Avukat bey eşimle çocuklar icin tekrardan birleşme kararı aldık.yıne olmadı gecınemedık dıyelım mahkeme acabılırmıyım 3yıl gecmesı gerekırmı ılk once kımın mahkeme actıgı önemlimi
Davayı açan taraf şiddetli geçimsizlikte dava açma sebebini ispat edecek deliller sunmalıdır.
mart 11 de dava actım nısanda tanık ıstenıldı ve sonrasında karsı taraftan tanık ıstendı orası bıldırdı sımdı ne kadar surer bu sure
Yargıtay aşaması hariç minimum 6 aylık bir sürede davanız tamamlanabilir diye düşünüyorum.
5 senedir beraberiz fakat 3 senedir evliyiz. esimle anlasamiyorum. hep kendi istediginin olmasini istiyo benim fikirlerime dusuncelerime onem vermiyo. surekli tartisiyoruz. beni surekli baski altina alio. bi tane 2 yasinda oglum var beni onunla tehtid ediyo onu sana vermem saklarim bulamazlar sen git tek basina babanin evine falan gibi sozler. artik dayanacak gucum kalmadi cocugumu alabilir miyim acaba ne yapmam gerekio lutfen yardimci olur musunuz
Bir an evvel boşanma davası açmalı ve dava sürecindeki geçici velayetin verilmesini de talep etmelisiniz. Hukuki destek alın.
iste sorun orda. bosanma davasi acamiyorum. evden disari cikamiyorum. tek basina bi yere gidemiyorum. cocugumu birakip baba evine gidip dava acsam cocugumu alabilir miyim. cok sukur ona bakabilecek durumum var. kimseye muhtac etmem. ama beni tehtid ettigi icin korkuyorum. birakip gitsem mahkeme bana vermicek diye de endiseleniyorum. yardimci olur musunuz..
Çoçuğunuzla baba evinize gidip dava açmayı düşündünüz mü?
dusundum. fakat bu mumkun degil baba evine surekli beraber gidiyoruz. beni yanliz gondermiyor.
ne yapmaliyim sabrimin bittigi yerdeyim hukuki destek alamiyorum. cocugumla tehtid ediliyorum. dava acamiyorum. nereye gitsek benimle gelio bu yuzden dava acamiyorum. oglumu birakip baba evine gidip dava acsam acaba oglumu alabilir miyim caresiz kaldim. lutfen yardimci olur musunuzz.. 😔
Kendi ailenizde destek veriyor ise avukat ile görüşüp sürecinizi başlatın.
Mrb tugsanbey kolaylıklar dilerim ben bi koni hakkında bilgi edinmek istiyorum mümkünse bosanma davasinda kişinin kullanmış olduğu face adresi bilinmese dahi bu adrese numara ekli olmasa dahi mesenger konusmalari çıkabilir mi nafaka ve mal istemek için kullanilabilimi adres yok numara kayıtlı diil sadece face ismi var ayrıca mesengerden konuştuğu şahıs hesabını döndürmüş eğer mahkeme mesenger konuşmasını elde ederse bu kişinin kim olduğu cikarmi en önemlisi mesenger ve watsap konusmalari foto paylasimlari bosanma davalarında cikarmi ayrıntılı bi şekilde bunları öğrenmek için mahkemeye mi başvurmak gerekiyor şimdiden tsk ederim ii günler dilerim