Reviewed by Av.Tuğsan YILMAZ on Jul 8
Rating:
Aile konutu eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri, herkesçe bilinen ve belirlenebilen yerleşim yeridir. Yerleşim yeri ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’ nun 19.maddesinde tanımlanmıştır. Bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yere yerleşim yeri denir. Aile konutu barınma ihtiyacını karşılayan, aileyi bir arada ve ayakta tutan ekonomik değerinin yanı sıra manevi değeri de bulunan bir gayrimenkuldür.
Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Tanımda belirttiğimiz gibi ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta aile konutu şerhi işlenebilir. Bu şerhin mahkeme kararı ile konulması konusunda herhangi bir tartışma yoktur. 2011 yılından önce aile konutu şerhi sadece mahkeme kararı ile mümkündü ancak 10. Dairenin 23.06.2011 tarih ve 2010/11873 E. sayılı kararı ile idari işlem ile de bu şerh konulabilir hale geldi. Tapu sicil müdürlüğüne aile konutu olarak kullanıldığına ilişkin birtakım evraklar sunulduğu anda ilgili tapu sicil müdürlüğü bu işlemi yapmakla yükümlüdür.
Aile konutu şerhi ile, aile konutu olarak kullanılan gayrimenkule ilişkin kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı malik veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemez ve konut üzerindeki haklar sınırlanamaz. Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda rıza göstermeyen eş için diğer eş hakim müdahalesi talep edebilir. Kanun gereğince bu şerh işlemi için malik olmayan eşin tapu müdürlüğüne başvurusu ile işlenir.
Aile konutunun kanunda belirtilen mal rejimlerine göre edinilmiş veya kişisel mal olması bu durumu değiştirmez. Ayrıca paylı mülkiyette bulunmasınında önemi yoktur. Kullanılan konut tapu sicilinde arsa olarak görünse dahi şerh konulması mümkündür. Ailenin sadece tek bir konutu olabilir. Bu nedenle ikincil nitelikte olan yazlık vs. gibi konutlar aile konutu olarak şerh edilemezler. Genel kural bu olmakla eşlerin birden fazla konutu aile konutu olarak kullandıkları ispatlanabilirse şerh konulabilir. Kanun istisnai olan durumlara cevaz vermiştir. Eşlerin birbirlerin ayrı olarak yaşamaları veya bir eşin evden uzaklaştırılmış olması konutu aile konutu olmaktan çıkarmaz. Bu hükmün getirilmesinin amacı çocuklarla birlikte yaşanan konutun malik eş tarafından kötüniyetli olarak elden çıkarılarak barınmasız kalmalarının engellenmesidir.
Av. Halil İbrahim ÇELİK- Av. Tuğsan YILMAZ
Davalının maliki olduğu ve aile konutu olarak belirlenen ve halen içinde yaşanılan konut, daha fazla kira geliri getireceği için, ekonomik gerekçe ile kiraya verilip, evlilik birliği içinde edinilen diğer konut aile konutu olarak değiştirilebilir mi?
Aile konutunu değiştirmek o gayrimenkulün satılabilir hale gelmesine sebep olacaktır. Aile konutu kavramının şerh olarak konulması ve koruma, gözetme amaçlı olması nedeniyle bahsettiğiniz şekilde yapılmasının uygun olmayacağı kanaatindeyim.
rhaba, 18 yildir oturduğumuz ev eşimin babasının adına tapulu ve eşimin babası yıllar once vefat etti ancak tapu halen vefat eden kayın pederimin üstüne bu durumda ben eve tapuda aile şerhi koydurabilir miyim? Cevap verirseniz çok minnettar olurum.
Aile konutu şerhi koyamayabilirsiniz.
Boşanma davası sürecinde, daha önceden verilmiş 6284 ile koruma altında olan kadının(sadece uzaklaştırma verilmiş) ve çocuğunun oturduğu evin akibeti nedir. Kadına ve çocuklara tedbir nafakası bağlanmış durumdadır. Evden uzaklaştırılan eş kiralanan konutla ilgili noterden ihtarname çektirip, mahkeme kararlarını da gönderip, kiranın kadından tahsil edilmesini isteyebilir mi ?
Merhaba Tuğsan Bey.Kızıma bir ev almak istiyorum. Bu aldığım evin tapusunu onun üzerine çıkartıp, satılmaması için şerh koydurabilirmiyim?
Merhaba, Oturduğumuz ev babamın üstüne 2003 yılında alındı, fakat babam ikametgahını başka bir şehire aldı 2007 yılında.Yılın çoğu zamanını başka şehirde geçiriyor. Aile Konut Şerhi koydurmak istiyoruz fakat babamın başka şehirde kayıtlı olması buna engel olur mu? Başvuru yapmak için babamın kimlik belgesi ya da beyanı/rızası gerekli midir?kendisinin haberi olması gerekiyor mu? Çok teşekkürler
Tarafların aile konutu olarak kullandığı ve birlikte ikamet ettikleri adrese aile konutu şerhi konulabilir. Babanızın ikamet değişikliği dava öncesi başvuru sürecinin olumsuz olarak neticelendirilmesine sebep olabilir.
Merhaba annem imamlı nikahlı olarak evli ve bu evlilikten bir kızı var.Adam resmi olarak bir başka kadınla evli annemlerin oturduğu ev imam nikahlı eşinin, evi diğer çocuklarına devretmesi söz konusu bu konuda küçüğün hakkını koruma amaçlı oturğu eve aile konutu şehri bırakılabilir mi? Bu konuda ne önere bilirsiniz.
Merhaba, şu anda oturduğumuz evin tapusu kayınpederin adına kayıtlı, tapu dairesinden aile konutu şerhi koydurabilirmiyim acaba?
Mehaba boşama davasında aldatma söz konusu olup telefon görüşme ses kaydı istenildginde red olunabilirmi karşı tarafa bu red bildirilirse dava ne süreçte ilerler öğrenebilir miyim şuan böyle bir durum içindeyim ve kocam beni süründürmek için elinden geleni yapcak gibi gozukuyor