Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Dec 24
Rating:
İnsan haklarının devletler ve toplumlar nezdinde ön plana alınmaya başlanması ile birlikte özel yaşama saygı, düşünce ve kanaat hürriyeti, haberleşme hürriyeti gibi kavramlar ile hukuk literatüründe daha fazla karşılaşmaktayız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bireyin sadece birey olması nedeniyle sahip olduğu haklar, kabul edilen devletlerce anayasalar-üstü bir güvence mekanizmasına kavuşmuştur.
Kişilerin haberleşme hürriyetinden doğan hakları çerçevesinde dilediği kişi ile dilediği şekilde yazılı, sözlü, elektronik bir biçimde iletişim kurmakta serbesttir. Peki, kişilerin karşılıklı iletişim konularına (bir anlamda içeriğine) ulaşabilmek mümkün müdür? Hangi durumlarda ulaşılabilir? Dileyen herkes ulaşabilir mi?
Boşanma Davalarında Telefon Görüşmeleri Operatörlerden Talep Edilebilir Mi?
Boşanma davalarında mahkemeye delil olarak sunulmak üzere operatörlerden telefon kayıtlarının içeriği talep edilebilir. Ancak kişilerin özel yaşamına ait olan telefon görüşmeleri operatör kuruluş tarafından kayıt altına alınmaz. Kayıt altına alınması, TCK 132. maddede belirtildiği şekliyle ‘’kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.’’ şeklinde suç unsuru oluşturabilir.
Kanuna aykırı bir biçimde telefon görüşmelerinin kaydedildiği varsayımında bu kayıtların paylaşılması TCK (133/3) hükmünde şu şekilde düzenlenmiştir; ‘’Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve dört bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur’’
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl etmemek koşuluyla boşanma davalarında operatörlerden hangi numaranın hangi tarihte ve kaç defa arandığını öğrenmek üzere talepte bulunulabilir ve bu çerçevede boşanma davasında delil olarak kullanılabilecek bilgilere ulaşabilmek mümkündür. Ancak boşanma davası nedeniyle telefon görüşmelerinin içeriğine ulaşmak gibi bir durum söz konusu değildir.
Avukat Tuğsan YILMAZ
Huk.Fak.Öğ. Alper ÇABUK
Bir önceki Boşanma Hukuku yazısı için; Evlilik Hangi Hallerde İptal Edilebilir?
Tuğsan bey merhabalar. Benim sorum şu. Eşim bana 4 aydır aşırı soğuktu. Ve bu zaman zarfında beni sürekli ailesine kötüledi. Ve resmen bana yıldırma politikası uyguladı. Aileside beni hep haksız gördü. Bende kendimi aklamak haklı olduğumu göstermek için eşimden izinsiz habersiz telefon dökümanlarını çıkardım keza beni aldattığı ortaya çıktı. Şimdi beni tehdit ediyor hem operatöre hemde sana dava açıcam iznim olmadan bilgilerimi kötüye kullandın diye. Açmasına açsında ben açacağım davaları kazanabilir miyim? Maddi manevi tazminat davası açacağım. Ondan izinsiz habersiz yapmam suç mu lütfen yardımcı olun :(
Boşanma davası için dayanacağınız ve ispat edeceğiniz boşanma sebebinizi tespit ederek davayı açınız. Bahsettiğiniz dokümanları da mahkemeye sunmadan mahkeme kanalıyla istetebilir ve boşanma dosyasına sizin müdahaleniz olmadan girmesini sağlayabilirsiniz.
Tuğsan Bey Merhabalar,
Ben 2006 yılından beri evliyim,11 yaşında çocuğum var.2016 yılı sonunda çekişmeli boşanma davası açtım.Evliliğimizden beridir zaten fikir olarak da anlaşamadığımızdan ve eşimin alkol alması,3 yıl önce alkol yüzünden kaza geçirmesi de artık hayatı çekilmez hale getirdi.Tedavisi süresince hem çalıştım hem gece refakatçi olarak hastanede yanında kaldım.O benden boşanmak istemiyor ve sürekli tehdit ediyor. Aralık 2017 de uzaklaştırma kararı aldırarak evden çıkmasını sağladım ve yurt dışına çıktı.Tabi bu arada mahkeme delil yetersizliği yüzünden boşanma davasını red etti.Şimdi bir üst mahkemeye itiraz ettik.Avukatım var tabi ama pasif kalıyor. Bu cevabın üst mahkemeden gelmesini hızlandırmak için ne yapabiliriz.Evden uzaklaştırdığım için bana hakaretler vs ,yurtdışından arayıp tehditler , mal hırsı bürümüş gözünü.Halbuki 12 yıl boyunca eve katkısı olmadı Evin tüm faturaları, genel giderleri hepsi benim üzerimden geçti..Kendi adıma bir arabam ve evim (arsa tapulu) var.En kısa sürede boşanmam için önerinize ihtiyacım var. Teşekkürler;