Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Sep 2
Rating:
Boşanma davası ücretleri avukatlık ücretlerini boşanma davası masrafları ise dava sürecinde yapılan yargılama masraflarını ifade etmektedir. Kimi zaman ödenen boşanma davası ücretleri ve boşanma davası masrafları boşanmak isteyen kimsenin hesabından çok farklı rakamlara ulaşmaktadır. Dava süreci içerisinde beklenmedik maliyetler ile karşılaşmamak adına boşanma davası ücretleri ve masrafları da dahil olmak üzere tek bir kalem üzerinden anlaşma yapılabilir.
Boşanma Davası Ücretleri
Avukatlık mesleğinin icrası için ilk aşama müvekkil tarafından, avukatın yargılamaya aktif olarak müdahil olabilmesi açısından verilen vekâletnamedir. Vekalet sözleşmesi karşı tarafın söz konusu icabı kabul etmesiyle birlikte hüküm doğurmaya başlar. Vekalet alan avukat, müvekkili olduğu kimse bakımından sözleşmede kararlaştırılan ölçüde birtakım hukuki faaliyetlerde bulunabilir.
Avukatın, müvekkiline sunduğu hukuki hizmetin karşılığı olarak talep edeceği miktarın belirlenmesinde tarafların iradeleri öncelikli olarak belirleyici etkendir. Avukat, davanın kendisine getirdiği iş yükü ölçüsünde bir meblağ belirleyebilecek; bu meblağın dava öncesinde, dava esnasında ya da dava sonuçlandığında kendisine ödenebileceğini müvekkil ile birlikte anlaşıp kararlaştırabilecektir.
Bu kapsamda genel uygulama boşanma davası ücretlerinin dava başında yahut birkaç ay içerisinde ödenmesi ve dava sonuna bırakılmamasıdır.
Türkiye Barolar Birliği yıllık olarak avukatlık asgari ücret tarifesi adında bir cetvel yayınlar ve bu cetvelde avukatlara tavsiye niteliğinde davalara göre değişken özellikteki asgari tutarları belirler. Ancak belirtildiği üzere ücretin belirlenmesinde avukatın davanın kendisine getireceği iş yükü bu hususta önemli bir ölçüttür.
Örnek vermek gerekirse İstanbul Barosu’nun tavsiye niteliğindeki avukatlık ücret tarifesini ele aldığımızda anlaşmalı boşanma için 4.600,00 TL’lik bir tutar öngörülmüşken çekişmeli boşanma davalarında 6.800,00 TL’lik bir tutar öngörülmüştür. Bununla birlikte çekişmeli ve maddi, manevi tazminat istemli davalarda 6.800,00 TL ve ayrıca dava değerinin % 15’i kadar vekâlet ücreti tavsiye edilmiştir. Nihayetinde tüm bu kıstaslar ışığında avukatın müvekkile yönelttiği tutar ile müvekkilin karşılıklı iradelerin bu hususta uyuşması esastır.
Boşanma davasının zorluk derecesi, öngörülebilir dava süresi, masrafları ile birlikte değerlendirildiğinde masraflar dahil olarak çekişmeli boşanma davalarında ortalama 7.000TL ile 12.000TL arasında bir boşanma davası ücretleri ve masrafları talep edildiği uygulamada görülmektedir. Esasında miktar ve ödeme şekli hususunda avukatınız ile anlaşmanız esas olacaktır.
Boşanma Davası Masrafları
Yargılama gider kalemleri, HMK 323 ve HMK Gider Avansı Tarifesi tebliğinde belirtildiği üzere;
-Celse, karar ve ilam harçları,
-Dava nedeniyle yapılan tebliğ ve posta giderleri,
-Geçici hukuki koruma tedbirleri ve protesto, ihbar, ihtarname ve vekaletname düzenlenmesine ilişkin giderler,
-Resmi dairelerden alınan belgeler için ödenen harç, vergi, ücret ve sair giderler,
-Yargılama sırasında yapılan diğer giderler (müzekkere ve cevap pulu giderleri)
-Taraf sayısının yaklaşık beş katı tutarında tebligat gideri,
-Dava dilekçesinde tanık deliline dayanılmış ve tanık sayısı belirlenmiş ise tanık sayısınca tanık asgari ücreti ve tebligat gideri, tanık sayısı belirtilmemiş ise en az üç tanık asgari ücreti ve tebligat gideri,
-Dava dilekçesinde keşif deliline dayanılmış ise keşif harcı avansı ile birlikte ulaşım gideri,
-Dava dilekçesinde bilirkişi deliline dayanılmış ise Bilirkişi Ücret Tarifesinde davanın açıldığı mahkeme için öngörülen bilirkişi ücreti,
-Diğer iş ve işlemler için mahkeme veznesine depo edilen gider avansıdır.
Boşanma davası masrafları yaklaşık olarak 700TL civarında tutmaktadır. Bu tutar dava sürecinde de işlemlere göre artabilir.
Türk Borçlar Kanunu 510/1 hükmü gereği vekâlet veren, vekaletin gereği gibi ifası için vekilin yaptığı giderleri ve verdiği avansları faiziyle birlikte ödemek ve yüklendiği borçlardan onu kurtarmakla yükümlüdür. Bu nedenle yargılama esnasında ödenen meblağlar avukat tarafından değil davacı tarafından karşılanacaktır. Davacı, bu tarifede gösterilen gider avansını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Gider avansı her türlü tebligat ve posta ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderleri kapsar. Hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
Av. Tuğsan YILMAZ
Av. Halil İbrahim ÇELİK
H.Alper ÇABUK
Nikahı düğünden 2 ay önce yaptık. Düğün günü gelmeden ayrılmak durumunda kaldık. Karşı taraf Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açtı. Nafaka ve Tazminat istemi yok. 2 tane şahitleri ve avukatları var. Böyle bir davada, davanın uzamaması için söylenenleri kabul edip, bende gerekli boşanma sebeplerimi söylesem, dava sonuçlandığı zaman, bu dava için tahminen benim ne kadar ücret ödemem gerekir?
Size de boşanmak istiyorsanız kendi tanıklarınızı veya karşı tarafla ortak tanıklarınızı bildirebilirsiniz. Dava dilekçesinde “yargılama gideri ve avukatlık ücretinin karşı taraftan alınmasına” şeklinde bir ibare var ise dava sonunda, davanın kabulü halinde 1.500TL avukatlık ücretine mahkemece hükmedilebilir. Sizin kendi avukatınız bulunduğu takdirde avukatlık ücreti konusunda iç anlaşmanız geçerlidir. Bahsetttiğimiz karşı taraf vekalet ücreti olup karşı tarafın avukatınca talep edilebilir.
merhaba biz eşimle 14 sene önce evlenmiştik fakat geçimsizlik sebebiyle anlasmalı boşanmak istiyoruz yaklaşık 3 yıldr ayrı yaşıyoruz anlaşmalı boşanma için ücretinizi ögrenmek istiyorum tek avukat oldugu takdirde
Hatice hanım,
Bu tip sorular için iletişim bilgilerimizden doğrudan bize ulaşmanızı rica ederiz.
Mrb avukat bey biz eşimle anlaşmalı tek celsede boşanmak istiyoruz. Tüm gerekli herşey avukat dahil ne kadar olur acaba?
Konu ile ilgili avukatlık hizmeti talepleri için 0212 343 24 95 ten bilgi alabilirsiniz.
Merhaba tuğsan bey ben iki numara arasındaki konuşma ve whatsap görüşmelerini çıkarta biliyormusunuz onu öğrenmek istiyorum arada çocuk var ve bu çocuğu ona brakmak istemiyorum o çocuğu ona brakmamam için ikisinin arasında bişiler olduğunu düşündüğümden huzur yok bu görüşmeleri çıkarta bilirmiyiz ?
Iyi günler;
Eşimle tartıştık ve eşim evi terk etti 3 ay ayrı kaldık ve sonunda boşanmak için eşim mahkemeye dilekçe verdi ilk başta anlaşmalı boşanmaydi ama duruşma günü cekismeliye döndü eşim de kendine avukat tutdu. 2.duruşma olmadan eşimle konustuk ve baristik avukat bizden parasını istemekte eşim avukata vekalet vermiş ve senet imzalamis avukata masraf larını ödemeyi teklif ettim ama kendisi tamamını istedi
Eşimin ve benim o parayı suan icin ödeme şansımız yok avukatlada anlasamadik ne yapmam gerekiyor.
Esim baska bir kizla yazisior bol gülücüklerin oldugu bir konusma olior bir kiziliz var 3 yasinda 5 senedir evliyiz siddetli geginsizlik vardi su son bir sene iyiydi ama bu yazisma cikti simdide ortayq bosanmak icin gecerli bir sebebmidir acaba birde geliri olmayan nasil dava acior
Merhaba efendim.
Eşim ile tam 1 yil.önce evlendik ve evlendikten bir ay sonrası sorunlarımız başladı ben 31 yaşında eşim 21 yaşında
Yaş farkı kültürel fark tan kaynaklanan kafa yapımızın uymaması evde sürekli anlaşmazlıklar haftalarca konusmamaklar vs vs yani bir ev hanımının yapması gereken işleri yapmayıp asalayici konuşmalar sorunlara yok açmaktadır
Eşim suan 3 aylik hamile ve ben esimden ayrılmak istiyorum
Sağlık Bakanlığında kamu personeliyim 8 yıldır memurum
Boşanma davası açmayı düşünüyorum suan aynı Evdeyiz benden maddi olarak ne hakları vardır. Doğacak çocuğumuzun 1 2 yaşlarına geldiğinde vekâlet ini alabilirmiyim. Aldığım kararda eminim 1 yıldır deniyoruz ama olmuyor 1 duruşmada boşanmak istiyorum
Karımı aldattım ağır kusurlu olarak dava açma hakkım varmıdır ve boşanmanın gerçekleşmesi mümkünmüdür. Aldatmayı öğrendi affetti devAm ettik ama geçinemedik yinede ve ayrıldık şimdi 5 aydır ayrıyız ve dava açmak istiyorum .