Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Mar 4
Rating:
İftira Suçu
İftira suçu; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’ nun ikinci kitabının dördüncü kısmının ikinci bölümünde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında 267. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, işlemediğini bildiği halde bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edip, bunu yetkili makamlara bildirerek hakkında soruşturma başlatan veya idari bir yaptırım uygulanmasına neden olan kimse cezalandırılmaktadır. Bu bildirim ihbar, şikâyet veya basın yayın yoluyla gerçekleşebilir. İftira suçu toplumun adil yargılanma hakkını koruduğu gibi, iftiraya uğrayan kişinin onur ve haysiyet gibi kişilik haklarını da korumaktadır. Ayrıca yargı makamlarının aldatılıp maddi gerçeğe aykırı işlev görmelerinin de önüne geçilmek istenmiştir.
İftira Suçunun Unsurları
İftira suçu herkes tarafından işlenebilen genel suçlardandır. Dolayısıyla gerçek kişi herkes bu suçun faili olabilir. İhbar veya şikâyetin konusu bir suç ise fail olarak gösterilen kişinin bu tarihte cezai sorumluluğunun bulunması gerekir. Bazı yazarlara göre suçun mağduru iftira edilen kişidir ve gerçek veya tüzel kişi olabilir. Diğer görüşe göreyse bir suç isnadı söz konusu olduğunda fiil isnat edilen kişi yalnızca gerçek kişiler olabilir. Çünkü tüzel kişilerin cezai sorumluluğu bulunmamaktadır. Üçüncü bir görüşe göreyse mağdur yargı organı olup iftiraya uğrayan kişi suçun konusunu oluşturmaktadır. Mağdur belirli veya belirlenebilir kişiler olmalıdır. İftira edilen kişinin kimliği belirtilmese de basit bir soruşturmayla kimlik bilgilerine ulaşılabilecekse iftira suçu oluşacaktır.
İftira suçu suçta belirtilen hukuka aykırı fiillerden biri, icrai şekilde ihbar, şikâyet veya basın yayın yoluyla gerçekleştirilebilir. Bu bildirimlerin mutlaka bir yaptırımla sonuçlanması suçun oluşması bakımından gerekli değildir. İftira suçu suçsuz olduğu bilinen bir kişi hakkında ihbar, şikâyet veya basın yayın yoluyla hukuka aykırı bir fiil isnat etmek suretiyle işlenmektedir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu 12.05.1998 tarih ve 4108/178 sayılı kararında; “ Gerçekten, fiilin ihbar hakkı, şikâyet hakkı, kanun emrini yerine getirme ve bir hakkın kullanılması, özellikle kişinin kendi çıkarlarını koruması bakımından anayasal hakkının yerine getirilmesi gibi durumlarda, fiil hukuka uygundur, iftira suçunu oluşturmaz. Hakkın kullanılması olarak kabul edilen ihbar ve şikâyet hakkı, Anayasanın 36 ve 74. maddelerinde düzenlenmiştir. Herkes, kendisi veya kamu ile ilgili konularda yetkili makamlara şikâyette bulunmak ve dava açmak hakkına sahiptir. Bu hakkın, hakkı doğuran nedenin koyduğu sınırlar içinde kullanılması, hakların kötüye kullanılmaması zorunludur.” Diyerek iftira suçunun sınırlarını belirlemiştir. Buna göre kişinin anayasal hakkı olan şikâyet ve yakınma hakkının kullanılarak bir kimseye suç isnadında bulunulması iftira suçunu oluşturmayacaktır.
Kanunda ihbar ve şikâyetin yetkili makamlara yapılması şart koşulmuştur. Bu makamlar dışındaki kimselere bildirilen suç isnatları iftira suçunu oluşturmayacaktır. Aynı şekilde kanun iftiranın gerçekleştirilme biçimlerini ihbar şikâyet ve basın yayın yolu olarak belirlediğinden, bunların haricinde bir kimseye hukuka aykırı fiilin isnat edilmesi halinde iftira suçu yine gerçekleşmez. Bu minvalde ihbar ve şikâyetin hukuki mahiyetinin açıklanması gerekir. İhbar, şikâyete bağlı olmayan suçlarda suçtan haberdar olan kimsenin bunu yetkili makamlara bildirmesidir. Bu bildirim için şekil şartı öngörülmemiştir, yazılı veya sözlü olabilir. Şikâyet ise takibi şikâyete bağlı suçlarda suçtan zarar gören kişinin süresi içinde yetkili makamlardan fiilin soruşturulmasını istemesidir. İftira suçu ise resen kovuşturulur, takibi şikâyete bağlı değildir. Suçun basın yayın yoluyla işlenmesi halindeyse haberin yayınlanmasıyla suç oluşur, haberin ayrıca ihbar edilip soruşturma başlatılması zorunlu değildir.
İftira suçu kasten işlenebilir. Kanun lafzında “işlemediğini bildiği halde” ibaresine yer verilmiştir. Dolayısıyla fail iftira kastıyla hareket etmelidir. Fail hakkında asılsız suç isnadında bulunduğu mağdurun “masum” olduğunu bilmektedir. Dolayısıyla şüpheye dayalı olarak yapılan ihbarlar iftira suçunu oluşturmaz.
Her suçta olduğu gibi iftira suçunun da oluşabilmesi için hukuka uygunluk nedenlerinden birinin bulunmaması gerekir. Bu kapsamda ihbar ve şikâyet hakkının kullanılması çoğu zaman yanılgılara neden olmaktadır. Yargıtay 4. Ceza Dairesi 20.11.2007 tarih ve 2006/5845 E. ve 2007/9610 K. Sayılı kararında, iftira suçunun oluşumu için şikâyetin tek başına yeterli olmadığını, Anayasa’nın 74. Maddesi ile korunan “anayasal dilekçe-şikâyet Hakkı”nın kullanılmasının gözetilerek hukuka aykırılık öğesinin gerçekleşmesi gerektiği, ayrıca iftira suçu için yasal tanıma uygun olması gerektiği üzerinde durmuştur. Gerçekten de herkes suç işlenmesinin önlenmesini sağlamak için ihbar ve şikâyette bulunma hakkına sahiptir. Bu anayasal bir haktır. Bir suçun işlendiğini öğrenen kişiler, bununla ilgili olarak yetkili makamlara ihbar ve şikâyette bulunabilir. İhbar ve şikâyette bulunan kişinin, mağdurun gerçekten suçsuz olduğunu bildiği ispatlanmadıkça fail hukuka uygunluk nedenlerinden yararlanır ve suç oluşmaz.
Suçun basın yayın yoluyla işlenmesi halinde ise basının haber verme hakkı hukuka uygunluk nedeni karşımıza çıkmaktadır. Buna göre devlet, basın ve haber alma hürriyetini sağlayacak tedbirleri alır. Bu da anayasal bir haktır. Basın da haber yayınlanmadan önce haberi araştırmak için gerekli dikkat ve özeni göstermekle yükümlüdür. Gerçek dışı bir haberin yayınlanmasıyla hukuka aykırı bir fiil işlenmiş olur. Dolayısıyla basın yayın yoluyla yayınlanan haberlerin hukuka uygun kabulü için güncel olması, doğru vakıalara dayanması ve kamu yararı bulunması gerekli ve yeterlidir.
İftira Suçunun Nitelikli Halleri
1-) Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır. Fail burada, iftira suçunun basit halinde olduğu gibi soyut şekilde hukuka aykırı fiil isnadının ötesinde, madde olgu ve delilleri de uydurarak masum kişiye hukuka aykırı fiil isnat etmektedir. Yargıtay 9.C.D. 14.11.2013 tarih ve E.2013/10192, K.2013/13882 sayılı kararında, mağdura sattığı motosikletin çalıntı olduğundan bahisle ihbar eden sanık eyleminin nitelikli hali oluşturmadığını, sadece beyandan ibaret olan ihbarın basit şekilden cezalandırılması gerektiği sonucuna varmıştır.
2-) Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
3-)Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
4-) İftira nedeniyle mahkemenin mağdur hakkında verdiği mahkûmiyet kararı ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis niteliğindeyse faile yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
5-)Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
İftira Suçu Cezası
İftira suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olmayıp resen takip edilir. Görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur şeklinde düzenlenen nitelikli halindeyse görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olacaktır. Suçun temel şeklinin yaptırımı bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı ise, mağdurun fiili işlediği sabit olduğu tarihten başlar.
İftira Suçunda Etkin Pişmanlık
İftira edenin, mağdur hakkında adlî veya idari soruşturma başlamadan önce, iftirasından dönmesi halinde, hakkında iftira suçundan dolayı verilecek cezanın beşte dördü indirilir. Dolayısıyla soruşturma başlamadan önce yetkili makamların öğrenmesi ile suçun oluşacağı kabul edilmiştir. Mağdur hakkında kovuşturma başlamadan önce iftiradan dönülmesi halindeyse fail hakkında iftira suçundan dolayı verilecek cezanın dörtte üçü indirilir. Kanunda indirilir denilerek hâkime takdir yetkisi tanınmamıştır. Böyle bir durumda her halde indirim yapılacaktır.
Etkin pişmanlığın;
- a) Mağdur hakkında hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisi,
- b) Mağdurun mahkûmiyetinden sonra gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın yarısı,
- c) Hükmolunan cezanın infazına başlanması halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilebilir. Bu durumda ise hâkimin takdir yetkisi bulunmaktadır.
İftiranın konusunu oluşturan münhasıran idari yaptırım uygulanmasını gerektiren fiil dolayısıyla;
- a) İdari yaptırıma karar verilmeden önce etkin pişmanlıkta bulunulması halinde, verilecek cezanın yarısı,
- b) İdari yaptırım uygulandıktan sonra etkin pişmanlıkta bulunulması halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilebilir.
Basın ve yayın yoluyla yapılan iftiradan dolayı etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılabilmesi için, bunun aynı yöntemle yayınlanması gerekir.
Suç Uydurma Suçu
Suç uydurma suçu TCK adliyeye karşı suçlar başlığında 271. Maddede düzenlenmiştir. Buna göre işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. Burada kişi suçun faili olarak gösterilmeksizin, aslında işlenmemiş bir suçun işlenmiş olduğunu iddia ederek yetkili makamlara ihbarda bulunulmaktadır. Bu suçun failleri adli birimlerin gereksiz yere meşgul olmalarına, adaletin boşuna çalışmasına ve zaman kaybına neden olmaktadır. Suç uydurma suçunda failin yetkili makamlara bildirdiği fiil teknik anlamda suçtur. Ancak iftira suçunda yetkili makamlara bildirilen fiil suç olabileceği gibi idari bir yaptırım gerektiren başka bir hukuka aykırı fiil de olabilir.
Suç uydurma suçun işlenmediğini bildiği halde doğrudan veya iz ya da delil uydurarak durumu yetkili mercilere bildirmektir. Yine iftira suçundan farklı olarak, herhangi biri suçu fail olarak gösterilmeden aslında hiç işlenmeyen bir suçun gerçekleştiğini iddia ederek yetkili makamlara bildirmektedir. Suç seçimlik hareketli olarak düzenlenmiştir.
Birinci hareket işlemediği bilinen bir suçu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmektir. Örnek olarak; kişinin imzasını taşıyan kendisine ait çeki çalınmadığını bildiği halde karşılığını ödememek için, birine fil isnat etmeksizin sadece çalındığını ileri sürmek verilebilir. (9. Ceza Dairesi KT:20.12.2012, 9146 E. /15407K. ) Buna şekli uydurma denmektedir.
İkinci hareket ise işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurmaktır. Bu ise maddi şekilde suç uydurma olarak adlandırılmaktadır. Bu iki fiilden herhangi birinin gerçekleştirilmesiyle suç oluşur. Kasten işlenebilen suçlardandır, taksirle işlenemez.
Suç Uydurma Suçunun Cezası
Soruşturması ve kovuşturması şikâyete bağlı suçlardan olmayıp resen araştırılır. Görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Suçun yaptırımı ise üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Yılmaz & Çelik Hukuk Bürosu
Avukat Tuğsan YILMAZ – Avukat Halil İbrahim ÇELİK
Baharlı Bahçe Sk. Onart Apt. No:14 D:5 İncirli-Bakırköy/İSTANBUL
0212 343 24 95
Bir önceki ceza hukuku yazımız Yalan Tanıklık Suçu hakkında olup dava sürecini etkileyebilecek şekilde gerçeğe aykırı beyanda bulunmanın Türk Ceza Kanunu bakımından yaptırımı değerlendirilmiştir.
Yukarıda yayımlanan içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki anlamda bağlayıcılığı yoktur, vekil-müvekkil ilişkisi doğurmaz. Oluşabilecek adli vakıalarda salt yukarıda yayımlanan içeriği göre hareket edilmemesi ve ceza avukatı vasıtasıyla hukuki yardım alınması önerilir.
Ben bir İhparlar bulundum ve sonra caz geçtim İranlı anlaşılma oldu fakat Cumhurbaşkanı başkanına hakaret ve darbe destekleyen faktörleri işin içine girince iş büyüdü ama yanlış anlamışım ve 155 yanlış anladığımı söyledim ve ifade verdim şikayetimi geri çektim İhparlar ettiğim insanları karakola çağırmışlar ve onlarda sıkayetçi olmamış ceza alırmıyım yada ne cezası alırım
İyi akşamlar , benim başımdan bi hırsızlık olayı geçti evde bi cumartesi akşamı takılırken 7 kişiydik birinin cüzdanı çalınıp arka balkondan karşı evin çatısına atılmış aramızdan biri orda olduğunu bildi biz aramızda konuşurken birimizden şüphelendik ama ispat yoktu daha sonra ben onu kolladım ama olay bana döndü ve benden şikayetçi olucakmışlar ispatları olmadan hep bir ağızdan o çaldı diye. Benim sorum ben Ptt de dağıtıcıyım işe gireli 1 ay oldu sicilim temiz bu davadan bişey çıkmaz ama ben işimden olurmuyum ? İşlenmemiş bi suçtan ceza alırmıyım ?
Merhabalar benim size sorum şu şekilde kayinpederim bana iftira attı cocugumla ilgili bu cocuk benim oglumdan degil başkasından diye ben simdi ona dava acmak istiyorum ve dna testiyle ispatlamak kaydıyla hem iftira hem tazminat davası açabilirmiyim
Sultan hanım iftira suçu yahut suç uydurma suçu ile ilgili gerekli bilgi ve hangi hallerde iftira suçunun hangi hallerde ise suç uydurma suçunun oluşacağı yukarıda belirtilmiştir.
MERHABALAR…
avukatım yokken jandarmada verdiğim bir ifade sebebiyle suç uydurmaktan 6. ayın 6 sında sanık olarak mahkemeye çıkacağım. AVUKATIM MERAKLANACAK BİR DURUM YOK DİYOR. AYNI ZAMANDA 657 YE TABİ DEVLET MEMURUYUM. GÖREVDEN ATARLAR DİYORLAR. JANDARMA 3 TANE DE TANIK BULMUŞ.TANIKLARDAN BİRİSİ İCRA DAVASI AÇTIĞIM VE TEHDİT SUÇUNDAN ŞİKAYETÇİ OLDUĞUM BİRİSİ.
SİZCE GÖREVDEN ATARLAR MI NE KADAR CEZA ALIRIM BU DAVADAN.
TEŞEKÜRLER.
13 YAŞINDAKİ BİR KIZ ÇOCUĞU TACİZ SUÇU İLE AMCASINA SUÇLAMA YAPARSA DAHA SONRA BUNUN DOĞRU OLMADIĞI AMCASININ ONA OLAN BASKILARINDAN DOLAYI BÖYLE SÖYLEDİĞİNİ İLK MAHKEMEDE SÖYLERSE ÇOCUĞUN SİCİLİNE HERHANGİ BİR CEZA İŞLENİR Mİ LÜTFEN YARDIMCI OLUNUZ.TEŞEKKÜR EDERİM
Merhabalar benim şöyle bir sorum olacak uzun zamandır konuşmadığımız bayan bir komşumuz hakkında başka bir komşu ile ilişkisi olduğu söylentileri çıkmış bunu ortamda başka bir komşu bayanın kendisine anlattığını söylemiş herkes bu bayana karşı cephe aldı biz zaten görüşmüyorduk bu bayan bir kaç gün önce 3-4 kişimin bulunduğu eşiminde olduğu bir ortamda bizim ailece görüştüğümüz ailenin hanımıyla benim de adımın geçtiği bir dedi kodunun çıkacağını bunu ilk ortamda bazı konuları dile getiren kişimin söylediğini söylemiş ben inanmadım ama o bahsi geçen bayanı Aradım olayın doğruluğunu sordum bana kesinlikle ben böyle bir şey bilmiyorum zaten sizide tanımıyorum ben kanser hastasıyım dedi bende kendisine bu konuda yargıya baş vuracağım sizde o zaman kendinizi söylemediğimiz yönünde ifade edin dedim şuan ne yapabilirim ben bana ve kardeşim olarak gördüğüm kişi ile benim hakkımda bu iftirayı atan şahış hakkında nasıl bir şikayette ve nereye baş vurabilirim bu söylediğini inkar ederse bunun bir yaptırımı olur.mu beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim saygılar
merhabalar avukat bey
benim işyeri arkadaşım ben yıllık izindeyken istifa edip işten ayrılmış sonrasında noroloji doktorundan rapor alıp ihtarname göndermiş şirkete. benim ona psikolojik baskı uyguladıgımı sinir krizi geçirdiğini bu yüzden istifa ettiğini ve tazminat verilmesini istediğini yazmış. sonrasındada mahkemeye vermiş şirketi tazminat alabilmek için oradada gelen evrakta benim adım geçiyor. benle alakası olmayan bi konuda tazminat alabilmek için bana iftira atıp psikolojik baskı yaptıgımı uydurdugu için kendisine dava açabiliyomuyum? ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olurmusunuz.
Kardeşim sözleşmeli uzman çavuş olarak görev yaparken 2016 yılı ekim ayında Komutanı tarafından fetöcü diye ihbar edildi. açığa alındı ama kardeşim yapılan incelemelerde fetö ile ilişkisi olmadığı baylog kullanmadığı tespit edildi. temiz kağıdını adliyeden aldı. Fakat kardeşimin komutanı açıkta olduğu dönemde operasyonlara ve fiziki yeterlilik sınavlarına katılmadığı için kardeşimin sözleşmesini fes etti.. Kardeşimi Hem fötücüdür diye ihbar ediyor hem açığa alındığı zamanda operasyonlara katılmadığı gerekçesiyle sözleşmesini fes ediyor. içişleri bakanlığına yazı yazdık geri iadesi için ama 4 ay oldu cevap gelmedi. Fetöyü kullanarak kardeşimin ekmeğiyle oynadılar lütfen yardım edin ne yapmalıyız….
merhabalar avukat bey benim başımdan bir çok olay geçti kısa kısa bir kaç sorum olacak cevap verirseniz sevinirim.;
Ben okul müdürlüğü yapıyorum hakkımda 23 defa farklı kişiler tarafından şikayet edildim ve valilik müfettiş soruşturmalari yapıldı ama ben bir uyarı bir kınama cezası aldım.kınama cezası aldığım davadan da beraat ettim çünki görevi kotuye kullanmadan dava açılmıştı.(223/2a)1-hakkımda şikayet eden şahıslara maddi ve manevi tazminat davaları açabilirmiyim kişiler belli.
2-Şikayetlerin bir çoğunda şahsıma yasantıma ruşvete varıncaya kadar bir çok ithamlar vardı hiç birisinden bu şikayetlerden ceza almadım.bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunabilirmiyim.
3-Şahsıma iftira attırıldı (taciz iddiasıyla)96 yılla yargılanıp beraat ettim .Ancak 2 ay cezaevinde yattım 3 ay acıkta kaldım.sonra dondum gorevımın başındayım.bu iftiraları attıranlar ağır ceza mahkemesinde ortaya çıktı.öğrencileri tehditle yada konuşarak ikna edip(ailelerinden bile habersiz )bir takım dilekçeler yazdırmışlar.bunlar mahkemede çorap sökuğu gıbı gun yuzune çıktı.Hiç bir öğrenci şikayetçi olmadı Ancak sosyal politikalar istinaf mahkemesine gitti 13 ay oldu hala bir sonuç yok.İstinaf onayı neden gecikiyor sebebini merak ediyorum nereye başvurabilirim.İstinaf sonucu gelince bu iftira attıran şahıslar 4 asıl ve bunlara destek olan 2 kişi daha var bunların tamamına dava acacagım ancak maddii ve manevi vede ceza davası açacagım. tazminatlarda ne kadar acamam gerekir.Devlete bununla ilgili maddi ve manevi daca acabilirmiyim.Çünkü yaklasık bir bucuk yıldır bu meslel ile ugrasıyorum ve psikolojim bozuldu bu sure zarfında da surekli psikolojik tedavi gördum görmeye devam ediyorum tedavimi.cevaplarsanız çok sevinirim .
Cocuk sıkayetci degilse acılan kamu davasında amcanın sucsuz olduğu anlaşıldı ise cocuga veya ailesine iftiradan dolayı tazminat davası acılabilir mi?
@tugsanyilmaz lütfen cevaplarmısınız?
Hayırlı cumalar hocam komşum hakkımda şöyle bir iftirada bulunmuş başka bir komşumun eşiyle ilişkim oldugunu evine girip cıktıgımı eşide benim bunları yaptım diye beni öldürmekle tehtit de bulunuyor benim hic konuyla alakam bile yok yardımcı olur musunuz tşk
Merhaba ben yaşadığım ilçede yeni açılmış yabancı bir işletme de işyerini çalıştıran kişiler tarafından bir kişinin arkasından ağır söz ler etmeleri üzerine Facebook üzerinden bunları paylaşarak anlattım paylaşım altına yorum yazarak beni iftira suçundan şikayet ettik diyorlar benim şahidim yok tekim onlar iki kişi süreç nasıl işler ifademi alırlar sa yemin de edebilirim duyduğum şeyler için