Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Mar 1
Rating:
Boşanma Davasında Feragat
Feragat, bir kimsenin hakkından kendi isteği ile vazgeçmesidir.
Davadan feragat davaya son veren bir taraf işlemi olarak Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiştir. Feragatin gerek maddi hukukta gerekse usul hukukunda sonuçları vardır. Bu yüzden feragatin hukuki niteliği konusunda doktrinde çeşitli görüşler bulunmaktadır. Biz feragat kurumunun hem maddi hukuku hem de usul hukukunu ilgilendirdiği için çift karakterli olduğu görüşüne katılıyoruz.
Davadan feragat, davacının netice-i talebinden kısmen veya tamamen vazgeçmesini sağlayan bir işlemdir. Görüldüğü gibi davadan feragat yalnızca davacı tarafından yapılabilir.
Davadan feragat, tasarruf ilkesinin bir sonucudur.
Davadan feragat derdest bir davada yapılabilir. Derdestlik, davanın açılmasından itibaren başlayan ve kural olarak şekli anlamda hükmün kesinleşmesine kadar geçen sürece denir. Yani hüküm kesinleşinceye kadar davadan feragat edilebilir. Hüküm kesinleştikten sonra ise derdest bir dava kalmayacağından davadan feragat etmek de mümkün değildir.
Davadan feragat, davacının tek taraflı irade beyanı ile derdest bir davada, mahkemeye karşı yapılır. Feragat beyanı, açık ve kesin olmalıdır.
Feragat, davacının tek taraflı irade beyanı ile tamamlandığından, davalının kabulüne bağlı değildir. Davalının bu durumda muvafakati aranmaz. Hatta mahkemenin de feragati kabul etmeye yönelik bir işlem yapması gerekmez. Mahkeme sadece davacının feragat beyanının gerçekten feragat olup olmadığını ve feragatin kanunun öngördüğü şekilde yapılıp yapılmadığını araştırır. Bununla birlikte istisnai olarak bazı davalardan feragat edilemez. Davacı, davadan feragat ettiğini beyan etse bile, mahkeme davayı devam ettirmekle yükümlüdür. Bu davalar genellikle tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunamayacağı ve re’sen hareket ilkesinin uygulandığı davalardır.
Feragat tek taraflı hukuki bir işlem ile bir hukuki ilişkiyi sona erdirdiğinden yenilik doğuran bir haktır. Şarta bağlı olarak yapılamaz. Ayrıca yenilik doğuran bir hak olarak bir defa kullanılmakla sona erer. Bu yüzden kural olarak feragatten dönmek mümkün değildir. Böylece davalının, davacının feragat beyanına güveni de korunmuş olur.
Davadan feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurur. Dava tüm sonuçları ile birlikte ortadan kalkar.
Boşanma davası, kanunda belirtilen sebeplerin biri veya birkaçına dayanılarak evlilik birliğine hâkim tarafından son verilmesini amaçlayan, yenilik doğuran (inşai) bir davadır. Tarafların dava konusu üzerinde tasarruf yetkisi bulunmasa bile, boşanma davasından feragat mümkündür.
Boşanma davasından duruşmada sözlü olarak ya da davacının imzasının ona ait olduğunu ortaya koyan noter veya hâkim huzurunda verildiğini ortaya koyan şerhi içeren dilekçe ile de feragat edilebilir. İlk derece mahkemesindeki dava sona erdikten sonra da karar kesinleşmeden temyiz (veya istinaf) yoluyla da boşanma davasından feragat mümkündür. Bu durumda yargıtay (veya bölge adliye mahkemesi) ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu boşanma kararını bozar ve evlilik birliği devam eder.
Doktrindeki bir görüşe göre diğer dava türlerinden farklı olarak, boşanma davasından feragat, haktan da feragat anlamına gelmez, buradaki feragat aslında, boşanma davasının dayanağını oluşturan iddia veya boşanma sebeplerinden vazgeçmek anlamını taşır. Böylece boşanma davasından feragat edildikten sonra devam edegelen evlilik birliği içinde meydana gelen yeni sebeplere dayanarak boşanma davasının açılabilmesi mümkündür. Burada önemli olan husus tekrar açılan boşanma davasında dayanılan boşanma sebeplerinin ilk açılan boşanma davasından feragat edildikten sonra meydana gelmesidir. Şüphesiz davacı kural olarak feragat ettiği boşanma davasında ileri sürdüğü boşanma sebebini meydana getiren eylemlere dayanarak tekrar dava açamaz. Çünkü boşanma davasından feragat halinde, yargıtay kararlarında da ifade edildiği gibi, bu tarihe kadar gerçekleşmiş olan kusurlu eylemler affedilmiş sayılır. Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse, eşlerden biri diğer eşin zina eylemi sebebiyle boşanma davası açmış ve bu davadan daha sonra feragat etmiş ise tekrar aynı zina eylemine dayanarak boşanma davası açamaz. Feragat bu eylemin affedildiği anlamına gelir. Ancak feragat, zina sebebiyle boşanma davası açma hakkını bertaraf etmez. Feragat edilen davadaki davalı eş davanın feragatle sonuçlanmasının ardından tekrar zina yaparsa davacı eş bu sebeple tekrar boşanma davası açabilir. Bununla birlikte yine boşanma davasından feragat edildikten sonra kanunda sayılan diğer boşanma sebeplerinden herhangi birinin varlığı (terk, hayata kast , onur kırıcı davranış, pek kötü muamele, akıl hastalığı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması, anlaşmalı boşanma ) halinde bu sebeplere dayanarak dava açılabilir.
Boşanma davasından feragat edildiği takdirde daha sonra fiili ayrılık (ortak hayatın yeniden kurulamaması) sebebiyle tekrar boşanma davası açılabilir. Bunun için boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış davanın reddedilmesi ve bu kararın kesinleşmesinden itibaren üç yılın geçmiş olması gerekir. Davadan feragatin kesin hüküm gibi sonuç doğurduğunu yukarıda da ifade etmiştik. Bu durumda boşanma davasında feragat edildiğinde feragat tarihinden itibaren üç yıl boyunca ortak hayat tekrar kurulamazsa bu sebeple boşanma davası açılabilir. Bu durumda hakim boşanmaya karar vermek zorundadır.
Feragatin yenilik doğuran bir hak olduğunu, kullanma ile sona erdiğini, dolayısıyla kullanılmayla sona eren bu haktan kural olarak dönülemeyeceğini yukarıda belirtmiştik. Ancak irade sakatlığı halinde feragatten dönmek mümkündür. Nitekim Hukuk Muhakemeleri Kanunu irade bozukluğu halinde feragatin iptalinin istenebileceğine cevaz vermiştir. Davadan feragatin hata sonucu yapıldığı veya hile ile feragat edildiği ya da korku sonucu feragat edildiği iddiası bulunuyor ise, hatanın veya hilenin anlaşıldığı ya da korkunun ortadan kalktığı tarihten itibaren bir yıl içinde feragatin iptali davası açılmalıdır. Hata, hile veya ikrah nedeniyle feragatin geçersizliği iddiasıyla açılan dava kabul edilirse, bu durumda feragat beyanı geçersiz kabul edilerek, davaya kaldığı yerden devam edilmelidir.
Boşanma Davasında Vazgeçme (Davanın Geri Alınması)
Davadan vazgeçme, feragatten farklı olarak karşı tarafın (davalının) açık rızasını gerektirir. Davadan vazgeçen davacı yeniden harç ödemek suretiyle aynı davayı tekrar açabilir ve bu durum davalı aleyhine bir spekülasyon yaratır. Davalı dilerse davanın tamamlanmasını isteyebilir dilerse de davacının vazgeçmesine açıkça muvafakat vererek tekrar aynı davayla karşılaşma riskine katlanır. Davalı, davacının davayı geri almasına açık bir şekilde rıza gösterirse mahkeme, davanın esası hakkında bir karar vermez; “davanın, davacı tarafından geri alındığı ve davalının da buna muvafakat etmesi nedeni ile son bulduğunu” belirtmekle yetinir. Davanın bu şekilde geri alınması ile dava hiç açılmamış sayılır ve davanın açılması ile doğan sonuçlar geçmişe etkili olarak ortadan kalkar.
Davacının boşanma davasından vazgeçmesi ve davalının da vazgeçmeye açıkça rıza göstermesi halinde dava açılmamış sayılacağından davacı eş şartları devam ediyorsa tekrar aynı boşanma sebebine dayanarak boşanma davası açabilir. Ancak bu durumda kesinleşmiş bir mahkeme kararının varlığından bahsedilemeyeceğinden TMK m.166/3 ortak hayatın yeniden kurulamaması boşanma sebebine dayanarak dava açamayacağı düşünülebilir.
Vazgeçilen davada zina(m.161) ya da hayat kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış(m.162) boşanma sebeplerinden biri nedeniyle dava açılmış ise bu sebeplere dayanarak tekrar dava açılabilmesinin mümkün olup olmadığı somut olarak irdelenmelidir. Çünkü bu boşanma sebeplerinin oluşabilmesi için karşı tarafın bu eylemlerinin affedilmemiş olması gerekir. Davadan vazgeçme affetme olarak nitelendirildiği takdirde şartları oluşmadığı için bu nedenlere dayanarak boşanma davası açılamaz. Affetme olarak nitelendirilip nitelendirilmemesinde somut olayın şartları, vazgeçme kararının gerekçesinin yorumu dikkate alınır.
Yılmaz & Çelik Hukuk Bürosu
Avukat Tuğsan YILMAZ – Avukat Halil İbrahim ÇELİK
Baharlı Bahçe Sk. Onart Apt. No:14 D:5 İncirli-Bakırköy/İSTANBUL
0212 343 24 95
Merhaba ben anlasmali bodanma davasi actim.nahkeme 14 .04.2016. Tarihinde. Ancak biz baristik devam etmeye karar verdik. Ne yapmamiz gerekiyor daha mahkeme olmadi.yardiminizi rica ederim.
Karşılıklı olarak davadan vazgeçtiğinize ilişkin mahkemeye dilekçe sunabilirsiniz.
Merhabalar bende çekişmeli bir boşanma davası ile ilgili bişey sormak istiyordum.öncelikle belirtmek isterim ki stajyer avukatım ve işimi iyi kavramak adına size sorma geregi hissettim.dava konusu şöyle ;
Davacı taraf (erkek) 2014 yılında davalı (kadın)’a şiddetli geçimsizlik sebebi ile dava açıyor ve daha sonra yine 2014 senesi içinde davadan feragat ediyor.daha sonra 2015 yılında tekrar dava açıyor ama bu defa evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle.(BU KONUDA DAVALI İÇİN DAVANIN REDDİ İSTEMİ HAKKI OLUR MU) Dava davacı tarafın ikamet ettiği yerde açılıyor davalı başka şehirde yaşıyor şuan ve davacı eşten boşanmak istemiyor kendisinin bulunduğu şehirde yaşamaları kaydıyla evliliğimi devam ettirmek istiyor.davayı kendisinin ikamet ettiği şehirde görülmesi için yetki itirazı hakkı olur mu.Son olarak DAVALI ÖN İNCELEME DURUŞMASINA KATILMAK İÇİN DAVANIN AÇILDIĞI ŞEHRE DAVACININ ÇEVRESİNİN ZARAR VERECEGİNDEN-MADDİ İMKANSIXLIKTAN VE SAGLIK SORUNLARINDAN GİDEMEZ.GİTMEMESİ KENDİSİ ALEYHİNE OLUMSUZ SONUÇ DOĞURMASIN DİYE NE YAPABİLİR.
BİRAZ UZUN OLDU K.BAKMAYIN AMA ÖZETLE SORMAK İSTEDİKLERİMİ YAZDIM SADECE.KANUNLARI OKUMAKLA OTURMUYOR BİLGİLER.YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.(NOT:Davalı kadının vekili yok,vekil tayin etmek için maddi durumuda yok mağdur)
Boşanma davasından feragat edildiği takdirde sonra açılacak bir dava olduğunda aynı maddi olgulara dayanılamaz. Bu hususta beyanda bulunulmalıdır. Yetki itirazı var ise ilk itiraz olarak mutlaka sunulmalıdır.
Merhabalar eşim ile anlaşmalı boşanma davası actik anlaşmalı olduğu için 5 günde bosandim merak ettiğim eğer barismak istersek ne yapmamız lazım kararı 1 gün oldu alalı ama ne yapılır geri alınır bilmediğim için yardımcı olurmusunuz tesekkurler
Seçil Hanım,
Süresi içerisinde temyize göndermelisiniz. Yapamayacağınızı düşünüyorsanız bir avukattan yardım almalısınız.
Merhaba bende anlaşmalı Boşanma kararı çıktıktan sonra barışmak istediğim için temyiz yolu ile feragat ettiğimi bildirdim fakat harcını ödedikten sonra ödediğim yerdeki memur bana kararın Yargıtay Tarafından onanacağını sadece süre kazanmış olacağımı söyledi.Yargıtay davayı onar mı bozar mı ?Neye göre karar verir.Boşunamıydı Butun çabam..
Boşanma kararı verildikten sonra ancak temyiz süresi dolmadan temyiz edilmesi ve tarafların barışması nedeniyle davanın reddinin talep edilmesi durumundan karar Yargıtay’dan bozularak davaya bakan aile mahkemesine geri gelecektir.
Nafaka hakkimdan feragat edersem ödenmemis nafakadandami vazgecmis oluyorum
Merhaba ben eşimden boşanmak istiyorum anlaşmalı olarak boşanalım ki uzamasın dedim eşim polis ve belli bir maaşı var ben asgari ücretin de alttında çalışan bir işciyim sırf uzatmasını istemediğim için vericeği 1000 lira nafakaya tamam dedim yanlız çok pişmanım protokolü imzaladığıma bunu değiştirmek için ne yapmalıyım hakim bana duruşma sırasında yardımcı olurmu birde maddiyattan dolayı avukatta tutamıyorum beni bilgilendirebilirmisiniz
Çok hızlı cevabınız için Teşekkür ederim..
Rica ederim.
Merhaba biz çekişmeli boşanma davamiz var 3 ü dava karar verilmek üzere haziran 14 olacak kendisi açtı bisürü haksızlığa rağmen yanlız ev aldık evlilik süresi içinde yanlız ben ziynet eşyalarımi pesinati verdim ödemeleri de çalışıyorum ben yapıyorum kendisi hak edebilir mi ederse ne kadar hakkı Teşekkürler
Dilek Hanım,
Mal paylaşımı boşanma davasından ayrı bir davadır. O nedenle boşanma davasında mal paylaşımına karar verilmez.
Ziynet eşyaları ise boşanma davası ek taleple ve harç ödeyerek istenebilir.
Merhaba ben 2015 yılında çekişmeli bosanma davası açtım. 1 ay öncede prokol imzalayarak anlaşmalı olarak boşandık. benim avukatim yok ve karar teblig edilmedi hala. Ama iki aydır görüşüyoruz ve ben bosanmaktan vazgectim. Eşimse temyize gitmemi istemiyor şimdi emin olalim yuruyecekmi gercekten iliskimiz diyordu.Ikigun once 1 yildir sevgilisi olduğunu öğrendim. Ayrilicam ondan 1 hafta içinde diyor. Nasil bir yol izlemeliyim feragat hakkım var mi.yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
Boşanma davanızdan karşılıklı olarak feragat edebilirsiniz.
Merhaba ben anlaşmalı boşanma davası açtım sonra vazgeçtim barıştık ama bir ay olmadan aynı sorunlar oldu tebliğ kağıdında gelmedi tekrar dava açabilir iyim aynı davayı
Merhaba esım benı yıllarca darp ettı ben 25 yasındayım oglum 8 kızım 3 yasında ve ev hanımıyım artı esımın 5 au önce benı aldattıgını ögrendım o kadında evlı ve ıkı cocuklu bu arada elımde döküman var sadece tazmınat davası acabılırmıyım yada acarsam kazanırmıyım sahıtlerımde var ben esımın arkadaslarından duydugum kadarıyla ıkısı bosanıp evleneceklermış ben ıkısını de acıkcası süründürmek ıstıyorum sımdı ben avukat taleb ettım 2 hafta ıcerısınde bılgı verıcekler kararsızım ya tazmınat davadı acıcam yada bosanmayıp tedbır nafakası ıstıcem bosanmadan tazmınat davasıda acabılıyormuyum uzun oldu hakkınızı helal edın
Boşanma talebi olmadan tazminat isteyemezsiniz. Ancak nafakaya ilişkin ayrı yaşadığınızı ve maddi desteğinin olmadığını beyan ve ispat ederek nafaka için dava açmanız mümkün olabilir.
Ben eşime cekismeli olarak bosanma davasi acmistim daha sonrasinda barıştık davadan vazgectim ve ödemiş olduğum harcı alabilecegimi soylediler başka bir ildeki adliyeden alma imkanim varmı
Mahkemesinden talep etmenizi öneririm.
Mrb ben çekişmeli boşanma davası actim hamileyim ve suan çok kararsızım olurda davadan vazgecersem 10 bin TL gibi bir para cezası odiycegimi söylüyorlar dogrumu böyle birşey varmı ben 500 tl olan dava açma parasini bile zor verdim cvp bekliyorum tskkrler
Bahsettiğiniz şekilde bir para cezası bulunmamaktadır.
Sayın Avukatım ,
Merhaba.Ben eski eşimle 1 sene önce boşandım çocuğun velayetini kendisine verdim.5 yaşındaki çocuğa 200tl iştirak nafakası bağlandı.Kendisi için nafaka talep etmemişti.Geçen ay nafakayı arttırmak için dava açmış çocuğa 750 TL , Kendisine 1000 TL yoksulluk nafakası talep etmiş.Ben 1.400 Tl ile bir fabrikada çalışıyorum ve 1 ay önce evlendim yeni masraflarım var bu kadar arttırım olması mümkün mü ? Gelirimde hiçbir fazlalaşma olmadı . Şimdiden Teşekkür ederim
Her ne kadar anlatımınıza göre talep edilen miktar ile mali durumunuz arasında tutarsızlık mevcut olsa da hukuk tekniği açısında dava sürecinde mağdur olmamak adına hukuki destek almayı düşünebilirsiniz. Zira boşanma davanızdaki hususları bilmemekle birlikte hukuki şartlar oluşmuş ise tazminatla yoksulluk nafakası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Davayı sizin için önemli yapan ise nafaka miktarları olacaktır.
Merhaba,
Eşimin bana açtığı çekişmeli boşanma davasından dava hiç görülmeden karşılıklı feragat ettik. Ama üzerinden sadece 5 ay geçti. Fakat bizim yine aramız bozuldu ve ayrılmak istiyoruz. Anlaşmalı boşanma davası açabilir miyiz.
Şayet anlaşmalı boşanma davası için gerekli olan boşanma ve fer’ileri konusunda uzlaştıysanız açmanızda ve davayı neticelendirmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.
Öncelikle iyi calismalar 9 yildir evliyim ve eşim bosanmayi gerektircek bi durum olmadan cekismeli bosanma davasi acti ve 1 bucuk ay oldu mahkeme 10 ekimde ve biz bu sure zarfinda gecmisi kapatip yeniden birlescez ve suan adli tatildeyken davayi nasil alabiriz iyi calismalar
Davayı açan dilekçe ile davadan feragat etmelidir. Sonrasında ise gerekçeli karar yazıldığında tebliğ alarak temyizden feragat edebilirsiniz.
Iyi gunler ben bosanma davasi actim ama vazgectik ama dava hala e devlette gozukuyor ama ben davayi yine devam ettirmek istiyorum bastan dava mi acmam lazim yoksa actim davayi geri yürürlüge sokabilirmiyim dilekceyle yada gidip basvurarak
Merhabalar. gectigimiz aylarda esimle anlasmali bosanma davasi acmistik. Fakat mahkeme gunu esim vazgectigini soyledi. Bunun uzerine mahkeme cekismeliye dondu. Daha sonrasinda barisma karari aldik ve ben feragat ettim. Su an pek duzelen birsey olmadigindan soylediklerinin hepsi sadece eve donmem icin bir yalandan ibaret oldugundan tekrar dava acmak istiyorum. Anlasmali acilsa tekrar olurmu veya cekismeli dava tekrar acma hakkim varmidir ? Ayni nedenlerden olmasada olur cunku o davada hepsini dilekceme yazmamistim.
Merhabalar,
Esim çekişmeli boşanma davası açti. Kendisi ile görüşüp davayi cek sonucunda ortaya çıkan masrafları odeyemem. Anlasmali bosanalim dedim ve oyle yapacagiz. Ancak bize kararlar 1 hafta önce adrese tebliğ edildi. Davadan vazgecmek icin belli bir süre var mi? Davanin iptali için Masraf cikar mi?
Simdiden Teşekkürler
Bkz: çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanmaya çevrilmesi
Merhaba
23.09.2016 tarihinde anlaşmalı boşanma davamiz görüldü ve hakim bizi boşadı .henüz kararla ilgili bir yazı tebliğ edilmedi.bu süre içinde eşimle barıştık . Bizim boşanmayi iptal etme gibi bir şansımız var mı? Yani ne yapmalıyız. Teşekürler .
Barışma nedeniyle davadan feragat yahut vazgeçme için gerekçeli kararı tebliğ alıp dilekçe yazmalı ve istinaf/yargıtay yoluna gitmelisiniz.
meraba. Madde bağımlılığı kıskançlık şiddet nedenıyle 2016 1. Ayda boşanma nafaka tazmınat davası actm.1 aylık koruma kararı vardı.tedavi oldu durumu daha iyiydi.baskıcı ısrarları ıle tekrar bıraraya geldık.davadan feragat etmiş oldum.ama eşin hala madde kullanıyo bana sureklı yalanlar söylüyor.yanınbenı eve getırmek için oyun yaptı .bosanmak ve tekrar nafak tazmınat talebınde bulunabılır mıyım ne zMan ??
Merhaba Tuğsan bey,
2015 yılında davacı eşim tarafından açılan çekişmeli boşanma davasında, 2016 yılında boşanma kararı, tazminat ve nafaka ödenmesi kararı çıktı. Yargıtaya iletilmek üzere, eşimle birlikte yerel mahkeme tarafından verilen boşanma kararının bozulması için dilekçe verdik ve harcı tarafımca ödendi. Dilekçe içeriğinde’ biz eşimle konuşup anlaştık ve boşanmaktan vazgeçtik’ bunun için verilen boşanma kararının bozulmasının talep ediyoruz diye belirttik, ancak feragat kelimesi kullanmadık. Fakat eşim (Davacı) ortak dilekçemizden 2-3 gün sonra benden habersiz tekrar boşanma kararının onaylanması için bir dilekçe daha vermiş ve her iki dilekçe de yargıtaya gönderilmiş. Sorum; 1: Yargıtay böyle bir durumda sizce nasıl bir karar verir?, boşanmayı bozar mı yoksa onaylar mı; 2: davalı taraf olarak benim de boşanmanın onaylanması yönünde bir dilekçe vermem şu anda yargıtayın boşanmayı onaylaması için fayda sağlarmı ?; 3: boşanma bozulursa bundan sonraki süreç nasıl olur (Örneğin yargıtay kararı yerel mahkemeye gönderildiğinde bize tekrar bir duruşma verilirmi ya da nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz). Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhab eşimle kaçarak evlendik kayın pederim beni hiçbir zaman kabul etmedi beş yıllık evliyiz eşim düğün hazırlığı diye memlekete gitti bana babamla barışmıyon düğüne gelmiyon beni sevmiyon benim peşime düşmüyon dierek boşanma davası açış dilekçeyle davasına cevap verdim ev sahiplerim komşularım şahit güle oynaya evden gitti beni evden kovdu diye şiddetli geçimsizlikten dava açmış ben eşime babasının beni istemediğini beni kabul etmediğini defalarca hatırlatmama rağmen beni dinlemedi teli kapalı iki buçuk aydır kendisiyle görüşmüyoruz ve artık umudumu kestim olacakları bekliyorum biri dört yaşında biri bir yaşında iki oğlumuz var mahkeme bizi boşarmı
Merhaba,bu Ayın 25 inde anlaşmalı boşanma davam var.Temyizden de feragat edeceğiz. Peki soyadım tam olarak ne zaman değişecek. Yani ne zaman tam olarak sonuçlanacak.Şimdiden Teşekkürler.
Dava kesinleştiğinde ve nüfusa mahkemece yazı gönderildiğinde işlenecektir.
Merhaba
Biz anlaşmalı boşanma duruşmamıza katıldık. Karar tebliğ edilmesi için davacı eşimin adresi istendi ama ikamet adresi yok eşimin.adresi alıp bildirmemiz istendi.biz bu süreçte ayrılmaktan vazgeçtik. Karar tebliğ edilmediği sürece boşanmamızın gerçekleşmeyeceği bizim işimize yarıyor. Bikezdaha düşünmek için zaman sağlanmış oldu.eşim ikamet alıp sistemde otomatik olarak görüldüğünde tebligat hemen Gönderilirmi? Bizim haber vermemizmi gerekir.hiçbişey yapmazsak bu şekilde süreç nasıl devam eder?
Tşkrler
Nüfus idaresi sisteminde ise o adrese de gönderilebilir ancak öncesinde talep etmeniz gerekli. Şayet barıştıysanız feragat ile davayı neticelendirin. Aksi takdirde en ufak bir uyuşmazlıkta yarım kalan boşanma prosedürünü tamamlamayı herhangi bir taraf seçebilir.
Merhaba
Biz anlasmali bosanma davasi actik.davamiz 3 gun sonra yalniz biz bu surecte baristik.davanin iptal olmasi icin ikimizde mahkemeye gitmesek dava dusermi.yoksa gitmemizmi gerekiyor.tesekkurler
Gitmezseniz dava düşecektir. Giderek vazgeçtiğinizi de beyan edebilirsiniz.
bizim 6 aralık da anlaşmalı boşanma davamız var ama barıştık dilekçe yazmam gerekiyor mu yoksa davaya gitmezsek dava kendi düşüyor mu bir cezası var mı ?varsa ne kadar )
Davacı eşimi ve avukatı vardı. Çekişmeli olarak girdiğimiz davadan ilk girişte ikimizde kabul ederek boşandık. Boşanma ilamını almaya gittiğinde kendisinin avukatı olduğundan vermemişler. Ben ilamı almaya gittim. Süreci başlattıklarını ve kendisine tebliğ edildiği andan itibaren 15 gün temyiz süresi olduğunu söylediler. Eşime tebliğ alınca gidip temyiz kullanmayacağını söyleyerek işlemi hızlandırmasını söylediğimde böyle bir hakkının olduğunu öğrenince bu şansı kullanmak istediğini belirtti. Pişman olduğunu yanlış yaptığını anlattı. Şu durumda davadan vazgeçme hakkı kullanabilir mi? Ben de kendisine vazgeçmesini onay versem avukatını olaya karıştırmadan kendisi dilekçe verebilir mi? Yoksa ilamı vermedikleri gibi davadan vazgeçme içim de ekstra ücretler çıkaran bu avukatla devam etmek zorunda mı? Şimdiden ilginize teşekkürler.
Ben 1.5 yıldır evliyim eşim engelli anlaşamıyoruz sürekli kavga ediyoruz en sonunda dayanamayıp boşanma davası açtım yarın sabah mahkememiz var ben davacı tarafım boşanmaktan vazgeçmek istiyorum bu durumda ne olur benim ailemlede aram kötü beni evlendim die kabul etmiyorlar ne olur bu durumda lütfen acil cevap bekliyorum sizden
Ben 1.5 yıldır evliyim eşim engelli anlaşamıyoruz sürekli kavga ediyoruz en sonunda dayanamayıp boşanma davası açtım yarın sabah mahkememiz var ben davacı tarafım boşanmaktan vazgeçmek istiyorum bu durumda ne olur benim ailemlede aram kötü beni evlendim die kabul etmiyorlar ne olur bu durumda lütfen acil cevap bekliyorum sizden mahkemeye gitmesem de olur mu
Merhaba,
ben Yeni boşanma davası açtım.
Şuan eşimle barıştık davayı iptal etmek için dilekçe vermem gerekiyor mu?
Dilekçe vermesem herhangi bir cezai uygulaması olur mu?
Merhaba eşim bana boşanma davası açtı ancak şuanda geri çektiğini söylüyor..ancak ben e-devlette boşanma davasını görüyorum.geri çekilen dava e devletten hemen düşermi kaç gün içerisinde düşer bilgi verirmisiniz
Davadan feragat edilip edilmediğini adliyede dosyasına bakarak anlayabilirsiniz.
Eşime 12.01.2017 perşembe günü boşanma davası açtım. davayı geri çekmek istiyorum. vazgeçme dilekçesi verdiğim taktirde açtığım davadan eşimin haberi olur mu. Bu kadar hızlı işlem yapılabilir mi
Açılan davadan ve feragatten eşinizin haberi olacaktır.
Eşim bana çekişmeli boşanma davası açmak için avukatla 10bin liralık sözleşme imzalamış avukat davayı açmış fakat e devletten tarih belli olmuyo dayı açalı 5gün olmuş ancak biz eşimle barıştık hukuk mahkemesine feragat dilekçesi verdik ama avukat bu parayı bana ödeyeceksiniz diyor biz ödemek istemiyoruz ne yapmamız gerekiyor
cekismeli bosanma davasi actim.cocuk yok,mal paylasimi yok,avukatla 5000 tl ye anlastik .2500 tl ilk gorusmede onden odedim.adli tatille beraber 2 ay sonra bosanmaktan vazgectim.hicbir durusma olmadi,tebligat gitti yalnizca.paranin geri kalanini odemek zorunda miyim?Avukat istiyor.
merhaba
Ben eşime anlaşmalı boşanma davası açtım, daha sonra geri çekmek istedim 2 tane ewladımız olduğu için tekrar şans vermek istedim.nasıl bir dilekçe vermem gerekli davadan feragat etmem için.avukatıma mahkemeye gidip bitirmesi için dilekçe verdim ama o mahkemeye gitmemiş.mahkeme mayıs ayına uzatılmış.Bu durum da ben adliyeye gidip kendim dilekçemi teslim etsem daha doğru olurmu. nasıl bir dilekçe yazmalıyım.bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Avukatınız var ise feragat dilekçesini fiziken verebileceği gibi UYAP üzerinden de gönderebilir.
Anlasmali olarak bosandik ancak 2 ay gibi bir sure geçmesine karşın karari almadik.barisma surecindeyiz ancak Esim yine de anlasmali olarak vazgeçme yoluna gerek görmüyor. Davaci benim ve vazgeçmek istiyorum feragat hakkim bulunur mu? Yani hakimin karar vermesi ve kesinlesme suresi arasında davaci olarak tek tarafli feragat etme hakkim bulunur mu?
Selam eşimle anlaslasmali bosanma gerekceli karar cikti yanliz eşim temyize başvurdu bu surecte eşimle konuştuk ve tekrardan bir araya gelme karari aldik şimdi ise tekrardan mahkeme günü verilmiş.Tenzip zaptı hazirlandi yaziyor ve gun verilmiş ama biz iki taraf olarakta mahkemeye çıkmayacaz aceba bosanma gerceklesirmi yoksa herhangi bir işlem yapmamiz gerekli mi su anda birlikte yasiyoruz zaten
3 sene önce cekismeli bosanma davasi actim.avukatla 3000tl ye anlastik .1250 tl ilk gorusmede onden odedim.15 gun sonra bosanmaktan vazgectim.hicbir durusma olmadi,tebligat gitti yalnizca.paranin geri kalanini odemek zorunda miyim?Avukat istiyor.
Adliyeden Aldığım Karar da
Davacı K…. B…. haklarından Feragat Etmiştir Yazıyor
Bu Kişi Bana Nafaka Davası Açalbilir mi
Merhabalar Hayırlı İşler…
Bende eşimle boşanmaktan vazgeçtik ve davalarımızı geri çektik mahkeme günü bile belli olmadan davamızdan vazgeçtik ve barıştık davaları geri çektik fakat avukatlarımız bizden uçuk miktarlarda vekaletlik ücretinin yanında karşı taraf vekalet ücretide talep ediyorlar böyle birşey mümkünmüdür.? Vermezsek herhangi bir sıkıntı doğarmı.?
Devletin belirlediği ücret 1.800 tl diye biliyorum bu ücretten fazla vermek istemiyorum sıkıntı olurmu.?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim…
Merhaba,19.08.2016 tarihinde adıma açılmış boşanma davasına karşılık 29.08.2016 tarihinde karşı boşanma davası açtım .Eşim dilekçesinde benim onu heryerde rencide ettiğimi ve kendisini param var adam tutar seni öldürdürüm iddaasında bulunmuş ben ise kendsinin beni aldattğını daha öncede bundan dolayı dava açtığımı ve her iki olay içinde şahitlerimin olduğunu bildiren dilekçe vazdırdım 22.03.2017 ilk davamız görüldü sadece nafaka talebim red olup dava günü 19.06.2017 tarihine atıldı bu arada eşim kendisini rencide ettiğime ve tehdit ettiğime karşı şahit bulamamıştır ilk duruşmadan sonra 15 günlük süre verildiği halde .Dün itibariyle anlaşmalı protokol imzalayıp belli bir miktar para da alıp davamdan çekildim davamdan vazgeçme durumunda bu paranın geri ödenmesş de var mahkeme karar günü yine 19.06.2017 ama ben yinede boşanmak istemiyorum talebim kabul olurmu hakim karşısında ne demem gerekir 26 yaşındaki kızımın çok psikolojisi bozuldu 1 ay sonra nişanı var seneye hazşranda düğünü var ve eşim bizi bu senenin eylülünesonuna kadar oturma izni veri buda protokolda belirtildi kızım düğünü üolasaya kadar bu evde kalmak bu evden gelin çıkmak istiyor herşeye kızım için katlanıyorum ne olur bana yardımcı olun
Anlasmali bosanmada dava acilabilmesi icin yatirilan ucret davadan vazgecilmesi durumunda geri alinirmi
Ocak 2016 ayında eşimle anlaşmalı boşandık fakat bir kez daha denemek için kararı birbirimize tebliğ etmedik..Davacı olan benim bu davadan ben vazgeçebilir miyim ve bunun için ne yapmalıyım…Bu davadan vazgeçmenin bir maliyeti olacak mı ?Kararı tebliğ etmediğimizden dolayı bir hukuku boyutu var mı ? Şimdiden tesekkur ediyorum verdiğiniz cevaplar için..
Mrb tugsan bey..size sorum biz eşimle boşanma davası açtık boşandık ve boşandıktan 2 hafta içerisin de davayı geri çektik..ben tekrardan boşanmak dava açmak istiyorum belli bi zamanı varmı acaba tekrar dava açmanın simdiden tsk ederim
merhaba ben eşimle anlaşmalı dava açtım fakat sonra barıştık ve dilekçeyi geri çektim. Şuan şiddetli geçimsizlik var ve davayı tekrar açmak istiyorum. acaba tekrar dava açmak için beklemem gerek bir süre var mıdır ? 3 sene kadar beklemem gerektiğini söylüyorlar fakat bir avukattan ya da yetkili birinden bilgi almadım. yardımcı olursanız sevinirim…
Merhaba eşim 6 ay önce evi terketti ve başka bir şehire ailesinin yanına gitti ikametini oraya aldırmış ve bana dava açmış çekişmeli tebligat elime geldi heniz cevap vermedim. Davayı geri çekse benim cevap vermeme gerek varmı. Ve o geri çektikten sonra ben dava açabilirmiyim kendi bulunduğum şehirde.
Merhaba 2 agustos ta esimle anlaşmalı boşanma davası açtık henüz mahkeme tarihi belli değil Eylül’ün 5 inde tebligat gelecek ama dilekçenin işleme alındığına dair kağıt geldi iki gün önce ve eşim şuan yaptığı hatayı anladı ve yeniden düzeltmek istiyor ne yapmam lazım ileriki zamanda aynı sebepten dava açabilir miyim herhangi bir cezası var mı acaba anlaşmalı olduğu için avukat tutmadim
Tuğsan bey merhaba.Eşim dün çekişmeli boşanma için dilekçe verdi mahkemeye.Bugün biz konuştuk anlaşmalı boşanmaya karar verdik.Benden tazminat ve nafaka talep etmiyor.Şimdi o dilekçesini çekişmeli boşanma için verdi.Bunula ilgili ne yapmamız gerekiyor.Biz anlaşmalı boşanmak istiyoruz.verdiği dilekceyi gidip değiştirebilirmi.6 yıllık evliyiz bir kızımız var.velayetini annesi alacak ve hangi günler bende kalacagını konusarak hallettik.
Merhaba avukat bey,
Esimle 1 bucuk yildir bosanma davamiz mevcut, barodan avukatlarimiz var esimin avukatina bosanma tebligati yapildi bu son ay biz baristik fakat esim sadece barisana kadar bana yalanlar soyledi ve su an halen devam ediyor 1 aylik surede whatsaapdan yazismalarimiz var ama ben baristigima pisman oldum ve bosanmayi surdurmek istiyorum eşim sosyal medya yazismalarini delil gosterirse davanin sonucu nasil olur ? Ben zararli cikarmiyim?
Ne güzel bir site ücretsiz danışmanlık yapıyorsunuz eski soruları okuyarak tüm cevapları aldım çünkü herkesin derdi birbirine benziyor zaten
merhabalar
eşim ile herangi bir geçimsiliğimiz yok iken annesi tarafından doldurusa gelip ayrılma kararı aldı ben ise boşanmak istemeyip aile mahkemesine başvurup uzaklastırma ve nafaka talebinde bulundum onaylandı .. eşimin annesi önderliğinde eşimde avukat tutup bena boşanma davası açtı.. ayrıntıya gşremeden işin özü 20 gün sonra eşim pişman oldugunu söyledi eve gei dönmek isteidğini söyledi.. ve geri geldi .. boşanma davasını iptalini yapmasını söyledıim avukatını aradı .. boşanmakdan vaz geçtim dedi ..avukatda tamam dedeii.. ( hepsi bukadarmı ) başka birşey yapması gerekmiyormu
avukat eşimin tanıdıgı
pek bilgim yok yardımcı olursanız seviniirm
merhabalar eşimle anlaşmalı boşanıyoruz mahkeme tarihi 06.12.2017 fakat ben eşimi seviyorum ve boşanmak istemiyorum bu durumda ne yapmam gerekiyor eşimi nasıl vazgeçirebilirim imzada attım hakim uzatır mı mahkemeyi yardımcı olurmusunuz
Duruşmaya gitmeyebilir veya giderek boşanmak istemediğinizi beyan edebilirsiniz.
Avukat Bey İyi çalışmalar dilerim
Eşime boşanma davası açtım.O da karşı dava açtı ben davayı kaybettim.O kazandı.Daha sonra İstinaf Mahkemesine başvurdum.İstinaf ta olumsuz geldi.Şimdi temyiz sürem başladı,fakat göndermeden önce barıştık.Mahkemeye karşılıklı olarak vazgeçme dilekçesi mi vereceğiz? yoksa ayrı ayrı feragat dilekçesi mi yazmalıyız? ikisi de aynı sonucu doğurur mu? İstinaf için harç ödedim temyiz için de harç ödemeden davayı kapatıp devam etmek istiyoruz.Cevabınıza Şimdiden teşekkür ederiz
Merhaba çok kısa soruma cevap verirseniz sevinirim lütfen.eşim bana boşanma davası açtı ve 1 ci mahkemede bolanma gerçekleşmedi 2.ci tarihe ertelendi,ben kesinlikle boşanmak istiyorum fakat eşim davayı mahkemeden önce çekerse hemen akabinde ben tekrar boşanma davası açarsam süreç ne kadar sürer bir an evvel bitsin istiyorum çünki 3 yılı aşkın ayrı şehirlerde ikamet ediyoruz zaten .
Eşinizin açtığı boşanma davasından feragat etmesi mümkündür. Ancak sizin dava açmanıza engel değildir.
Çekişmeli boşanma davası açıldı.davacı benim.karşı taraf hak etmediğim Gelir durumuma göre uçuk sayılacak maddi ve manevi tzm davası açtı.bu durumda davacı olarak davadan feragat edersem.sonuçları lehime olır mu?
iyi günler eşimle 2014 yılında anlaşmalı olarak boşandık fakat tebligatları almadığımız için boşanma gerçekleşmedi. ve mahkeme devam ediyor gözüküyordu eşimde ben gidip tebligatı alacağım deyince bende davacı olarak mahkemeden feragat ettim. eşim benden ayrılmak isterse tekrardan ne zaman boşanma davası açabilir tekrardan bu mahkeme kararı bozarsa
merhaba avukat bey.eşime yaklaşık bir ay önce çekişmeli boşanma davası açtım. alkol bağımlılığı nedeni ile hakaret ve darp olayı yaşadım.şimdi tedavi olacağını söylüyor. onu affedersem dilekçemi geri çektiğimde aynı eylere devam ederse darp hakaret alkol alma gibi ..bu nedenlereden dolayı tekrar dava açamaz mıyım birinciden vazgeçtiğim için ? ve bir sorum daha var arabamız vardı onun üzerine şehr koistedik kabul edildi sonra buna itiraz ettiler sonuç ne olur? kendi hesabımda bi miktar para biriktirmiştim ve davayı açmadan önce parayı çektim bu paradan hak iddia edebilir mi ? cevap verirseniz çok sevinirim.
Yaklaşık iki yıldır çekişmeli bı davam görülmekteyd 50000 maddi 50000 manevi tazminat davası açtım bunun yanında
altın davamda devam etmekte..bugün karar hakim tarafından verildi ve 5000 maddi 7000 manevi tazminat hakkı verildi küçük bı bebeğim var nafakamida alıyorum fakat temyiz hakkı olupta tazminatımı yükseltme hakkım var mı ?
Iyi gunler tuğsan bey eşim ile anlaşmalı bosanmamiz olacak ve biz bosanmaktan vazgectik ve dilekce verdik ve ilerleyen zamanlarda tekrar siddet hakeret olunca tekrar dava acmak istiyoruz yani anlasmali bosanma acabilirmiyiz acaba
Merhaba.
Eşimle aralık 2017 tarihinde anlaşmalı olarak boşandık, çok istekli olmamakla birlikte belki durum düzelir yuvamızı kurtarırız düşüncesi ile çocuklarım için tekrar deneyelim diyerek bir hafta sonra yani karar kesinleşmeden feragat dilekçesi verdim, davamızın görüldüğü mahkeme feragatimle davayı Bölge Adliye Mahkemesine göndermesi gerekirken bir hafta içinde aynı hakim usüle aykırı olarak ek karar yazıp boşanma davamızın kapanmasını sonuçlandırdı. böylece davamdan vazgeçmiş oldum ancak, (çok pişman oldum) tekrar evliliği yürütemeyeceğimi anladım ve karar kesinleşmeden istinaf yoluna harc miktarını peşin yatırarak başvurdum… talebimde BOŞANMADA (Karar Kesinleşmeden Davacının Davadan Feragat Ettiği Mahkemece Ek Karar İle Davanın Feragat Nedeni İle Reddedildiği, İlk Derece Mahkemelerinin Kararlarını Bozup Kaldırma Yetkisi Münhasıran Yargıtay’a Ait Olup Mahkemenin Kendi Kararını Kendisinin Kaldırması İsabetsiz Olduğunu ve Ek Kararın Bozularak Kaldırılmasına, boşanma kararının uygulanmasına Karar Verilmesini talep ettim. istinafa 4 ay önce başvurdum ama ön inceleme için atama bekliyor. Acaba sonuç nasıl ve ne zaman çıkar.
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Merhaba
Ben evli bir erkeğim.Geçtiğimiz sene yaz sezonu boyunca karşı cinsten biriyle çok sık konuşmalar ve mesajlaşmalar yaptım ama aramızda bunun haricinde bişey yaşanmadı ve bunu eşim telefon dökümanlarından öğrendi bişey olmadığını söyledim ve ondan sonra o kişiyı hiç aramadım ve konuşmadım. Aradan 6 ay geçtikten sonra eşim aldatma nedeniyle boşanma davası açtı ve mahkemeye gidilmedi ve sonuçta dava karara çıkmış. biz uzun süredir ayrı yaşıyoruz ve anlaşamıyoruz beni sosyal çevreme karşı da aldattığımı söyleyerek beni rezil etti gururum kırıldı bu şekilde evlilik diye bişey yok ortada. Ben boşanmak istiyorum ama eşim anlaşmalı boşanmaya yanaşmıyor. Ben dava açsam eşim tekrar aldatma mevzusunu kullanabilir mi bunu ??
Şimdiden teşekkürler
Merhaba
Ben 2017 eylül ayında boşanma davası açtım. Sonradan eşimle barıştık. Boşanma davasını Adana’da açmıştım. Iptal etmek için yine Adana’ya mı gitmeliyim, yoksa herhangi bir adliyede iptali sağlayabilir miyim?
Teşekkür ederim
Merhabalar bende bi sorun sormak istiyorum. Eşime çekişmeli boşanma davası açtım daha ilk davamız bile görülmedi henüz dilekçemi vereli 20 gün oldu ama bu sürede yeniden barıştık ve ben ilk mahkeme de boşanmaktan vazgeçtim desem bize para cezası gelir mi acaba?
Şimdiden teşekkürler…
Merhaba, esim anlasmali bosanma diyerek bana davayi actirdiktan sonra yuksek tazminat ve nafaka talebi ile anlasmayi bozdu. Bu durumda mahkeme gunu belli olan bir davada dava mi geri cekebilir miyim? Tekrar birlesme sozkonusu degil ancak sozde durmama durumu mevcut. Yardiminiza simdiden tskler…
selam eşim davacı anlaşmalı boşanma büyük çoçuk bende küçük onda (velayetleri)mal paylaşımı 1/2 nafaka yok tazminat yok
hayat ve çalışma standartlarımız aynı dava bitiminde haklarımızı net alınabileçekmi .yoksa beni kandırıyormu
Merhaba Eylül ayında anlaşmalı boşanma davası açtık esımle mahkememız Ocak 21 sımdı aramz ıyı ama tamda net degl Ocak ayında bosanmaktan vazgeçe biliyomuyuz ve tekrar yenıden anlasamasak ne zaman yıne anlasmalı boşanma davası aça buluruz tskler
Eşim ile anlaşmalı boşanma dilekçesi verdik mahkeme için gün verdiler ama biz geri birleştik boşanmaktan vaz geçtik nasil yapacağız davanın iptali için herhangi bir ücret ödeniyormu
Merhaba eşimle anlaşmalı olarak 4.10.2019 da boşandık ardından ayın 10.10.2019 da itiraz hakkından vazgeçmiş avukatlarımız peki biz barışmak istesek iptal edebilirmiyiz hala şansımız Varmı evliliğin devamı için karar henüz çıkmamış sanırım e- devlete baktığımda?
Merhabalar eşime çekişmeli boşanma davası açtım. Çocuklar bana verildi ve 800 lira nafaka kararı verildi. Daha mahkememiz olmadı. Ben davayı geri çekmek istiyorum. Korona nedeniyle evden çıkamıyorum. Ne yapmam gerekir. 9 Martta açtım davayı. Mahkemeye gitmezsek kendiliğinden dava biter mi teşekkür ederim.
Merhaba ben 8 aylık evliyim eşimden ayrılmak için bosanma davası açtım hakli sebeplerimden dolayi karsi taraf bana gelip anlaşmaya yoluna gidelim dedi sen davandan vazgeç anlaşmalı bir şekilde bitirelim dediler ben şimdi davamdan vazgeçersem anlaşmalı bir şekilde bosanabiliyormuyum1 yılı doldurmuş olmam gerektiğini biliyorum nasıl yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz
iyi günler eşimle 19.03.2021 tarihinde anlaşmalı boşandık e dedvlette karara çıkmış diyor boşanma günü imza attırdılar 10 gün sonra yine beraber gelip kimlik fotokobilerinizle imza atmanız gerek dediler şimdi ben biraz pişman gibiyim 10 gün sonra gitmesem boşanma olmuş sayılır mı eşim tek gitse imza atsa bana posta yoluyla gönderince boşanma gerçekleşir mi ne yapabilirm bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?