Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jun 26
Rating:
Yurt dışında verilmiş boşanma kararlarının tanınması ve tenfizinin hukuken gerekli olduğuna, tanıma ve tenfiz davası açılmadığı takdirde tarafların Türk makamları nezdinde evli gözükmeye devam ettiğine ve yasal mirasçılık statülerinin sürdüğüne ilişkin detaylı bilgilendirmeyi web sitemizde bulunan ve boşanma kararlarının tanınması-tenfizi ile ilgili diğer makalelerimizde yapmıştık.
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Kanunu bakımından tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi için zorunlu evraklar temin edilmeden davanın reddedilme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu hususunu yeterince vurgulamamıza rağmen yöneltilen sorular nedeniyle örnek Yargıtay kararı ile belirtmekte fayda olacağı kanaatindeyiz.
Aşağıda boşanmanın tanınması ve tenfizi için gerekli zorunlu evrakların listesi ile temin edilmemesi hususunda Yargıtay’ ın ilgili hukuk dairesinin görüşünü içerir kararı paylaşıyoruz.
‘’Tanıma-Tenfiz Davaları ile ilgili dava süreci bakımından bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.’’
TANIMA-TENFİZ DAVASI AÇMAK İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR?
- Yabancı mahkeme kararının(boşanma kararı) aslı
- Yabancı mahkemenin boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh veya belge ve apostille
- Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının Türkçe’ ye yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve bu tercümenin Noter veya Konsolosluktan onaylatılması
- Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi
- Avukata vekâlet verilecek ise resimli boşanma vekâletnamesi ve vekâletnamede ‘’yurtdışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açmaya yetki’’
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
Esas : 2010/15094
Karar : 2011/4618
Tarih : 15.03.2011
YABANCI MAHKEME BOŞANMA KARARININ TANINMASI ( Dava Dilekçesine Eklenecek Zorunlu Belgeler )
YABANCI MAHKEME BOŞANMA KARARININ TENFİZİ ( Eklenecek Zorunlu Belgeler )
2675 Sa.Ka.37
Yabancı Mahkeme boşanma ilamının tenfizi talebini muhtevi dilekçeye, yabancı mahkeme İlamının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı ve onanmış tercümesi ile, ilamın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesinin eklenmesi zorunludur.
DAVA VE KARAR
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ KARARI
Davacı vekili tarafından açılan davada Almanya-Alfeld (Lein) Sulh Mahkemesinin 8/9/2005 tarih ve 6F 366/04 S sayılı boşanma kararının tenfizine karar verilmesinin talep edildiği, mahkemece yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verildiği, hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Hüküm tarihinde yürürlükte olan 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun 37. Maddesinde tenfiz dilekçesine eklenecek belgeler belirtilmiş olup, bu hükme göre yabancı mahkeme ilamının o ülke makamlarınca usulen onanmış tercümesi ile ilamın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesinin dilekçeye eklenmesi zorunlu olduğu halde, bu hususlara uyulmayarak FOTOKOPİ İLE yetinilmesi de doğru bulunmamıştır.
SONUÇ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.
Merhaba benim esim kendisi fransiz ve benim bu evlilikten iki erkek çocuğum var ve onlarda fransiz vatandasi.ve Turk kütüğüne kayıtlı değiller.Yanlız Turkiyede bazı mal varlıklarım var.Esim ile fransa da boşanmış bulunuyoruz.Ama Türkiye de boşanmış değiliz.Mal paylaşımı yapmamak için. Benim vefatım durumunda mal varlıgım kimlere gidiyor.Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Türkiye’de boşanmış görünmediğiniz ve tanıma davası açmadığınız için eski eşiniz sizin yasal mirasçınızdır.
Merhaba kktc de yaşıyorum 2009 da evlendim 2011 de kktc vatandaşlığı aldım 2013 te boşandım.boşanma evrağım elimde tenfiz davası açmak istiyorum tekrar evleneceğim eski eşimede ulaştım bu davada ona ihtiyaç varmı dava ne kadar sürer.türkiyeye gelmem gereklimi
Avukat ile davanızı yürütürseniz Türkiye’ye gelmenize gerek bulunmamaktadır. Eski eşinizin de avukata vekaletname vermesi dava süreci kısaltacağından sizin adınıza faydalıdır.
Merhaba Tugsan Bey,
basta bu imkani bize verdiginiy icin size cok tsk ederiz.
Ben yaklaşık 5 yıl önce almanyada boşandım. Bu yıl türkiyeye geldiğimde boşanma işlemleri için evrakları avukata verdim. Bana yaklaşık 6 ay kadar süreceğini söyledi. Benim sorum, bu yil Türkiye den bir mülk aldim. Almanya da bosandim ama türkiye de bosanmadim henüz. Bu da paylaşıma girecekmidir.
Şimdiden teşekkürler ederim
Dilek Hanım,
Almanya’daki boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açtıysanız karar neticesinde Almanya’da verilen karar uygulanacağından paylaşıma girme ihtimali çok düşüktür. Ancak sadece boşanmanın tanınması davası açıldıysa mal paylaşımı dahil değildir. O nedenle açılan davanın boşanmanın tanınması davası mu yoksa boşanmanın tanınması ve tenfizi davası mı olduğunu avukatınıza sorunuz.
iyi gunler ben 2004yilinda alman bir bayanla evlilik yaptim ve 2009yilinda almanmahkemesinde resmi bosandim bu evlilikten turkiyenin haberiyok bildirmedim evliliyi ve bosanmayida ve bu sene turkiyede evlilik yaptim turkvatandasi ile evlilik gerceklesti ve es ankarada vize basvurusuyapti ve almanyaya evraklarim geldi ve benden burdaki bosanma kararinin turkiyete tenfizi istendi ve eski alman esimle irtibatim yok ulasamiyorum tenfiz davasi yani tektarafli vekaletle turkiyede tektarafli olacak bu nekadar surebilir ve bu sure icerisinde esimi buraya yani vize verebilirlermi yardimci olursaniz sevinirim saygilar
Salih Bey,
Normalde başında izlemeniz gereken prosedürü izlemediğinizden dolayı bu sıkıtılarla uğraşmaktasınız. Malesef ki tanıma tenfiz davalarında bu durumla sıkça karşılaşıyoruz.
Almanya’da boşandığınız eşinizin avukat vekaletnamesi vermesi süreci kısaltır. Vermez ise doğru ikamet adresin ihtiyacınız var, aksi halde dava süreci ilanen tebligata ilişkin prosedür izlenebileceğinden çok uzun sürecektir. O dava neticelenene kadar evlilik ile ilgili vize almanız mümkün gözükmüyor.
Dava süreci ile ilgili avukatlık hizmetlerimiz bakımından talebiniz olduğu takdirde iletişim sekmesinde yer alan bilgilerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Merhaba Tuğsan Bey,
Ben italyan olan eşimden italyada ekim 2015′ te boşandım. Nafaka istemedim.çocuğum da yok.Anlaşmalı boşandım.Fakat eski eşim burada avukata vekalet vermediği için burada boşanamadım ya da bu boşanmayı burada yasallaştıramadım.
Tanınma davası açmam yeterli midir?
Tenfiz de açmam gerekir mi?
Bunu avukatsız da kendim yapabilir yim çünkü masraf ve talep edilen ücretler maalesef yüksek olduğundan ödeyemem.
Cevap verirseniz çok memnun olurum.
Teşekkürler
Meryem Hanım,
Avukat ile davada temsil tercih meselesidir. Hukuken altından kalkabileceğinizi düşünüyorsanız tabi ki süreci yürütebilirsiniz. Ancak tebligat İtalya’ya yapılacağından dava uzun sürecektir ve ilgilenmeniz gerekecektir. Gerekli ilgiyi gösteremezseniz yahut hukuki hatalar yapma ihtimalinizi belirli bir oranın üzerinde görüyorsanız dava açıldıktan sonra avukat ile anlaşacağınıza en başında birlikte hareket etmelisiniz. Zira işler daha zor hale gelebilir.
Sadece boşanma konusunda talebiniz var ise “tanıma tenfiz davası” değil “tanıma davası” açmalısınız. Boşanmanın tanınması davasında gerekli belgeleri yukarıdaki yazımızda belirtmiştir. Dilerseniz hukuki videolar bölümündeki tanıma tenfiz ile ilgili videolara da göz atabilirsiniz.
Tuğsan bey merhaba;
Yardımınıza ihtiyaç duyduğumuz bir konu var, vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederiz.
Kız kardeşimiz Almanya’da evlenmiş ve bir süre evli kalmıştır.
Daha sonra kardeşimiz Türkiye’ye döndüğünde eşinin kendisini boşadığını fark etmiştir. Elinde sadece Mahkemenin boşanmış olduğuna dair ( itiraz süresini içeren) ıslak imzalı evrakı mevcuttur.. Fakat sizin vermiş olduğunuz bilgilerden anladığımız kadarı ile bir apostille olması gerekli. Fakat kardeşimizin Almanya’ya gitmesi mümkün değildir. Kendilerinin çocukları yoktur, herhangi bir miras alma durumu da yoktur. Kız kardeşimiz çok mağdur durumdadır, ve tek istediği Türkiye’de bu boşanmanın geçerli olmasıdır. Bir önceki yorumda bahsetmiş olduğunuz üzere sadece tanıma davası elimizdeki evraklarla mümkün müdür,
Vereceğiniz bilgiler bizim için çok değerli, saygılar, sevgiler.
Dilek hanım, tanıma tenfiz davasında gerekli belgeler açısından temin edilen evrakları incelemeksizin net eksik yahut tam demem mümkün değil. Ancak apostille şerhi gerekli.
Gerekmeyen ülkeler ve şerh ile ilgili aşağıda belirttiğimiz yazımızdan bilgi edinebilirsiniz:
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/aile-hukuku-ve-kisiler-hukuku/tanima-tenfiz-davasinda-apostil-serhi-ve-serhten-muaf-ulkeler
Merhaba Tuğsan Bey,
Ben daha 1 aylık stajer avukatım. Fiili olarak da çalışmaya başladım. Çözümlemem gereken bir olay söz konusu. Bunun için konuyla ilgili kitabın ilgili bölümünü okuyup, nüfus müdürlüğü ile bizzat görüşmüş olsam da sizinde fikirlerinizden yararlanmak istiyorum. Olayın çok kısa bir özeti olarak Bulgar vatandaşı 18 yaşından büyük müvekkilimiz Türk vatandaşı babasının gayri resmi ilişkisinden olmuştur. Baba Bulgaristan da kızını tanımıştır. Babasının aynı zamanda Türkiye de resmi evliliğinden olan iki çocuğu daha bulunmaktadır. Babanın ölümü ile müvekkilimiz Türkiye de miras hakkından yararlanmak için dava açıp kazanmıştır ve veraset ilamını almıştır. Bununla birlikte babasının emekli maaşını da alabilmek için SGK’ya başvurmuştur. Fakat SGK müvekkilimizin nüfus kütüğüne kaydının yapılması halinde başvurunun dikkate alınacağını söyleyerek talebini ret etmiştir. Sorum şu olacak müvekkilimizin SGK’dan babasının emekli maaşını alabilmesi için illa Türk vatandaşlığını idari yoldan kazanması mı gerekiyor olacak? Yoksa sadece Türk vatandaşlığı kazanılmadan babanın Bulgaristan da yapmış olduğu tanımanın Türkiye de tanıma ve tenfizi maaşın alınabilmesi için yeterli gelir mi ?
Cevap verirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum.Saygılar
Merhaba benim bi sorum olcakti, ben almanyada bosandim bütün gereken evraklarim da tamam, türkiye tanima davasi yapmam gerekiyo, bunun ücreti ne kadar ?
Merhaba,
Avukatlık hizmetlerimiz açısından talepleriniz için iletişim sekmesini kullanınız.
Eski esim Amerikali ve Turkiye’deki bir avukata vekalet vermeyi kabul etti. Ne yapmasi gerekiyor? Benimle DC Konsolosluguna gelse oradan halledebilir miyiz?
BIr de,Yabancı mahkeme kararının(boşanma kararı) aslı ile
Yabancı mahkemenin boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh veya belge arasindaki fark nedir?
Tesekkurler.
Eşiniz sizden dolayı konsoloslukta vekaletname verebilir. Türkçe bilmemesi durumunda tercüman bulunmalıdır. Avukat bilgileri olmadan vekaletname çıkartamazsınız. O nedenle avukatlarınızın bilgilerini edinmelisiniz.
Biri kararın gerekçeli aslı diğeri ise kararın üst mahkemeye itiraz edilemez olduğunu ve bahsi geçen tarihi gösterir şerhtir.
Merhaba tugsan bey benim evliligim turkiyede oldu ama eşim ingiliz olduğu için davayı orda açtı ve sonuçlandı burda kimliğimi değiştirmek istiyorum ama apostil istiyorlar bu şartmı acaba
meraba benimde bir sorum olacaktı halam avusturalyada yaşıyordu orada eşinden ayrılmış haberimiz yoktu daha sonra vefat etti onun vefatından sonra babasıda vefat etti veraset ilamı çıkarttık eşi mirasçı listesinde çıkmıyor fakat halama mirasçılık belgesi çıkartmak istediğimizde boşanmış gözükmüyor diyorlar TC de nasıl yol izleyeceğiz vekaletnamede var zaman ayırdığınız için gerçekten teşekkürler