Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Apr 10
Rating:
Evlilik birliğinin yasal olarak sona ermesi haline boşanma denir. Türk Hukuku’ nda boşanma ancak kanunun öngördüğü şartların gerçekleşmesi ile vuku bulur. Kanun boşanmanın ancak haklı bir sebebin varlığı halinde mümkün olabileceği hükmünü getirerek toplumun temel taşı olan aile kurumunu korumaya ve evlilik birliğinin devamını sağlamaya çalışmıştır. Ancak karşılıklı sevgi ve saygı ortamının olmadığı aile hayatlarının, kişiler için çekilmez hale gelmesi de bir genel boşanma sebebi olarak sayılarak bu doğrultuda anlaşan çiftlere ‘ANLAŞMALI BOŞANMA’ kurumunu getirmiştir. Anlaşmalı boşanmada çiftler boşanmanın tüm ayrıntıları (velayet, nafaka, tazminat vs.) hakkında anlaşarak evlilik birliğini sona erdirilmesi için ilgili mahkemeye başvururlar. Bu hususta ayrıntılı bilgiye sitemizde yeralan diğer makalelerden ulaşabilirsiniz. Bu makalemizin ana konusu taraflardan birinin boşanmak istemediği ya da boşanmanın yan hükümleri olan velayet, nafaka ve tazminat hükümlerinde tarafların anlaşamadığı durumlarda ortaya çıkan çekişmeli boşanma davasıdır.
4721 Sayılı Medeni Kanunu hükümlerine göre boşanma ancak kanunda sayılı sebeplerin varlığı halinde mümkündür. Kanunun 161. maddesinden itibaren sayılan boşanma nedenleri; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Her ne kadar tahdidi bir belirleme yapılmışsa da bu 6 gerekçeden sonuncusu olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması genel boşanma sebebi sayılmaktadır. Bu sebep dışında kalan diğer maddeler özel boşanma sebeplerindendir. Boşanma sebepleri belirlenirken çok dikkatli hareket edilmelidir. Zira kabul edilmeyecek bir boşanma davası neticesinde kanunun amir hükmü gereğince taraflar 3 yıl boyunca yeni bir boşanma davası açamazlar. Bu nedenle açılacak boşanma davasında ispat edilebilecek argümanlar ileri sürülmelidir.
Özel boşanma sebeplerinin yanı sıra belirttiğimiz gibi genel boşanma sebebi sayılan evlilik birliğinin temelinden sarsılması için ortak hayatın çekilmez hale geldiğinin ispatlanması gerekmektedir. Zira özel boşanma sebeplerinin somutlaştırılması – ispatlanması daha kolayken evlilik birliğinin temelinden sarsılmanın ispatı daha zordur. Bu boşanma nedeninde hakimin takdir yetkisi yadsınamaz ölçüdedir.
Çekişmeli boşanma davasında dava açabilmek için tamamen kusursuz olmak gibi bir şart yoktur. Daha az kusurlu veya tamamen kusurlu taraf dahi boşanma davasını açabilir. Kusur oranı sadece boşanmanın feri sonuçları olan nafaka, tazminat, velayet vs. hususlarda önem taşımaktadır.
Bir boşanma davasının reddedilmesi halinde belirttiğimiz gibi taraflar 3 yıl boyunca tekrar boşanma davası açamazlar. Ancak 3 yılın sonunda taraflar ortak hayatı kuramamışlarsa taraflardan birinin başvurusu üzerine hakim boşanma kararı verir.
Boşanma davası taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesinden veya tarafların son 6 ay birlikte yaşadıkları yer mahkemesinde açılır. Boşanma davası açıldıktan sonra hakim dava süresince ortaya çıkabilecek olumsuz durumlara karşı geçici önlemler almak zorundadır. Bu geçici önlemler içerisinde eşlerin barınma, geçinme, çocukların eğitim vs. masrafları için nafaka tedbiri yer almaktadır. Ayrıca dava sonucunda tazminata veya paylaşıma konu olacak malların yönetimine ilişkinde bir tedbir kararı verilebilir.
Boşanma davası sonucunda kusursuz ya da daha az kusurlu taraf karşı taraftan mevcut veya beklenen menfaatlerinin zarar görmesinden dolayı bir tazminat talebinde bulunabilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan taraf diğer taraftan manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ayrıca boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan taraf daha az kusurlu olmak şartıyla diğer taraftan yoksulluk nafakası talep edebilir. Bu nafaka belirlenirken dikkate alınacak kıstas nafaka talebinde bulunan tarafın boşanma nedeniyle hayat standartlarının değişmemesi durumudur. Bu nedenle burada nafaka rakamı belirlenirken tarafların hayat standartlarının da tam olarak belirlenmesi gerekmektedir. Boşanma davası sonucunda hükmedilecek maddi tazminat taksitler halinde ödenebilirken manevi tazminat tek seferde ödenmelidir. Manevi tazminatın irat (taksit) halinde ödenmesi mümkün değildir. Boşanma davası sonucunda nafaka alan tarafın tekrar evlenmesi halinde nafaka ödenmesi durdurulur. Ayrıca resmen evli olmamasına rağmen evliymiş gibi yaşayanlar, haysiyetsiz hayat sürülmesi, yoksulluğun ortadan kalkması ve taraflardan birinin ölmesi halinde de nafaka sona ermektedir.Kusursuz veya daha az kusurlu taraf boşanma davasından sonra da nafaka talebi ile dava açabilir. Bu davalar nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesinde açılır. Boşanma ile kazanılan nafaka vb. mali haklar boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmezse zamanaşımına uğramaktadır. Bu husus Medeni Kanunun 178. maddesinde hükme bağlanmıştır.
Av. Halil İbrahim ÇELİK – Av. Tuğsan YILMAZ
Avukat Bey elinize sağlık yazılarınız için.
Avukat Bey Merhaba,
Boşanma davası ile ilgili yazılarınızı okuyorum. Gerçekten elinize sağlık. Avukat olmayanların anlayabileceği biçimde cidden.
Size sorum şu: Bu anlaşmalı boşanma haricindeki sebeplerin tamamı çekişmeli boşanma sebebi midir?
Teşekkürler
saygı değer avukat bey aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. evlilik birliliğinin temelinden sarsılması (çekişmeli) boşanma davasında duruşmaya eşlerin katılmaları zorunlu mudur? avukatımız davayı takip edebilir mi? yani illa ki eşleri görmek ister mi hakim? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla.
Çekişmeli boşanma davasını avukatınız vasıtasıyla duruşmalara katılma zorunluluğu olmaksızın yürütebilirsiniz.
Merhabalar bende boşanma davası hakkında bir soru soracaktım cevaplarsanız sevinirim.kasım 2013 te dava açıldı ilk mahkeme 2014 şubat ayında ikinci mahkeme ise 2014 nisan ayında sonuçlandı hakim boşanmamıza karar verdi fakat ben yargıtaya taşıdım hiçbir suçum olmadığı halde elimde delillerle mahkemeye çıkıldığı halde 10 bin maddi 7 bin manevi tazminat davası açıldı ve karşı taraf kazandı bende hakkımı yargıtayda aramak zorunda kaldım en önemliside şu an kendi üzerime iş yeri açacağım fakat korkuyorum yargıtayda olduğumuz için eski eşim açacağım iş yerinden her hangi bir hak talep edebilirmi yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler.iyi çalışmalar.
Saygılarımla,
Murat Bey,
Maddi ve manevi tazminatın kazanılması durumunda ilamlı icra yoluyla tahsili mümkündür. Bu durumda iş yerinize, evinize ve banka hesaplarınıza icra takibi nedeniyle haciz işlemi uygulayabilirler.
Boşanma davasının temyizini ise bir makale ile web sitemizde değerlendireceğiz.
Av. Tuğsan YILMAZ
Eşim mal varlığıma tedbir koydurmus ama ben batiyorum kendisi hala bende 1bilyon istiyor tedbiri kaldirtamazmiyim tazminati ödemeden
Mrhba benim bir sorum olacakti biz nisan 2014 trhnde evlendik esim beni ailemin yanina gondermek istemiyodu onun ailesi ile ayni evde yasiyorduk ben esim ile bu yzdn tartismalarimiz olyodu bana gidersen orda kal gelme diyodu sûrekli 30 agustos sabahi bn yine ailemin yanina gitmek istdm ama eşim gndrmkistemedi yine tartistik bnde ailemin yanina gittim diger gun sabah yeniden esimin yanina gidince ailesi bana birsuru hakaret etti evden kovdular bn eşimle konuşmk istedigim icn evdn ckmdm sonra esimde bana birsuru hakaret etti annesi ve babasi beni kollarimdan sûrûkleyerek evden zorla çikarttilar ûstelik 5 aylik hamileydim bana bunlari yaptiklarinda eşim uzman çavuşluk için 3 aylik egitime gitti beni kollarimdan sûrükledikleri gün ve beni şimdiye kadar hiç arayip sormadi sûrkli doktora gidiyorum hamile oldgm için eşim birgün bile çocugunun sagligini arayip sormadi bn ailemin yaninda kaliyorum 3 aydir bana maddi destekte çikmiyo hiç boşanma davasi açildiginda bn tazminat ve nafaka alabilirmiyim ve çocugum dogdugunda velayet davasi açtiginda çocugumu benden alabilirmi hemen.bunca zaman arayp sormadi ve dûşük riskim oldugunuda biliyodu o halde ailesinin beni sûrûklyrk evdn atmalarina hiç ses çikartmadi. Bebegimi alabilirmi benim meslegim yok herhangi bir gelirimde yok ekonomik olrk yetersizim eşim ise uzman çavuş.
Boşanma davasında evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesi ve iddiaların ispatı ağır kusurlu tarafın maddi tazminat ve manevi tazminat ödemesine hükmedilebilir. Çocuğunuzun olması ve herhangi bir geçim kaynağınızın bulunmaması durumunda ise çocuk ve sizin için nafaka ödenmesine de karar verilebilir.
Merhaba avukat bey ben çekişmeli boşanma ile boşan dım anlaşma protokolünde bana bir arsasını vermişti ben hiçbir şey istemedim boşanma arifesinde evde ben kaliyordum ve eşyalar yandı yangın raporu kisa devre benden hak talep edebilir mi ? Boşanma kararı küçük hakaret ve aşağılayıcı tavır nedeniyle oldu boşanma maddi manevi tazminat davası açabilir miyim
Merhaba avukat bey.20/07/2012 tarihinde başka biriyle görüşmemi yakaladığından dolayı eşim bana tedbir nafakası davası açtı ve ayrı yaşamaya başladık.akabinde 25/02/2013 tarihinde ben boşanma davası açtım.bu arada 21/03/2013 tarihinde tedbir nafakası davası sonuçlandı ve her ay nafaka ödemeye devam ediyorum.boşanma davası çekişmeli olarak devam etti ve eylül 2013 yılında boşanmanın reddine olarak sonuçlandı.tekrar boşanma davası açmam için ne yapmam gerekiyor.bu zaman zarfında ayrı yaşıyorum ve birlikte yaşadığım arkadaşım var şu anda hamile, çocuk açacağım davaya engel teşkil edermi (boşanma açısından)ve 3 yılı kesin doldulmammı gerekiyor başka birinden çocuğum olduğu için dava açabilirmiyim.şimdiden teşekkürler
S.a.Çekişmeli boşanma davasında avukatlık ücreti ne kadardır?Ve bu ücret ne şekillerde ödenebilir?Karşı taraftan temin edilebilir mi?Tşkler
Iyi gunler avukat bey ben 2013 yılında aile zoruyla bir evlilik yaptım ve yaşım on yediydi ve 2014 agustos 10 da düqunum oldu ve autos yirmi iki de yor dışına gitti evlendim kişi ve 2015 haziran ayına kadar hiç görüşmedik yüzyüze telefonla gorustuqumuzde hep tartışıyoduk ve beni tehtit etti ve ben sığınma evine girdim Mart ayında ve Mart sonunda boşanma davası açtım çekişmeli olarak yurt dışına boşanma tebligat kaç günde ulaşır ve benim boşanmam ne kadar sürer tahmini
Merhabalar. Eşimle evleneli 3 yılı geçti. Ilk senemiz dolmadan boşanma davası açtı. Evliligimizin sebebi evlilik öncesi yaşananlardi. Anlaşmalı evlilik yaptık evlenip boşancaz diye. Ben boşanmak istemedim. Ilk dava sırasında hamile kaldım. Aslında eşimle aynı evde yasamiyorduk. Bigun geldi ve hamile kaldim. 2013 kasim ayinda dava hamile olduğum nedeniyle hakimin red karariyla boşanmadik. Ancak kızımız olduğu halde eşim eve gelmiyordu. Hakim bebek 1 bucuk yaşına gelene kadar deneyin olmazsa gelin bosicam dedi. Kizim bi bucuk yaşına girecek. Eşim boşanma davası açmış. Boşanmak istemiyorum. Sonuç ne olur. Isim iyi memurum. Tazminat alabilir miyim boşanma gerceklesirse.
Boşanma davasında hakim ayrılık kararı mı verdi?
Eşinizin açtığı boşanma davasında boşanmak istemediğinizi belirtebilir ve çocuğunuz için nafaka isteyebilirsiniz.
Öncelikle merhaba. 26/10/2015 tarihinde açmış olduğum çekişmeli boşanma davasında davanın subutu bulunmadığından reddine hükmedilmiş. Avukatımın yanlış adres beyanından dolayı dava reddedilmiş. şimdi bundan sonra ne yapacağım? Yeniden dava açma hakkım var mı? Bu davayı ne şekilde açabilirim? Avukatım bana yeniden açılmış bir dava olduğunu söyledi fakat adliyeden sorduğumda başka bir dava olmadığını söylediler. Bu durumda ne yapmam gerekmektedir? yardımcı olursanız beni bu zor durumda aydınlatırsanız çok sevinirim.
Bahsettiğiniz dava dosyasının ancak fotokopisini incelemek suretiyle bilgilendirme yapabilirim.
merhaba ben nisan mayıs ayı gıbı çekişmeli boşanma davası actım .alkol kullanıyor ve sonra bana hakaret edıp ınsanın eşine soylememesı gereken bir cok iğrenc sözler sarf edıyordu.(orospu ,kahpe sürtük gıbı)arkadaslarımı benden uzaklastırdı ,aileme kötü sözler soylüyordu.sürekli baskı kurmaya basladı.bende dayanamadım cocukların psikoljisi bozulmadan boşnma davası actım
cocuklarımı bana vermek ıstemedıgı ıcın cekişmeli bosanma davası actım. mahkeme dava gununu belırmesıne az bır zaman kala davayı gerı cektım .pişman oldugunu düzeleceğini söyledi ama değişen birşey yok olmadı .tekrar davayı ne zaman acabılırım
Davadan feragat mi ettiniz yoksa duruşma günü gitmediğiniz için dosyanız düştü mü?
cocuklarımın velayetinı alabilirmıyım kızım2007 mayıs oğlum2008 eylül doğumlu
Sayın Tuğsan bey benim eşim kokain bağımlısı fakat 2 ayda bir kullanıyor. Eve yada bana bir zararı yok. Tedaviyi denedik ama başarılı olamadık. Bende bağımlı ve çok sorunlu bir babanın kızıydım 8 yıl evvel çok şükür öldü. Benim 2.5 yaşında bir kızım var. Onu bu şekilde büyütmek istemiyorum. Aslında eşim (uyuşturucu bağımlılığını öğrenmeden önce) sözlü ve fiziki şiddet kullanmıştır (en son 8 aylık hamileyken ). Şimdi bu durumda dava açsam boşanabilirmiyim ? Eşimin ailesi beni hem sever hem tutarlar. Bu sebeple oturduğumuz bu evde benim oturmaya devam etmem kanaatindeler. Yani evden ayrılacak olan eşimdir. Ondan kızına nafaka ödemesi dışında hiçbişey istemiyorum. Çocuk sahibi olmamdan evvel şiddet yüzünden 2 kez boşanma davası açmışlığım var. Yaşım 25 ve 8 senelik evliyim .Madem eve bir zararı yok neden boşanmak istiyorsun diye soracak olursanız öncelikle temin etmesi gereken bu maddenin çok pahalı olması ve kızımın rızkını buna vermesi ayrıca zamanla daha kötüye gideceğini bildiğim kızımı olası hertürlü şiddetten korumak istediğim için boşanmak istiyorum . Eşim taksi şoförüdür.Sizce benim için bir umut varmıdır ?
Umut her zaman vardır. Dava açmadan önce ve dava sürecinde avukat desteği alın. Maddi durumunuzun olmadığını fakirlik belgesi ile ispat edebiliyorsanız bulunduğunuz ildeki barodan adli yardım talebinde bulunun. Bu gibi bir durum yok ise özel avukat tutun.
davadan feragat ettim
kolay gelsın ben çekişmeli bosanma davası açtım herhangı belge ve şahıdım yoktu dava red edıldı.temyıze gonderdım bozulabılırmı acaba sağolun
Ayşe Hanım,
Davanızı dayanaksız olarak açmışsınız ve ispat edememişsiniz. Herhangi bir deliliniz olmadığınız red kararı Yargıtay’ca onanabilir.
Merhaba esim ile tartistiktan sonr esim benden habersiz ailesinin yanina baska sehire gitti . Bu donemde bosanma gibi bi dusuncesi olmadigini defalarca mesaj ve telefonda bana ve aileme beyan etti. Daha sonra ailesi ile aramda tartismalar yasandi . bir ay sonra aile baski yuzunden dava acmak istedigini soyledi anlasmali olarak teklif etti sure uzasin diye kabul ettim ama bu sirada ailesi ile tartismaya ve esimlede tartismaya devam ettik. Anlasmali bosanma davasina gitmedim. Simdi yeni bi dava acacagini soyluyor siddet uyguladi diyerekten. Ama tamamen yalan ne darp raporu ne sahit nede baska bi delil var . benim elimde ise esimin beni hala sevdigini soyledigi ama ailesi yuzunden gelemedigininima eden mesajları bulunmakta. Bu durmda sizce aile baskisi yuzunden bosanmak istedigini ıspatlaya bilirmiyim ? Ve sadece soylemlere dayanarak siddet uyguluyor diye iddaa edebilir mi? Cok tesekkur ederim
İddia etmek ve ispat etmek farklı kavramlar. Aile baskısı olup olmaması davanın reddi için kullanabileceğiniz bir argüman ancak boşanma davası dilekçesinde yer alan diğer iddiaları da çürütmeniz gerekli. Boşanmayı isteyip istemediğinize göre yapacaklarınıza karar vermelisiniz.
Tugsan bey oncelikle vermis oldugunuz cevaplar icin tesekkur ederim. Size tek bi sorum olacak anlasmali dava dilekcesindeki iddaaları cekismeliye donerken degistirip farklı bi neden gosterebilirler mi? “Kisisel ailevi ve ekonomik sorunlar nedeniyle ” ibaresi yer alıyor sadece suan . simdiden tesekkur ederim tekrar.
Anlaşmalı boşanma mümkün olmadığı takdirde aile mahkemesi hakimi çekişmeli boşanmaya döneceğinden dava konusu iddiaları belirtmeniz için genellikle süre verir.
Merhaba avukat bey Ben yurtdisindan uzun zamandir ayriyasadimiz esime cekismeli bosanma davasi actirdim bir avukat aracigi ile. Fakat simd bosanma davasinindan vazgecmek istiyorum avukat bey kendisine masrafini alcagini söylüyor 3.000 tl. Dava acilali 4 gün Oldu bu masrafi davadan cekilsemde bütün masrafi ödemem gerkirmi. Lüften bilgi verirseniz cok sevinirim.
Avukatınız ile aranızdaki anlaşmaya bağlı. Avukat dava açmak suretiyle avukatlık ücretine kanuni olarak hak kazanmıştır.
Ben yurt disinda sosyal yardim aliyorum türkiyeden barodan avukat hakkim olabilirm? Bir öncesi mesajimda unuttum😊 Tesekkürler simdiden.
Tuğsan Bey merhaba.
Kısa birşey sormak istiyorum:
Kadın istemiyorsa boşayamazsın diye bilinen bir durum vardır. Bu gerçek midir?
(Kadında boşanmayı gerektirecek sebeplerden hiçbir kusurunun var olmadığını ve kadının boşanmayı istemediği bir durumdan bahsediyorum. Keyfi bir şekilde sizin kişisel ve keyfi sebebiniz olduğunu ve boşanmak istediğinizi farz edelim).
Böyle bir durumda boşanmak gerçekten imkansız mıdır?
Saygılar.
Çekişmeli boşanma davası ile ilgili birden fazla yazımız bulunmaktadır ve kusur kavramı açık bir şekilde değerlendirilmektedir. Yazılara göz atarak sorunuzun cevabını edinebilirsiniz.
Slm bende çekişmeli boşanma davası açmış eşim eşimin açmış oldugu bosanmada iki iddianeme ile acmış 1,eşim beni ve çocuklarimi sokaga atmistir demis fakat benim yasadigim ilce esimin yasadi kasaba 25 km esim 13,ocak 2016 da evi kendi terketti 13,ocak,2016 dan 22 ocak,a yani 15 tatile kadar cocuklarim servisle gidip gelmislerdir 2,iddia ise esim beni 1 ayda 4 kez ters iliskide zorla bulundu demis adli tip raporu temiz geldi dava düşermi subat 2 de esimin annesi beni arayarak cocuklari kendilerine gondermemi okul acilis tarihi 8 subat oncesi cumartesi veya pazar gunu esimle cocuklarimi gelip almami soyledi bende gonderdim tabiki kimliklerinide istediler verdim aklima oyun oynayabilecekleri hic gelmedi cocuklari alir almaz cocuklarimin ikametini okulunu bulundugu kasabaya aldirmis biri 6 yasinda oglum biri 9 yasinda kizim var dava düşmezseher iki çocuklarımın velayetini bana verirlermi ayrica esim okul saati icinde cocuklari okula gondermeyerek gezmeye giderken yaralanmali kazaya karisiyor kaza saati 14,30 cocuklarin okuldan cikma saati 15,30 ve mahkeme kararina ragmen esim bana cocuklarimi gostermedi kaza yaptiklarini 7 gun sonra ogrendim çocuklarimin velayeti verirlermi ikisininde
Öncelikle amacınızın ne olduğu önemli. Boşanmak istemiyorsanız davanın reddi için gerekli argümanları sunmalısınız. Şayet boşanma davası reddedilirse velayet mevzubahis olmayacaktır.
Siz de boşanmak istiyorsanız kendi boşanma sebeplerinizi ve haklılığınızı kanıtlamalısınız. Çocukların velayeti ise yaşı büyük olan çocuklarda fikri alınmak suretiyle menfaatlerine en uygun ebeveyne verilmektedir.
Sayın avukat tuğsan yılmaz bey eşim 9,yaşındaki kızımı bana karşı doldurmuşlar ne dediyse benimle telefonda dahi konusmuyor pedegog esliginde ifade aldirtabilirmiyiz ben karşı tarafın iddianemelerini yasal belgelerle çürüttüm ben boşanmak istemiyorum fakat eşim boşanmak istiyorum desede dava yine düşermi bide 650,tl nafaka har giderleri dshil 710,tl ayda 2 kere pedegogla cocuk gorme 600 tl toplam 1310 tl ediyor asgeti ucretli calismis olsam yine odeyemem bunlari susn calismiyorum avukatimi baro tsin etti gecici nafaka odemesrm hapis cezası alirmiyim tesrkkurlet
Nafakanın ödenmemesinin hapis cezası olarak yaptırımı olacaktır. Baro tarafından tayin edilen avukatınız ile dosyaya ilişkin toplantı yapmalısınız.
çekısmeli bosanma sonucu bosandık ben davalıyım davacı trarafa 6 bin maddi 4bin manevi tazmınat verildi.ayrıca yoksulluk nafakası 200 tl. davacı ayrıca evlılık ıcınde bozdurulup harcanmıs zıynet esyalarını ıstedı. mahkeme zıynetlerı usul yonunden bozdu bu nedemektır yenıden altın davası acılabılırmı.yada mal yada esya paylasımı acılabılırmı davacı evını 2 yıl once terkettı.yargıtaya gıdersem ne olur.cevap ne zaman gelır.tesekkurler.
Ziynet eşyalarının talebi boşanma davası içinde de olsa harca tabidir veya ayrı bir dava açılması gerekir. Mal paylaşımı da ayır bir dava olduğundan eşiniz boşanma davasının kesinleşmesinden sonra 1 yıl içerisinde de mal paylaşımı davası açma hakkına sahiptir.
Merhaba avukat bey esim bana bosanma davasi acti maddi durum incelemesi geldi ama mahkeme kagidi hala gelmedi incelemeden sonra ne kadar bir surede gelir simdiden tesekkurler
Hasret Hanım,
Çekişmeli boşanma davalarında tarafların maddi durum araştırması (SED-sosyo ekonomik durum araştırması) yapılır ve talep edilen tedbir nafakaları genellikle SED sonrası karara bağlanır. Dava sürecinde ise dava dilekçesi ile birlikte tensip zaptı gönderilir. Bahsettiğiniz maddi duruma ilişkin incelemenin dava dilekçesinden önce gelmesi kanımca tesadüfi ve nadir rastlanılan bir durum. Dava dilekçesi de eli kulağındadır, kısa süre içerisinde adresinize ulaşacaktır.
PEKİ KARAR YARGITAY ASAMASINDAN SONRAMI KESİNLESİR
Yargıtay’a gönderilen çekişmeli boşanma davası onandığı takdirde temyiz sürecinden sonra kesinleşir. Bozulur ise yerel mahkemeye geri gönderilir, kesinleşmez.
Ben 1 ay önce tamamen boşandım yalnız kimlik degistirmek için nüfusa gittiğimde hala eşimin kütüğünde olduğum ikametim kapalı söylendi bana verdikleri bilgi temyiz için imza atılması gerekiyormuş ben davalarına hiç katılmadım dava Antalya Merkez de görüldü imza için Antalya ya gitmem mi gerekiyor yoksa yaşadığım şehirde ki adliyeden halledebilirmiyim
İkamet antalyada ama nüfus müdürlüğünde kapalı görüldü
Bulunduğunuz şehirdeki nöbetçi aile mahkemesinden boşanma kararını veren mahkemeye gerekçeli kararın ….adresime tebliğ edilmesini talep ediyorum diyebilirsiniz. Gerekçeli karar tebliğ edilmediği için çekişmeli boşanma davasında verilen karar kesinleşmez ve nüfusa işlenmez.
Merhaba ben beş aydır abimle yaşıyorum.Eşimle şiddetli geçimsizlik yaşıyorduk.Eşim bize bakmıyor bizimle ilgilenmiyordu.Evlendiğimizden beri bana şiddet uyguluyor 4 yaşındaki oglumun gözünün önünde de bana şiddet uyguluyordu.Eşim bana al oğlunu babanın ya da abinin evine git diyordu.Alkol kullanıyordu hatta bazen esrar ve hap kullandığını görüyordum.Eşim benim düğün altınlarımı zorla aldı.Eşim beni bankaya borçlu yaptı ve ben ödemek zorunda kaldım.Evden ayrılmadan önce eşimin sahte bir boşanma kağıdı çıkardığını buldum.Eşim ruhsatsız silahta taşıyordu.Eşimin bana ve oğluma zarar verecek korkusuyla abimin yanına yerleştim.Dava açmadım birkaç kişi bana dava açarsam bişey talep edemeyeceğimi söylediler.Oğlum benim yanımda.Ben hakkımı alarak boşanmak istiyorum.En çokta korktuğum inat edip de oğlumu benden alabilir mi?Ne yapmalıyım?Teşekkür ederim.
Bir an evvel davanızı açın. Dava açmadığınız ve talep etmediğiniz takdirde bir şey alamayacaksınız.
İyi günler.ben azerbaycan vatandaşıyım.türk vatandaşıyla 6 senedir evliyim.vatandaşlığımi yeni aldım.12 yaşında ilk evliligimden kızım var.eşim le geçinemiyoruz.çocuk büyüdü diye masrafları da arttı.karsiliyamam diyor.çalışmaya da izin vermiyor.bana boşanalım diyor.sorum boşanırsam vatandasligim iptal olurmu.??kızım burda okuyor okulunu.azerbaycanda devam edemez.lütfen bana yardımcı olun
Mrb. Eşimle 3 yıldır evliyiz fakat resmi nikahımı ailesinin baskısıyla kıymıyordu. Bu yıl ekim aynda kıydı .Okuyorum. Her turlu ihtiyacımı ailem karşılıyordu .o benim okumamı engellemek için elinden geleni yapıyordu (sınav zamanı sınavlara göndermemek vs). Sürekli eve bayan getiriyordu kuzeniyle kuzenimin sevgilisi diyerek bana hizmet ettiriyordu ama sonradan onun sevgilisi çıkıyordu. sosyal medyada başkalarıyla konuşmalarını yakaladım bende kaydettjm yanıma. Askere gittiği surece evimi kiraya verip beni ailesinin yanında kalmaya zorladılar esimle hiçbi şekilde iki senedir cinsi bi münasebetimiz olmadı. Çalışıp evle ilgilenmiyordu altınlarmı zorla alıp arsa aldı onuda baskasının üzerine yaptı Çocugum yok. Sürekli dövüp hastaneye bile götürmyordu götürdüğünde de başkasının kimliği üzerine götürüyordu. çatışmalar sebebiyle evimizi tekrar terketmek zorunda kaldm beni ebeveynlerimin evine yolladı . Her gun bi yalan uydurup oraya tasınacaz buraya tasınacaz dıyrek kandırdı . Devletin verdiği tüm yardımları kendisi ailesyle yiyor . Ben hiçbi şeklde faydalanamıyorm. Gerek okudugum için gerek ailemle kaldıpım için oldukca yoksulluğa düştüm. Bilet aldı gelip almadı bni biletler iptal oldu numarasını degstırmış ulaşamıyorm . Boşanma celbi geldi dava açmış bende karşı dava açtım iki hafta önce de dalga gecer gbi bide mektup yollamışlar kızınızı dinen boşadık diye bu davvayı kazanmak için napabilirim ??
Dava sürecini kazanabilmek için karşı tarafın iddialarını çürütmeli ve açtığınız karşı davadaki dayanaklarınızı ispat etmelisiniz.
Sn. Yılmaz merhaba,
Eşimle 30 yıllık evliyiz. 1,5-2 yıl kadar önce üniversiteden bir bayan arkadaşımla yakınlaştım. Sosyal medyadaki paylaşımlarım ilk kez yakalandığımda eşim beni affetti. Ancak 2.kez yakalandığımda önce anlaşmalı boşanma istedi. Ben avukatının hazırladığı protokolü imzalamadım. Bu taktirde Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni İle Boşanma (Çekişmeli) davası açtı. Benim 3.kişiyle sadece duygusal bir yaklaşmam olmuştur. Cinsellik kesinlikle söz konusu değildir. Zaten 2.kez yakalanmamdan sonra kendisiyle hiç bir şekilde bağlantı kurmadım. Eşimin güvenini yeniden kazanmak istiyorum. Bu konuda yorumunuzu bekliyorum.
Merhaba,
Başka birisi ile birlikteliği sadece cinsel olarak yorumlamamak gereklidir. Güven sarsıcı hareket de evlilik birliğini diğer taraf için çekilmez kılabilir ve devam etmesini engelleyebilir. Tabi eşinizin açtığı davada dava dilekçesi ve iddialar ile dava sürecinde ortaya çıkabilecek delilleri birlikte yorumlamak daha doğru olacaktır. Şayet eşinizden boşanmak istemiyorsanız çekişmeli boşanma davası süreci içerisinde kendinizi affettirebilecek zamanınız mevcut olacağından zamanınız var demektir. Elinizden geleni yapın, size bol şans.
Merhaba… eşim 2009 da trafik kazası geçirdi ve bu yüzden organik beyin hasarı tanısıyla %100 iş göremez durumda 2012 den bu tarafa ayrı yaşamaktayız ben ve çocuğum ailemin yanında o ailesinin yanında eşimde hafıza kayıplığıda var ne benimle ne çocuğumuzla ilgili hiç bir anısı yok bizi sadece kabul etti bunca zaman ayrılık ve en önemlisi eşimin tamamen kişilik ve karakter olarak sağlıklı olduğu zamanlardakinin tersinde değişmesi beni bu evliliği daha fazla uzatmamam gerektiği yönünde adım atmaya zorluyor kısacası boşanmak ve çocuğumun velayetini istiyorum maddi durumum yok avukatsız yapabilirmiyim neler yapmam gerek bilgi vetirseniz sevinirim… teşekkürler
Merhaba,
Neler yapmanız gerektiği konusunda yazılmış çokça sayıda makalemiz mevcut.
Dava süreci için aile hukuku alanındaki boşanma davalarına ilişkin yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Merhaba avukat bey size 2 sorum olacak cevaplarsanız sevinirim 1.sorum eşim 31 ocak 2016 sabahı ben uyurken evi terkedip ailesinin yanına gitti ve 19şubatta evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle çekişmeli boşanma davası açtı iddialarını ispatlayamazsa dava düşermi ben dava dilekçesine yazdığım cevapta boşanmak istemediğimi çocuklarımı ve kendisini sevdiğimi söyledim ama mahkemede boşanmak istiyorum dersem sonuç ne olur 2.sorum ben sırf çocuklarım için boşanmayı hiç istemedim ama kendisi 16yıllık evliliğimizde hep ailesini evlilik birliğimizden üstün tutdu 2ay benim yanımdaysa 3 ay ailesinin yanında kaldı çocuklara iyi bakamıyor ben çocuklarıma iyi bakamadığını ve evlilik birliğinine uyum sağlayamadını ispatlarsam çocukların velayetini alabilirmiyim mahkemenin ara kararı olmasına rağmen çocuklarımı bana göstermiyor birde tedbir nafakası için icra gönderdi ama benin ödeyecek durumum olmadığı için ödeyemiyorum şu anda avukat tutacak durumumda yok neyapabilirim
Mevlüt Bey,
Genel çekişmeli boşanma davası kapsamındaki sorularınız hakkında bilgi almak için boşanma davaları ile ilgili yazılarımızı okuyunuz.
Dava sürecinde avukat tutamıyorsanız ve maddi durumunuzun olmadığını ispatlayabilecekseniz barodan adli yardım kapsamında avukat talep edebilirsiniz.
teşekkür ederim avukat bey bi sorum daha olacaktı malülen emekliyim ama maaşımın yüzde 95 i krediye gidiyor baroya sordum emekliği olduğunuz için avut veremeyiz dediler tedbir nafakasını durumum olmadığı için ödeyemiyorum bunun için nafakayı durdurma yada kaldırma davası açabilirmiyim
Bahsettiğiniz davaların açılabilmesi için şartlarının oluşması gereklidir. Şahsi kredi borcunuzun olması bu bakımdan nafakanın kaldırılması sebebi olamaz.
Avukat bey hangi şartlarda tedbir nafakasını durdurma veya kaldırma davası açabilirim
Mevlüt Bey,
Makalelerde aile hukuku alanındaki kategoriyi seçerek yahut arama çubuğundan faydalanarak nafaka ile ilgili yazıları okuyunuz lütfen.
teşekkür ederim avukat bey
avukat bey bişey daha sorabilirmiyim tedbir nafakası belirlenirken erkeğin gelir durumu araştırılmadanmı belirleniyor benim maaşım 1300lira 1200lira kredi ödemem var 650 tl de nafaka kesiliyor nafaka kesilince krdeyide ödeyemiceğim gibi hayatımı idame ettirecek bi parada kalmıyor mahkeme böyle bi kararı nasıl veriyor benim yaşama hakkım yokmu yani
Gelir durumunuza ilişkin sosyo-ekonomik durum araştırılması yapılmaktadır. borçlarınızı orada belirtebileceğiniz gibi ayrıca mahkemeye de sunabilirsiniz. Ancak her borcu süreçte değerlendirme yaparken baz almak mümkün değil. Örneğin keyfi kredi kartı harcamaları ve aile için mecburi olarak yüklenilen borçlar arasındaki ayrım gibi.
teşekkür ederim avukat bey peki maaştan yarısını kesme hakları varmı ben araştırdığım kadarıyla maaşın 4te birinden fazla kesinti yapılamaz diyor yasal olarak maaşta nekadar kesinti yapma hakları var
Mevlüt Bey,
Yarısı kesilemez.
teşekkür edeim avukat bey bişey daha soracam cevaplarsanız sevinirim avukat bey benim maaşın yarısına haciz koydular sgk’yla görüştüm icra ile görüşün dediler icraya gittim yarısı kesilemez bizde biliyoruz ama biz mahkeme kararını uyguluyoruz dediler ben bu konuda neyapabilirim nereye itiraz edebilirim
Eşimle dün boşandım hakim 20-25 madi manevi tazminata karar verdi temyize taşıycam ama tazminatı düşürebirimiyim üstüme kayıtlı hiçbirşey yok ve işsizim ama nafakayı ödüyorum düzenli ama tazminatı ödeyemezsem ney le karşı karşıya kalırım allah rızası için bana akıl verirmisiniz çok teşekkür ederim
Tazminat miktarını yüksek buluyorsanız çekişmeli boşanma davasının temyizinde bu hususta gerekçelerini de belirterek talepte bulunabilirsiniz. Boşanma davasında verilen kararlar bahsettiğiniz aşamasında kesinleşmemiştir, bozulabilir.
avukat bey bi sorum olacak cevaplarsanız sevinirim tedbir nafakasından dolayı maaşımın yarısına haciz konuldu sgkya gittim icra dairesiyle görüşün dediler icra dairesine gittim maaşın yarısına haciz konulmayacağını bizde biliyoruz ama mahkeme kararını uyguluyoruz dediler yasal olarak maaşın yarisina haciz koyulamıyor haciz müdürü bu hacze nasıl onaylıyor ben anlamadım bu konuda ne yapabilirim nereye itirazda bulunabilirim
icra işlemi bakımından şikayet prosedürünü izleyebilirsiniz.
şikayet prosedürünü nasıl izleyebilirim bunu konuda bi bilgim da bilgilendirebilirmisiniz
Şikayet prosödürü nedir hakkında bi bilgim yok bilgilendirirmisiniz
Mevlüt Bey,
Göreceğiniz üzere yazımız “çekişmeli boşanma davası” ile ilgili olup sorunuz ile ilgili yazılarımıza web sitemizden erişebilirsiniz.
Avukat bey benim çekişmeli boşanma davam var ilk mahkeme yeni görüldü ben cevap dilikçesinde şahitlerimin ismini yazdırmamıştım ön inceleme duruşmasından sonra şahitlerimin listesini mahkemeye sunabilirmiyim
İlk duruşma yapıldı ise delil ve tanıklarınız için size 2 haftalık kesin süre verilmiş olmalıdır. Bu süre zarfında delil ve tanık listenizi bildirebilirsiniz.
Teşekkür ederim avukat bey bişey daha sorabilirmiyim karşı tarafın avukatı cevap dilekçelerinde şahitlerini belirtmedikleri için bu saatten sonra şahit ve delillerini kabul etmiyoruz dedi ön inceleme duruşması karar kağıdında yazıyor böyle durumda ben şahit gösteremiyormuyum
Ön inceleme duruşması tutanağındaki gereği düşünüldü kısmını dikkatlice okuyunuz.
Merhba avukat bey benim çekişmeli boşanma davam var davacı eşim 8 ve 10 yaşında ki çocuklarımızı şahit olarak yazdırmış bbu yaştaki çocuklar şahit olarak dinlenirmi
merhaba avukat bry bi sorum olacakti benim çekişmeli boşanma davam vardı dava sona erdi ben boşanmayı degil hakkımda hükmedilen tazminat ve nafakayı temyiz etmek istiyorum böyle bi hakkım varmı saddce tazminat ve nafakayı temyiz edersem boşanma onanırmı cevaplarsanır sevinirim teşekkür ederim
İyi günler avukat bey benim yaklaşık 4 yıldır süreç çekilmeli boşanma davam var, eşim bu süreçte benim esrar maddesi kullandığımı ileri sürerek bana iftira artı bende mahkeme safahatımda kullanmadığımı ispat ederek iftira davası açtım ve davayı da kazandım mahkeme kendisine iftiradan dolayı 1 yıl (12 ay) hapis cezası verdi. Bu durum boşanma mahkememin safahatını nasıl etkiler, ben boşanma davasını açarken kusurları yüzünden maddi manevi tazminat talep etmiştim o bakımdan ayrıyetden kazandığım iftira davasına istinaden tazminat davası açma hakkım varmı yoksa boşanma davasındaki tazminat talebim yeterlimi?
Merhaba avukat bey çekısmelı bosanma davam var 2015acıldı pıskolejik sorunları olduğunu ve tedavi gordugu hastaneden raporlar dosyada hakım adlıtıpraporu ıstıyokarsıtaraf gıtmıyodu kamu davası acıldım yakalandı altıay oldu 12da dava var sonuc gelırmı gelıese de sonuca baglanırım benı buhastalıgından haberı yoktu evlenınce ogrendım besyıl boyunca tedavı goruyodu Kendı kendıne tedavıyı buraktı canımdan korkmaya basladı ayrılma kararı aldım oda altı aysonra bosanamayı kobuletı evlıkbırlıktelıgınde ev aldı bende bunun yarısını kendıme talep etım kabul etmıyo cocugumuzda yok sımdı den tsk